Diş Taşı Temizliği ve Muayenesi Sırasında Ne Beklenir?
Diş hekiminizi yılda iki kez, profesyonel bir diş temizliği ve kontrol (muayene) için görmeniz gerektiğini daha önce defalarca duymuşunuzdur. Belki de diş hekimine gitmekten korkanlardansınızdır. Belki de evde titiz bir diş hijyeni rutinine sahipsiniz. Dişleri lekeleyip çürüklere neden olan yiyecek ve içeceklerden uzak duruyorsunuz. Dişleriniz beyaz ve parlak. Hiç diş ağrısı geçirdiğinizi hatırlamıyorsunuz. Diş taşı temizliği ile ilgili sizi daha aydınlatacak bilgiler vermek istiyoruz.
Dişlerinizi temizlemek için neden dişçiye gitmelisiniz ki? Onlara biraz daha dikkatle bakın. Evdeki diş bakımı alışkanlıklarınız ne kadar iyi olursa olsun, diş hekiminiz tarafından düzenli olarak dişleriniz temizlenmeli ve muayene edilmelisiniz.
Daha önce hiş diş taşı temizliği yaptırmadıysanız ve sizleri neyin beklediğini merak ediyorsanız şimdi sizlerle paylaşacaklarımız faydalı olabilir.
Dişlerinizin yüzeyinde biriken ve diş eti çizgisi altında birikmiş olan tartar ve plaklar keskin ve küçük uçlu bir metalik alet ile kazınacaktır. Diş hekiminiz bu kazıma prosedüründen sonra ağzınızı su ile durulayıp, yerinden sökülmüş olabilecek taş ve parçacıklarını ağzınızdan atmanızı sağlayacaktır. Bu süreçte diş etlerinin hafifçe kanamasına çok rastlanılır. Daha sonra, diş hekimimiz elektronik diş fırçasına benzer bir alet ile grenli, aşındırıcı bir macun uygulayacak ve dişlerinizi titiz bir şekilde fırçalayacaktır. Birkaç dakika sonra, ağzınızı su ile yıkayarak macundan kurtuluyor olacaksınız.
Bu profesyonel ve derin temizlik, sizi evde dişlerinizi temizlerken kaçırdığınız tüm plak ve artıklardan kurtaracaktır. Ayrıca dişleriniz üzerinde pürüzsüz bir yüzey oluşturur ve bu da yeni plak ve tartarın yapışmasını zorlaştırır.
Diş taşı temizliğinin herhangi bir yan etkisi var mıdır?
Hayır, tedavi sırasında ve sonrasında hiçbir yan etkisi yoktur. Ağzınız uzun bir süre açık bir durumda olacağı için hafif bir çene rahatsızlığınız veya ağrınız olabilir. Ayrıca bazı durumlarda ve özellikle hassas dişleriniz varsa, temizleme dişinizde küçük bir kamaşma hissine neden olabilir. Ama bunlar geçici durumlardır ve kendi başlarına ortadan kalkarlar.
Tedavi sonrası yapılması gerekenler nelerdir?
Tedavi sonrası normal aktivitelerinize dönebilirsiniz. Dinlenme süresi yoktur. Diş hekimi tarafından belirtilen genel ağız hijyeni prosedürlerini izlemeniz ve düzenli olarak dişlerinizi temizlemeniz ve kontrollerinizi aksatmamanız önemlidir. Unutmayın dişlerinizin durumları genel sağlığınız hakkında çok şey söyleyebilir.
Kimlere diş taşı temizleme tedavisine uygun değildir?
Tedavi yaşına veya cinsiyetine bakılmaksızın herkes tarafından güvenle herkese uygulanabilir. Kalp hastasıysanız, diş hekiminin daha önce bilmesini sağlayın, böylece tedavinin bazı kısımları gerçekleştirilmeyebilir.
Diş muayenesi
Dişleriniz temizledikten sonra, özellikle diş çürümesi ve diş eti hastalıkları belirtilerine bakarak dişlerinizin durumuna ve sağlığına bakılır. Bunu yapmak için diş hekimimiz küçük bir metal prob ve küçük, açılı bir ayna kullanır. Diş etleriniz şişlik, kızarıklık ve olağandışı yapılar incelenir. Üst ve alt dişlerinize detaylı bakılır. Boyun, damak, lenf bezleri, yanaklar, dil ve dudaklarınız da herhangi bir enfeksiyon belirtisine odaklanılır.