Estetik Dolgu

estetik dolgu

Sağlıklı, güzel ve etkileyici gülümsemeye kim hayır diyebilir ki? Dişlerin ve gülüşün daha iyi görünmesine yönelik artan talepler sonucunda modern diş hekimliğinin odak noktası gülümsemenin estetik olarak iyileştirilmesine odaklanmaktadır. Bu amaca yönelik karmaşık cerrahi işlemler gerekmeksizin istenilen görünümü elde etmek için estetik dolgu gibi alternatif yöntemlerden faydalanılabilir.

Diş beyazlatma estetik diş hekimliğinde en çok uygulanan prosedürlerin başında gelir. Çeşitli diş hastalıkları nedeniyle dişlerde renk değişikliği ve kırılma gibi istenmeyen durumlar oluşması halinde diş lamineleri, estetik dolgular ya da kuronlar kullanılarak estetik restorasyonlar yapılmakta, gülüş estetiğinin yeniden sağlanması söz konusu olabilmektedir.

Estetik diş dolguları “beyaz dolgular” olarak da adlandırılmaktadır. Herhangi bir diş dokusunun çürük nedeniyle kaybedildiği durumlarda estetik diş dolgusu yöntemin başvurulabilir. Estetik restorasyon, hayallerindeki gülümsemeye kavuşmak isteyen hastalar için en sık yapılan estetik diş hekimliği prosedürleri arasında yer almaktadır. Aşınmış, yontulmuş veya başka şekilde hasar görmüş dişler estetik diş dolgusu yöntemiyle onarılabilmektedir. Renkleri ve şekilleri, beyaz estetik diş dolguları kullanılarak düzeltilmekte, bu da kalıcı ve olağanüstü doğal bir yüzey elde edilmesini sağlamaktadır.

Estetik Diş Dolgusu Neden Yapılır?

Tedavi edilecek diş dokusuna ve diş etlerine zarar vermeden dişlerin sağlamlığını, direncini ve çevredeki mukoza ile uyumunu sağlayarak fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olan restorasyon yöntemine estetik diş dolgusu adı verilmektedir.

Estetik dolgu; dişlerin doğal dokuları korunarak ve kompozit dolgu malzemeleri kullanılarak diş renginin değiştirildiği ya da restore edildiği; ayrıca netlik, şekil, yıpranmış, yontulmuş veya diş çürüklerinden ciddi şekilde zarar görmüş, istenmeyen boşluklar gibi durumların giderilmesi amacıyla uygulanabilecek güvenli bir tedavi yöntemi olara tanımlanabilmektedir. Estetik diş dolgusu günümüzde güzel bir gülümsemeye ulaşmanın en invaziv ve en hızlı prosedürü olarak kabul edilmektedir. Nanoteknolojilere göre oluşturulan ve özellikleri dişin sert dokularının doğal özelliklerine yakın olan kompozit dolgu malzemeleri dişleri doğrudan restore etmektedir. Bu sayede dişlerin boyutu, şekli ve rengi eski haline getirilebilmektedir.

Estetik Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Çürüme ya da kırılma dolayısıyla zarar görmüş diş yapısının kompozit dolgu malzemesiyle değiştirilerek eski haline getirilmesine dolgu işlemi adı verilmektedir. Eski, bozuk amalgam/metal ve eser miktarda cıva içeren dolgular  dişleri daha güçlü ve gülümsemeyi daha çekici hale getirecek beyaz dolgular (kompozitler-estetik dolgular) ile değiştirilebilmektedir.

Estetik diş dolgusu yapılacak olan hasta kapsamlı bir diş muayenesinden   geçirildikten sonra tedavi edilecek bölge lokal anestezi ile uyuşturulmaktadır. Eğer yüzeysel çürük varsa anestezi uygulanmadan işlem yapılması söz konusu olabilir. Ancak genelde hastanın hafif de olsa bir acı ya da ağrı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanması tercih edilmektedir. Dolgunun sabit durmasını sağlamak amacıyla dişin enfekte olan kısmı çıkarılmaktadır. Bir sonraki adım dişin temizlenmesi, diş minesinin tedavi edilmesi ardından dolgu maddesiyle doldurulmasıdır. Çürük temizlenirken özel aletlerden yararlanılmaktadır. Dolgu maddesinin daha iyi bir şekilde yapışması için açılan kavite şekillendirilmekte ve “Bizotaj” denilen bir işlem uygulanmaktadır. Bu sayede kompozit dolgunun tedavi bölgesine daha iyi bağlanması sağlanmaktadır. Bizotaj dolgu kenarları yuvarlanarak yüzeyin genişiletilmesi işlemi olarak tanımlanabilir. 

Ağrıya duyarlı sinirlerin yer aldığı pulpa kısmının uyaranlara karşı hassasiyetinin azaltılması için kavitenin tabanına ağrı iletimini azaltacak materyaller yerleştirilmesi söz konusu olabilir. Eğer çürük dişin yan duvarlarına ulaştıysa dolgunun taşmaması ve düzgün olması için dolgu kalıbından yararlanılır. Diş minesindeki yüzeyin pürüzlü hale getirilmesi için dişe asidik bir madde sürülür. Dolgu bağlanma yüzeyi artırıldıktan sonra yıkama yoluyla asidik maddenin ağızdan temizlenmesi sağlanır. Diş rengine uygun olacak şekilde hazırlanan kompozit dolgu maddesi ile boşluk doldurulur. Bu işlemden sonra dolgunun parlatılması ve pürüzsüzleştirilmesiyle çekici bir gülümseme elde edilir.

Estetik Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır?

Estetik dolgular, dişle bütünleşerek doğal bir görünüm kazandırdığı için yontulmuş veya çatlamış dişleri onarmada etkili bir yöntemdir. Diş renginin iyileştirilmesini ya da dişleri arasındaki boşlukların kapatılmasını isteyen kişilere de kompozit dolgu yapılmaktadır. Dişlerin daha uzun bir görünüme sahip olması, dişlerin şekillerinin değiştirilmesi ve amalgam dolgulara karşı estetik bir alternatif sunulması için de estetik dolgu prosedüründen yararlanmak mümkündür. Eğer hastada diş eti çekilmesi sorunu varsa diş kökünün belirli bir kısmının korunması noktasında da estetik dolgu ile faydalı sonuçlar sağlanabilmektedir.

Çürük, çatlak, kırık gibi faktörlerden etkilenen bir dişin onarılması için kompozit (diş renginde) dolgu kullanılabilmektedir. Dişin çürük veya etkilenen kısmı çıkarıldıktan sonra kompozit dolgu ile doldurulmaktadır. Kompozit dolgular diş renginde olduğundan mevcut dişlerin rengine çok yakın bir görünüm elde edilebilmektedir. Bu yüzden estetik olarak ön dişlerde ya da dişlerin daha görünür bölgelerinde kullanım için daha uygun bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

Estetik dolgu dişlerde ya da diş etlerinde herhangi bir zarara yol açmaz. Tedavinin ardından hasta estetik dolgu tedavisi uygulanan dişleri, kendi dişi gibi kullanabilmektedir.

Estetik Diş Dolgusu Nedir?

Hastanın orijinal diş rengine göre ayarlanan ve bu nedenle görsel olarak kişinin doğal diş minesinden ayırt edilemeyen dolgulara estetik dolgu adı veriliyor. Estetik diş dolgusu, diş hekimleri tarafından şekil ve renk olarak doğal diş formunda olacak şekilde tasarlanıyor. Estetik diş dolgusu uygulaması ile dolgunun rengi ile kişinin diş renginin birebir uyumlu olması, dolgu sınırlarının belli olmaması bu sayede dışarıdan çıplak gözle bakıldığında dişe dolgu yapıldığının anlaşılmaması amaçlamıyor. Estetik diş dolgusu sayesinde artık herkes doğal ve güzel bir gülüşe sahip olma imkanını elde edebiliyor.

Estetik diş dolguları kompozit dolgu ve seramik dolgu olarak ikiye ayrılıyor. Kompozit dolgu işleminde kompozit malzeme kullanılıyor. Porselen dolgu işleminde ise kullanılan malzeme genellikle porselen oluyor. Porselen dolgular çoğunlukla çürüğün çok ilerlediği ve çürüğün temizlenmesiyle birlikte madde kaybının fazla olduğu dişlerde kullanılıyor.

Estetik Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Estetik diş dolgusu basit bir işlem olup tek seansta gerçekleştirilebiliyor. Estetik diş dolgusu işlemine başlanmadan önce bölge lokal anestezi kullanılarak uyuşturuluyor. Yüzeysel çürüklerde anestezi gereksinimi olmayabiliyor. Ancak çoğunlukla estetik diş dolgusu öncesinde bölgesel anestezi yapılarak hastanın acı ve ağrı duyması ihtimali ortadan kaldırılıyor. Çürük diş dokusu, bu amaca özel olarak tasarlanmış aletlerin kullanılmasıyla temizleniyor. Açılan kavite dolgu maddesinin daha iyi yapışması için diş hekimi tarafından özel olarak şekillendiriliyor. Ardından kompozit dolgunun yapılacak olduğu bölgeye bağlanma yüzeyinin artırılması için bizotaj adı verilen işlem uygulanıyor. Bizotaj işlemi ile dolgu kenarları yuvarlanarak yüzey genişletme yapılıyor. Ve işlem sonucunda dolgunun diş dokusuna daha kuvvetli şekilde bağlanması sağlanıyor.

Dişin pulpa denilen kısmında ağrıya duyarlı sinirler bulunuyor. Pullanın uyaranlara karşı hassasiyetinin azaltılabilmesi için dolgu amacıyla açılan kalitenin tabanına ağrı iletimini azaltıcı materyaller yerleştirilebiliyor. Çürüğün dişin yan duvarlarına da ulaştığı durumlarda dolgunun düzgün olması ve taşmaması için dolgu kalıbı kullanılıyor. Dişe asidik bir maddenin sürülmesiyle diş yüzeyi pürüzlü hale getiriliyor. Böylece dolgu bağlanma yüzeyi daha artırılmış oluyor. Ardından asidik madde yıkanarak ağız temizleniyor.

Diş yüzeyine dişle dolgu maddesinin bağlanmasını sağlayan ve bonding adı verilen uygulama yapılıyor. Kompozit dolgu malzemesi uygun kıvamda ve renkte hazırlanıyor. İnce katmanlar halinde açılan boşluğa yerleştiriliyor. Her defasında ışınlanarak sertleşmesi sağlanıyor. Kalıp kullandıysa çıkarılıyor. Dişteki fazlalıklar ve eğer varsa yükseklikler düzeltiliyor. Törpü aletiyle pürüzsüz bir hal alması sağlanıyor. Dolgu yapılan dişler cilalanarak işlem tamamlanıyor.

Estetik diş dolgu uygulamalarından sonra dişlerin bakımının ihmal edilmemesi dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri olarak kabul ediliyor. Dişlerin düzenli olarak uygun diş macunu ile fırçalanması, diş ipi ile diş arası boşluklarının temizlenmesi gerekiyor. Sert bir diş fırçasının ve beyazlatıcı ve mikrogranül içeren sert aşındırıcı malzemelerin bulunduğu diş macunlarının kullanılması önerilmiyor. Çünkü estetik diş dolgusu uygulanmış bir dişin cilalı yüzeyi daha hızlı aşındığı takdirde cila kayboluyor.

Estetik Dolgu Zararlı mıdır?

Estetik diş dolgularının dişlere ve diş etlerine herhangi bir zararı bulunmuyor.

Estetik Dolgu Kimler İçin Uygundur?

Kırık ve çürük dişlerin onarımına, dişlerdeki kalıcı renk bozukluklarının tedavisine, dişlerin arasındaki boşlukların kapatılmasına, dişlerin boyunun uzatılmasına, dişlerde şekilde değişikliği işlemleriyle gülüş tasarımının yapılmasına ihtiyaç duyan kişilere estetik diş dolgusu yapılabiliyor.

Diş hekimleri hastalarının dişlerine dolgu yapılıp yapılamayacağını birkaç farklı yöntemi kullanarak tespit edebiliyorlar. Öncelikle dişlerdeki renk değişikliklerini kontrol ediyorlar. Diğer bir yöntemde çürük boyası kullanılabiliyor. Kullanılan çürük boyası ile dişler çalkalanıyor. Eğer çürük bölgeler varsa boyanın yapışması bekleniyor. Röntgen yöntemi ile de çürük yüzeyleri rahatlıkla görüntülenebiliyor. Ancak röntgen bazı küçük çürüklerin tespit edilmesi aşamasında yetersiz kalabiliyor. Tabii ki dolgu yalnızca çürük durumunda uygulanan bir işlem olmayıp çatlak ve kırık dişlerin dolguya uygunluğu da diş hekimleri tarafından titizlikle tespit ediliyor.

Hastalar estetik açıdan daha iyi ve daha sağlıklı göründüğü için genellikle beyaz dolguların kullanımını tercih ediyorlar. Ancak hangi dolgu çeşidinin uygulanacağı; çürüğün konumuna, çürük durumuna, çevre dişlere ve dişin canlı dokuya olan uzaklığına göre diş hekimi tarafından hasta özelinde belirleniyor.

Estetik Dolgu Fiyatları

Estetik dolgu işlemleri oldukça makul bütçelerle gerçekleştirilebiliyor. Ancak estetik dolgu fiyatlarını etkileyen pek çok farklı unsur bulunuyor. Bu nedenle net bir rakamda söz etmek yanıltıcı olabiliyor. Diş hekiminin deneyimi, kaç adet dişe dolgu yapılacağı ve dişe uygulanması gereken farklı bir tedavi olup olmadığı gibi etkenler fiyatların belirlenmesinde etkili oluyor.

Estetik Dolgu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Estetik Diş Dolgusu Nedir?

Estetik diş dolgusu genelde ön bölge dişler yapılan çeşitli ışık geçirgenliklerinde olan dolgulara verilen addır. Transparan olan mine dolgularının altına dentin denilen opak dolgu yerleştirip ağızın karanlığının görülmesinin engellenmesi ,dişler arasındaki boşlukların ağızda direkt olarak kapatılması gibi durumlar estetik dolgu işlemlerinin bazılarıdır.

Estetik Dolgu Ne Kadar Dayanır?

Tüm kompozit dolgular gibi 1-1,5 yılda renkleşme ve aşınmalar oluşabilir.

 

Estetik Dolgu Düşer Mi?

Estetik dolgu eğer iyi bir bonding işlemi uygulandıysa düşmez. Bonding uygularken tükürük izolasyonu , bonding materyali kalitesi ve uygulama süresi yeterli değilse düşebilir.

 

 

Estetik Dolgu Nasıl Oluyor?

Dişlerin eksilen bölgelerinin dişle aynı renkte kompozit dolgularla tekrar inşası ile oluşturuluyor.

 

 

Estetik Dolgunun Ömrü Ne Kadar?

Ağızda 2 yıl kalması beklenir.

 

 

 

Çalışma Saatlerimiz
  • clockHaftaiçi 09:00 – 18:00
    Cumartesi 09:00 – 18:00
    Randevu ile hizmet vermekteyiz

 

İletişim Bilgilerimiz

 

Randevu Alın

     

    Çalışma Saatlerimiz

     

    Pazartesi: 09:00 – 18:00

    Salı: 09:00 – 18:00

    Çarşamba: 09:00 – 18:00

    Perşembe: 09:00 – 18:00

    Cuma: 09:00 – 18:00

    Cumartesi: 09:00 – 18:00

    Pazar: Kapalı

    Google Yorumları

    Parkinson Sniper
    Parkinson Sniper
    2023-10-17
    2. kez gidiyorum, her ikisinde de son derece memnun kaldım. Sait Bey çok ilgili ve memnuniyetsizliğiniz olması durumunda da çözüm bulmaya odaklı. Rahatlıkla gidebilirsiniz..
    İrem GÜNGÖR
    İrem GÜNGÖR
    2023-05-20
    Muhteşem bir hizmet gerçekten, profesyonelliğin yanında güleryüzle karşılamaları bilgilendirmeleri…Aşırı memnun ayrılıyorum yanlarından🫶🏼 Herkese tavsiye ediyorum🦋
    Fatma Kaplan
    Fatma Kaplan
    2023-05-03
    Diş beyazlatmada bir hafta on güne dikkat de etmeme rağmen aynı renk dişlere dönüş Ekleme: fiyat olarak piyasa göre bi tık daha uygun bularak 2.defa gelmiş süreyi kısalttığınızı da orda öğrenmiş bulunduk birdaha gelmeyiz 🙂
    Merve Müftüoğlu
    Merve Müftüoğlu
    2023-04-26
    Sait Bey’e ikinci kere geliyorum. Diş temizliği ve beyazlatma konusunda oldukça başarılı. Güler yüzlü ve profesyonel hizmetiniz için teşekkür ediyorum.
    Gülendam Biber
    Gülendam Biber
    2023-04-25
    Sait hoca ve ekibinden çok memnun kaldım teşekkür ediyorum 🥰🙏🏻
    Ersan Semiz
    Ersan Semiz
    2023-04-17
    Böyle bi sonuc beklemiyordum, umduğumdan daha beyaz dişlerle ugrlandim tsk ederim elerinze saglik
    Bediralp Çerme
    Bediralp Çerme
    2023-04-06
    Aldığım diş beyazlatma hizmetinden gerçekten çok memnun kaldım. İlk seanstan sonra bile dişlerimde gözle görülür bir beyazlama gördüm. Diş beyazlatma ve diş taşı temizliği yaptırmayı düşünenlere tavsiye ederim.
    Timur Rihsi
    Timur Rihsi
    2023-04-03
    Diş beyazlatma işlemi çok rahat ve hızlı bir süreçti, sonuçtan çok memnunum. Kesinlikle tavsiye ediyorum 🙂
    Seda Ince
    Seda Ince
    2023-03-25
    Yurtdisindan geliyorum ve her zaman burda dis temizletme beyazlatma yaptırıyorum cok memnunum Doktorum Sait Gezer ve asistan Veyis beye çok teşekkür ederim.