Kompozit Dolgular

kompozit dolgular

Diş tedavilerinde diş dolgusu yapılması uzun yıllardan bu yana kullanılan bir tedavi yöntemi olup eskiden beri dolgu işlemi için çok farklı malzemelerin kullanıldığı biliniyor. Doğal diş rengine en yakın dolgulardan olan kompozit dolgu da son 50 yılın en çok tercih edilen dolgu çeşidi olma özelliğini taşıyor.

Kompozit Dolgu Nedir?

Çürüme, çatlak, kırık ya da benzeri nedenlerden dolayı bozulan diş yapısının onarımı için kompozit dolgu yönteminden yararlanılabiliyor. Beyaz dolgu olarak da bilinen kompozit dolgu estetik bir tedavi yöntemi olma özelliği taşıyor. Kompozit dolgular aynı zamanda reçine dolguları olarak da biliniyorlar. Çeşitli kimyasal bileşenlerin yanında seramik de kullanılarak üretiliyorlar. Kompozit dolgularla ağızda çiğnemenin ve ısırmanın daha güçlendirilmesi sağlanmış oluyor.

Estetik ya da kozmetik nedenlerden dolayı dişlerin restore edilmesinin ya da kaybedilen diş yapısının oluşturulmasının oldukça modern bir yolu olan kompozit dolgu günümüzde sıklıkla uygulanıyor. Kompozit dolgu sayesinde hastanın gülüşünün değiştirilmesi ve gülüşünde yapılacak küçük ya da büyük düzeltmelerin çok basit ve invazif olmayan bir prosedürle gerçekleştirilmesi mümkün oluyor.

Dişlerde oluşan çürüklerin onarılması ve dişlerin arasındaki boşlukların doldurulmasında kompozit dolgudan yararlanılabiliyor. Kırık ya da çatlak dişler de kompozit dolgu yöntemi ile onarılabiliyor. Dişlerin renk görünümünün daha iyi bir hale getirilebilmesi için de kompozit dolgu kullanılabiliyor. Dişlerin şekillerini değiştirmek ve amalgam dolgulara estetik bir alternatif sunmak konusunda da kompozit dolgular tercih edilebiliyor. Yine diş etlerinin çekildiği durumlarda diş kökünün belirli bir kısmının korunması için de kompozit dolgu yöntemi kullanılabiliyor.

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Kompozit dolgu işleminden önce hastanın detaylı bir şekilde muayene edilmesi gerekiyor. Diş kayıpları ve dişin şekli belirleniyor. Ağız yapısına göre kompozit dolgu uygulaması yapılıp yapılmayacağı kararı veriliyor. Eğer dolgu yapılacak olan dişte çürük varsa öncelikle bu çürükler temizleniyor. Çoğunlukla işlem lokal anestezi altında gerçekleştirilmekle birlikte yüzeysel uygulamalarda anesteziye ihtiyaç duyulmadan da yapılabiliyor. Dişin dolgu için tam anlamıyla hazır hale gelebilmesi için bazı temizlik ve rötuş işlemlerine ihtiyaç duyulabiliyor. Bu işlemlerinin tamamlanmasının ardından dolgu yerleştiriliyor.

Estetik kaygının giderilmesi konusunda son derece etkili olan kompozit dolgu işlem süresinin kısalığı ile de ön plana çıkıyor. Bu sayede bir gün içerisinde bile birden fazla dişe kolayca uygulanması söz konusu olabiliyor. Kompozit dolgular, amalgam dolgulardan farklı olarak ön dişlere de arka dişlere de rahatlıkla uygulanabiliyor. Uygulama esnasında kişinin diş rengine uygun dolgu malzemeleri ile çalışma imkanı olduğundan doğal ve estetik bir görüntüye erişilebiliyor. Kimyasal yapısı sayesinde uygulama yapılan diş ile sorunsuz bir şekilde birleşiyor. Amalgam dolguların birleştiği bölgelerde çürük gelişme riski olmakla birlikte kompozit dolgu yönteminde bu çürükler meydana gelmiyor. Dişe çok iyi şekilde bağlanan kompozit dolgular aynı zamanda diş dolgularını da destekliyor. Diş kırılmaları başta olmak üzere sıcaklık hassasiyetlerinin iletiminin de önüne geçebiliyor.

kompozit dolgu zararları nelerdirKompozit Dolgu Zararları Nelerdir?

Kompozit dolguların herhangi bir zarar olmadığı biliniyor. Kompozit dolgu işleminin ardından dişlerde sıcağa ya da soğuğa karşı hassasiyet oluşabiliyor. Bu durum dişin dolguya alışmasının ardından kısa süre içerisinde kendiliğinden kaybolmakta olup normal kabul ediliyor. Tedavinin ardından diş hekiminin verdiği tavsiyelere uyulması ve gerekli ağız ve diş bakımlarının yapılması özen gösterilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Aksi takdirde farklı ağız ve diş sağlığı sorunları ile karşı karşıya kalınabiliyor. Kompozit dolgularda; çay, kahve, kola, alkol gibi içecekler ve sigara kullanılmasına bağlı olarak renklenmeler oluşabiliyor.

Kompozit Dolgu Aşamaları Nedir?

Kompozit dolgu uygulamasına başlanmadan önce az miktarda hazırlığa ihtiyaç duyulabiliyor. Dolgu çürümüş bir dişin doldurulması için kullanılmadığı, şeklinin değiştirilmesi için dişin açılmasının gerekmediği ya da sinirin yakınında olmadığı sürece anestezi uygulanmasına ihtiyaç duyulmayabiliyor. Diş rengine yakın bir kompozit dolgu rengi seçilebilmesi için bir renk kılavuzu kullanılıyor. Kompozit, ağız içi sıvılara karşı hassas bir malzeme olduğundan öncelikle bölgenin kandan ya da tükürükten arındırılması gerekiyor. Dişin yüzeyine bir miktar asit uygulanarak diş yüzeyinin pürüzlü bir dokuya sahip olması sağlanıyor. Böylece dolgu dişe daha kolay tutunabiliyor.

Diş asitten arındırıldıktan sonra kompozitin yapışma oranının yükseltilmesi için bond adı verilen bir yapıştırıcı sürülüyor. Led ışık kullanılarak bondun yüzeyde dondurulması sağlanıyor. Ardından dişe kompozit parçaları yerleştiriliyor. Mavi ışık kullanılarak kompozitin sertleşmesi ve dişle bütünleşmesi sağlanıyor.

Işık yoluyla kompozit dolgu dişle kimyasal bazda birleştirildikten sonra diş hekimi ufak düzeltmeler ve parlatma işlemi yaparak tedaviyi sonlandırıyor.

Kompozit Dolgularda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kompozit dolgu uygulaması esnasında dolgunun mevcut dişlerin orijinal yapısına uygun bir şekilde yerleştirilmesi gerekiyor. Dolgunun dişin işlevini tam olarak yerine getirmesini sağlayacak şekilde yerleştirilmesi ya da düzeltilmesi dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Dolguda düzeltme işlemi ısırma provası ve dille yüzey kontrolü esnasında dişe en uygun şekli aldırmak amacıyla yapılıyor. Bununla birlikte diş hekimleri uygulama esnasında da hastadan bu tür provalar yapmasını isteyebiliyor. Düzeltme işlemi diş üzerinde dolgunun en uygun ve sorunsuz şekilde kullanılmaya başlanacağı hale gelmesiyle sona eriyor.

Kompozit dolgu yapılırken anestezi yapıldıysa anestezinin etkisi geçmeden yemek yenilmemesi öneriliyor. Ağız hijyenine önem verilmediği takdirde zamanla kompozit dolgunun altında tekrarlayan çürük gelişebiliyor ve dolgu başarısız olabiliyor.

Kompozit Dolgu Fiyatları

Diş hekimlerinin sıklıkla kullandığı kompozit dolgu sayesinde hastaların dişleri sağlığını geri kazanırken estetik kaygıların da ortadan kaldırılması sağlanmış oluyor. Kompozit dolgu fiyatları hasta özelinde belirlenmekte olup uygulamanın yapılacağı diş sayısı, hastanın ağız sağlığının genel durumu ve kullanılan malzemenin kalitesi gibi etkenler fiyatların belirlenmesinde etkili oluyor.

Kompozit Dolgular Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kompozit Dolgu Nedir?

Diş rengindeki Kompozit materyallerle dişin eksilen ya da çürüyen dokusunun direkt olarak ağız içinde tamamlanması işlemidir.

Kompozit Dolguların Ömrü Ne Kadardır?

Kompozit dolguların ömrü kişinin ağız bakımına ve dolguyu yapanın becerisine göre değişkenlik gösterir. (2 yıl ağızda kalırlar).

Kompozit Dolgu Ne Kadar Dayanır?

Kişiden kişiye değişmekle birlikte 2 yıl ağızda kalmaları beklenir sonra değiştirilebilirler.

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Elmas , çelik ya da tungsten kesiciler ile dişlerin çürük yerleri temizlenir ve eksilen diş dokusu yerine kompozit dolgu konulur. Aşama , aşama yerleştirilip ışıkla sertleştirilir. En son fazlalıklar kesilir ve cila işlemi yapılır.

Kompozit Dolgu Her Dişe Uygulanabilir Mi?

Her dişe uygulanır ancak uygulanacak yüzey büyüdükçe dayanıklılığı azalır.

 

Çalışma Saatlerimiz
  • clockHaftaiçi 09:00 – 18:00
    Cumartesi 09:00 – 18:00
    Randevu ile hizmet vermekteyiz

 

İletişim Bilgilerimiz

 

Randevu Alın

     

    Çalışma Saatlerimiz

     

    Pazartesi: 09:00 – 18:00

    Salı: 09:00 – 18:00

    Çarşamba: 09:00 – 18:00

    Perşembe: 09:00 – 18:00

    Cuma: 09:00 – 18:00

    Cumartesi: 09:00 – 18:00

    Pazar: Kapalı

    Google Yorumları

    Parkinson Sniper
    Parkinson Sniper
    2023-10-17
    2. kez gidiyorum, her ikisinde de son derece memnun kaldım. Sait Bey çok ilgili ve memnuniyetsizliğiniz olması durumunda da çözüm bulmaya odaklı. Rahatlıkla gidebilirsiniz..
    İrem GÜNGÖR
    İrem GÜNGÖR
    2023-05-20
    Muhteşem bir hizmet gerçekten, profesyonelliğin yanında güleryüzle karşılamaları bilgilendirmeleri…Aşırı memnun ayrılıyorum yanlarından🫶🏼 Herkese tavsiye ediyorum🦋
    Fatma Kaplan
    Fatma Kaplan
    2023-05-03
    Diş beyazlatmada bir hafta on güne dikkat de etmeme rağmen aynı renk dişlere dönüş Ekleme: fiyat olarak piyasa göre bi tık daha uygun bularak 2.defa gelmiş süreyi kısalttığınızı da orda öğrenmiş bulunduk birdaha gelmeyiz 🙂
    Merve Müftüoğlu
    Merve Müftüoğlu
    2023-04-26
    Sait Bey’e ikinci kere geliyorum. Diş temizliği ve beyazlatma konusunda oldukça başarılı. Güler yüzlü ve profesyonel hizmetiniz için teşekkür ediyorum.
    Gülendam Biber
    Gülendam Biber
    2023-04-25
    Sait hoca ve ekibinden çok memnun kaldım teşekkür ediyorum 🥰🙏🏻
    Ersan Semiz
    Ersan Semiz
    2023-04-17
    Böyle bi sonuc beklemiyordum, umduğumdan daha beyaz dişlerle ugrlandim tsk ederim elerinze saglik
    Bediralp Çerme
    Bediralp Çerme
    2023-04-06
    Aldığım diş beyazlatma hizmetinden gerçekten çok memnun kaldım. İlk seanstan sonra bile dişlerimde gözle görülür bir beyazlama gördüm. Diş beyazlatma ve diş taşı temizliği yaptırmayı düşünenlere tavsiye ederim.
    Timur Rihsi
    Timur Rihsi
    2023-04-03
    Diş beyazlatma işlemi çok rahat ve hızlı bir süreçti, sonuçtan çok memnunum. Kesinlikle tavsiye ediyorum 🙂
    Seda Ince
    Seda Ince
    2023-03-25
    Yurtdisindan geliyorum ve her zaman burda dis temizletme beyazlatma yaptırıyorum cok memnunum Doktorum Sait Gezer ve asistan Veyis beye çok teşekkür ederim.