Son zamanlarda oldukça popülerlik kazanan Bleaching yani diş beyazlatma tedavisi giderek daha yaygın bir hale gelmektedir. Bu sayede hem daha beyaz dişlere hem daha estetik gülüşlere sahip olmak mümkündür. Diş ve ağız yapısı açısından önemli bir ayrıcalık olan diş beyazlatma seanslarının genellikle iki seans halinde uygulanması önerilse de bu durum kişi özelinde ihtiyaca ve elde edilmek istenilen beyazlığa göre değişiklik göstermektedir. Kişi özelinde belirlenen seans sayısının uygulanması ile daha etkili ve kalıcı sonuçlar elde edilmesi mümkün olmaktadır.
Diş beyazlatma seanslarının tamamlandığı ortalama süre kişiden kişiye farklılaşabilir. Hastanın ağız yapısı, dişlerin mevcut durumu ve sigara kullanımı gibi alışkanlıklara bağlı olarak seans süresi 30 ile 60 dakika arasında değişebilmektedir.
Diğer bir deyişle yalnızca çay tüketimi olan bir hastayla çay ve sigara tüketen bir hastanın diş beyazlatma seansı ve süreci aynı şekilde ilerlemez. Kahve, alkol ve asitli içeceklerin kullanım sıklığı da diş beyazlatma seanslarının süresi üzerinde etkilidir. Diş hekimi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda diş beyazlatma sürecine başlanmakta ve ilk seanstan sonra gerekli görüldüğü takdirde seans sayısı artırılabilmektedir.
Tek seansta diş beyazlatma işlemi yapılabilmekle birlikte bu her hasta için söz konusu bir durum değildir. Bunun nedeni diş sağlığı ve kullanım alışkanlıkları gibi etkenlerin kişiden kişiye farklılık gösterebilmesidir. Bu nedenle diş beyazlatma işleminin kaç seans uygulanacağı diş hekiminin yaptığı muayenenin ardından belirlenmelidir. Bazı hastalar için ek seans diş beyazlatma yeterli olurken bazı hastalar için birkaç seans uygulama ihtiyacı bulunmaktadır.
Düzenli olarak diş beyazlatma uygulaması yaptıran kişilerde seans süresi ve sayısı azalmaktadır. Sürekli tekrarlanan bu işlem sayesinde daha beyaz ve daha estetik görünümlü dişlere sahip olunabilmektedir.
Diş Beyazlatma İle Öz Güveniniz Artsın
İnsanlarda diş renkleri de ten renkleri gibi farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı kişiler doğuştan bembeyaz dişlere sahip olurken bazı kişiler bu kadar şanslı değildir. Anne karnında ya da bebeklik döneminde çeşitli antibiyotiklere maruz kalınması durumunda da diş renginde koyulaşmalar meydana gelebilmektedir. Bleaching olarak da bilinen diş beyazlatma yöntemi kullanılarak çeşitli nedenlere bağlı olarak koyulaşan renklerin daha beyaz ve parlak bir hale gelmesi sağlanabilmektedir.
Ev Tipi Diş Beyazlatma Nedir?
Ev tipi diş beyazlatma diş hekimi kontrolünde ancak hasta tarafından ev ortamında kendi başına uygulanır. Diş hekimi hastanın ağız içinin ölçüsünü alır ve kişiye özel beyazlatma plaklarını hazırlar. Plakları ne şekilde kullanacağını, plakların içerisinde ne kadar beyazlatma jeli koyacağını ve kullanım sırasında dikkat etmesi gereken noktaları ayrıntılı bir şekilde açıklar. Hazırlanan diş plağının içerisine hasta tarafından, belirtilmiş olan miktarlarda beyazlatma jeli koyularak uygulama yapılır. Diş plağının gün içinde en az 4-6 saat ve ortalama 2 hafta kullanılması ile ev tipi diş beyazlatma tedavisi tamamlanır.
Ev tipi diş beyazlatma yönteminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta diş hekiminin önerdiği miktardan fazla beyazlatma jeli kullanılmamasıdır. Aksi takdirde diş plağı içindeki haznelerden beyazlatma jeli taşarak diş etlerinin zarar görmesine neden olur. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında diş plağı çıkarılmalı, dişler ve diş etleri bol suyla yıkanmalıdır.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma Nedir?
Klinikte diş hekimi tarafından uygulanan diş beyazlatma prosedürüne ofis tipi diş beyazlatma ya da ofis bleaching denilir. Ofis tipi diş beyazlatma yönteminde kısa sürede ve hızlı bir şekilde beyazlatma yapıldığı için hastanın dişlerinde geçici hassasiyet hissetmesi söz konusu olabilir.
Ofis tipi diş beyazlatma işlemi genellikle iki seans şeklinde tamamlanır. Ancak seans sayısı hasta özelinde değişiklik gösterebilir. Uygulama yapıldıkça hassasiyet artabileceğinden dolayı iki seanstan fazla sayıda uygulama yapılması önerilmez.
Ofis tipi beyazlatma işleminde önce hastanın diş rengi detaylı bir şekilde analiz edilir. İşleme başlanırken ilk olarak yanak ekartörü takılır ve hastanın diş rengi saptanır. Hastanın diline tutucu yerleştirilerek işlem sırasında dilin öne doğru gelmesi önlenmiş olur. İşlemden önce dişler iyice yıkanıp kurulandıktan sonra diş diplerinde bulunan yumuşak bölgelere Rezin bariyer uygulaması yapılır. Bu aşamada boşluk kalmayacak şekilde her alana uygulama yapılması çok önemlidir. Her çeneye belirli bir süre ışık tutularak sertleştirildikten sonra içinde hidrojen peroksit gibi kimyasallar bulunan diş beyazlatma jelleri diş yüzeylerine uygulanır. Bu işlemin dişlere herhangi bir zarar vermesi söz konusu değildir. Ancak hastada geçici bir hassasiyet oluşmasına neden olabilir. İşlemden sonra hasta dişlerinde lekelenme yapabilecek özellikte yiyecekler ve içecekler tüketmemeye özen göstermelidir. Eğer diş beyazlatma uygulamasından sonra kişi diş bakımına gerekli özeni göstermezse dişlerinin eski rengini alması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalması mümkündür.
Diş beyazlatma yöntemlerinin tek başlarına ya da birbiri ile kombine şekilde uygulanması mümkündür. Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından uygulandıktan sonra ev tipi diş beyazlatma yöntemi ile desteklenerek daha etkili ve kalıcı sonuçlar alınması mümkün olabilmektedir.
Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürede Yapılır
Dişlerinin renginden rahatsızlık duyan kişilere kozmetik bir çözüm olarak diş beyazlatma alternatifi sunulmakta olup işe yarar ve etkin bir yöntem olarak kabul edilir. Birçok farklı nedene bağlı olarak renk değiştirmiş ya da kişiye özel diş renginin birkaç ton açılması için diş beyazlatma yöntemi uygulanabilir. Bu yöntemde dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile çözünmesi sağlanır.
Bazı kişilerin dişleri doğal olarak sarı renkli olabilir. Bazı kişilerin dişlerinde ise dişleri boyayan sigara, kahve, çay, cola gibi maddelerin fazla miktarda tüketilmesi, eski dolgular, protezler, kaplamalar, antibiyotik ve aşırı floid tüketimi gibi etkenlere bağlı olarak renklenmeler oluşabilir.
Dişlerin düzenli olarak fırçalanması ne yazık ki her zaman diş sararmalarının giderilmesi için etkili bir yöntem değildir. Dişlerdeki renk değişikliklerine karşı diş macunlarının ve diş parlatıcılarının yeterli gelmemesi kişilerin öz güvenlerini zedeleyen durumlara yol açabilir.
Diş Beyazlatma Nedir?
Bleaching olarak da bilinen diş beyazlatma son zamanların en popüler yöntemlerinden biridir. Dişlerin doğal renklerinde zaman içerisinde farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelen koyulaşmaların polisaj ve diş taşı temizliği ile giderilmesi mümkündür. Ancak bu uygulamalarla giderilemeyen renklenmelerin ortadan kaldırılması ya da dişin doğal renginin birkaç ton daha açılmak istenmesi durumunda diş beyazlatma yöntemi kullanılabilir. Diş beyazlatma yöntemi kişi özelinde dişlerin durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte genelde dişlerin renginde 4-5 tona kadar açılma sağlanması söz konusu olabilir.
Diş Beyazlatma Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Diş beyazlatma işlemi dişlerinin daha beyaz bir görünüme sahip olmasını isteyen ve 12 yaşının üzerindeki hemen herkese uygulanabilir. Ancak; minede derin çatlak, diş eti çekilmesi, diş apsesi, diş eti iltihabı gibi sorunlar olması durumunda diş beyazlatma uygulaması yapılamaz. Aynı şekilde diş sıkmaya ya da diş gıcırdatmaya bağlı olarak dentin bölgesi zarar gören kişilere de diş beyazlatma işlemi önerilmez. Diş çürüğü bulunan kişilerde diş beyazlatma işlemi uygulanmadan önce çürükler tedavi edilmelidir.
Diş beyazlatma dişin yapısına göre bir seans ya da daha fazla sürebilir. Hastanın dişlerini doğal beyazlığına bağlı olarak genellikle en çok 2-3 seansta işlem tamamlanır. Her bir seans yaklaşık 30 dakikada tamamlanır.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma ofis tipi ve ev tipi olmak üzere iki farklı yöntemle uygulanır.
Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından klinik ortamında uygulanır. Bu yöntem ile hızlı ve etkili bir sonuç alınabilir. Hastanın dişlerinin doğal rengine göre değişmekle birlikte genellikle 30 dakikalık 2-3 seans şeklinde uygulanır. Ofis tipi diş beyazlatma işleminde seansların sayısı kişinin diş hassasiyetine ve elde edilmek istenilen sonuca göre artırılabilir ya da azaltılabilir. Ofis tipi diş beyazlatma İşlemine başlanmadan önce diş taşı temizliğinin yapılması gerekir. Bu adım işlemin kalıcılığının sağlanması açısından çok önemlidir. Diş beyazlatma işlemine başlanmadan önce, uygulama sonucunda elde edilecek olan diş rengi hasta ile birlikte seçilir, diş etlerinin işlemden herhangi bir zarar görmemesi için diş etlerine koruyucu madde sürülür. Diş beyazlatıcı kimyasal jel, yüksek oranda oksijen içeren bir beyazlatma ürünüdür. Lazerler de dahil olmak üzere çeşitli ışık kaynaklarıyla aktive edilme yoluyla hastanın dişlerine uygulanır. Jel dişlerde belirli bir süre bekletilir, temizlenir ve hastanın yeni diş rengi kontrol edilir. Gerekli görüldüğü takdirde diş beyazlatma seanslarına devam edilir. Yalnızca ön sekiz diş üzerinde etkili olan ofis tipi diş beyazlatma işleminin etkisi 24 saat sonra tam olarak gözlemlenebilir.
Ev tipi diş beyazlatma yöntemini; kişi evinde ya da işyerinde yani klinik ortamı dışında kendi kendine gerçekleştirebilir. Bu yöntemde kişi alt ve üst çenesinden alınan ölçüye göre özel diş beyazlatma plağı diş hekimi tarafından hazırlanır. Yine diş hekimi tarafından hasta özelinde en uygun diş beyazlatıcı jel seçilir, doz ayarlaması yapılır. Belirlenen süre boyunca kişi, kalıpların içerisine diş beyazlatıcı jel yerleştirir ve bu şekilde dişlerine takar. Bu uygulama daha pratik olduğu için çoğu hasta tarafından geceleri uygulanır. Ev tipi diş beyazlatma işlemlerinde beyazlatıcı jelin uygulama miktarının doğru ayarlanması çok önemlidir. Fazla uygulandığı takdirde beyazlatıcı jel plak içerisinden taşarak diş etlerinin tahriş olmasına neden olabilir. Bu tarz bir durumla karşı karşıya kalınırsa hastanın hemen diş etlerini yıkaması ve E vitamini içeren bir kremi tahriş olan yüzeye uygulanması gerekir.
Diş beyazlatma uygulaması yapıldıktan sonraki bir haftalık süreç çok önemlidir ve diş hekiminin önerileri eksiksiz olarak yerine getirilmelidir. Bu süre içerisinde hastaların, dişlere renk verme olasılığı olan katı ya da sıvı tüm maddelerden uzak durmaları gerekir. Yemeklerden sonra mutlaka ağız suyla çalkalanmalı ve mümkünse dişler fırçalanmalıdır. Bu sürenin sonunda kişi normal yaşantısına dönebilir. Ancak, tedavi sonucunda elde edilen beyazlığın korunabilmesi için ağız ve diş bakımının eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi çok önemlidir.