Dişin en üst tabakası olan mine tabakası dişin dış yüzeyini kaplayan en sert doku olma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda dişin cansız ve hücre içermeyen dokusu olan mine aslında gelişimi sırasında hücre içerse de daha sonra hücreler ölür. Dişin içinden dışına doğru ölen hücrelerin uzantıları kaldığında içten dışa gözle görülemeyecek kadar küçük ve gözenekli bir doku yüzeyi oluşur. Buna por denilir. Diş mine tabakası kristalize bir doku olmasının yanı sıra yaklaşık &97’si inorganik maddelerden meydana gelir. Vücuttaki kalıcı dişlerin sürmesi esnasında parlak ve beyaz gözenekli mine yüzeyi; kişinin tükettiği besinlere, renkli içeceklere, kullanılan ilaçlara, sigara kullanımına ve benzer etkenlere bağlı olarak kirlenir. Dişin yüzeyinde meydana gelen lekeler ve renklenmeler zamanla yüzeysel lekelenmeden içsel renk değişimine dönüşür. Meydana gelen renk değişimi sonucunda dişlerin rengi daha koyu ve sarı olur. Kişide ilk diş sürmesinden sonra şeffafsı ve parlak beyaz renkte olan diş yüzeyi renklenme sonucunda dişin ucundan diş etine doğru daha koyu bir renge dönüşür.
Dişlerin üst yüzeyinde meydana gelen dışsal renklenmeler diştaşı temizliği ve politür denilen temizlik ile giderilebilir. Dişin rengindeki sararmaların ve koyulaşmaların ise mekanik temizlik ile giderilmesi mümkün değildir. Bu durumda tıkanan porların, kimyasal olarak temizlenmesine ihtiyaç duyulur. Düzenli ve yeterli ağız ve diş bakımı yapılması kişinin kendi diş rengini daha uzun süre korumasını sağlayabilir. Ancak yaş almaya bağlı olarak mutlaka dişlerde renk koyulaşması görülür.
Diş Beyazlatma İle Korkmadan Gülümseyin
Diş beyazlatma, dişin dış yüzeyinden içine doğru olan renklenmenin kullanılan kimyasal ajanlar yardımıyla dişten uzaklaştırılması amacıyla uygulanır. Hastanın diş rengindeki lekelenmelerin ve renklenmelerin derecesine göre diş hekimi ofis tipi diş beyazlatma ve ev tipi diş beyazlatma prosedürlerini ayrı ayrı ya da birlikte uygulamaya karar verebilir.
Diş beyazlatma uygulamasından önce hastaya diştaşı temizliği ve mekanik temizlik uygulanır. Ev tipi diş beyazlatma uygulamasında hastanın alt ve üst dişlerinin ölçüsü alınır ve bu ölçüye göre şeffaf plaklar hazırlanır. Hastaya şeffaf plakların içerisine koyarak kullanması için beyazlatıcı kimyasal jel verilir. Hasta diş hekiminin kendisine verdiği beyazlatıcı jeli kendisine tavsiye edilen şekilde kullanmaya özen göstermelidir.
Ofis tipi diş beyazlatma uygulamasında öncelikle hastanın diş etleri ve yumuşak dokuları izole edilir. Ardından beyazlatıcı ajanlar dişlere uygulanır. Beyazlatma işlemi yalnızca beyazlatıcı jel uygulanarak yapılabilir. Ya da lazer ışınları ile etkisinin artırılması ve istenilen beyazlığın daha kısa sürede elde edilmesi tercih edilebilir.
Diş beyazlatma işleminden sonra özellikle ilk 2 gün dişin gözenekleri temizlenip açılmış olduğu için hastanın dişlerinde sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet gelişebilir. İlk 1 hafta içinde hastaların çok sıcak ve çok soğuk yiyecekler ve içecekler tüketmesi önerilmez. Beyazlatma işleminden sonra yumuşak bir dış fırçası ve beyazlatıcı özelliğe sahip diş macunu ile dişlerin düzenli olarak fırçalanmasına devam edilmelidir. Beyazlatma işlemi sonucunda renginde açılma elde edilmiş olan dişlerin renginin korunabilmesi ve etkinin uzun süreli olmasının sağlanabilmesi için hasta renklendirici özelliğe sahip yiyecek ve içecek tüketmemeye, sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmamaya özen göstermelidir.
Diş beyazlatma işlemi ağız ve diş sağlığı iyi olan 18 yaşından büyük kişilere uygulanabilir. Hastaya diş beyazlatma uygulaması yapılıp yapılmayacağına dair karar verilmeden önce detaylı bir muayene süreci geçirilir. Daha önce hastanın ön dişlerine dolgu, porselen kaplama ve kanal tedavisi gibi işlemlerin uygulanıp uygulanmadığı değerlendirilir. Önceden dolgu ve porselen kaplama yapılmış olan dişlerin renklerinin beyazlatma işlemi ile değiştirilmesi söz konusu değildir. Kanal tedavisi uygulanan dişlerde meydana gelen su kaybından dolayı dişin rengi daha donuk ve grimsi olur. Kanal tedavili dişlere diş beyazlatma işleminden önce farklı prosedürler uygulanması mümkündür.
Diş Beyazlatma İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Bembeyaz ve ışıltılı dişlere sahip olmanın birçok farklı yolu vardır. Ancak beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişiler diş hekimlerinin yaptıkları uyarılara rağmen zaman zaman yanlış tercihler yapmakta, dişlerine ve diş etlerine zarar verebilmektedir.
Dişlerin parlak ve beyaz olması için sert bir diş fırçası kullanılması gerekmez. Diş fırçasının sert olması dişleri daha iyi temizleyeceği anlamına gelmez. Hatta sert diş fırçaları diş ve diş eti kanamalarına neden olarak farklı sorunlara yol açabilir.
Karbonat ve tuzla diş beyazlatma hastaların sık kullandığı bir yöntem olsa da diş minesindeki tabakaları çizebilir. Daha sonra da dişin ana rengini kaybetmesine neden olabilir.
Diş beyazlatma için uygulanacak yöntemler konusunda mutlaka diş hekimlerinin onayı alınmalıdır. Bu kapsamda diş hekimi yardımıyla profesyonel diş beyazlatma yaptırılmalı ya da diş hekiminin önerisi doğrultusunda evde diş beyazlatma uygulanmalıdır.
Hastalar ofis tipi diş beyazlatma yönteminde lazer ışığının dişleri beyazlattığını düşünse de bu yanlıştır. Bu uygulamada lazer ışığının görevi dişi beyazlatmak değil diş beyazlatma jelinin aktive olmasını sağlamak ve gerekli kimyasal reaksiyonu başlatmaktır.