Yaprak diş kaplaması olarak da bilinen laminate veneer estetik diş tedavisi yöntemleri arasında en sık tercih edilenlerden biridir. Kozmetik ve estetik diş hekimliğindeki ilerlemelere ve gelişmelere bağlı olarak daha çok ilgi gören laminate veneer prosedürünün genellikle estetik gülüş tasarımı kapsamında uygulanması tercih edilir. Laminate veneer prosedüründe dişler 0.3-0.5 mm kalınlığında yaprak porselenlerle kaplanır. Böylece lekeli, sararmış ya da kırık dişler onarılıp mükemmel ve pürüzsüz bir görünüme kavuşturulmuş olur.
Çok ince bir yapıya sahip olan porselen yaprak seramikler yani laminate veneer, dişlerin ön yüzeyleri olan dudakla ve yanakla temas eden yüzeylere yapıştırılır. Bu yöntem dişlerin ön bölgesinde çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan kötü görünümün düzeltilmesini ve estetik bir görünüm kazandırılmasını sağlar. Yaprak porselenler son derece ince bir yapıya sahip oldukları ve metal içermedikleri için ışığı geçirirler. Bunun sonucunda da doğal diş görünümüne sahip olurlar.
Laminate Veneer Kimlere Yapılır?
Laminate veneer prosedürü genellikle ön dişlerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan estetik sorunların giderilmesi amacıyla uygulanır. Aynı zamanda dişlerde farklı nedenlerden dolayı meydana gelen ve diş beyazlatma yöntemlerinin uygulanması ile giderilemeyen renk değişikliklerinin giderilmesinde de laminate veneer prosedüründen yararlanılabilir. Bunların yanı sıra ortodonti tedavisine bir alternatif olarak diş dizimi bozukluklarında, bazı çapraşık diş vakalarında, ön bölge dişleri arasındaki aralıkların kapatılmasında, aşınmaya bağlı olarak veya doğal nedenlerle kısa olan dişlerin boyunun uzatılmasında, erozyona bağlı olarak aşınma meydana gelen dişlerin restorasyonunda, farklı türdeki mine dokusu bozukluklarında, dişlerin ön yüzlerindeki sağlıksız ve estetik olmayan dolguların giderilmesinde, dişlerin travmaya bağlı olarak kırıldığı durumlarda, lateral dişlerin kesici olmadığı vakalarda kanin dişlerin lateral, küçük azı dişlerinin kanin diş şeklinde işlenip normal ön diş simetrisinin sağlanmasında da laminate veneer yöntemi kullanılabilir.
Laminate veneer prosedürü konservatif bir işlemdir. Hastanın mevcut dişlerinin üzerinden 0.3-0.7 mm arasında değişen oldukça az ölçüde madde kaldırılır. Kaldırılan diş dokusu miktarı çok az olduğundan dişte sıcak ve soğuk hassasiyeti minimum düzeyde gelişir. Hatta laminate veneer prosedürü uygulanan hastaların bir çoğunda sıcak ve soğuk hassasiyeti oluşmaz.
Porselen sağlam, aşınmaya karşı dirençli ve sararmayan bir materyaldir. Çay, kahve, sigara ile diğer renklendirici yiyecek ve içecek maddelerin kullanımına bağlı olarak renk değiştirmez. Bu yüzden laminate veneer uygulanan hastalar dişlerini uzun yıllar renk değişikliği ve yapısal değişiklik olmadan kullanabilirler.
Laminate veneer uygulaması sırasında dişlerin çiğneme yüzeyine herhangi bir müdahalede bulunulmaz ve doğal yapıları bozulmaz. Bu nedenle hastanın doğal diş hissiyatı kaybolmaz. Alışma süresi de buna bağlı olarak oldukça kısadır. Porselen her ne kadar normal şartlar altında kırılgan bir malzeme olsa da kimyasal olarak diş minesine yapışınca germe ve çekme kuvvetlerine karşı üst düzey direnç kazanır. Bu nedenle laminate veneer’lar kolay kolay düşmez. Laminate veneer prosedüründe diş üzerinde hiçbir işlem yapılmadan önce dişlerin bir modeli hazırlanır ve elde edilecek olan yeni görünüm hastayla paylaşılır.
Laminate Veneer Uygulaması Nasıl Yapılır?
Laminate veneer uygulaması yapılmadan önce hastaya detaylı bir diş muayenesi yapılır. Diş hekimi hastanın ihtiyaçlarını belirle ve tedavisini planlar. Öncelikle dişlerin ön tarafına şekil verilir. Daha sonra dişlerin ön tarafı kaplama uygulanması için hazır hale getirilir. Diş etleri uyuşturularak uygulama sırasında hastanın ağrı hissiyatı azaltılır. Dişin ön kısmında frez aleti kullanılarak küçük bir kısım hazırlanır. Bu kısmın laminate kaplama ile uyumlu olması çok önemlidir.
Özel bir kalıp hazırlanarak hastanın dişlerine bastırılır ve dişlerin ölçüsü alınır. Alınan kalıba göre dişlerin ölçüsü çıkarılır. Laminate veneer’lar ortalama 5-6 gün içinde hazırlanır. Gerek görülmesi durumunda hastaya geçici laminate ya da geçici dolgu uygulanması söz konusu olabilir. Laminate yaprak dişlerin hastanın dişlerine yerleştirilmesiyle birlikte prosedür tamamlanır.
Laminate yaprak diş uygulaması yapılan hastaların diş etlerinde bir tedavi ya da estetik açıdan bir müdahale gereksinimi olmaması durumunda prosedür genellikle 2 ya da 3 seansta tamamlanır. Hastalar bu süre sonunda laminate yaprak dişlerini sorunsuz bir şekilde kullanmaya başlayabilirler. Tüm aşamaların tamamlanması yaklaşık 1 aylık bir süreçtir. Ancak hastanın dişlerinin düzeltilmesi ya da farklı tedaviler uygulanması gerektiği durumlarda uygulanacak olan işlemlerin kapsamına bağlı olarak sürenin uzaması söz konusu olabilir.
Laminate yaprak diş kaplama kişi özelinde tasarlanan ve uygulanan bir tedavi prosedürüdür. Bu nedenle sabit bir fiyattan söz edilmesi mümkün değildir. Laminate yaprak diş kaplama fiyatları, muayene sonucunda yapılacak olan tedaviye göre kişi özelinde belirlenir. Laminate veneer kaplama fiyatlarının belirlenmesinde etkili olan diğer bir unsur, uygulamayı gerçekleştirecek olan diş hekiminin deneyimi ve kullanılacak olan malzemenin kalitesidir.
Bununla birlikte laminate veneer diş fiyatları genel olarak diğer diş tedavilerine göre daha yüksek fiyatlara sahiptir. Laminate porselen diş uygulamasında özel materyaller kullanıldığı, zor ve hassas klinik ve laboratuvar süreçler yaşandığı, dişin ölçüsünün alınması, hazırlanması ve uygulanması özel teknik bilgi ve uzmanlık gerektirdiği için Laminate porselen diş fiyatları nispeten daha yüksek olabilmektedir.