Dişlerin içerisinde bulunan protein tabakasının ne kadar yoğun olduğuna bağlı olarak diş rengi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra yaş almaya bağlı olarak dişlerin rengi koyulaşabilir. Kahve, çay, sigara, vişne suyu, şarap, kola gibi maddelerin tüketiminin fazla olması, dişe darbe alınması, eski protezler, dolgular ve kaplamalar da dişlerde renk değişimlerine neden olabilir. Dişlerin gelişim sürecinde bazı antibiyotiklerin kullanılması ve aşırı derecede flor tüketilmesi de dişlerde koyu renklenmeler oluşmasına yol açabilir.
Dişlerin renk tonunun koyu olması, gri, sarı ya da kahve tonlarında ya da üzerinde lekeler olan dişlere sahip olunması durumunda diş beyazlatma yöntemlerinin uygulanması gerekebilir. Bu sayede kişinin daha beyaz dişlerle daha güzel bir gülümsemeye kavuşması sağlanır.
Diş Beyazlatma Nedir?
Dişlerde mine ve dentin tabakalarında oluşan renklenmelerin giderilmesi amacıyla uygulanan işleme diş beyazlatma adı verilir. Dişlerin görünümünde ciddi düzeyde değişiklikler oluşturması nedeniyle sıklıkla kullanılan bu estetik prosedür birçok diş hekimi tarafından uygulanmaktadır.
Dişin en dış katmanı olan minede, ince tabaka oluşmasıyla lekeler meydana gelir. Mine tabakası, lekelerin sabitleşmesini sağlayan minik gözeneklere sahiptir. Beyazlatma tek seferlik bir işlem olmayıp kişinin beslenme ve ağız hijyeni alışkanlıklarına göre belirli aralıklarla tekrarlanması gerekebilir.
Dişlerin sararıp lekelenmesini sağlayan etkenlerin başında yaş alma, çay, kahve, sigara gibi gıdaların tüketilmesi gelir. Bu maddelerin tümü dişte leke bırakma özelliğine sahiptir. Bunların yanı sıra dişlerin içinde de lekelenmeler ortaya çıkabilir. İç lekelenmeler genellikle çocukluk ya da dişlerin gelişme döneminde tetrasiklin tarzı antibiyotiklerin ya da çok fazla fluorid kullanılmasından kaynaklanır. Tetrasiklinin hamilelik döneminde ya da çocuğun 8 yaşına kadar olduğu dönemde kullanılması sonucunda iç lekelenmeler oluşması yüksek ihtimaldir. Diş beyazlatma uygulamaları yaş alma, yiyecek ve içecek tüketiminden kaynaklanan lekeler için en etkili çözüm olarak kabul edilir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Diş beyazlatma uygulamalarına başlanmadan önce dişlerde çürük varsa öncelikle bunlar tedavi edilmelidir. Aksi takdirde diş beyazlatma amacıyla kullanılan solüsyon çürük bölgeleri geçer ve dişin iş kısmına ulaşır. Bunun sonucunda dişlerdeki hassasiyet çoğalır. Beyazlatma uygulaması mine tabakası olmayan köklerde etkili değildir. Çekilen diş etleri köklerin ortaya çıkmasına neden olduğu gibi kuron ve kaplamalarda da beyazlatma yöntemi ile sonuç alınamaz.
Diş beyazlatma ofis tipi ve ev tipi diş beyazlatma olarak iki farklı yöntemde uygulanabilir. Diş beyazlatma öncesinde hasta muayene edilir ve ihtiyaç görülmesi durumunda panoramik röntgen çekilir. Diş taşı ve tartar oluşumunun olduğu durumlarda diş taşı temizliği ve polisaj yapılması ihtiyacı oluşabilir. Çürük dişler ve diş eti sorunları varsa öncelikle bunlar tedavi edilir. Diş beyazlatma amacıyla uygulanan beyazlatıcı ajanların diş etinde hassasiyete ve ağrıya neden olmaması için ilk olarak diş etleri koruyucu özel bir maddeyle kaplanır. Daha sonra beyazlaşma etkisinin yaratılması için yüksek oranda hidrojen peroksit oranına sahip olan beyazlatma jeli uygulanır. Jelin aktif hale gelmesi ve hızlı etki etmesi için lazer uygulanır.
Ev tipi ofis beyazlatma işlemi diş hekimi kontrolünde ancak hasta tarafından ev ortamında uygulanır. Hastanın dişlerinden alınan ölçülere göre özel kalıplar hazırlanır. Hasta doktorun verdiği beyazlatma jellerini kalıplara koyar ve belirlenen sürelerde dişlerine takar. Hızlı etki alınmak için beyazlatma jelinin gerekenden fazla sürülmemesi konusunda dikkatli olunmalıdır. Aksi takdirde diş etlerinin hasar görmesi söz konusu olabilir.
Diş Beyazlatmanın Etkileri Ne Kadar Sürer?
Diş beyazlatma uygulamaları ile elde edilen sonucun ne kadar kalıcı olacağı kişi özelinde değişiklik gösterebilir. Diş beyazlatma uygulamasından sonra belirli bir süre dişler daha hassas ve renklenmeye daha açık olduğu için renklenmeye neden olabilecek gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Dişler her gün düzenli olarak fırçalanmalı, diş ipi kullanmaya ve ağız hijyeninin eksiksiz sağlanmasına özen gösterilmelidir. Rutin diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. Bu tür konulara dikkat edilmesi durumunda diş beyazlatma uygulamalarının etkileri uzun süreli olabilmektedir.
Bununla birlikte diş beyazlatma prosedürü uygulanan kişilerde dişlerde renklenmeler oluşabilse de dişlerin tam olarak eski rengine dönmesi söz konusu olmaz ve dişler her zaman için eski haline göre daha beyaz olur. Hastaların ağız hijyenine ne kadar özen gösterdiğine ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak diş beyazlatma uygulamasının belirli bir süre sonra pekiştirilmesi gerekliliği oluşabilir.
Diş beyazlatma yöntemleri diş hekimi tarafından ya da diş hekimi kontrolünde uygulandığı takdirde dişlerde herhangi bir zarara neden olması söz konusu değildir. Özellikle ev tipi diş beyazlatma prosedüründe diş hekiminin önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır. Diş beyazlatma yöntemleri pulpa odasının ve dişin sinirlerinin en geniş boyutta olmasından dolayı 16 yaşından küçük olan kişilere uygulanması tercih edilmez. Aksi takdirde pulpa irrite olacağından aşırı hassasiyet oluşması söz konusu olabilir. Ve kanal tedavisi uygulanmasına kadar giden sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir. Diş beyazlatma hamilelere, diş eti rahatsızlığından dolayı diş etleri çekilmiş olanlara ve dişleri aşırı hassas olan kişilere uygulanamaz.
Dışsal Renklenmeler Nasıl Temizlenir?
Dişlerin üst yüzeyinde ortaya çıkan dışsal renklenmelerin giderilmesi için diş taşı temizliği ve politür olarak adlandırılan bir prosedürden faydalanılabilir. Dişin rengindeki lekelenmeler, sararmalar ve koyulaşmalar mekanik temizlikle giderilemez. Bu tür durumlarda yapılması gereken tıkanan porların kimyasal olarak temizlenmesidir. Doğru ağız bakım rutininin düzenli olarak uygulanması halinde kişi kendi diş rengini daha uzun süre koruyabilir. Bununla birlikte yaş almaya bağlı olarak dişlerin renginin koyulaşması olağan bir durum olarak kabul edilmelidir.
Daha Beyaz Gülümsemeler İçin Profesyonel Diş Beyazlatmayı Tercih Edin
Dişin dış yüzeyinden iç yüzeye doğru olan renklenmelerin çeşitli kimyasal ajanlar kullanılarak dişten uzaklaştırılması işlemi profesyonel diş beyazlatma olarak adlandırılır. Hastanın dişlerinde meydana gelen renklenmelerin ve lekelenmelerin derecesine bağlı olarak diş beyazlatma ev tipi diş beyazlatma ya da ofis tipi diş beyazlatma yöntemleri ile uygulanabilir. Bu yöntemler tek başına uygulanabileceği gibi her iki yöntemin kombine edilmesi de gündeme gelebilir.
Diş beyazlatma uygulamasının ilk adımı hastaya diş taşı temizliği ve mekanik temizlik uygulanmasıdır. Ev tipi diş beyazlatma yönteminin uygulanacağı hastalarda, hastanın alt ve üst dişlerinin ölçüsü alınarak hasta özelinde şeffaf plaklar hazırlanır. Diş hekimi hastaya, şeffaf plakların içerisine koyacağı diş beyazlatma jelini verir ve kullanımın nasıl olacağını detaylı bir şekilde anlatır. Diş hekiminin talimatlarına birebir uyulması kaydıyla evde rahatça yapılabilir.
Ofis tipi diş beyazlatma uygulaması yapılacak hastalarda tedavinin ilk adımı hastanın diş etlerinin ve yumuşak dokuların izole edilmesidir. Daha sonra diş beyazlatma etkisine sahip kimyasal ajanlar hastaların dişlerine uygulanır. Diş beyazlatma işlemi yalnızca diş beyazlatma ajanlarının kullanılmasıyla yapılabileceği gibi lazer ışınlarıyla diş beyazlatma ajanlarının etkisini artırmak da söz konusu olabilir. Bu sayede istenilen beyazlık daha kısa sürede elde edilebilir.
Ev tipi ya da ofis tipi diş beyazlatma uygulamalarını izleyen yaklaşık 1 hafta boyunca temizlenen diş gözenekleri açık kalmaya devam eder. Buna bağlı olarak hastaların dişlerinde kısa süreli hassasiyet gelişebilir. İlk 1 haftalık süre içerisinde hastalar çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketmemelidir.
Diş beyazlatma işleminden sonra dişler yumuşak bir diş fırçası ve dişleri beyazlatma özelliğine sahip diş macunu kullanılarak düzenli olarak fırçalanmalıdır. Diş beyazlatma işlemi sonrası elde edilen diş renginin korunması ve etkinin uzun süreli olmasının sağlanması için hasta bu süreçte dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içecekler tüketmemeli, sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımından uzak durmalıdır.
18 yaşından büyük olan, ağız ve diş sağlığında diş beyazlatma uygulamalarına engel teşkil eden bir durum bulunmayan hastalara diş beyazlatma işlemi yapılabilir. Diş beyazlatma tedavisine uygunluk kararı verilmesi için öncelikle hastaya detaylı bir diş muayenesi yapılır. Hastanın ön dişlerine daha önce dolgu, kanal tedavisi ve porselen kaplama gibi işlemler uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilir. Çünkü önceden dolgu ya da porselen kaplama yapılmış dişlerin renkleri, diş beyazlatma prosedürü ile değiştirilemez.
Kanal tedavisi uygulanmış dişlerde ortaya çıkan su kaybına bağlı olarak dişler daha donuk ve grimsi bir renk alır. Kanal tedavisi yapılmış olan dişlerde diş beyazlatma işleminden önce farklı prosedürler uygulanması gerekliliği doğabilir.
Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Vermez
Diş beyazlatma bu konuda uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından uygulandığı sürece dişlere zarar vermez. Bu süreçte hastanın diş beyazlatma işlemin uygunluğu değerlendirilmeli, optimum fayda sağlayacak yöntem belirlenmeli ve doğru tekniklerle uygulanmalıdır. Böylece acısız ve ağrısız bir prosedür sonucunda etkili sonuçların alınması ve uzun süreli beyazlık elde edilmesi söz konusu olacaktır.