Diş beyazlatma için doğru yaş, diş hekiminizin tavsiyesine bağlıdır. Çoğu diş hekimi diş beyazlatmanın 14-16 yaşından önce yapılmaması gerektiği konusunda hemfikirdir. Ergenlik çağındaki pek çok çocuğun kalıcı dişlerinin tamamı henüz yoktur, Bu nedenle tüm yetişkin dişleri çıkana ve çocuğunuzun ağzında artık süt dişi kalmayana kadar diş beyazlatma prosedürü uygulanmaması daha doğrudur. Bununla birlikte diş beyazlatma kararı bireysel olarak verilmelidir, Bu nedenle çocuğunuz 13 yaşına kadar tüm yetişkin dişlerine sahipse, beyazlatma ürünlerine hazır olabilir.
Çoğu durumda, diş beyazlatma, daha beyaz bir gülümseme elde etmeyi uman gençler için güvenlidir. Bununla birlikte, diş beyazlatma ürünleri söz konusu olduğunda akılda tutulması gereken önemli noktalar vardır.
Beyazlatıcı şeritler, jeller ve kalemler gibi çoğu diş beyazlatma ürününün, birincil bileşen olarak hidrojen peroksit solüsyonu kullanılması nedeniyle çocuklar ve gençler için potansiyel tehlikeleri fazladır. Bu beyazlatma tedavilerinin çoğunda hidrojen peroksit konsantrasyonu %13’e kadardır ve konsantrasyon seviyesi arttıkça genç dişler üzerindeki olumsuz etki yaratma riski de artar. Süt dişleri, kalıcı dişlere göre daha ince mine ve dentine ve daha büyük pulpaya (dişlerin içindeki canlı bağ dokusu) sahiptir. Gençlerin diş beyazlatma ürünlerini doğru kullanmaması durumunda beyazlatıcı ajanlar olarak kullanılan güçlü kimyasallar;
Artan diş hassasiyetine,
Dentin demineralizasyonuna,
Diş renginde farklılıklara,
Diş eti dokusunda hasara,
Dişlerde ve pulpa sinirlerinde hasara yol açabilir.
Diş beyazlatma, parlak beyaz dişler elde etmek isteyen kişiler için öne çıkan bir tedavi seçeneğidir. Zamanın ve teknolojinin ilerlemesi ile bu tedaviler yeni bir trend haline gelmiştir ve her zamankinden çok daha erişilebilirdirler.
Diş tedavisinde, ağartma maddeleri içeren ürünler kullanır. Ancak bu maddeler aşındırıcıdır ve zamanla mine aşınmasına neden olma olasılığı yüksektir. Bu nedenle düzenli diş beyazlatma yaptırmak hassasiyet bırakabilir ve dişleri çürümeye karşı hassas hale getirebilir.
Çok az sayıda ebeveyn ve çocuk, daha parlak bir gülümseme elde etmek için beyazlatma ürünleri veya tedavisi kullanma dürtüsüne sahip olabilir. Ancak ne yazık ki bu ürünler daha küçük yaşlardaki çocuklarda diş minesine zarar verebilir. Süt dişlerinin kalıcı dişlere göre daha az mineral içermesi ve demineralizasyona daha yatkın olması bunun temel nedenidir.
Süt dişleri için diş beyazlatma tavsiye edilmediğinden kalıcı dişlerin sürmesi beklenmelidir. Kalıcı dişler genellikle 12-1 yaşlarında çıkar. Mine kireçlenmesi, son kalıcı dişlerin sürmesinden sonra iki yıl daha sürer. Bu nedenle, beyazlatma tedavisinin bundan önce yapılması diş hasarına neden olabilir.
Bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda diş beyazlatma tedavisinin 16 yaşından önce yapılması önerilmez.
Diş Beyazlatma Nedir?
Yapılan araştırmalara göre insanların üçte birinden fazlası dişlerinin görünümünden endişe duyuyor, neredeyse yüzde 20’si dişlerini fotoğraflarda saklıyor ve yetişkinlerin yüzde 70’inden fazlası çekici olmayan bir gülümsemenin kariyer şanslarını zedeleyeceğine inanıyor. Gülümsemeniz, yarattığınız izlenimin çok büyük bir bölümünü oluşturuyor. Bu nedenle insanların dişlerinin en iyi şekilde görünmesini sağlamaya çalışmasına şaşmamalı!
Diş beyazlatma yani bleaching dişlerin doğal renginin ötesinde beyazlatılması anlamına gelir. Hidrojen peroksit ve karbamid peroksit gibi aktif maddeler, diş beyazlatma işlemlerinde en sık kullanılan ağartma maddeleridir.
Profesyonel diş beyazlatma uygulamaları yüksek kalitede beyazlatma ve güvenilir sonuçlar sağlar. İşlemde daha yüksek konsantrasyonlu ağartma maddeleri kullanır ve diş hekimi tarafından uygulanır. Diş beyazlatma farklı yöntemlerle uygulanabilir. Ofis tipi beyazlatma diş hekimi muayenehanesinde uygulanır ve genel olarak daha kısa sürede daha beyaz dişlere sahip olmayı sağlar. Profesyonel beyazlatmanın maliyeti evde yapılan beyazlatma sistemlerine göre daha yüksektir, ancak sonuçları evde yapılan işlemlere göre daha etkili ve kalıcılığı daha uzun sürelidir.
Diş beyazlatma basit bir işlemdir. Beyazlatma ürünleri iki diş beyazlatıcıdan (hidrojen peroksit veya karbamid peroksit) birini içerir. Bu ağartıcılar, lekeleri daha küçük parçalara bölerek rengin daha az konsantre olmasını ve dişlerinizin daha parlak olmasını sağlar.
Diş beyazlatıcı kullanan bazı kişilerde diş hassasiyeti görülebilir. Bu, beyazlatıcıdaki peroksit mineden yumuşak dentin tabakasına ulaştığında ve dişinizin sinirini tahriş ettiğinde olur. Çoğu durumda hassasiyet geçicidir. Bu durumda tedaviyi erteleyebilir, sonra tekrar deneyebilirsiniz.
Ofis tipi diş beyazlatma diş hekiminin ofisinde yaklaşık bir saat içinde yapılabilir. Prosedür, %25 ila %40 arasında hidrojen peroksit içeren bir diş beyazlatma jelinin uygulanmasını ve ardından jelin aralıklar arasında yeniden uygulanmasıyla birlikte 20’şer dakikalık üç kez özel bir ısıtma lambasının dişlerinize doğrultulmasını içerir. Bazı diş hekimleri, beyazlatma sürecini hızlandırdığı veya etkinleştirdiği bildirilen bir lazer de kullanabilir. Beyazlatma işlemi sırasında dudaklarınızı, diş etlerinizi ve dilinizi beyazlatıcı jelden uzak tutmak ve böylece dişlerinizin üzerinde yerinde kalmasını sağlamak için koruyucu bir bariyer kullanılır.
Ev tipi diş beyazlatma kişiye özel hazırlanan şeffaf kalıplara diş hekiminin verdiği beyazlatma jelleri koyularak uygulanır. Şeffaf kalıplar her gün belirli sürelerde dişlere takılarak ev tipi diş beyazlatma gerçekleştirilir.