Kozmetik diş hekimliği prosedürlerinden biri olan bonding, gülümsemenin iyileştirilmesi için diş renginde kompozit reçine materyalinin dişlere uygulanmasına dayanır. Bonding uygulaması sayesinde; yontulmuş, kırılmış, çatlamış, lekeli veya aralarında boşluk olan dişlerin görünümünü iyileştirebilir.
Diş bütünlüğünün sağlanmasındaki başarısı nedeniyle bonding, estetik diş hekimliğinde sıklıkla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dişin renginin ve/veya şeklinin, boyutlarının değiştirilmesi ya da dişteki kusurların giderilmesinde kullanılan bonding diş estetiğinin yeniden elde edilmesi konusunda oldukça başarılıdır. Bonding aynı zamanda estetik dolgu ya da kompozit lamine olarak da bilinir.
Rengi değişmiş dişlerin estetiğinin iyileştirilmesi,
Diş boylarının uzatılması,
Diş şeklinin değiştirilmesi amacıyla uygulanabilir.
Bonding Nasıl Uygulanır?
Bonding diğer diş prosedürlerine oranla nispeten daha basit ve ağrısız bir işlem olma özelliğine sahiptir. Diş hekiminin çürük bir dişi doldurmadığı durumlarda anestezi gerekli değildir. Uygulama öncesinde diş hekimi kullanacağı kompozit reçinenin rengini seçmek için bir gölge kılavuzu kullanır. Böylece kompozit reçinenin renginin hastanın doğal dişleriyle eşleşmesi sağlanır.
Bonding uygulaması yapılacak dişin yüzeyi temizlenerek plaktan arındırılır. Diş yüzeyi pürüzlendirilir ve kondisyon sıvısı uygulanarak yapıştırıcı malzemenin dişe yapışması için uygun ortam sağlanır. Daha sonra dişin renginde seçilmiş olan yapıştırıcı malzeme lazer ya da parlak ışıkla sertleştirilir ya da kesilir. Bu işlemden sonra kalan diş yüzeyinin gölgesi ve parlaklığı ile uyumlu olacak şekilde parlatılır.
Ortalama 30 ile 60 dakika arasında tamamlanan bonding uygulamasının diş hekiminin deneyimine ve kullanılan malzemenin kalitesine göre daha kısa sürede tamamlanması da söz konusu olabilir. Bonding genellikle tek seansta tamamlanan bir tedavi prosedürü olmakla birlikte uygulanacak işlemin kapsamına göre daha fazla seans ihtiyacı oluşabilir.
Bonding Hangi Durumlarda Uygulanır?
Dişleriyle ilgili estetik kaygıları olan ve bunların giderilmesini isteyen hemen her yaş grubundan hastaya bonding tedavisi uygulanabilir. Dişlerinin şeklinden ya da renginden memnun olmayan, dişlerinin daha büyük olmasını ya da dişlerindeki çeşitli kusurların giderilmesini sağlayan, dişlerinde kırık ya da çürük olan, dişlerinin arasında boşluk bulunan ve diş boylarının eşit olmasını isteyen kişilere bonding tedavisi uygulanabilir.
Bonding uygulaması diş boylarının uzatılması, dişler arasındaki boşlukların kapatılması, dişlerin şekillerinin ve renklerinin değiştirilmesi gibi farklı amaçlara yönelik olarak tercih edilebilen etkili bir prosedürdür. Estetik çözümlere, dişler üzerinde herhangi bir kesim yapılmadan ulaşma imkanı verir. Bonding tedavisi ile yakın bir tedavi olarak kabul edilen porselen lamine tedavisinde diş kesimi yapılması gerekebileceği gibi kullanılan malzeme ve yapım süreci nedeniyle maliyetler bonding uygulamasından daha yüksektir. Bu açıdan değerlendirildiğinde hastaların bonding yöntemi uygulanarak estetik sonuçlara çok daha hızlı ve ekonomik bir şekilde ulaşacağı söylenebilir.
Bonding Avantajları Nelerdir?
Bonding tedavisinin en önemli avantajı diş düzeyinden doku kaldırılması gerekliliği oluşmadan sadece istenilen bölgeye diş renginde kompozit reçine ya da bonding materyali eklenmesi yoluyla kalıcı estetik çözümlere ulaşma imkanı vermesidir. Bonding prosedüründe doğal diş rengine uygun kompozit dolgu sertleştirilerek dişe yapıştırıldığı için dişte herhangi bir aşındırma işlemi uygulanmasına gerek kalmaz.
Bonding yalnızca diş kırıklarının tedavisinde değil aynı zamanda gülüş tasarımı prosedürleri kapsamında da uygulanarak mükemmel dişlere kavuşulmasında önemli bir rol üstlenir. Diğer estetik diş uygulamalarına göre bonding daha uygun maliyetli bir tedavidir. Bonding tedavisi ile diş kırıkları giderilen bir dişe daha sonra gereksinim oluşması halinde yeniden bonding tedavisi yapılması mümkündür. Bonding tedavisi ile uygulanan malzeme hastanın doğal diş formunda olduğundan fark edilmesi mümkün değildir. Bonding tedavisi uygulanırken genellikle anesteziye gerek duyulmaz. Hastada en az diş kaybını gerçekleştiren aynı zamanda rahatlık ve öz güven kazandıran bir tedavi olan bonding ile dişlerdeki aşınmanın hızlı bir şekilde giderilmesi imkanı elde edilmektedir.
Bonding Uygulanan Dişlerde Renk Değişimi Olur mu?
Bonding tedavisinde kullanılan kompozit maddenin zaman için renklenmesi söz konusu olabilse de bu durum kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu nedenle bonding uygulaması yapılacak hastaların sigara, çay, kahve ile dişlerde renklenmelere neden olabilecek diğer yiyecek ve içecekleri sık tüketmiyor olması tercih edilir. Çünkü dişlerde renklenmeye neden olabilecek maddelerin özellikle sık tüketilmesi renklenmenin şiddetini artırabilir. Diğer yandan oluşabilecek renk değişikliklerinin 5-6 aylık aralarla uygulanan polisaj işlemi ile giderilmesi mümkündür.
Bonding Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Bonding uygulaması sırasında kullanılan malzeme kullanılan özel ışık sayesinde hemen sertleşme özelliğine sahiptir. Bu nedenle herhangi bir bekleme süresine gerek kalmadan hasta tedavinin ardından günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir. Normal dişin tüm fonksiyonlarını tedavi edilen dişle yerine getirebilir.
Bonding sonrası tedavi edilen dişte meydana gelen bir kırığın kolaylıkla ve hızlı bir şekilde onarılması mümkündür. Normal dişlerde olduğu gibi bonding tedavisi yapılan dişte de zaman içinde renklenme oluşabileceğinden bonding tedavisinden sonra dişlerde renklenmeye neden olabilecek çay, kahve, sigara ile diğer yiyeceklerin ve içeceklerin tedavisi önerilmez.