Günümüzde pek çok kişi invisalign yani şeffaf plakların görünümünü sevse de birçok hasta hala diş tellerini tercih etmektedir. Geleneksel diş teli ve şeffaf plak, dişlerin kademeli olarak düzeltilmesi amacıyla kullanılan iki popüler ortodontik tedavidir. Şeffaf plak ve diş teli arasında seçim yapılırken; dişlerde ne düzeyde bir iyileştirme yapılması gerektiği, hastanın yaşı ve yaşam tarzı gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
Şeffaf plak, çarpık dişilerin düzeltilmesinde kullanılan bir ortodontik cihazdır. Görünmez diş telleri olarak da bilinen şeffaf plaklar, dişlere basınç uygulayarak istenen konuma yönlendirilmelerini sağlayan ve tıbbi plastikten kalıplanan özel yapım ağızlıklardır. Ayrıca geleneksel metal diş tellerine göre daha “gizli” bir alternatiftir.
Metal diş tellerinin aksine şeffaf plaklar hastanın dişlerine çok yakın durur ve uzaktan neredeyse hiç görünmezler. Sağduyulu bir stil, birçok insanın diş telleri yerine şeffaf plakları seçmesinin ana nedenlerinden biridir.
Şeffaf plaklar dişlere tam olarak oturduğu için diş tellerinin neden olabileceği kesiklere ya da rahatsızlık hissine yol açmazlar. Hastalar dişlerinin yeniden konumlandırılması sırasında biraz rahatsızlık duysa da şeffaf plak ile ağzın iç kısmı büyük ölçüde ağrıdan kurtarılır.
Şeffaf plaklarla, hastaların ağızlıklarını çıkarmaları ve normal bir şekilde fırçalayarak diş ipi kullanmaları yeterlidir. Geleneksel diş tellerinde olduğu gibi zorlu ve uzun diş bakımı sürecine gerek yoktur.
Diş teli kullanıcılarının, olası bir hasarı ya da tahrişi önlemek içi fındık, patlamış mısır ya da diğer sert ve çok çiğnenmesi gereken yiyeceklerden kaçınması gerekir. Şeffaf plakları olan kişiler yemeklerden önce ağızlıklarını çıkararak diledikleri gıdaları tüketebilirler.
Şeffaf plak tedavileri genellikle her 4 ila 6 altı haftada bir ziyaret gerektirir. Bu da diş teli tedavisine oranla daha az diş hekimi ziyareti anlamına gelir.
Bununla birlikte şeffaf plaklar her durumda çalışmaz ve genellikle yalnızca küçük düzeltmelere ihtiyaç duyan kişiler için idealdir. Yani karmaşık düzeltme ihtiyacı olan hastalarda işe yaramayabilir.
Hastalar şeffaf plakları takılıyken su dışında herhangi bir şey yer ya da içemezler. Plastik yumuşaktır ve yiyeceklerden zarar görebilir. Ayrıca kolay lekelenir ve ısıyla bükülebilir. Bu nedenle su dışındaki herhangi bir şey yenileceği ya da içileceği zaman şeffaf plaklar çıkarılmalıdır.
Şeffaf plaklar günde en az 20 ila 22 saat takılmalıdır. Bu sürenin azaltılması ilerlemenin yavaşlamasına ve nihai sonuçların zarar görmesine neden olabilir. Kötü ağız hijyenine sahip olan hastalar, ağız kokusuna ve çürüklere yol açabileceği için şeffaf plak kullanmamalıdır. Kullanıcılar yemeklerini yedikten ya da bir şeyler içtikten sonra dişlerini iyice fırçaladıklarından emin olmalıdır.
Bazı hastalar, şeffaf plaklara bağlanan küçük diş eklerine ihtiyaç duyabilir. Bu ataşmanlar, diş hareketlerini kontrol etmeye yardımcı olur ve ortodontist tarafından takılıp çıkarılmaları gerekir. Bu tür durumlarda daha fazla diş hekimi ziyareti zorunlu olabilir.
Diş Teli Avantajları ve Dezavantajları
Braketler çok sayıda faydası nedeniyle ortodontik tedavide hala çok sık bir şekilde kullanılır. Diş telleri hem küçük hem karışık vakalarda işe yarayan evrensel bir tedavidir. Her dişe doğrudan yapıştıklarından şeffaf plaklardan daha güçlüdürler. En zor koşullarda dahi inanılmaz bir gülümsemeye sahip olmayı sağlarlar.
En uygun fiyatlı seçenek metal diş telleri olsa da daha göze çarpmayan bir görünüm için diş arkası ya da seramik diş tellerinin tercih edilmesi de mümkündür. Bu sayede hastalar, geleneksel metal braketler ve teller olmadan da mükemmel sonuçlara kavuşabilirler.
Şeffaf plakların aksine hastaların ortodontist yardımı olmadan diş tellerini çıkarmaları olası değildir. Ancak kalıcı bağlılık daha az sorumluluk anlamına da gelebilir. Yemekten önce ağızlığın çıkarılmasına ya da günde en az 20 saat ağızda olduğundan emin olunmasına gereksinim duyulmaz.
Diş telleri leke tutmaz ve ısıya dayanıklıdır. Bu nedenle kullanıcılar gün boyunca diş hizalayıcılarını çıkarma zorunda kalmadan çay, kahve ve diledikleri içecekleri tüketebilirler.
Diğer yandan metal diş telleri çok rahat değildir. Hastaların metal diş tellerine alışmaları zaman alır. Metal diş telleri genellikle ağzın iç kısmında tahrişe ya da kesiklere neden olur.
Diş telleri özellikle geleneksel metal diş telleri başkaları tarafından kolayca görülür. Lingual diş telleri ve seramik diş telleri ortalama olarak daha az fark edilmekle birlikte şeffaf kalıplara oranla daha belirgin oldukları söylenebilir.
Diş teli olan kişiler; simit, sakız, sert şeker, patlamış mısır ve çeşitli kuru yemişler de dahil olmak üzere braketlerine sıkışabilecek hatta braketlere ve tellere zarar verebilecek bazı yiyeceklerden uzak durmalıdır.
Diş teli kullanan hastaların ortodontist ziyaretlerinin daha sık olmasına ihtiyaç vardır. Metal braketler yerlerinde ortalama iki yıl kaldığından, çıkarıldıktan sonra bazı kullanıcılar dişlerinin renginin farklı olduğunu görebilir. Bununla birlikte çoğu kullanıcı diş teli tedavisinden sonra iyi fırçalama alışkanlıklarını sürdürerek ve diş beyazlatma yöntemlerinden yararlanarak dişlerindeki renk değişikliklerinin düzelmesini sağlayabilirler.