Zirkonyum diş kaplamalar, hastaların diş sağlığının ve estetiğinin iyileştirilmesi için metal içermeyen çözüm sunmaları nedeniyle restoratif ve kozmetik diş hekimliğinde önemli bir yere sahiptir. Doğal diş görünümüne uyacak şekilde özelleştirilebilen zirkonyum diş kaplamalar biouyumlu malzemelerdir. Herhangi bir hata riskini ortadan kaldırmak için restorasyon sırasında doğruluğun sağlanması için CAD/CAM teknolojisiyle entegre olurlar.
Zirkonyum diş kaplamalar düzgün bir şekilde bakım yapılması halinde uzun süreli çözüm olmasını sağlayan güçleri ve dayanıklılıkları ile ön plandadırlar.
Diğer malzemelerden yapılan diş kronları ile kıyaslandığında zirkonyum kronlar birtakım önemli avantajlar sağlarlar. Zirkonyum diş kronları doğal dişlerden ayırt edilmeyecek şekilde dişlerin boyutuna, rengine ve şekline uyacak şekilde özenle hazırlanırlar.
CAD/CAM teknolojisi sayesinde hata riski minimize edilerek son derece başarılı sonuçlar alınabilir. Metalden yapılmamalarına karşın oldukça dayanıklıdırlar. Düzgün bir bakım uygulanması halinde 10 yıldan uzun süre konforlu ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilirler. Güçlü oldukları için erken aşınmaya karşı da dirençlidirler.
Zirkonyum İmplant Tedavisinde Kullanılabilir
Diş implantları, eksik dişlerin yerine kullanılan tıbbi cihazlardır. 1960’lardan beri titanyum implantlar endüstri standardı olmuştur. Zirkonyum implantlar ise titanyum implantlara karşı etkili bir alternatiftir.
Zirkonyum diş implantları tipik olarak titanyum implantlara metal olmayan bir alternatif olma özelliğine sahiptir. Zirkonyum implantlar metalik zirkonyum atomları içerir. Ancak metal oksit yapısı nedeniyle bir metal olarak kabul edilmezler. Bunun nedeni oksit ilavesinin bileşim yapısını ve davranışını değiştirmesidir.
Zirkonyum, titanyum implantlara göre üstün yumuşak doku tepkisi, biyouyumluluk ve estetiğe sahip olması ile ön plana çıkmaktadır.
Zirkonyum İmplant Nedir?
Zirkonyum implant dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de yıllardır kullanılmaktadır. Önceki dönemlerde uygulanan geleneksel diş restorasyon yöntemlerinde dişlerin altına metal bir tabaka yerleştirilerek dişler güçlendirilirdi. Zaman içinde hastaların karşı karşıya kaldığı problemlerin yanı sıra daha ideal ve sağlıklı bir çözüm arayışı sonucunda zirkonyum implant uygulaması ön plana çıkmıştır.
Zirkonyum malzemenin doğal ve sağlam yapısı nedeniyle zirkonyum implantlar da sağlamlığı ve uzun ömürlülüğü ile bilinmektedir. Zirkonyum zorlu koşullara dayanan bir madde olduğu için diş implantlarında kullanılmaları durumunda da güçlü bir performans sergilerler. Kolay kolay zarar görmeleri ve aşınmaları söz konusu değildir. Ayrıca herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmadıklarından metal alerjisi olan hastalar tarafından da kolayca tolere edilebilirler. Biyolojik uyumlulukları ve kırılmalara dayanıklılıkları sayesinde implant tedavisi sürecinde ideal bir kullanım imkanı verirler. Diş eti problemlerine neden olmayan zirkonyum diş implantları ışığı geçirme özelliklerine bağlı olarak doğal dişlere yakın bir estetik görünüm ve işlevsellik sağlarlar.
Zirkonyum diş implantları, doğal dişlerin çok daha iyi bir şekilde simüle edilebilmesi için kronları ve diş köprülerini çeneye bağlayan sentetik diş kökleri olarak tanımlanabilirler. Diş etlerinin hemen altında yer alan çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilirler. Cerrahi prosedür sonrası iyileşme sağlandıktan sonra kron ya da köprü ve abutment vidalanır.
Bu işlemden sonra kronun takılmasıyla diş eksiklikleri giderilerek etkili sonuçlar elde edilir. Çıkarılabilir takma dişlerden farklı olarak implant diş daha kalıcı ve stabil olma özelliğine sahiptir. İmplantın diş kökü olarak kullanılmasıyla kronun doğal bir diş gibi çalışması ve görünmesi sağlanır.
Zirkonyum implantın tüm seramik restorasyonların önceki formlarından farklı olduğu bilinir. Metal implantlar karşısındaki dayanıklılığı sonucunda kullanımları yalnızca implant diş hekimliği ile sınırlı değildir. Zirkonyum diş hem etkinlik hem maliyet açısından titanyum implantların önemli bir ikamesi olan uzun ömürlü ve yüksek kaliteli implantlar olarak bilinirler. Metal implantlar gibi korozyonun söz konusu olduğu durumlarda zirkonum implantlar herhangi bir soruna neden olmaz. Diğer yandan hastanın vücudunda metalin cerrahi yöntemle çene kemiğine aşılanmasına ilişkin alerjik bir durum söz konusuysa alternatif diş implantı seçeneği olarak zirkonyum ön plana çıkabilir. Tüm bunların yanı sıra zirkonyum diş implantının beyaz rengi, diş etlerinin pembeliğini koruması ve doğal diş kökleriyle aynı görünümü korumasını sağlar.
Zirkonyum Diş İmplantlarının Avantajları
Dişe benzer renkleri sayesinde zirkonyum implantlar diş etlerinden görünen koyu bir renge neden olmazlar. Bu, titanyum implantların belirli durumlarda diş eti yoluyla doku renginde bozulma veya grilik gösterme riski taşıdığı estetik bölgede çok avantajlı olabilir.
Titanyum implantlarda bulunan titanyum veya diğer metallere karşı alerji, hastaların metal içermeyen zirkonyum implantlarla tedavi görmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Son derece nadir olmakla birlikte , diş implantlarında titanyum alerjisi tanımlanmıştır. Çoğu implantın %89-99 titanyum olmasına rağmen, değişen miktarlarda diğer metaller hala mevcuttur.
Bazı çalışmalara göre zirkonyum implantların çevresinde daha az plak oluşumu ve enfeksiyon oluştuğu tespit edilmiştir. Zirkonyum korozyona direnmede mükemmeldir.