Dişlerde doğal görünüm elde edilmesi için en sık kullanılan diş hekimliği prosedürlerinden biri estetik dolgudur. Estetik dolgu, kompozit dolgu olarak da bilinir. Kullanılan dolgu malzemesi hastanın kendi diş rengine göre ayarlandığı için dolgu doğal diş minesinden ayırt edilemez. Ayrıca dolgu sınırları belli olmadığından elde edilecek estetik görünüm pekiştirilmiş olur. Bunun sonucunda estetik dolgu çıplak gözle bakıldığında anlaşılmaz, son derece güzel ve doğal bir gülümseme elde edilir. Estetik kaygılarından dolayı dolgu yaptırmayı tercih etmeyenler için estetik dolgu etkili bir alternatif haline gelebilir.
Estetik Dolgu Nasıl Yapılır?
Estetik dolgu tek bir seansta tamamlanabilen basit bir diş hekimliği prosedürüdür. Estetik dolgu uygulamasının ilk adımı lokal anestezi yapılmasıdır. Bölgenin uyuşması sağlandıktan sonra çürük diş temizlenir. Dolgu maddesinin dişe daha iyi bir şekilde yapışmasının sağlanması için kavite şekillendirilir. Doğal diş rengiyle uygun renkteki dolgu maddesi belirli bir kıvamda hazırlanarak kavite doldurulur. Dolgu ışınlanarak ideal sertliğe ulaştırılır. Fazla yükseklik ya da çıkıntı halinde gerekli düzeltme yapılarak istenilen pürüzsüzlüğe erişilir. Dişin cilalanması ile birlikte estetik dolgu tedavisi tamamlanır.
Estetik Dolgu Neden Yapılır?
Dişlerindeki sorunun giderilmesini ancak bu esnada estetik açıdan güzel bir gülüşe sahip olmayı isteyen kişiler için estetik dolgu son derece etkili bir alternatif olarak ön plana çıkar. Diş çürükleri zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sorunlar yaratabilir. Bu tür olumsuzlukların önlenmesi için çürükler temizlenmeli ve ortaya çıkan boşluk diş rengine uygun dolgu materyali ile doldurulmalıdır.
Kompozit dolgu sağladığı avantajlar nedeniyle son dönemlerde sıklıkla kullanılır. Bunun en önemli nedeni daha doğal bir görünüm sergileme imkanı vermesidir. Dışarıdan çıplak gözle bakıldığında dolgu yapıldığının anlaşılmıyor olması estetik dolgu yönteminin bu kadar çok tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri olarak kabul edilir.
Estetik Dolgu Dayanıklı mıdır?
Estetik dolgu tedavisinde kullanılan kompozit materyal son derece dayanıklı olduğundan estetik dolgu da sağlamlığıyla ön plandadır. Bununla birlikte dolgu yapılıp çürük diş sorunu giderildikten sonra ağız ve diş hijyeni kesinlikle ihmal edilmemelidir. Hastalar estetik dolgu yapıldıktan sonra ağız ve diş sağlığına gereken özeni göstermeli, düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gitmelidir.
Estetik dolgu tedavisi yapılacak hastaların en çok merak ettiği konuların başında “Estetik dolguların ömrü ne kadardır?” sorusunun yanıtı gelir. Estetik dolgu yapılırken kullanılan kompozit malzeme son derece dayanıklı olduğu için estetik dolguların kullanım ömrü de uzundur.
Eğer hasta estetik dolgu yapıldıktan sonra ağız ve diş hijyenine dikkat ederse dolguda deformasyon oluşması gibi istenmeyen bir durumla karşılaşılmaz. Bu nedenle normal şartlar altında 6 aylık periyotlarda diş hekiminin muayenesine gereksinim duyulur. Rutin muayeneler sırasında estetik dolguların durumu değerlendirilir. Gerek görülmesi halinde dolgular cilalanır. Bu sayede daha uzun süre ve sorunsuz bir şekilde kullanım imkanı vardır. Bu açıdan değerlendirildiğinde estetik dolguların kullanım ömrünün kişi özelinde belirli noktalara dikkat edilmesine bağlı olarak değişebileceği söylenebilir. Diş hekiminin önerilerine uyulması ve rutin kontrollerin aksatılmaması halinde estetik dolgular uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Bununla birlikte olası bir sorun halinde estetik dolguların yenilenmesi de mümkündür.
Estetik Dolgu Düşer mi?
Estetik dolgu bu alanda uzman ve deneyimli bir diş hekimi tarafından doğru şekilde uygulandığı takdirde düşmez. Bunun için dolgu maddesinin dişe en iyi şekilde tutunması sağlanmalıdır. Dolgu hatalı bir şekilde yapılırsa ya da dişe herhangi bir darbe alınırsa estetik dolgunun düşmesi söz konusu olabilir. Bu tür sorunlar yaşanmaması adına deneyimli diş hekimleri tercih edilmeli, ağız ve diş bakımı estetik dolgu tedavisi sonrası ihmal edilmemelidir.
Estetik dolgu yapılmadan önce lokal anestezi uygulandığı için bölgede uyuşma sağlanır. Bundan dolayı estetik dolgu işlemi sırasında hasta acı ya da ağrı hissetmez.
Estetik Dolgu Ne Zaman Yapılır?
Estetik dolgu kırık ve çürük dişlerin onarımı için tercih edilebilecek en iyi alternatiflerden biridir. Dişler arasındaki boşlukların kapatılması, diş boylarının uzatılması, dişlerdeki kalıcı renk bozukluklarının tedavi edilmesi için estetik dolgudan faydalanılabilir. Aynı zamanda gülüş tasarımı kapsamında dişlerde şekilde değişikliği yapılması için de estetik dolgu tercih edilebilir.
Estetik dolgu tedavisi dişlerde ya da diş etlerinde herhangi bir zarar oluşmasına neden olmaz. Hasta estetik dolguları kendi dişleri gibi kullanabildiğinden bakımını da kendi dişleri gibi özenli bir şekilde yapmalıdır. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Doğru kullanımla birlikte 5 ila 10 yıl süreyle estetik dolgular kullanılabilir. Lekelenme oluşmasını önlemek için yapılan cilalama işlemi görünümlerinin mükemmel ve yüzeylerinin pürüzsüz olmasını sağlar. Doğal görünen estetik dolgular her yaştaki hastaya tek seansta uygulanabildiklerinden son derece avantajlı ve pratik bir diş hekimliği prosedürü olarak kabul edilirler. Dişlerde minimum aşındırma gereksinimi doğurduklarından diş dokunmasının korunmasında önemli bir rol üstlenir ve güvenli bir şekilde uygulanabilirler.