Sağlıklı dişlere sahip olmak genel sağlığın çok önemli bir parçasıdır. Teknolojik gelişmeler sonucunda diş hekimliği kapsamında uygulanan tedaviler de gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Kanal tedavisi, estetik dolgu, protez ve diş kaplama gibi farklı tedavi yöntemleri ile hastaların diş sağlığının ve estetik görünümün geri kazandırılması mümkün olmaktadır. Lamine diş kaplama daha iyi ve sağlıklı dişlere sahip olmak için tercih edilen yöntemlerin başında gelir.
Lamine Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Lamine diş kaplama son yıllarda en çok tercih edilen diş hekimliği prosedürlerinin başında gelir. Lamine diş kaplama ve diğer diş kaplama yöntemleri etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Lamine diş kaplama tedavisine başlanmadan önce dişlerde herhangi bir tedavi ihtiyacı varsa öncelikle bu sorunlar giderilmelidir. Dişler ve diş etleri ile ilgili tedavilerin tamamlanmasının ardından dişlerin ölçüleri alınarak lamine diş kaplama üretilir. Üretilen dişler özel yapıştırıcılar kullanılarak dişlere sabitlenir.
Lamine Kaplama Nedir?
Parlak, sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmak kadın erkek fark etmeksizin herkesin öz güvenini artıran etkenlerin başında gelir. Lamine diş, porselen yaprak kaplama uygulaması olarak da bilinir. Diş dokusu üzerinde minimum aşındırma gerektirdiğinden son derece avantajlı bir yöntem olarak kabul edilir. Dişlerden kaynaklanan estetik kaygıların giderilmesinde önemli bir rol oynayan lamine kaplama sayesinde daha hoş görünen gülümsemelere kavuşulabilir. Lamine kaplama tedavisi kişi özelinde ve doğru şekilde planlandığı takdirde en etkili sonuçların alınması ve en doğal görünüme kavuşulması mümkündür.
Bu kapsamda porselen lamina hastanın dişlerindeki deformasyonlara veya kırılmalara göre özel olarak hazırlanır ve dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılır. Dişin doğal görünümüne çok yakın bir görünüme sahip olduğundan estetik açıdan tatmin edici sonuçlar elde edilir. İnce olmasına karşın çok dayanıklı bir yapısı olan porselen lamina sağlam diş dokusunun en az ölçüde kaybedildiği yöntem olma özelliğine sahiptir.
Lamine Kaplama Kimlere Yapılır?
Lamine kaplama Diastema olarak da adlandırılan dişler arasındaki ayrıklıkların, dişlerdeki genetik yapısal bozuklukları, kırık ya da aşınmış dişilerin restore edilmesi, yapısal ya da renksel bozukluklar olan eski dolguların düzeltilmesi, dişlerin daha uzun bir hale getirilmesi, ön dişlerdeki çürüklerin tedavi edilmesi, dişlerdeki eğriliklerin ve çapraşıklıkların giderilmesi, dişlerdeki sararma sorunlarının çözümlenmesi amacıyla uygulanabilen bir tedavidir.
Diş lamine kaplama tedavisine başlanmadan önce hastanın dişleri detaylı bir incelemeye tabi tutulur. İhtiyaç halinde diş röntgeni alınabilir. Hastanın mevcut dişlerinden alınan ölçülerle model oluşturulması ya da bilgisayar teknolojisinden yararlanılarak dişlerin 3 boyutlu görüntüsünün hazırlanması tercih edilebilir. Bu aşamadan sonra elde edilen görüntülerden ya da modellerden yararlanılarak lamine kaplamalar diş laboratuvarlarında hazırlanır.
Kaplamaların rengi belirlenmeden önce hastanın dişleri temizlenir ve doğal renge uygun seçim yapılır. Dişin mine tabakasının az miktarda aşındırılması sayesinde lamine kaplamalar dişlere kolayca yapıştırılabilir. Aşındırma sonrası alınan yeni ölçülere göre hazırlanan lamine kaplamalar ilk önce geçici olarak yapıştırılır ve hastanın birkaç gün süreyle kullanması, uyumluluğun gözlenmesi istenir. Bu süre tamamlandıktan sonra hasta ve diş hekimi arasında lamine kaplamaların rengi, formu ve uyumluluğu konusunda fikir birliği oluşması halinde özel bir yapıştırıcı kullanılarak lamine kaplamalar sabitlenir. Işın uygulanarak istenilen sertlik elde edildikten sonra fazlalıkların temizlenmesi aşamasına geçilir. Diş parlatılarak tedavi tamamlanır.
Lamine Kaplama Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?
Lamine kaplama tedavisi tamamlandıktan sonra hastaların en az 1 hafta süreyle aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerekir. Ayrıca sert ve dişe yapışan yiyecekler de tüketilmemelidir. Lamine kaplamaların dayanıklılığını uzun süre koruması için iyi bir ağız hijyenine sahip olunması gerekir. Doğru ve etkili ağız hijyeninin sağlanması için dişler aşındırma özelliği olmayan diş macunu ile düzenli olarak fırçalanmalı, her fırçalamadan sonra ağız gargarası yapılmalı ve günde iki kez diş ipi kullanılmalıdır.
Porselen lamine kaplama yapısal özelliklerinden dolayı kolay kolay lekelenmezler. Bununla birlikte daha uzun süreli bir şekilde kullanılabilmeleri için çay, kahve, sigara, asitli yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Dişler zarar görmelerine neden olabilecek darbelerden korunmalı, sert yiyeceklerin tüketimi sırasında dikkatli olunmalı ve ön dişlerle yiyeceklerin koparılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca diş sıkma ya da diş gıcırdatma alışkanlığı olan ve dişlerine lamine kaplama yapılan kişilerin gece koruyucu plağı kullanması önerilir.
Lamine diş kaplama tedavisinde porselen lamine kaplamalar dişlerin üzerine özel malzemelerle ve özel teknikler kullanılarak yapıştırılır. Bu nedenle lamine kaplama düşmez. Alt çenesi normale oranla çok önde konumlanan ve/veya dişlerindeki mine dokusu yeterli olmayan kişilere lamine kaplama yapılması söz konusu değildir.
Lamine tedavisinden önce hastanın diş etlerinin tedavi edilmesi ya da estetik nedenlerle bir müdahalede bulunulması gerekmediği durumlarda 2 ila 3 seansta yani ortalama 1 haftada lamine tedavisinin tamamlanması mümkündür.