Diş beyazlatma amacıyla uygulanan en popüler tedavilerin başında bleaching tedavisi gelir. Bleaching yani diş beyazlatma daha beyaz dişlere sahip olma imkanı verir. Diş ve ağız yapısı açısından önemli bir prosedür olan diş beyazlatmanın kaç seans şeklinde uygulanacağı dişlerin mevcut durumuna ve elde edilmek istenilen sonuca göre kişi özelinde değişiklik gösterebilir.
Diş beyazlatma seansları genellikle iki seans olarak uygulanmakta olup böylece daha net ve kalıcı sonuçlar alınması mümkün olmaktadır. Dişlerin durumuna göre hasta özelinde birkaç seans diş beyazlatma yapılması mümkün olduğu gibi tek seans uygulama yapılması da yeterli olabilir.
Diş Beyazlatma Seansları Ne Kadar Sürer?
Diş beyazlatma seanslarının tamamlandığı ortalama süre değişkenlik gösterebilir. Ağız yapısı, dişlerin mevcut durumu ve sigara tüketimi gibi alışkanlıklar dişlerin rengini ve uygulanması gereken diş beyazlatma seanslarını doğrudan etkiler. Kişinin kullanım alışkanlıkları gerçekten önemli olmasına karşın seans süreleri genellikle 30 ila 60 dakika arasında değişir.
Tek seansta diş beyazlatma mümkün olmasına karşın bu herkes için uygun değildir. Çünkü kullanım alışkanlıkları ve diş sağlığı gibi etkenler kişi özelinde farklılık gösterebilir. Diş beyazlatma seansları teorik olarak yapılacak ilk muayenenin ardından belirlenmekle birlikte bazı kişiler için tek seans yeterli olurken bazı kişilerde birkaç seans sürebilir.
Diş Beyazlatma Neden Yapılır?
Diş beyazlatma parlak ve estetik görünümlü dişlere sahip olma amacıyla uygulanan bir estetik diş hekimliği prosedürüdür. Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olan kişilerde doğru teknikler ve ürünlerle, deneyimli bir diş hekimi tarafından uygulanan diş beyazlatma prosedürü ile etkili sonuçlar alınması mümkündür.
Diş beyazlatma tek seansta bitebilir ya da hastanın diş yapısı ve beklentiler gibi etkenlere bağlı olarak birkaç seansta tamamlanabilir. Bu aşamada göz önünde bulundurulması gereken en önemli noktalardan biri dişlerdeki renklenmenin miktarı ve dişlerin renk değeridir.
Diş beyazlatma genellikle dişlerin sararmasına neden olan pek çok farklı maddenin neden olduğu izlerin giderilmesi, engellenmesi, özellikle çay, sigara ve kahve kullanımıyla artan diş sarılığının minimize edilmesi için tercih edilir. Ancak diş beyazlatma işlemiyle elde edilen sonuçların uzun süre kalıcı olması için dişlerdeki renklendirici gıda tüketiminin azaltılması çok önemlidir.
Dişlerde Renklenme Neden Olur?
Dişlerde renklenmeler genellikle tüketilen yiyeceklere bağlı olarak renk parçacıklarının dişlere nüfuz etmesinden ve diş tübüllerine sıkışmasından oluşur. Buna bağlı olarak dişler sarılaşır ve orijinal rengi bozulur. Bu birikim temizlenmezse üst üste eklenerek temizlenmesi daha zor alanlar ortaya çıkar. Bu durum sosyal yaşantıda da profesyonel yaşantıda da sağlık açısından da sorunlar yaşanmasına yol açar. Diş estetiği ve gülüş tasarımı tedavilerinin ciddi olarak yaygınlaşması sonucunda diş beyazlatma prosedürlerine gösterilen talep de artmaktadır.
Beyaz dişlere sahip olmak için ilk yapılması gereken günlük ağız ve diş bakımının aksatılmamasıdır. Yapısal ya da genetik nedenler dışında dişlerde sararmayı engelleyen en önemli etken budur. Ayrıca düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmelidir. 6 ayda bir olmak kaydıyla gerçekleştirilecek diş hekimi kontrolleri kişinin daha güzel ve sağlıklı dişlere sahip olmasında önemli bir rol oynar.
6 ayda bir yapılacak diş temizliği ile dişlerdeki pek çok renklenmenin önüne geçilmesi mümkündür. Temizlikten sonra oluşan renk dişin kendi rengidir. Ancak daha beyaz bir renk elde edilmesi için bleaching tedavisi uygulanması gerekir.
Dişler gün içinde sürekli olarak farklı türde yiyecek ve içeceklerle temas eder. Çoğunda renklendirici olan besinler zaman içinde dişlerde birtakım değişimler yaşanmasına neden olabilir. Diş renklenmelerinin temel nedenleri arasında; ağız bakımının yetersizliği, renklendirici gıdaların aşırı tüketimi, kalıtımsal renklenmeler, dişlerde aşınma, çürükler ve diş yüzeylerinin pürüzlü olması sayılabilir.
“Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi” hastaların en çok merak ettiği sorular arasında yer alır. Diş tedavilerinin ve estetik uygulamalarının amacı diş sağlığını korumak ve estetik sonuçlar elde edilmesini sağlamaktır. Doğru tekniklerle ve doğru ürünlerle, uzman diş hekimleri tarafından uygulanan diş beyazlatma uygulamasının dişler üzerinde herhangi bir zarar oluşturması söz konusu değildir. Zararlı olan bilinçsiz bir şekilde ve kulaktan dolma bilgilere dayanarak yapılan diş beyazlatma uygulamalarıdır.
Diş beyazlatma kaç seans sürer sorusunun yanıtı uygulama yapılacak hastanın dişlerinin yapısına ve renklenmenin derecesine göre kişi özelinde değişebilir. Diğer yandan diş beyazlatma tedavisi sırasında kullanılan diş beyazlatma ajanları da diş beyazlatma tedavisi seanslarının süresini ve sayısını etkileyen faktörler arasında yer alır. Genellikle hastaya diş beyazlatma yani bleaching tedavisi uygulanmadan önce detaylı bir diş taşı temizliği yapılması tercih edilir. Sağlıklı olmayan diş etleri sağlığına kavuşturulduktan sonra beyazlatma aşamasına geçilir.
Diş beyazlatma işleminin yılda bir kereden fazla yapılması önerilmez. Ağız bakımının doğru ve düzenli bir şekilde yapılması, dişlerde renklenmeye neden olacak yiyecek ve içeceklerin tüketiminin sınırlanması bleaching işleminden sonra elde edilen sonuçların daha uzun süre kalıcı olmasını sağlar. Eğer bölgesel renklenmeler meydana gelirse rutin temizlik işlemi ile bunların yeniden ortadan kaldırılması mümkün olabilir.
Diş Beyazlatma Kaç Seansta Yapılır?
Dişlerin mine kısmında çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen renkli inorganik ve organik maddelerin, dişlere doğal beyazlığının yeniden kazandırılması amacıyla temizlenmesi işlemine diş beyazlatma ya da Bleaching adı verilir. Diş beyazlatma, uygulanan işlem sonucunda oksidasyon-redüksiyon tepkimesi ile sağlanır. Diş beyazlatma amacıyla dişlere uygulanan maddeler sayesinde açığa çıkan oksijen, renklenmeye neden olan maddeler renksiz substanslar ile yer değiştirir ve dişlerde beyazlama etkisi elde edilir.
Herkesin doğal diş rengi birbirinin aynı değildir. Bunun yanı sıra gün içinde sigara, çay, kahve, asitli içeceklerin fazlaca tüketilmesi, küçük yaşlarda antibiyotik kullanımı, yaş alma ve benzeri etkenler diş renginde değişikliklere neden olabilir. Diş hekimliği uygulamalarında yaşanan gelişmeler sonucunda bu tür renklenmeler ve lekelenmelerin giderilmesi, estetik açıdan daha güzel ve daha doğal bir gülüşe sahip olmak mümkündür. Diş beyazlatma işlemi dişlerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan sarı ya da kahverengi renklenmelerin ve lekelenmelerin giderilmesini, dişlerin renginin birkaç ton açılmasını ve daha beyaz bir görünüm elde edilmesini sağlayabilir.
Diş beyazlatma belirli aralıklarla tekrarlanabilen bir diş hekimliği prosedürüdür. İşlemin hangi sıklıkta tekrarlanabileceği hastanın ağız ve diş bakımına ne kadar özen gösterdiğine, dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecekler, içecekler ve tütün ürünleri tüketip tüketmediğine bağlı olarak değişebilir. Ayrıca diş beyazlatma işleminin kaç seansta tamamlanacağı da hastanın dişlerinin mevcut durumu, diş yapısı ve elde edilmek istenilen sonuç başta olmak üzere birçok farklı etkene göre kişi özelinde değişebilir.
Diş Beyazlatma Kimlere Yapılır?
Diş beyazlatma ihtiyaç halinde son derece geniş bir hasta grubuna uygulanabilir. Dişlerinin daha beyaz, parlak ve estetik açıdan güzel görünmesini isteyen kişiler tedaviye engel bir durum belirlenmemesi halinde diş beyazlatma işlemi yaptırabilirler. Bununla birlikte; dişlerinde aşırı düzeyde aşınma ile Dentinogenesis İmperfecta, Amelogenesis İmperfecta gibi diş minesini ve dentini etkileyen yapısal diş sorunları olan kişilere diş beyazlatma yapılamaz. Diş beyazlatma yapılacak kişinin dişlerinde aşırı düzeyde tetrasiklin renklenmesi bulunmamasına, hastanın karbamid peroksit ve hidrojen peroksit alerjisinin olmamasına özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra diş köklerinin büyük kısmı açığa çıkmış olan ve ileri seviyede diş eti çekilmesi yaşayan kişilere de diş beyazlatma yapılması mümkün değildir. Bu nedenle diş beyazlatma yaptırmak isteyen hastalar öncelikle diş hekimi tarafında detaylı bir diş ve diş eti muayenesinden geçirilir. Tedavi için uygunluğun tespiti halinde diş beyazlatma yapılabilir.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma ev tipi ve ofis tipi diş beyazlatma olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilir. Ev tipi diş beyazlatma kişinin ev ortamında hastanın kendisi tarafından, ofis tipi diş beyazlatma ise klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanır. Hangi yöntemin uygulanacağı kişi özelinde yapılan değerlendirme, dişlerdeki renklenmenin derecesi ve ne kadar sürede sonuç elde edilmek istendiği gibi bazı etkenlere göre belirlenir. Diş beyazlatmanın nasıl yapılacağı ve uygulamanın ne kadar süreceği tercih edilen yönteme göre değişiklik gösterebilir.
Ofis tipi diş beyazlatmanın kaç seans halinde uygulanacağı dişlerdeki renklenmenin ve lekelenmenin durumuna bağlı olarak hasta özelinde değişebilir. Dişlerdeki mevcut lekelenmeye bağlı olarak bazı hastalarda tek seanslık uygulama ile istenilen sonuç elde edilirken bazı hastalarda birden fazla seansa ihtiyaç duyulabilir. Hafif sarılık ve kahverengilik olan dişlerde en iyi sonucun alınması birkaç seansta mümkün olmakla birlikte mavi-gri diş renklenmeleri, dişin en derin tabakalarına yerleşen diş lekelerinden kaynaklandığından daha zor beyazladığı bilinmektedir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Ofis tipi ve ev tipi olarak yapılabilen diş beyazlatma yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına hasta özelinde karar verilir. Sonucun daha kısa süre içinde elde edilmesini isteyen kişiler için genellikle ofis tipi diş beyazlatma önerilir. Unutulmaması gereken nokta her iki yöntemin de mutlaka diş hekimi tarafından ya da diş hekiminin kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekliliğidir.
Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından klinik ortamında gerçekleştirilir. Bazı hastalarda tek seans uygulama yeterli olabilirken bazı hastalarda birden fazla seans uygulanması gerekliliği oluşabilir. Ofis tipi diş beyazlatma işleminden en etkili sonuçların alınması için ilk olarak diş taşı temizliği yapılmalıdır. Bu işlem yapıldıktan sonra diş beyazlatma adımına geçilebilir.
Dişin mevcut rengi ve elde edilmek istenilen diş tonu belirlendikten sonra kullanılacak diş beyazlatma jelinden diş etlerinin zarar görmemesi için koruyucu bariyer uygulanır ve diş beyazlatma jeli sürülür. Sürülen diş beyazlatma jeli özel ışınlar kullanılarak aktive edilir. İdeal bir süre beklendikten sonra diş beyazlatma jeli temizlenerek elde edilen sonuç değerlendirilir. İhtiyaç halinde yeni bir seans planlanır.
Ev tipi diş beyazlatma hasta tarafından ev ortamında kendisi tarafından gerçekleştirilmekle birlikte süreç diş hekiminin kontrolünde planlanmalıdır. Ev tipi diş beyazlatma için uygunluk kararı verilmeden önce hasta detaylı bir diş ve diş eti muayenesinden geçirilir. Tedaviye engel bir durum olmaması halinde hastanın diş ölçüleri alınarak uygun diş plakları hazırlanır. Şeffaf plaklar dişlere geçecek şekilde üretilir. Hasta her gün belli saatler boyunca diş hekiminin kendisine verdiği diş beyazlatma jelini, belirtilen ölçüde şeffaf plakların içerisine sıkar ve dişlerine takar. Diş jelinin belirtilen miktardan fazla koyulması halinde plaklardan taşması ve diş etlerinin zarar görmesi gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Ev tipi diş beyazlatma uygulamasından sonuç alınması ofis tipi diş beyazlatmaya göre daha uzun sürer. Bununla birlikte ev tipi diş beyazlatma, elde edilen sonuçların pekiştirilmesi amacıyla ofis tipi diş beyazlatma işleminin ardından da uygulanabilir.