İnsanların çoğunun hayali bembeyaz dişlere ve mükemmel gülüşlere sahip olmaktır. Bu görünüşü elde etmede en önemli unsur ise dişlerdir. Dişleri istenilen beyazlıkta olmayan kişiler bu gülüşü kazanmak için genellikle diş beyazlatma uygulamasına başvururlar.
Estetik bir uygulama olan diş beyazlatma sayesinde doğal rengini kaybeden dişler, ilk günkü beyazlığına ve parlaklığına yeniden kavuşabilir.
Diş Beyazlatma Nedir?
Dişler zaman içinde çeşitli nedenlere bağlı olarak beyazlığını kaybedebilir. Buna neden olan etkenlerin başında bazı antibiyotiklerin kullanımı, çay, kahve, alkol ve renklendirici yiyecek içeceklerin aşırı tüketimi gelir. Dişin kurtarılması amacıyla uygulanan kanal tedavisi de dişlerin renklerini kaybetmesine neden olabilir.
Düzensiz ve yetersiz bakım dolayısıyla dişler doğal renklerini kaybedip sararabilir. Sararmış dişler görünümü olumsuz yönde etkileyebildiği gibi kişinin öz güven kaybı yaşamasına da neden olabilir. Diş beyazlatma uygulaması dişlerin arzu edilen beyazlığa kavuşması için etkili bir yöntemdir.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma işleminden önce dişlerin panoramik röntgeni çekilir. Diş hekimi röntgeni inceleyip muayene sürecini tamamlayarak hangi yöntemin uygulanacağını belirler. Eğer dişte çürük ya da farklı sağlık sorunları varsa öncelikle bunlar tedavi edilir.
Ofis tipi diş beyazlatma yönteminin uygulanacak olması halinde diş çürükleri diş taşları ve lekeler temizlenir. Diş etlerini ve ağız içi yumuşak dokularını korumak için koruyucu bariyer uygulanır.
Daha sonra dişlere beyazlatma etkisine sahip özel bir beyazlatıcı jel sürülür. Jelin üzerine lazer/ultraviyole ışın tutularak aktive edilmesi sağlanır. Jeli aktive etmek beyazlatma sürecini hızlandırır. Ortalama 30 ila 60 dakika süren prosedür dişlerde istenilen beyazlık elde edilene kadar birden fazla seans halinde uygulanabilir.
Ev tipi diş beyazlatma yönteminde ise süreç diş hekimi tarafından planlanır. Diş hekimi kontrolünde ancak hasta tarafından gerçekleştirilir. Diş hekimi hastadan aldığı ölçülere göre kişiye özgü plakları oluşturur. Hastaya plaklarla birlikte özel diş beyazlatma jelini de verir, nasıl ve ne kadar kullanması gerektiğini açıklar. Ev tipi diş beyazlatma yönteminde, ofis tipi diş beyazlatma yöntemine göre daha düşük konsantrasyonda beyazlatma jelleri kullanılır. Genellikle 2 hafta süreyle günde 4 ila 6 saatlik kullanımla süreç tamamlanır.
Diş Beyazlatma Kalıcı mı?
Diş beyazlatma uygulaması sonucu elde edilen sonuçların kalıcılığı bireyin uygulama sonrası ağız ve diş hijyenine ne kadar özen gösterdiğine bağlı olarak değişebilir. Bu süre genellikle 1 yıl kadar olmakla birlikte diş beyazlatma uygulamasının tekrarlanması ve ağız hijyenine gereken özenin gösterilmesiyle daha uzun süreli sonuçlar alınabilir.
Diş Beyazlatma Öncesi Sonrası
Diş beyazlatma uygulamasından önce eğer ihtiyaç varsa diş özelindeki sorunlara yönelik tedaviler yapılmalıdır. Beyazlatma işlemiyle çok daha koyu renkli dişlerin estetik bir görünüme kavuşması sağlanabilir. Ancak eğer dişlerde çürük, kırık, çatlak ve aşınma gibi durumlar varsa öncelikle bunlar tedavi edilmelidir.
Hastaların belirli antibiyotikleri kullanmasına bağlı olarak meydana gelen renk problemlerinde diş beyazlatma ile elde edilebilecek sonuçlar sınırlı olabilir. 2 ila 3 seans sürmesi olası diş beyazlatma uygulamasının ardından dişlerde yeniden renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içecekler tüketilmemeli, sigara kullanılmamalıdır.
Diş beyazlatma hidrojen peroksit maddesi kullanılarak gerçekleştirilir. Hidrojen peroksitin doktor kontrolünde ve belirli dozlarla kullanılması diş sağlığı açısından herhangi bir soruna neden olmaz. Ancak kullanılan ürünlerin içerikleri, dozu ve kullanım süresi uzman diş hekimleri tarafından ayarlanmalıdır. Eczanelerden alınan ve diş beyazlatma amacıyla kullanılan maddeler dişlerde ve diş etlerinden önemli ölçüde zarara neden olabilir. Bu yüzden hasta diş hekiminden uygunluk almadan kendi başına herhangi bir diş beyazlatma ürünü kullanma kararı almamalıdır.
Diş beyazlatma uygulamasının ardından hastaların az miktarda ve geçici hassasiyet hissetmesi olasıdır. Genellikle 1 ila 3 gün içerisinde kendiliğinden kaybolacak olan bu durumda hastanın konforunu artırmak için basit ağrı kesicilerin kullanılması etkili bir çözüm olabilir.
Diş beyazlatma tedavisi uygulandıktan sonraki erken dönemde dişler renklenmeye neden olabilecek maddelere karşı daha açık olduğundan çikolata, çay, kahve, kırmızı şarap, karamel, vişne suyu ve salça gibi yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Ayrıca dişler günde en az iki kez düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Elde edilen beyazlık etkisinin daha uzun süreli olmasına katkı sağlayabileceğinden dolayı diş hekiminin onayıyla beyazlatıcı özelliğe sahip diş macunları kullanılabilir.
Diş beyazlatma uygulamasında hasta özelinde belirlenen yöntemlerde dişlerdeki iç ve dış renklenmelerin giderilmesi mümkündür. Bu nedenle dişlerde etkileyici bir beyazlık elde edilebilir. Ancak dişlerde lekeler oluşmaması için diş beyazlatma işleminden sonra hastanın ağız bakımına gereken özeni göstermesi çok önemlidir. Diş beyazlatma işleminden optimum faydanın sağlanması ve ışıl ışıl bir gülüşe sahip olunması için bu konuda dikkatli olunmalı ve gerekli durumlarda diş beyazlatma uygulamaları yenilenmelidir.
Diş beyazlatma yönteminden elde edilecek sonuçların hasta özelinde pek çok farklı etkene göre değişiklik gösterebileceği gerçeği göz ardı edilmemeli ve uygulama ile ilgili gerçekçi beklentilere sahip olunmalıdır.