Diş kaplamalar temelde metal içerenler ve içermeyenler olarak iki gruba ayrılırlar. Zirkonyum dioksit altyapısına sahip porselen diş kaplaması yöntemi olan zirkonyum diş kaplama metal içermez. Zirkonyum özel fırınlarda oksijenle birleştirilir ve zirkonya seramiğine dönüştürüldükten sonra diş kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Sağladığı avantajlar nedeniyle zirkonyum kaplama son yılların en çok tercih edilen yöntemlerindendir. Zirkonyum kaplama dişlerinde çürükler olan veya daha estetik, beyaz bir gülüşe sahip olmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Zirkonyum kaplama estetik etkinliği dolayısıyla ön dişlerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Diş yüzeyine ya da eksik diş bölgelerine zirkonyum kaplama uygulanabilmektedir. Diş eti uyumluluğu yüksek olan zirkonyum kaplama dişlerin bakımına en az doğal dişler kadar özen gösterilmesi gerekmektedir.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum kaplama alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından uygulandığında etkili ve estetik sonuçlar alınmasını sağlayan bir prosedürdür. Zirkonyum kaplama tedavisi uygulanacak hastalarda ilk olarak dişlerdeki mevcut sorunlar belirlenir. Tedavi sürecine başlanmadan önce hassasiyet oluşmaması için ilgili bölgeye lokal anestezi yapılır. Dişler uygun boyutta küçültüldükten sonra yumuşak malzemeler ya da dijital yöntemler kullanılarak ölçüler alınır. Renk skalasından yararlanılarak ve hastanın beğenileri değerlendirilerek dişlerin rengi belirlenir.
Zirkonyum diş kaplamalar hazırlanana kadar hassasiyet oluşmasını önlemek ve estetik görünümü bozmamak için geçici dişler takılarak hastanın konforu artırılmaktadır. Hazırlanan dişlerle ilgili olarak hastanın onayı alındıktan sonra geçici dişler çıkarılır. Zirkonyum diş kaplamalar özel şeffaf yapıştırıcılarla kalıcı olarak yapıştırılır. Zirkonyum kaplama yapıştırıldıktan sonra yarım saat süreyle herhangi bir şey yenilmemesi gerekir. Ayrıca diş hekiminin belirttiği periyotlarda düzenli kontroller aksatılmamalıdır.
Zirkonyum Diş Kaplama Özellikleri
Zirkonyum diş kaplama hem alt hem üst dişlere yapılabilir. Arka grup dişlerde sağlamlığın, ön grup dişlerde ise estetik görünümün elde edilmesi amacıyla sıklıkla zirkonyum diş kaplama prosedürüne başvurulur. Zirkonyum diş kaplamalar pek çok farklı avantaja sahiptirler. Bunlar arasında sayılabilecek avantajlar şu şekildedir:
- Zirkonyum diş kaplama özel fırınlama işlemlerine tabi tutulduğu için son derece sağlam bir yapıya sahiptirler.
- Çatlama, kırılma ve aşınmaya karşı dirençlidirler.
- Ayrıca korozyona karşı yüksek direne sahiptirler.
- Doğal diş mineleri gibi ışık geçirgen yapıya sahip bulunurlar.
- Metal yapı içermezler.
- Diş etine uyum sağlayarak diş eti sağlığına önemli bir katkı sağlarlar.
- Işığı geçirme özelliği zirkonyum diş kaplamaların doğal beyaz görünüme sahip olmasının sebebidir.
- Zirkonyum diş kaplamalar uzun süre boyunca güvenli bir şekilde kullanılabilirler.
- Isı geçirgenliği az olmadığından sıcak ya da soğuk hassasiyetine neden olmazlar.
- Metal destekli kaplamalardan farklı olarak zirkonyum diş kaplamalar ağızda tat değişimine neden olmaz.
- Diş eti uyumu sayesinde diş etlerinde koyu renk kalmadığı gibi ağız kokusunun azalmasına da katkıda bulunur.
- Doğal dişlere oranla renk değişimi oluşması riski daha azdır.
- Metal kaynaklı alerjik reaksiyonlar zirkonyum diş kaplama ile engellenebilir.
- Parlak ve pürüzsüz bir yüzeyi bulunduğundan plak birikimi söz konusu olmaz.
Zirkonyum Kaplama Kimlere Yapılır?
Zirkonyum kaplama temelde dişlerinin görünümünden hoşnut olmayan ve daha estetik bir görünüme sahip olmayan isteyen hemen herkese uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir. Bununla birlikte 18 yaşını tamamlamamış, çene gelişimi devam eden kişilerde zirkonyum kaplama tedavisi çene gelişimi tamamlanana kadar ertelenmelidir.
Zirkonyum kaplama tedavisi;
- Diş çürüğü,
- Diş aralıkları (Diastema),
- Travma nedeniyle oluşan diş kırıklıkları,
- Çeşitli nedenlerle dişlerde ortaya çıkan renk değişiklikleri,
- Diş beyazlatma yöntemiyle beyazlatılamayan diş renklenmeleri,
- Diş eksiklikleri,
- Diş eti çekilmesi nedeniyle dişlerin estetiğinin bozulması,
- Diş çarpıklıkları,
- Estetik görünümden uzak diş dolguları,
- Kuron ve köprü uygulanmış dişlere uygulanabilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Modelleri ve Kullanım Ömrü
Zirkonyum dişlerin kullanım ömrü kişi özelinde değişebilir. Bazı kişiler zirkonyum diş kaplamaları 5 ila 10 yıl süreyle kullanabilmekle birlikte bazı kişilerde bu ömür boyu olabilmektedir. Düzenli olarak diş hekimi muayenesi yaptıran ve diş sağlığına özen gösteren kişiler için zirkonyum kaplama etkili bir tedavi yöntemi olabilir. Diğer yandan klinik ortamında yapılmayan tedaviler kısa ömürlü ve kişinin sağlığı açısından zararlı olabilmektedir.
Hastaların sağlıklı ve estetik bir gülüş sahibi olması için dişlerdeki mevcut görsel ve biçimsel bozuklukların estetik kompozit dolgular aracılığıyla giderilmesi mümkündür. Bu yöntem yeterli gelmezse porselen lamine ve kaplamalarla zirkonyum kaplamaların uygulanması gerekliliği doğabilir.
Porselen lamine tedavisi sırasında dişlerde hiç aşındırma yapılmaz ya da minimal düzeyde aşındırma uygulanır. Porselen ya da zirkonyum uygulamaların uygun görüldüğü hastalarda süreç esnasında gerçekleştirilen provalarda hastanın fikirleri doğrultusunda bazı değişiklikler yapılabilir.
Zirkonyum kaplama ile lamine kaplama arasındaki temel fark uygulandıkları yüzeylerin farklılığıdır. Zirkonyum kaplama dişi tamamen saran bir yöntem iken lamine kaplama dişlerin ön yüzeyine uygulanır.
Zirkonyum kaplama ile metal kaplama arasındaki fark ise porselenin destek malzemesinin farklılığı noktasında ortaya çıkar. Zirkonyum ışık geçirgen yapısıyla dişlere doğal bir görünüm kazandırmakla birlikte metal kaplamalarda porselen mat beyaz bir görünüme sahiptir.