Son yıllarda en sık başvurulan diş hekimliği prosedürlerinden biri lamine diş tedavisidir. Lamine diş tedavisinde dişlerin milimetrik oranda inceltilmesi gerekir. Daha sonra yaprak şeklindeki porselen materyal diş yüzeyine yapıştırılır. Lamine diş kaplama olarak da adlandırılan bu yöntemin giderek artan popülaritesinin altında yatan temel neden estetik açıdan çok güzel bir görünüm sağlamasıdır. Diğer yandan lamine kaplama, dişteki sağlam dokunun korunması konusunda riskli bir yöntem değildir. Dişte yapılan inceltmenin oranın hastanın diş yapısına bağlı olarak 0.3 mm ila 0.7 mm arasında değişir.
Lamine diş son derece ince yapılı bir porselen parçasıdır. İçerisinde herhangi bir metal materyal yoktur. Bu sayede ışık geçirgenliği konusunda da etkili bir performansa sahip olduğu söylenebilir. Sonuç olarak ortaya doğal bir görünüm çıkar ve estetik açıdan hasta memnuniyeti maksimize edilmiş olur.
Lamine Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lamine diş tedavisi konforlu bir diş hekimliği prosedürüdür. Doğal ve estetik bir görünüm sağlamasının yanı sıra uygulama sürecinin ve sonrasının konforlu olması da sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri olmasında rol oynamaktadır.
Lamine diş tedavisine başlanmadan önce hastadan ağız ve diş ölçüleri alınır. Alınan ölçülere göre gerekli modellemeler yapılır. Hazırlanan model hastayla paylaşılır. Böylece uygulama öncesi hasta ve diş hekiminin fikir birliğine varması sağlanabilir.
Hastadan alınmış ölçülere göre özel yaprak kaplamalar hazırlanır. Bu aşamada uygulama özelinde formüle edilen özel yapıştırıcı malzemeler kullanılarak yaprak şeklindeki porselen materyaller dişe sabitlenir. Dişte yapılan inceltmenin minimize edilmiş olması sayesinde yaprak porselenler dişe mükemmel düzeyde tutunur.
Lamine diş tedavisinden sonra hastalar dişlerini hemen kullanmaya başlayabilir ve günlük hayatına kesintisiz bir şekilde devam edebilir. Aynı zamanda herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmesi de söz konusu değildir.
Lamine Diş Çeşitleri Nelerdir?
Lamine dişler genel olarak 2 farklı türden oluşur:
- Kompozit lamine
- Yaprak porselen (seramik lamine, E-max)
Yaprak porselen tedavisi seramik lamine olarak da adlandırılır. Bu prosedürde kullanılan porselen ışık geçirgenliği konusunda son derece önemli bir avantaj sağlar. Diğer yandan hafif darbelere karşı yüksek mukavemet sergiler. Yaprak porselenler kişinin doğal diş rengiyle uyumlu olarak hazırlanabilir. Bunun sonucunda tedavi sonucunda dışarıdan bakıldığında hastanın dişlerinde son derece doğal bir görünüm sağlanması mümkün olabilmektedir.
Yaprak porselen tedavisi genellikle 2 ila 3 seansta tamamlanır. Bazı hastalarda lamine kaplama tedavisine başlanmadan önce farklı tedaviler gerçekleştirilmesine ihtiyaç duyulabilir. Örneğin hastanın diş çürüğü varsa lamine diş tedavisine başlanmadan önce çürük tedavisi yapılması zorunludur. Bu tür durumlarda lamine diş tedavisinin tamamlanması için gereken seans sayısı da doğal olarak artacaktır.
Lamine Diş Hangi Durumlarda Uygulanır?
Lamine diş tedavisi hem kadınlara hem erkeklere uygulanabilen bir diş hekimliği prosedürüdür. Estetik olarak daha güzel ya da daha beyaz görünen dişlere sahip olunmak istenmesi halinde lamine diş tedavisine başvurulabilir. Doğal bir görünüm sunduğu için çoğu kişinin ilk tercihi olan lamine diş tedavisi diş diziliminde hafif ayrıklar olan hastalarda da kullanılabilir. Ayrıca lamine diş, dişlerindeki renklenmeler ve lekelenmeler profesyonel diş beyazlatma tedavisiyle giderilemeyen hastalar arasında da son derece popüler bir uygulamadır.
Lamine Diş Kaplama Avantajları
Estetik diş hekimliğinde lamine diş kaplama tedavisinin sıklıkla tercih edilmesi doğrudan doğruya sağladığı avantajlarla ilgili bir durumdur. Lamine diş kaplama tedavisinin sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Lamine diş tedavisi kapsamında kullanılan porselen yaprak materyal zaman içerisinde renk değiştirmz.
- Sanıldığından çok daha güçlü ve dayanıklı bir yapısı vardır.
- Estetik açıdan güzel bir görünüm sahiptir.
- Lamine kaplama tedavisi hastanın ihtiyaçları doğrultusunda tüm dişlere ya da birkaç dişe uygulanabilir.
- Gerçek diş görünümün çok yakın bir görünüm lamine kaplama yöntemi ile elde edilebilir.
- Pürüzsüz bir yapısı vardır.
- Çatlamaya ve kırılmaya karşı dayanıklıdır.
- Basınca karşı üst düzey dirence sahiptir.
Yaprak Diş Herkese Yapılır mı?
Yaprak diş kaplama tedavisinin uzun ömürlü olabilmesi için hastanın ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmesi çok önemlidir.
Lamine diş son derece avantajlı bir tedavi olmakla birlikte bazı durumlarda uygulanması söz konusu değildir:
- Uyku sırasında diş sıkma alışkanlığı olan,
- Çene yapısında bozukluklar bulunan,
- Tırnak yeme ya da kalem gibi sert cisimleri ısırma alışkanlığı olan,
- İleri düzeyde diş eti çekilmesi yaşayan,
- İleri derecede fluorozisli durumu olan kişilere lamin diş kaplama tedavisi uygulanamaz.
Lamine diş tedavisi uygulanacak kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri lamine dişin zararlı olup olmadığıdır. Lamine diş tedavisi doğru kişiye, bu alanda uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından doğru tekniklerle uygulandığı sürece ağız ve diş sağlığına herhangi bir zarar vermesi söz konusu değildir.
Diğer yandan lamine diş tedavisinden sonra hastanın ağız ve diş bakımını ihmal etmemesi, periyodik diş hekimi kontrollerini aksatmaması çok önemlidir. Aksi takdirde çeşitli diş ve diş etleri sorunları yaşanması riski vardır.