Sağlıklı, güzel ve bakımlı dişlere sahip olmak hem genel sağlığın hem de estetik bir görünümün en önemli parçasıdır. Yaşanan teknolojik gelişmeler sonucunda diş hekimliği kapsamında uygulanan tedavilerin de gelişmesi ve çeşitlenmesi son derece doğal bir durumdur. Kanal tedavisi, protez, estetik dolgu ve diş kaplama gibi çeşitli tedavi yöntemleri hastaların diş sağlığının ve estetik görünümünün geri kazandırılması noktasında son derece önemli bir rol üstlenmektedir. Lamine diş kaplama ise çok daha iyi ve sağlıklı dişlere sahip olmak için tercih edilmesi gereken en etkili diş hekimliği prosedürlerinin başında gelir.
Lamine diş kaplama başta olmak üzere diş kaplama tedavileri hastaların istedikleri görünüme erişmesi noktasında son derece etkili sonuçlar alınmasını sağladığından sık uygulanmaktadır. Lamine diş kaplama da bu doğrultuda son yılların en çok tercih edilen diş hekimliği prosedürleri arasında yer almaktadır.
Lamine diş kaplama tedavisinden etkili sonuçlar alınabilmesi için uygulamanın hasta özelinde uygunluğuna karar verilmelidir. Bu amaçla hastaya detaylı bir diş muayenesi yapılmalıdır. Bu sayede hastanın dişlerinde ya da diş etlerinde öncelikle tedavi edilmesi gereken farklı problemler varsa bunlar tespit ve tedavi edilir.
Dişler ve diş etleriyle ilgili tedaviler tamamlandıktan sonra lamine diş kaplama tedavisi uygulanacak dişlerin ölçüleri alınır ve lamine diş kaplamalar üretilir. Üretilen lamine kaplamalar özel yapıştırıcı malzemeler kullanılarak dişlere sabitlenir.
Lamine Kaplama Nedir?
Sağlıklı, parlak ve güzel dişlere sahip olmak hem kadın hem erkek her yaştan kişinin öz güvenini olumlu yönde etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır. Lamine diş aynı zamanda porselen yaprak kaplama olarak da adlandırılır.
Lamine kaplama tedavisi sırasında diş dokusu üzerinde minimum aşındırma yapılması gerektiği için diş sağlığı açısından son derece avantajlı bir yöntemdir. Lamine kaplama bireylerin dişlerinin görünümünden kaynaklanan estetik kaygıların giderilmesi noktasında son derece etkili bir yöntemdir. Lamine kaplama tedavisi sayesinde daha hoş gülümsemelere sahip olmak artık bir hayal değildir. Lamine kaplama tedavisi her hasta özelinde doğru şekilde planlandığı, alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından uygulandığı takdirde son derece etkili sonuçlara ve doğal görünüme kavuşulması mümkün olmaktadır.
Bu kapsamda porselen lamine her hasta özelinde dişlerdeki kırılmalara ya da deformasyonlara göre özel olarak hazırlandıktan sonra dilerin ön yüzeylerine yapıştırılmaktadır. Lamine diş kaplama tedavisiyle elde edilen sonuçlar dişin doğal görünümüne çok yakın bir görünüme sahiptir. Bu da estetik açıdan son derece tatmin edici sonuçlar alınması anlamına gelir. Lamine kaplama her ne kadar ince olsa da yapısal olarak çok dayanıklıdır. Aynı zamanda porselen lamine sağlam diş dokusunun minimum ölçüde çıkarıldığı yöntem olma özelliğine sahiptir.
Lamine Kaplama Kimlere Yapılır?
Lamine kaplama dişlerdeki pek çok sorunun giderilmesi ve görünümün iyileştirilmesi amacıyla uygulanabilir. Lamine kaplama tedavisi uygulanacak durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Dişler arasındaki Diastema olarak adlandırılan ayrıklar,
- Dişlerdeki genetik yapısal bozukluklar,
- Dişlerdeki kırıklar ya da aşınmışlıklar,
- Yapısal ya da renksel bozuklukları olan diş dolguları,
- Ön dişlerdeki çürükler,
- Dişlerdeki sararma ve renklenmeler,
- Dişlerdeki çapraşıklıklar ve eğrilikleri giderme amacıyla lamine kaplama yöntemine başvurulabilir.
Diş lamine tedavisine başlanmadan önce hasta muayene edilerek dişleri detaylı bir şekilde incelenir. Gerekli görülmesi halinde diş röntgeni alınması söz konusu olabilir. Hastanın mevcut dişlerinden ölçüler alınarak model oluşturulur. Bazı durumlarda bilgisayar teknolojisinden faydalanılarak 3 boyutlu görüntü de hazırlanabilir. Bu aşamadan sonra elde edilen modellerden ya da görüntülerden faydalanılarak diş laboratuvarlarıda lamine kaplamalar hazırlanır.
Lamine kaplama tedavisinden doğal görünümlü sonuçlar alınabilmesi için öncelikle hastanın dişleri temizlenmelidir. Bu sayede dişlerin doğal rengine uyumlu olacak şekilde seçim yapılması mümkün olmaktadır.
Lamine kaplamaların dişlere kolayca yapıştırılabilmesi için dişin mine tabakasında az miktarda aşındırma yapılır. Aşındırma yapıldıktan sonra yeni ölçüler alınır ve lamine kaplamalar hazırlanır. Hazırlanan lamine kaplamalar ilk olarak dişlere geçici olarak yapıştırılarak bu süreçte hastanın uyumluluğu değerlendirilir.
Geçici kullanım süresi sona erdikten sonra hasta ve diş hekimi lamine kaplamaların formu, rengi ve uyumluluğu konusunda fikir birliğine varabilirse özel bir yapıştırıcı kullanılır ve lamine kaplamalar sabitlenir. İstenilen sertlik elde edilene kadar ışın uygulanır. Daha sonra fazlalıklar temizlenir ve diş parlatılıp tedavi süreci tamamlanır.
Lamine Kaplama Tedavisinden Sonra Bu Noktalara Dikkat
Lamine kaplama tedavisinden sonra en az 1 hafta aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Sert ve dişe yapışan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Lamine kaplamaların uzun süre dayanıklı olması için ağız hijyenine özen gösterilmelidir. Dişler aşındırma özelliği olmayan diş macunuyla uzun süre fırçalanmalı, düzenli olarak diş ipi ve ağız gargarası kullanılmalıdır.
Porselen lamine dişler yapısal özellikleri sayesinde kolay lekelenmeseler de uzun süreli ve sağlıklı bir kullanım için sigara, çay, kahve, asitli yiyecek ve içeceklerin tüketiminin sınırlandırılması gerekir. Dişler darbelerden korunmalı ve sert yiyecekler dikkatli tüketilmelidir.