Beyaz ve bakımlı dişler hem temizliğin hem de sağlığın en önemli işaretlerinden biri olarak kabul edilir. Estetik bir görünümün en önemli unsurlarından bir olan beyaz ve bakımlı dişler, kişinin öz güveni üzerinde de son derece büyük bir etkiye sahiptir. Günlük yaşamda tüketilen besinler başta olmak üzere kullanılan bazı ilaçlar ya da çeşitli yapısal nedenler dişlerde sararmaya neden olabilir. Bu sararmaların ev tipi diş beyazlatma, ofis tipi diş beyazlatma ya da kombine diş beyazlatma yöntemleriyle giderilmesi mümkün olmaktadır. Ancak doğal ya da doğal olmayan yollarla gerçekleştirilen bilinçsiz diş beyazlatma uygulamalarının dişlerde kalıcı hasarlara neden olması riski bulunduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.
Diş Rengi Kişi Özelinde Farklılık Gösterebilir
Dişlerin yüzeyinde yer alan gözenekli mine ve dentin yapısında oluşan renkli maddelerin giderilmesi amacıyla diş beyazlatma jelleriyle giderilmesi diş beyazlatma tedavisi olarak adlandırılır. Diş rengi tıpkı saç ya da göz rengi gibi kişi özelinde farklılık gösterir.
Dişlerdeki renklenmeler iç ya da dış kaynaklı olabilir. Dişlerdeki renklenmeler;
- Fizyolojik renklenmeler,
- Hamilelik ve bebeklik döneminde çeşitli antibiyotik kullanımından kaynaklanan renklenmeler,
- Sigara, çay, kahve gibi ürünlerin sık tüketiminden kaynaklanan renklenmeler,
- Amalgam dolgu tedavisinden sonra oluşan renklenmeler,
- Kanal tedavisinden sonra dişin içsel olarak renklenmesi,
- Travma sonucunda dişteki canlı dokunun canlılığını kaybetmesine bağlı oluşan renklenmeler şeklinde sınıflandırılabilir.
Diş Beyazlatma Farklı Yöntemlerle Yapılabilir
Diş beyazlatma yöntemleri teknik ve uygulama alanı özelinde farklılaşabilir. Diş beyazlatma tedavisi ev tipi diş beyazlatma, ofis tipi diş beyazlatma, kombine diş beyazlatma ve tek diş beyazlatma gibi farklı yöntemlerle uygulanabilir.
Ev tipi diş beyazlatma prosedürünü hasta özelinde diş hekimi planlar. Ancak uygulamayı ev ortamında hastanın kendisi gerçekleştirir. Ev tipi diş beyazlatma yapılacak hastaların ağız içi ölçüleri alınır ve kullanılacak diş beyazlatma plakları kişi özelinde hazırlanır. Hasta diş hekiminin verdiği diş beyazlatma jelini yine diş hekiminin belirttiği miktarda olmak kaydıyla diş beyazlatma plaklarının içine koyar. Plakları belirtilen süre boyunca, düzenli bir şekilde kullanarak ev tipi diş beyazlatma tedavisini gerçekleştirir.
Kontrolün tamamen hastada olduğu ev tipi diş beyazlatma yönteminde dikkat edilmesi gereken çok önemli iki nokta vardır. Bunlardan biri etkili sonuçlar almak için düzenli uygulama yapılması gerekliliğidir. İkincisi ise daha hızlı sonuç alınacağı düşüncesiyle diş beyazlatma jelinin gerekenden fazla kullanılmamasıdır.
Lazerle Diş Beyazlatma Kısa Sürede Etkili Sonuçlar Sağlar
Lazerle diş beyazlatma klinik ortamında diş hekimi tarafından gerçekleştirilir ve ofis tipi diş beyazlatma olarak da adlandırılır. Lazerle diş beyazlatma bu alanda yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip diş hekimleri tarafından uygulanmalıdır.
Lazerle diş beyazlatma prosedürü kapsamında diş hekimi dişlerin üzerine diş beyazlatma jeli sürer. Sonra diş beyazlatma jeli UV ışını ya da lazer ışını yardımıyla aktive edilir.
Kombine Diş Beyazlatma Nedir?
Ofis tipi ve ev tipi diş beyazlatma işlemlerinin bir arada uygulanması kombin diş beyazlatma olarak adlandırılır. Genellikle ofis tipi diş beyazlatma işleminden sonra elde edilen sonuçların pekiştirilmesi için ev tipi diş beyazlatma yöntemi ile desteklenmesi gerekliliği ortaya çıktığında kombine diş beyazlatma yöntemi tercih edilir.
Kanal tedavisi uygulanan bazı dişlerde, kanal tedavisinden sonra renk değişiklikler görülebilir. Bu durumda tek diş beyazlatma ya da içten beyazlatma yöntemine başvurulur. Tek diş beyazlatma prosedüründe tedavi edilecek dişteki dolgu sökülür. Açılan boşluğa diş beyazlatma jeli uygulandıktan sonra geçici dolguyla kapatılır. Dişte istenilen renge ulaşılana kadar her 3 günde bir seanslar tekrarlanır.
Işıkla Diş Beyazlatma Zararlı Değildir
“Işıkla diş beyazlatma zararlı mı” sorusuna verilebilecek yanıt ışıkla diş beyazlatmanın zararlı olmadığıdır. Bununla birlikte bu durum ışıkla diş beyazlatma işleminin bu alanda yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip diş hekimleri tarafından doğru tekniklerle uygulanması halinde geçerlidir. Deneyimsiz kişilerin, yanlış tekniklerle gerçekleştirdiği ışıkla diş beyazlatma dişlerde kalıcı hasara neden olabilir.
Hangi diş beyazlatma yönteminin kullanılacağı hasta özelinde pek çok farklı etken değerlendirilerek diş hekimi tarafından belirlenir. Normal şartlar altında yani diş rengi çok koyu olmadığı ve yalnızca birkaç ton açılma elde edilmek istendiği durumlarda yalnızca ev tipi diş beyazlatma ya da ofis tipi diş beyazlatma uygulaması yeterli olabilir. Ancak sigara, çay, kahve ve benzer maddelerin aşırı tüketimi başta olmak üzere çeşitli nedenlere bağlı olarak renklenmenin fazla olduğu dişlerde beyazlatma etkisinin sağlanabilmesi için kombine diş beyazlatma yönteminin uygulanmasına ihtiyaç duyulabilir.
Diş beyazlatma doğru şekilde uygulandığında zararlı olmasa da uygulama sonrası bir miktar hassasiyet oluşması söz konusu olabilir. Sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere ya da havaya karşı hassasiyet genellikle bir iki gün içinde kendiliğinden düzelir. Hastanın konforunu önemli ölçüde etkileyen bir unsur değildir.
Beyazlatma işleminden elde edilecek sonuçlar ve sonuçların kalıcılık süresi de kişi özelinde farklılık gösterebilir.