Kişinin görünümünü doğrudan etkileyen dişlerin renklerinin değişmesine yani lekelenmelerine ve sararmalarına neden olan farklı faktörlerin varlığından söz etmek mümkündür. Bunların bir kısmı iç bir kısmı ise dış faktörlerdir.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak zaman içinde dişlerinin rengi değişen ve sararan kişilerin diş renklerinin diş beyazlatma yöntemleriyle açılması mümkündür. Bu amaçla piyasada satılan pek çok farklı ürün olmakla birlikte bu ürünlerin bilinçsiz bir şekilde kullanılması dişlerde beyazlatma etkisi yaratılması bir yana zarara da neden olabilmektedir. Dişlerin daha beyaz bir görünüme kavuşması için diş hekimlerinin onayı ya da kontrolü dışında herhangi bir diş beyazlatma ürünü kullanılmamalıdır. Etkili sonuçların alınabilmesi için ev tipi diş beyazlatma ya da ofis tipi diş beyazlatma yöntemlerinin uygulanması gerekliliği göz ardı edilmemelidir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma Avantajları
Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından ve klinik ortamında gerçekleştirilir. Ofis tipi diş beyazlatma diğer bir deyişle office bleaching prosedüründe dişlerin üzerinde diş beyazlatma jeli sürülür. Dişlere sürülen beyazlatma ajanları lazer ışınlarıyla aktive edilir. Daha sonra dişler temizlenerek istenilen beyazlığa ulaşıp ulaşılmadığı kontrol edilir. Gerek görülürse yeniden seans uygulanır. Ofis tipi diş beyazlatma pratik, hızlı ve etkili sonuçlar alınmasını sağlayan bir yöntem olarak sıklıkla kullanılır.
Ev Tipi Diş Beyazlatma Avantajları
Ev tipi diş beyazlatma yöntemi diş hekimi tarafından planlanır ve hasta tarafından diş hekiminin talimatları doğrultusunda uygulanır. Diş hekimi hastanın diş ölçülerini alır. Aldığı ölçülere göre diş beyazlatma plakları hazırlanır. Aynı zamanda diş hekimi hastaya kullanacağı diş beyazlatma jelini verir, kullanım miktarı ve süresi hakkında bilgilendirir. Hasta diş hekiminin talimatları doğrultusunda ev tipi diş beyazlatma uygulamasını gerçekleştirir.
Bu aşamada diş beyazlatma jelinin diş hekiminin önerdiği miktardan fazla kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde diş beyazlatma jeli, beyazlatma plaklarından taşabilir ve diş etlerinin tahriş olmasına neden olabilir. Ayrıca diş beyazlatma jelinin fazla kullanılması daha hızlı ve etkili sonuç alınacağı anlamına gelmez.
Diş Beyazlatma Uygulamaları Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş beyazlatma uygulamalarından önce hastanın iyi bir ağız hijyenine sahip olması gerekir. Diş eti hastalıkları, diş çürükleri ya da diş taşları gibi sorunlar bulunuyorsa diş beyazlatma yöntemleri uygulanmadan önce bu sorunlar çözümlenmelidir.
Diş yapısı ve rengi her kişi özelinde değişen bir unsurdur. Bu yüzden diş beyazlatma uygulamaları kişi özelinde farklı sonuçlar verebilir. Diş beyazlatma uygulamalarından sonra dişlerde geçici bir hassasiyet yaşanması olasılığı yüksektir. Bu hassasiyet genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden ortadan kalkar. Söz konusu hassasiyetin minimize edilmesi için diş beyazlatma uygulamalarından sonra potasyum nitrat ve flor içerikli hassasiyet giderici ürünlerin kullanılması fayda sağlayabilir.
Bazı durumlarda ağrı ve hassasiyet daha uzun süre ve daha şiddetli bir şekilde hissedilebilir. Bu tarz sorunlar yaşandığında diş beyazlatma uygulamalarına ara verilmesi gerekebilir. Önerilenden daha yüksek dozlarda ve uzun sürelerde diş beyazlatma ürünleri kullanılması hassasiyetin artmasına neden olarak dişlere zarara yol açabilir. Bu yüzden diş beyazlatma uygulamaları diş hekiminin kontrolünde ya da diş hekimi tarafından gerçekleştirilmelidir.
Diş beyazlatma uygulamalarından sonra diş minesinin geçirgenliğinin artması doğal bir durumdur. Bunun sonucunda dişler belirli bir süre renklenmeye daha açık olurlar. Bu durumun olumsuz bir etken haline dönüşmemesi için diş beyazlatma tedavisinden sonraki 2 ila 3 hafta boyunca çay, kahve, sigara ve renklenmeye neden olması olası yiyecek ve içeceklerin tüketimi mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır.
Dişlerde Renklenme Neden Oluşur?
- Çay, kahve ve sigara başta olmak üzere dişlerde renklenmeye neden olabilecek tütün mamulü, yiyecek ve içeceklerin uzun yıllar boyunca yoğun şekilde tüketilmesi dişlerde yoğun renklenmeler oluşmasına neden olabilir.
- Genetik olarak ya da anne karnında maruz kalınan etkenlere bağlı olarak dişlerin normalden daha koyu renkli olması mümkündür.
- Çeşitli ilaç ve kimyasal maddelerin kullanılması dişlerin renklerinde koyulaşmaya yol açabilir.
- Ağız hijyenine gereken önemi vermemek yalnızca diş ve diş eti sağlığının bozulmasına değil aynı zamanda dişlerde renklenmelere de neden olabilir.
- Kanal tedavisi görmüş bazı dişler zaman içinde doğal rengini kaybedebilir ve daha koyu renkli bir görünüm kazanabilir.
Diş Beyazlatma Sonrası Dişler Yeniden Renklenir mi?
Diş beyazlatma uygulamalarından sonra kişinin dişlerinin yeniden renklenmesi kişinin beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarına göre değişiklik gösterebilir. Ağız ve diş bakımı rutininin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi ve diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması diş beyazlatma sonrası elde edilen sonuçların daha uzun sürelerle kalıcılığını sağlayabilir. Diğer yandan çay, kahve, sigara, vişne suyu, salça, çikolata, kırmızı şarap ve dişlerde renklenmeye neden olabilecek diğer yiyecek ve içeceklerin tüketimi de kısıtlanmalıdır. Aksi takdirde diş beyazlatma uygulamasına bağlı olarak elde edilen sonuçların kalıcılık süresi olumsuz yönde etkilenebilir. Bununla birlikte diş beyazlatma ihtiyaç halinde, belirli periyotlarla yinelenebilen bir diş hekimliği prosedürüdür.