Diş beyazlatma bu alanda uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından doğru tekniklerle ve doğru hastaya uygulandığı takdirde acıtmaz. Bunun sağlanabilmesi için öncelikle hasta detaylı bir muayene sürecinden geçirilmeli, diş beyazlatma işlemi uygulanmasına engel bir durum olup olmadığı tespit edilmelidir. Bu süreci doğru bir şekilde gerçekleştirmemek, dişlerde ya da diş etlerindeki sorunlar tedavi edilmeden diş beyazlatma yapmak hem hastanın uygulama sırasındaki konforunu azaltır hem de istenilen sonuçların elde edilmesi mümkün olmaz.
Diş beyazlatma işlemi sırasında hastanın canının yanmaması ve istenilen beyazlık etkisinin sağlanabilmesi için yapılması gereken diğer bir nokta hastaya hangi tip diş beyazlatma yönteminin uygulanacağını belirlemektir. Bu noktalara dikkat edildiği takdirde diş beyazlatma işlemi sırasında hastanın hiçbir şekilde acı ya da ağrı hissetmesi söz konusu değildir.
Diş Beyazlatma Nedir?
Diş beyazlatma dişlerin daha parlak ve beyaz görünmesini sağlamak için sıklıkla uygulanan bir estetik diş hekimliği uygulamasıdır. Diş beyazlatma işleminde genellikle karbamid peroksit ve hidrojen peroksit içeren diş beyazlatma ürünleri kullanılır. Diş beyazlatma ofis tipi diş beyazlatma ve ev tipi diş beyazlatma olarak uygulanır. Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından klinik ortamında uygulanırken ev tipi diş beyazlatma sürecinde durum biraz daha farklıdır.
Ev tipi diş beyazlatmayı her hasta özelinde diş hekimi planlar. Ancak uygulama ev ortamında bizzat hasta tarafından yapılır. Bazı durumlarda hasta özelinde ihtiyaç duyulması sonucu ofis tipi diş beyazlatma işleminden elde edilen sonuçların desteklenmesi için ev tipi diş beyazlatma işlemi ile kombine edilmesi söz konusu olabilir.
Peki diş beyazlatma neden tercih edilir? Çünkü diş beyazlatma dişlerdeki renklenme, lekelenme ve sararmaların giderilmesi buna bağlı olarak gülümsemenin daha estetik bir hale getirilmesi için uygulanabilecek ekonomik ve non-invaziv bir yöntemdir. Sağladığı etki ve uygulama kolaylığı nedeniyle diş beyazlatma kadınlar ve erkekler arasında popüler ancak mutlaka hasta özelinde planlanması gereken bir prosedürdür.
Diş beyazlatma uygulamaları sayesinde dişlerin daha beyaz ve parlak olması noktasında önemli bir fayda sağlamak mümkündür. Diğer yandan diş beyazlatma işleminden elde edilen sonuçların kalıcı bir çözüm olmadığı unutulmamalıdır. Elde edilen sonuçların uzun süreli olabilmesi için birtakım noktalara dikkat edilmesi gerekliliği göz ardı edilmemelidir.
Dişlerde beyazlatma elde edilmek istenildiği ancak zamanın kısıtlı olduğu durumlarda ofis tipi diş beyazlatma etkili bir çözümdür. Ofis tipi diş beyazlatma işlemi sırasında genellikle son derece güçlü ve etkili bir madde olan hidrojen peroksit kullanılmaktadır. Diş beyazlatma uygulamaları sırasında %9 ila %40 arasında değişen oranlarda hidrojen peroksit kullanılması mümkündür. Ev tipi diş beyazlatma yöntemlerinde daha yavaş etki edecek karbamid peroksit kullanımı söz konusudur.
Diş Beyazlatma Ne İşe Yarar?
Pek çok kişi genellikle doğuştan beyaz ya da beyaza yakın tonlarda dişlere sahiptir. Diş minesi mikrokristal çubuklarda oluşmakta olup görevi çeşitli gıdaların tüketiminden kaynaklanan çiğneme, travma, gıcırdatma ve asit saldırılarının etkilerinden dişlerin korunmasını sağlamaktır. Bununla birlikte yıllar geçtikçe farklı nedenler sonucu diş minesinde aşınma oluşabilir. Bunun sonucunda diş minesi daha şeffaf bir görünüm kazanır, dentin yani dişin çekirdek malzemesinin sarı rengi görünür hale gelir.
Rutin olarak gerçekleşen çiğneme işlemi sırasında dentin bozulmadan kalsa da diş minesinde milyonlarca çatlak oluşması mümkündür. Ortaya çıkan çatlaklar ile mikroskobik kristal çubuklar arasındaki boşluklar zaman içinde kalıntılarla ve lekelerle dolar. Tüm bu süreç sonunda cansız ve donuk bir görünüme sahip dişlerle karşı karşıya kalınır.
Diş beyazlatma işlemi ile dişlerdeki lekeler ve kalıntılar giderilerek mine çatlakları açıkta bırakılır. Bazı çatlaklar tükürük tarafından hızlı bir şekilde yeniden mineralize edilmekle birlikte bazıları yeniden organik artıklarla doldurulmaktadır.
Dişlerde Renklenme Neden Olur?
Dişlerde içsel ya da dışsal nedenlere bağlı olarak renklenmeler oluşabilir. Koyu renkli içecekler, yiyecekler, tütün ürünleri kullanımı, rutin aşınma ve yıpranma dişlerde dışsal lekelere neden olabilir. Yüzeysel dış lekeler küçük olup fırçalama ya da profilaktik diş temizliği ile çıkarılmaları mümkündür. İnatçı dış lekelenmelerin temizlenmesi için ise diş beyazlatma prosedürü gibi daha detaylı uygulamalara ihtiyaç duyulur. Kalıcı dış lekelenmelere erken müdahale edilmemesi halinde dentine nüfuz etmesi ve kökleşmesi gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
İçsel lekeler ise dişlerin iç kısımlarında ortaya çıkar. Yaşlanma, travma, aşırı florür alımı ve/veya dişlerin oluşumu sırasında tetrasiklin gibi minerallere maruz kalması halinde içsel lekeler meydana gelebilir. Günümüzde hızlı bir şekilde gelişen ve konforlu uygulama imkanı sunan diş beyazlatma yöntemlerinin kişi özelinde planlanması sonucunda içsel renklenmelerin giderilmesi mümkün olabilmektedir.
Diğer yandan diş rengi ve yaş arasında doğrudan bir ilişki bulunur. Yıllar içinde aşıma, yıpranma ve leke birikimi sonucu dişlerin koyulaşması doğaldır. Yirmili yaşlarda dişlerde hafif sararma başladığı zaman diş beyazlatma yapılabilir. Kırklı yaşlarda sarı renk yerini kahverengiye bırakmaya başladığında daha fazla bakım ihtiyacı oluşabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.