Sağlıklı, beyaz ve güzel bir gülümsemeye sahip olmak isteyen kişilerin en çok ilgi gösterdiği estetik diş hekimliği prosedürlerinden biri diş beyazlatmadır. Doğru planlanan ve uygulanan diş beyazlatma uygulamaları sonrası dişlerin yapısal özelliklerine ve mevcut durumlarına bağlı olmak kaydıyla tatmin edici sonuçlar alınması mümkündür. Bunun yanı sıra diş beyazlatma uygulamalarından sonra elde edilen sonuçların kalıcı hale gelebilmesi için özellikle uygulama sonrası erken dönemde dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecekler ve içecekler tüketilmemelidir. Bu konuda gereken özen gösterilmezse dişlerde yeniden renklenme yaşanması riski ile karşı karşıya kalınabilir.
Diş beyazlatma uygulamasından sonra tüketiminin sınırlandırılması gereken yiyecek ve içecekler şu şekilde sıralanabilir:
- Çay, kahve, kola, vişne suyu, kırmızı şarap gibi koyu renkli içecekler
- Meyve suları, alkollü içkiler ve asitli içecekler
- Ketçap, kırmızı et, çikolata ve soya sosu gibi dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecekler
- Dondurma, kurabiye, pasta gibi şekerli yiyecekler
Bu yiyecek ve içecekleri tüketmek dişlerde hassasiyete, renklenmeye ve diş çürüklerine neden olabilir. Diş beyazlatma işleminden elde edilen sonuçların ve diş sağlığının korunması amacıyla bahsi geçen yiyecek ve içeceklerin tüketimi konusuna dikkatli olunmalıdır.
Diş Beyazlatma Sonrası Beslenmeye Dikkat
Diş beyazlatma uygulamasından sonra pek çok kişi beslenme programında nelerin bulunacağı konusunda tereddütler yaşarlar. Aslında hastaların diş beyazlatma sonrası dikkat etmesi gereken çok basit bir kural vardır. Bu da dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içecekleri beslenme programına dahil etmemektir. Peki, diş beyazlatma sonrası ne yenilebilir?
- Derisi çıkarılmış tavuk ve hindi eti
- Baharat eklenmemiş balık eti
- Makarna, beyaz pirinç ve ekmek
- Beyaz peynir
- Yumurta beyazı
- Haşlanmış ve püre haline getirilmiş patates
- Beyaz soğan
- Yağsız ya da az yağlı süt
Diş beyazlatma uygulamasından sonra su tüketim miktarı konusunda hiçbir sınırlama bulunmaz. Su tüketimi ihtiyaç duyulan tükürük üretiminin sağlanması için de önemlidir. Diş beyazlatma uygulamasından sonra dişler düzenli olarak fırçalanmalı ancak yumuşak bir fırça ve diş hassasiyetine uygun diş macunu kullanmaya özen gösterilmelidir. Diş beyazlatma uygulamasından elde edilen sonuçların kalıcılığını olumsuz yönde etkileyebilcek sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır.
Diş Beyazlatma Nedir?
Dişlere sarı bir renk veren pigmentlerin uzaklaştırılması amacıyla uygulanan estetik diş hekimliği prosedürü diş beyazlatma olarak adlandırılır. Pek çok farklı nedene bağlı olarak dişlerin yüzeyinde istenmeyen renklenmeler ve lekelenmeler yaşanabilir. Dişlerde renklenmeye yol açabilecek yiyecekleri ve içecekleri fazla miktarda tüketmek zaman içinde dişlerde sarı ve kahverengi lekeler oluşmasına neden olabilir. Çeşitli travmalara ya da gelişim çağında bazı etken maddeler içeren antibiyotiklerin kullanılmasına bağlı olarak dişlerin renkleri değişebilir. Ayrıca kanal tedavisi gören dişlerde zaman içinde yaşanan su kaybına bağı olarak grimsi bir renk değişikliği yaşanabilir.
Diş Beyazlatma Kimlere Yapılır?
Diş beyazlatma, dişin mine tabakasında gerçekleşen bir prosedürdür. Diş beyazlatma yapılmadan önce hastanın uygulamaya engel bir durumu olup olmadığı değerlendirilir. Diş beyazlatma tedavisi yapılacak hastanın dişlerinin yüzeyinde mine çatlağı, çürük ya da eskimiş dolgu bulunuyorsa diş beyazlatma öncesi bu sorunlar tedavi edilmelidir.
Bazı kişilerde çeşitli nedenlere bağlı olarak dişin mine tabakası çok fazla incelebilir ve dentin tabakası açığa çıkabilir. Bu tür durumlarda hastaya diş beyazlatma yapılamaz. Ayrıca diş etlerinde ileri derecede çekilme görülen hastalara diş beyazlatma yapılırken diş etlerinin ve kök yüzeylerinin tamamen koruma altına alması temel kuraldır.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Popüler bir estetik diş hekimliği prosedürü olan diş beyazlatma ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma olarak iki farklı yöntemle uygulanabilir. Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından, diş hekiminin kliniğinde uygulanır. Ev tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından hasta özelinde planlansa da hasta ev ortamında diş hekiminin talimatlarına göre uygulama yapar.
Ofis tipi ve ev tipi diş beyazlatma yöntemlerinde uygulanan diş beyazlatma jelleri farklıdır. Ofis tipi diş beyazlatma yönteminde etken madde oranı daha yüksek diş beyazlatma ajanları kullanılır. Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi bu sayede daha kısa sürede tamamlanır ve daha etkili sonuçlara ulaşılması mümkündür.
Ofis tipi diş beyazlatma tedavisinden önce ilk adım hastanın diş etlerini korumak için diş eti bariyeri uygulanmasıdır. Gülme hattı üzerindeki dişlere beyazlatma ajanı uygulanır, daha sonra lazer aracılığıyla diş beyazlatma ajanları aktive edilir. Ofis tipi diş beyazlatma tedavisinde bir seans ortalama 20 dakika sürer. Uygulanacak seans sayısı hasta özelinde elde edilmek istenen sonuca, dişlerin mevcut durumuna ve tedaviye verilen yanıta bağlı olarak belirlenir.
Ev tipi diş beyazlatma uygulaması hasta özelinde hazırlanan diş beyazlatma plakları ve diş hekiminin verdiği diş beyazlatma jeli kullanılarak yapılır. Diş beyazlatma plaklarının içine belirli ölçüde diş beyazlatma jeli sıkılır. Diş hekiminin belirttiği süre boyunca diş beyazlatma plakları dişlere takılır.
Diş Beyazlatma Sonrası Ne Yenir?
Diş beyazlatma uygulamasını takip eden erken dönemde dikkat edilmesi gereken temel nokta, dişlerde renklenmeye ve lekelenmeye neden olabilecek yiyecek ve içecekleri tüketmemektir. Diş beyazlatma işleminden sonra dişler yapısal olarak lekelenme ve renklenmelere daha açık bir yapıdadır. Bu nedenle öncelik diş beyazlatma işleminden elde edilen sonuçların korunması olmalıdır.
Çay, kahve, kırmızı şarap, çikolata, vişne, çilek, vişne suyu, pancar, karamel, salça gibi yiyecek ve ürünler tüketilmemelidir. Dişlerin renklenmesine ve lekelenmesine neden olmayacak yiyecek ve içeceklere beslenme programında yer verilebilir.
Diş Beyazlatma Kalıcı mı?
Diş beyazlatma gülümsemesiyle beğenileri üzerinde toplamak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen estetik diş hekimliği prosedürlerinden biridir. Dişlerin görünümü kişinin görünümünü doğrudan etkileyen unsurların başında gelir. Ancak zaman içerisinde çok çeşitli faktörlere bağlı olarak dişler beyazlığını ve parlaklığını kaybedebilir. Diş beyazlatma prosedüründen sonra dişlere eski görünümleri kazandırılabilir. Ayrıca diş beyazlatmanın güvenilir bir prosedür olması, aşındırma ya da zayıflatma gibi çeşitli olumsuzluklara yol açmaması sıklıkla uygulanmasının nedenleri arasında sayılabilir.
Diş beyazlatma diş hekimi tarafından klinikte ya da diş hekiminin kontrolünde hasta tarafından evde uygulanabilir. Diş beyazlatma yöntemleri alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından uygulandığı takdirde etkili sonuçlar alınmasını sağlayan, konforlu bir diş hekimliği prosedürüdür. Dikkat edilmesi gereken nokta diş beyazlatmanın doğru teknikler ve doğru diş beyazlatma ajanları kullanılarak uygulanmasıdır. Bu sayede diş beyazlatma sonrası elde edilecek sonuçlar uzun süre kalıcı olabilir.
Diş beyazlatma çeşitli nedenler dolayısıyla ortaya çıkan renk değişikliklerinin ve sararmaların ortadan kaldırılması, dişlerin görünümünün iyileştirilmesi amacıyla uygulanabilecek etkili bir prosedürdür.
Kişilerin kullanmakta olduğu ilaçlar, yaş alma, sigara kullanımı, diş bakımına yeterince özen gösterilmemesi, genetik etkenler, suların içindeki for oranı, dolgu ve kaplama gibi etkenler nedeniyle dişlerde lekelenmeler ve dişlerin renginde koyulaşmalar ortaya çıkabilir. Diş beyazlatma işleminin ardından elde edilen sonuçların ne kadar süre boyunca kalıcılığını koruyacağı hastanın ağız ve diş bakımı konusunda gereken özeni göstermesiyle doğrudan ilintilidir. Elde edilen sonuçların kalıcılığını uzun süre koruması için diş beyazlatma uygulamasından sonra diş hekiminin önerilerine birebir uyulmalıdır.
Diş Beyazlatma Uygulamasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Diş beyazlatma uygulamasının ardından elde edilecek sonuçların kalıcılığını sağlamak için uygulama sonrası dişlerin yeniden renklenmesine neden olabilecek yiyecekler ve içecekler il sigara ve diğer tütün ürünlerinin tüketimi sınırlanmalıdır. Ev tipi diş beyazlatma prosedürü diş hekimi tarafından hasta özelinde planlanmalı ve hasta tarafından ev ortamında diş hekiminin talimatlarına birebir uyularak gerçekleştirilmelidir. Diş beyazlatma uygulamasından sonra soğuk ve sıcak hassasiyeti yaşanmaması için besin tüketimi konusunda dikkatli seçimler yapılmalıdır.
Diş beyazlatma uygulamalarınına ardından hastaların doğal ve ışıltılı bir gülümsemeye sahip olması için atılması gereken ilk adım hasta ve doktor arasında açık bir iletişim kurulmasıdır. Hastalar diş beyazlatma uygulamaları sırasında da sonrasında da mutlaka doktorlarının önerilerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmelidir.