Kaplamalar, ağartma ve beyazlatma uygulamalarına yanıt vermeyen bir madde olma özelliği taşıyan dental seramikten üretilir. Diş renginde üretilen dolgu ve kuronlar gibi porselen kaplama dişlerin de diş beyazlatma tedavileri ile beyazlatılması söz konusu değildir. Hatta porselen yüzeylerin çizilmesine neden olabilecek sert ve aşındırıcı bileşenler içermesi dolayısıyla beyazlatma özelliğine sahip diş macunlarının kullanılması da porselen kaplama dişlerde önerilmez.
Hem diş kaplama hem diş beyazlatma temelde kozmetik diş hekimliği prosedürleri olmasına karşın uygulama ve çalışma şekilleri birbirinden farklıdır. Diş beyazlatma prosedüründe lekelerin parçalanması ve dişlerdeki renklenmelerin giderilmesi için doğal dişlerin yüzeylerinin beyazlatılması amaçlanır. Porselen kaplama dişler ise dişlerin rengindeki bozulmaları ve diğer kozmetik kusurları gizlemek amacıyla özel olarak hazırlanan restorasyonlar olarak tanımlanabilir.
Hangi tedavi türünün uygulanacağı kişi özelinde renk değişikliğinin neden olduğu ve derecesi gibi çeşitli etkenlere göre belirlenir. Diş beyazlatma, çoğunlukla dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içeceklerin tüketiminden nedeniyle zaman içerisinde meydana gelen dışsal lekeleri gidermeyi sağlayan fonksiyonel bir çözümdür.
Diş beyazlatma uygulamaları ile tedavi edilemeyen içsel lekelerin olduğu durumlarda porselen kaplama tedavisi optimum fayda sağlayacak yöntem olarak öne çıkabilir.
Porselen Diş Kaplama Nedir?
Yapılarında metal olan porselen kaplamalar porselen diş kaplama olarak adlandırılır. Porselen kaplama çoğunlukla çiğneme kuvvetinin yüksek olduğu arka dişlerde kullanılır. Kuvvete dayanıklı olmaları nedeniyle özellikle kanal tedavisinden sonra ya da büyük dolgulardan sonra kırılıp hasar gören dişlerde porselen kaplama tedavisinin kullanılması söz konusu olabilir.
Metal Destekli Porselen Kaplamaların Avantajları ve Dezavantajları
Metal destekli porselen kaplamalar günümüzde en çok kullanılan ve dayanıklılığı ile öne çıkan kaplamalardır. Metal altyapılı porselen kaplama tedavisi, hasta özelinde titizlikle planlandığı ve uygulandığı için estetik açıdan tatmin edilci sonuçlar sunar. Ayrıca metal destekli porselen kaplamalar en ekonomik kaplama çeşidi olarak kabul edilir.
Bununla birlikte metal destekli porselen kaplamalar altyapısındaki metal dolayısıyla doğal dişler kadar iyi ışık geçirgenliğine sahip olmaz. Bu yüzden zirkonyum ve tam seramik kaplamalara göre orta düzeyde estetik sunar. Metal altyapılı porselen kaplamalar zaman içerisinde diş eti seviyesinde renk değişikliklerine neden olabilir. Metal altyapılı porselen kaplamaların yapısında nikel içermeyen alaşımlar kullanıldığından metal alerjisi olan kişilerde uygulanması söz konusu olan bir yöntem değildir.
Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Görünümü iyileştirme amacıyla mevcut dişlerin üzerine ince kabuklar yerleştirilmesi yoluyla uygulanan porselen diş kaplama tedavisinin ilk adımı hastanın detaylı bir şekilde muayene edilmesidir. Bu sayede tedaviye uygun olup olmadığı kararı verilir ve uygun bulunan hastaların porselen diş kaplama tedavisi planlanır. Gerekli durumlarda diş röntgeni çekilir. Hastanın mevcut dişlerinden ölçü alınarak model oluşturulabildiği gibi bilgisayar teknolojileriyle dişlerin üç boyutlu görüntüsünün elde edilmesi tercih edilebilir. Bu modellerin ya da görüntülerin kullanılması yoluyla laboratuvarda kaplamalar hazırlanır. Kaplamalar genellikle 2 ila 3 haftada tamamlanmakla birlikte bu süre kaplama yapılacak diş sayısına göre değişiklik gösterebilir.
Hastanın doğal diş renginin doğru bir şekilde tespit edilmesi için önce diş temizliği yapılır, daha sonra kaplamaların rengi belirlenir. Kaplamaların dişlere kolay bir şekilde yapışmasını sağlamak için dişin mine tabakası minimal düzeyde aşındırılır. Kaplamaların uyumunun sağlanması için dişin yeniden ölçüsü alınır. Porselen diş kaplamaların hazırlanmasına kadar geçen sürede kullanılmak üzere hastaya geçici kaplama uygulanır.
Porselen kaplama hazırlandığından uyumlu olup olmadığını gözlemlemek için önce dişlere geçici olarak yapıştırılır. Hasta birkaç günlük süre içinde porselen kaplamalarını konforlu bir şekilde kullanırsa ayrıca renk ve form konusunda bir rahatsızlık oluşmazsa porselen diş kaplamalar kalıcı olarak yapıştırılarak tedavi tamamlanır.
Porselen diş kaplama tedavisi uygulanan hastaların tedaviyi izleyen en az 1 hafta boyunca aşırı sıcak ya da soğuk yiyecekler ve içecekler ile dişe yapışan ve sert yiyecekler tüketmemesi önemlidir. Porselen diş kaplama tedavisi sonrası hastalar iyi bir ağız hijyeni sağladıkları takdirde uzun süreli ve sağlıklı kullanım imkanı elde edebilirler. Bunun için dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta aşındırıcı olmayan diş macunuyla dişleri düzenli olarak fırçalamak, günde iki kez diş ipi kullanmak ve her diş fırçalamanın ardından ağız gargarası yapmaktır.
Porselen diş kaplamalarının lekelenme olasılığı her ne kadar düşük olsa da uzun süreli kullanım ömrüne sahip olmak için asitli yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Ayrıca dişlerde renklenmeye neden olması olası çay, kahve ve sigara tüketimini azaltmaya özen gösterilmelidir. Tüm bunların yanı sıra porselen diş kaplamalara zarar vermesi riski bulunan sert yiyecekler yenilmemeli, dişler darbelerden korunmalı ve yiyecekler özellikle ön dişlerle koparılmamalıdır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma sorunu yaşayan kişiler porselen diş kaplamalarının zarar görmemesi için mutlaka gece koruyucu plağı kullanmalıdır. Bu noktalara özen gösterilmesi halinde uzun yıllar boyunca ve sağlıklı bir şekilde porselen diş kaplamalar kullanılabilir.