Diş bütünlüğünü sağlama amacıyla sıklıkla kullanılan estetik diş hekimliği tedavilerinin başında bonding gelir. Diş estetiğini yeniden sağlama amacıyla bonding yönteminin uygulanması sayesinde dişlerin rengi, şekli ve boyutları değiştirilebilir, aynı zamanda diş kusurları giderilebilir. Kompozit lamine ya da estetik dolgu olarak da bilinen bonding tedavisi kapsamında diş düzeyinden doku kaldırılması gerekmez. Tedavi edilmek istenen bölgeye bonding materyali ya da dişin doğal renginde kompozit rezin eklenir. Bu sayede genellikle tek seansın sonunda kalıcı estetik çözümlere erişme imkanı elde edilir.
Bonding diş renginde kompozit malzeme dişe uygulanıp şekillendirilerek, daha sonra ise sertleştirilip parlatılarak uygulanır. Herhangi bir nedene bağlı olarak kırılan ya da yontulan bir dişi düzeltmek ya da dişler arasında bulunan küçük boşlukları kapatmak gibi küçük ölçekli estetik diş hekimliği uygulamaları için en ideal yöntemlerden biri bondingdir. Dişlerin genel görünümünü iyileştirmeyi amaçlayan bonding prosedürü kapsamında; dişler onarılır, yeniden şekillendirilir, aydınlatılır ve düzleştirilir. Bu uygulama sonucunda dişlerin estetik görünümü iyileştirilir.
Bonding Nasıl Yapılır?
Bonding tedavisi uygulanmasına karar verildiği durumlarda öncelikle tedavi edilecek diş hazırlanır. Dişte çürük yoksa anestezi yapılması ihtiyacı doğmaz. Diş hekimi tedavi edilecek dişin doğal rengiyle en iyi şekilde eşleşecek kompozit dolgu rengini, renk kılavuzundan faydalanarak seçtikten sonra bonding tedavisine başlanır.
Bonding uygulanacak dişin yüzeyi pürüzlendirilir ve kondisyon sıvısı uygulanarak kullanılacak olan yapıştırıcı maddenin dişe daha iyi yapışması sağlanır. Ardından diş rengindeki yapıştırıcı madde uygulanarak sertleşmeden önce istenen şekil verilir. Kullanılan bağlayıcı malzemeyi sertleştirmek için lazerden faydalanılabilir. Yapıştırma malzemesinin sertleşmesinden sonra diş hekimi şekillendirme ve kesme gibi işlemleri uygulayabilir. Bu işlemin ardından, kalan diş yüzeyinin gölgesi ve parlaklığıyla mükemmel bir uyum sağlamak için parlatma işlemine başvurulur.
Bonding tedavisi genellikle 30 ila 60 dakika içinde tamamlanmış olur. Tedavinin tam olarak ne kadar süreceği; tedavi edilecek dişin mevcut durumda, kullanılacak olan malzemenin kalitesine, uygulamayı gerçekleştirecek olan diş hekiminin uzmanlığına ve deneyimine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bonding tedavisi çoğu zaman tek seansta tamamlansa da, hasta özelinde ihtiyaç duyulan işlemin detaylarına göre daha fazla seans gerekliliği doğabilir.
Hastaların bonding tedavisinden optimum fayda sağlaması için tedaviyi takip eden dönemde ağız bakımını aksatmaması, dişlerde zarara neden olabilecek sert yiyecekler tüketmemesi, dişlerin temizliği ve bakımı konusunda titiz davranması çok önemlidir. Bu sayede bonding dolgular zarar görmeden uzun süre boyunca kullanılabilir. Kalıcı bir işlem olan bonding tedavisi, söz konusu unsurlara dikkat edilmesi halinde genellikle 7 ila 10 yıl boyunca kullanılabilir.
Bonding Tedavisinin Avantajlarıyla Tanışın
Bonding tedavisi sadece dişlerdeki kırıkları tedavi etmek için değil, aynı zamanda mükemmel görünümlü dişlere kavuşma amacıyla gülüş tasarımı prosedürü kapsamında da uygulanabilir. Diğer estetik diş hekimliği prosedürlerine göre daha uygun fiyatlıdır. Diş kırıklarının giderilmesi amacıyla uygulanabilen bonding tedavisi, ihtiyaç halinde tekrarlanabilir. Bonding doğal diş formunda bir uygulama olduğu için dışarıdan bakıldığında fark edilmesi söz konusu değildir.
Bonding tedavisinin diğer bir özelliği, lekelenmeye karşı dişlerin direncini artırmasıdır. Tedavi genellikle anestezi ihtiyacı olmadan tamamlanır. Mümkün olan en az diş kaybının gerçekleştiği bir prosedür olması sayesinde tedavinin ardından kişinin konforu da özgüveni de artar. Tüm bunların yanı sıra bonding tedavisi uygulanarak dişteki aşınma mümkün olan en hızlı şekilde giderilebilir.
Bonding Kimlere Yapılır?
Diastema olarak adlandırılan ve dişlerin arasında bulunan boşlukların kapatılması, dişlerin boyunun uzatılması gibi şekil ve dişlerde renk değişikliklerinin yapılması için bonding tedavisine başvurulabilir. Bonding, tedavi kapsamında dişler üzerinde herhangi bir kesim yapılması gerekmediğinden, dişlerinin daha estetik bir görünüme sahip olmasını isteyen kişiler açısından son derece avantajlı bir prosedür olarak kabul edilir.
Porselen lamine tedavisi bonding tedavisine en yakın tedavi olarak kabul edilmesine karşın, bu tedavi kapsamında dişlerde herhangi bir kesim yapılması gerekmez. Ayrıca porselen lamine tedavisi gerek yapım süreci gerek kullanılan malzemeler dolayısıyla bonding tedavisine göre daha pahalı bir tedavi olarak bilinir. Bundan dolayı, daha hızlı ve daha ekonomik sonuçlara ulaşılması söz konusu olduğunda bonding tedavisi daha avantajlı bir prosedür olarak öne çıkar.
Bonding tedavisi hemen hemen her yaş grubundaki hastalara uygulanabilen bir diş hekimliği prosedürüdür. Bu sayede, farklı yaş gruplarındaki hastaların dişlerine ilişkin estetik kaygıları konforlu bir şekilde giderilebilir. Dolgu şeklinde uygulanan tedaviler, diş şeklinden memnun olmayan hastalar için özel olarak planlanıp gerçekleştirilebilir.
Son derece hızlı ve ekonomik bir tedavi olarak bilinen bonding tedavisi kapsamında; dişler büyütülebilir, dişlerdeki kusurlar giderilebilir, dişlerin arasındaki boşluklar kapatılır, dişlerin boyları eşitlenir, dişlerin rengi ya da şekli değiştirilir. Bunların yanı sıra dişlerdeki çürükleri giderme amacıyla da bonding tedavisine başvurulabilir. Bonding, genç yaşta düşmeye ya da travmaya bağlı olarak kırılan dişlere porselen uygulamasının yapılamaması halinde kurtarıcı bir prosedür olarak devreye girer.