Ağız ve diş sağlığının yerinde olması yalnızca estetik açıdan daha iyi bir görünüme sahip olmayı sağlamaz, aynı zamanda genel vücut sağlığını da etkiler. Bu nedenle, ağız ve diş sağlığının ihmal edilmemesi gerekir. Çünkü çeşitli diş ve diş eti sorunları yaşayan kişiler genellikle istedikleri gibi gülemez, hatta gülerken, konuşurken veya fotoğraf çekilirken elleriyle ağızlarını kapatma zorunluluğu hisseder. Bunun sonucunda yaşanan öz güven kaybı, kişinin sosyal yaşamda bazı sorunlarla karşılaşmasına neden olabilir.
Bireylerin daha sağlıklı ve estetik açıdan iyi görünen dişlere sahip olmasını sağlamak için uygulanan diş hekimliği prosedürleri sürekli gelişmekte ve değişmekte, ancak diş kaplama en çok uygulanan diş hekimliği prosedürleri arasındaki yerini korumaya devam etmektedir. Çünkü diş kaplama, son derece pratik ve işlevsel bir çözüm olarak diş hasarlarının ya da çekilen dişlerin yerine protez yapılması gibi masraflı ve kapsamlı prosedürlere duyulan gereksinimi ortadan kaldırır.
Diş hekimliği alanında yaşanan gelişmeler sayesinde artık herkes sağlıklı ve estetik açıdan daha iyi görünen dişlere sahip olabilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak aşırı madde kaybına uğrayan dişlerin üzerini diş şeklinde materyallerle kaplayarak uygulanan prosedür sayesinde dişlerinde çok daha uzun ömürlü olması sağlanır. Üstelik diş kaplama dişler üzerinden hiçbir zarara neden olmaz.
Diş kaplama tedavisi sırasında pek çok farklı materyalin kullanılması söz konusu olabilse de, son zamanlarda en çok tercih edilen kuron tiplerinin başında zirkonyum kaplama gelir. Zirkonyum diş kaplamanın en önemli özelliklerinden biri, dişleriyle ilgili çeşitli sağlık sorunları yaşayan kişilerin yanı sıra daha estetik bir diş görünümüne sahip olmak isteyen kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilen bir diş hekimliği prosedürü olmasıdır.
Zirkonyum diş kaplama genellikle dişlerin daha estetik bir görünüme sahip olması için uygulanır.
Zirkonyum diş kaplama tedavisine en çok başvurulan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
-Çeşitli nedenlere bağlı olarak aşırı madde kaybı yaşanan dişleri restore etmek için zirkonyum diş kaplama yapılabilir.
-Dişlerde ileri düzeyde renklenme ve lekelenme varsa, ancak uygulanan diş beyazlatma tedavisi dişlerde daha iyi bir görünüm elde edilmesini sağlamadıysa zirkonyum diş kaplama tedavisinden faydalanılması gündeme gelebilir.
-Eski ve yapısı bozulan diş dolgularını tedavi etmek için zirkonyum diş kaplama prosedürüne başvurulabilir.
-Dişler arasında ayrıklık yani “Diastema”, az çapraşık ya da dönük diş sorunu olan ancak ortodontik tedavi uygulanamayan hastalara zirkonyum diş kaplama yapılabilir.
-Ön grup dişlerin implant üstü protezlerinde zirkonyum diş kaplama işlevsel çözümler sunabilir.
-Gülüş estetiği tedavisi uygulanan hastalara gerekli görülmesi hâlinde zirkonyum diş kaplama yapılabilir.
Zirkonyum diş kaplama tedavilerinin uygulanması kararı hasta özelinde yapılan değerlendirmelerin ardından verilir. Bununla birlikte zirkonyum diş kaplama yapılması için öncelikle hastanın diş ve çene gelişiminin ve büyümesinin tamamlanmış olması şartı aranır. Bu durum genellikle 18 ila 20 yaş civarında söz konusu olsa da, gelişim özellikleri kişi özelinde farklılaşabilir. Bu nedenle, hasta özelinde değerlendirme yapılmadan zirkonyum diş kaplama tedavisine uygunluk kararı verilmemelidir.
Zirkonyum Diş Kaplama İle Daha Estetik Dişlere Kavuşmak Çok Kolay!
Zirkonyum diş kaplama tedavisinde kullanılan zirkonyum diş kronları, zirkonyum dioksitten üretilir. Zirkonum dioksit beyaz toz seramik bir malzemedir. Son derece güçlü bir diş protezi olma nedeni ise seramik özellikleri ve tek bloktan frezelenmiş olmalarıdır. Zirkonyumun gücü ve dayanıklılığı sayesinde zirkonyum diş kaplama, metal destekli kaplamalara göre çok daha ince ancak bir o kadar da dayanıklı bir diş kronu elde etmeyi sağlar.
Zirkonyum diş kaplama tedavisi kapsamında güçlü ancak ince bir kron oluşturulması, aynı zamanda kaplamayı yerleştirmek için minimum düzeyde sağlıklı diş dokusu çıkarılması gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle zirkonyum diş kaplama son derece avantajlı ve konforlu bir diş hekimliği prosedürü olarak kabul edilir. Çünkü diş hekimleri her zaman için hastaların doğal dişlerini ve sağlıklı bir gülümsemeyi uzun yıllar boyunca korumayı hedefler.
Yaş alma başta olmak üzere çeşitli nedenlere bağlı olarak zaman içerisinde dişlerin dayanıklılığını ve beyazlığını kaybetmesi son derece sık görülen bir durumdur. Sağlıksız bir ağız yapısına neden olan durumların başında ağız içerisindeki diş çürükleri ve kırıkları gelir. Estetik diş hekimliği prosedürleri ise dişleri eski görünümüne ve sağlığına kavuşturmaya yardımcı olur. Zirkonyum diş kaplama sahip olduğu özellikler sayesinde her geçen gün daha popüler hâle gelmekte, metal destekli kaplamaların yerini alarak doğal görünümlü dişlere sahip olmak isteyen kişiler için işlevsel ve pratik çözümler sunmaktadır.
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum diş kaplama tedavisi uygulama kararı, yapılan muayenenin ardından diş hekimi tarafından hasta özelinde verilir. Zirkonyum diş kaplama tedavisinden optimum fayda sağlamak için hastanın diş etleri sağlıklı olmalıdır. Yapılan inceleme sırasında hastanın diş etlerinde bir sorun olduğu tespit edilirse, öncelikli olarak bu sorunu gidermeye yönelik tedaviler uygulanmalıdır.
Uygulanan tedavinin ve diş etlerinin iyileşmesinin ardından diş hekimi tarafından estetik açıdan bir değerlendirme yapılır. Hastanın gülme hattının yüksek olması, yani hastada “Gummy Smile” olarak adlandırılan durumun bulunması hâlinde diş eti boyları yeniden seviyelendirilir.
Dişlerde ihtiyaç duyulan düzenlemeler yapıldıktan sonra özel ölçü malzemelerinin yardımıyla zirkonyum diş kaplama yapılacak dişlerin ölçüsü alınır. Dişler, alınan ölçülere göre kesilir. Üç boyutlu tarayıcılar yardımıyla hastanın diş yapısı bilgisayar ortamına aktarılır. Zirkonyum diş kaplama tedavisi kapsamında kullanılacak olan zirkon blokların hazırlanması için CAD/CAM sisteminden faydalanılır. Böylece zirkonyum diş kaplamaların altyapısı oluşturulur.
Zirkonyum oksit bloklara aktarımın ardından dişler şekillendirilerek fırınlama aşamasına geçilir. Fırınlama aşamasının da tamamlanmasıyla birlikte zirkonyum diş altyapılarının üzerine porselenler eklenir. Porselenlerin rengi hastanın doğal diş rengiyle uyumlu olacak şekilde seçilir. Altyapı provaları sırasında ağız içinde herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Bir sorun tespit edilmemesi durumunda son düzenlemeler yapılır, zirkonyum kaplamaların yüzeyi pürüzsüz ve cilâlı bir hâle getirilir. Zirkonyum kaplamaların dişlerin üzerine yapıştırılıp sabitlenmesi yoluyla zirkonyum diş kaplama tedavisi tamamlanır.
Zirkonyum diş kaplamaların yerleştirilmesi için dişten sağlıklı doku çıkarılması işlemi öncesinde hastaya lokal anestezi uygulanır. Bu sayede hasta acı ya da ağrı hissetmez. Aynı şekilde zirkonyum diş kaplama tedavisi uygulanacak dişlerin ölçüsünün alınması ve ağız içi tarama prosedürleri de acıya ya da ağrıya neden olmaz. Bu nedenle zirkonyum diş kaplama hasta açısından konforlu bir diş hekimliği prosedürüdür.
Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları
Son derece sağlam bir materyal olan zirkonyum aynı zamanda lekelere karşı dayanıklıdır ve ışığı geçirme özelliğine sahiptir. Bu nedenle hem estetik hem doğal dişlerin görünümüne en yakın görünümü elde etmek için zirkonyum diş kaplama tedavisine sıklıkla başvurulur.
Zirkonyum diş kaplama, tedavi kapsamında kullanılan maddenin yapısal özellikleri sayesinde metal alerjisi olan hastalara da güvenli ve konforlu bir şekilde uygulanabilir. Zirkonyum doku dostu bir malzeme olma özelliğine sahiptir. Bu sayede, zirkonyum diş kaplama tedavisi insan sağlığı üzerinde hiçbir olumsuz etkiye neden olmaz.