Kabul etmeliyiz ki sağlıklı, doğal ve bembeyaz dişler kadar çekici bir şey yoktur. Dişler çok güçlü bir yapıdadır ve bu sayede hayat boyu ısırma ve çiğneme işlevlerini yerine getirebilirler. Ancak zaman zaman çeşitli nedenlerle kuronun dış kısmını oluşturan bir malzeme olan diş minesi parçalanabilir.
Bireylerin sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri olan bruksizm ve artan stres nedeniyle diş gıcırdatma gibi durumlar tamamen kontrol dışıdır. Ve dişlerde ciddi zararlara neden olabilir.
Kozmetik diş hekimliği prosedürlerinden biri olan bonding; yontulmuş, çatlamış veya başka şekilde kırılmış dişlerin onarımı amacıyla uygulanır. Küçük yaralanmalara maruz kalmış ve ciddi şekilde çürümemiş dişler için en iyi yöntemlerden biridir. Bonding, diş hekimlerinin mevcut hasarı onarmak için bir ya da daha fazla dişe, dişin renginde kompozit reçine uyguladığı bir prosedürdür. Kronlar ve kaplamalar gibi diğer kozmetik diş prosedürlerinden çok daha ucuz olduğu için uygun maliyetli bir çözüm olarak kabul edilir.
Bonding diş renginde reçine malzemenin uygulandığı ve özel bir ışık kullanılarak sertleştirildiği, sonuçta kişinin gülümsemesini eski hale getirmek ya da iyileştirmek için uygulanan bir prosedürdür.
Diş etleri çekildiğinde açığa çıkan diş kökünün bir kısmının korunması
Dişlerin olduğundan daha uzun gösterilmesi ve
Amalgam dolgulara bir alternatif olarak yapılabilir.
Bonding diş uygulamasının uygulanma amacı; kompozit dolgu malzemesiyle dişlere zarar vermeksizin kişinin gülüşünün estetik bir görünüme getirilmesidir. Bu teknik sayesinde, kişinin dişlerinin arasında oluşan küçük boşlukların diş kesme işlemi uygulanmasına gerek kalmadan uygulanan kompozit dolgu yapıştırma tekniği kullanılarak giderilmesi mümkündür. Dişlerde yüksek düzeyde şekil bozuklukları olması halinde genellikle porselen kron tedavisi tercih edilmesine karşın düşük düzeydeki şekil bozukluklarında bonding diş tedavisi ile etkili sonuçlar alınması mümkündür.
Bonding Diş Tedavisinin Avantajları
Dişleri aralıklı olan hastalar, dişlerinin kesilmesi gerekmeksizin tedavi edilebilirler.
Diş yapısı kısa olan kişilerin dişleri düzeltilerek diş boyu uzatılabilir.
Uzun süreli operasyonlara gerek kalmadan, ön dişlerdeki kırıklar, çürükler ve sararmalar tedavi edilerek hastanın estetik bir gülüşe kavuşması sağlanır.
Estetik tedavi ya da lamine porselen uygulamasını çeşitli nedenlerle tercih etmeyen kişiler, daha az maliyetli olan bu yöntemle tedavi edilme imkanını elde edebilirler.
Bonding Diş Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Bonding diş tedavisi şu adımlar izlenerek gerçekleştirilir:
Dişlerin sararan renginin ve yapısal bozukluğunun giderilmesi için dişlere gerekli dolgu ilaveleri yapılır.
Doldurma işlemi yapılırken, diş yapısına en uygun dolgu malzemeleri seçilir.
Dişlerdeki mikrofil denilen bölgeler cilalanır.
Dişlerin gerekli bölgelerine adresivler uygulanır.
Kompozit dolgu kullanılarak dişlerin estetik görünümü şekillendirilir.
Şekillendirme ve dişlerin yapısının daha dayanıklı bir hale getirilmesiyle tedavi süreci sona erer.
Bonding Diş Tedavisinden Sonra Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Bonding tedavisinden sonra diş bakımının temeli, dişlerin temizliğine gereken özenin gösterilmesidir. Dişler tedaviden sonra estetik bir görünüme kavuşur ve dayanıklılığı artar. Beyaz bir renge erişen dişlerin korunmasının sağlanması için sert yiyeceklerin dişle kırılmamasına özen gösterilmelidir. Şeker, fındık gibi sert yiyecekler dişlerle kırılmamalı ve mutlaka düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır. Dişler sabah akşam fırçalanmalı, tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklardan uzaklaşılmalıdır.
Bonding Diş Tedavisinden Sonra Dişlerin Rengi Değişir mi?
Bonding diş tedavisinde kullanılan ileri teknolojiyle elde edilen dişler, doğal diş yapısıyla oldukça benzer özelliklere sahiptir. Bu nedenle bonding diş tedavisinden sonra dişlerin renginin değişmesi söz konusu olabilir. Bonding işlemi, gülüş tasarımının bir parçasıdır. Dişlerin uygun beyazlığa ulaşması ve estetik bir duruş sağlanması için uygulanır. Ancak ilerleyen dönemlerde dişte renk değişiminin meydana gelmesi olasılığı göz ardı edilmemelidir.
Bonding prosedürü sırasında dişler pürüzsüz hale getirilir ve cilalanır. Bu işlem sonucunda dişlerde lekelenme oluşması ihtimali minimize edilir. Beslenme şekline bağlı olarak dişte renk değişimi olmaması için 6 aylık periyotlarda yapılan kontroller sırasında cilalama işlemi tekrarlanır.
Bonding Diş Tedavisi Herkese Uygulanabilir mi?
Çocuk yaş sınıflaması dışında kalan ve gelişimini tamamlamış kişilere bonding diş uygulaması yapılabilir. Çocuklar henüz diş gelişimlerini tamamlamadıkları için estetik amaçlı uygulamalar yapılması önerilmez. Bununla birlikte yeni çıkan ön dişlerini kıran çocukların dişlerinin eski hallerine ulaşması için bonding yöntemi tercih edilebilir.
Yetişkinlerde, bonding uygulaması ile son derece başarılı sonuçlar alınabilir. Hastanın dişleri estetik bir görünüm kazanabildiği gibi güzel bir gülümsemeye sahip olması sağlanır. Hastanın buna bağlı olarak öz güveni artar, dişleri gülümsemesiyle bir bütünlük sergiler.
Bonding Diş Tedavisi Fiyatları
Estetik amaçla yapılan bir uygulama olan bonding işleminin fiyatları diğer estetik uygulamalara göre çok daha uygundur. Bonding diş tedavisi fiyatları; bonding diş uygulamasının kaç dişe yapıldığına, kullanılan malzemenin kalitesine ve bir başka uygulama ile kombine edilip edilmediğine göre değişiklik gösterebilir.