Estetik diş hekimliğinde diş bütünlüğünü sağlama amacıyla en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri bonding uygulamasıdır. Bonding diş estetiğini yeniden sağlamaya yardımcı olan bir tedavidir. Diş renginin, şeklinin ve boyutlarının değiştirilmesi, aynı zamanda dişteki kusurların düzeltilmesi amacıyla bonding tedavisine başvurulabilir. Bonding uygulaması kompozit lamine ya da estetik dolgu olarak da adlandırılır. Prosedür kapsamında diş yüzeyinden doku kaldırılması söz konusu olmaz. Sadece istenen bölgeye bonding materyali ya da diş renginde kompozit rezin eklenir. Böylece tek seansta kalıcı ve estetik çözümlere erişilebilir.
Bonding Nedir?
Bonding diş yapısında herhangi bir aşındırma işlemi yapılmasını gerektirmeden, doğal diş rengine uygun bir kompozit dolgu sertleştirilip dişe yapıştırılarak uygulanır. Hastanın dişinde aralık ya da küçük şekil bozuklukları olduğunda dişlerin kesilmesi gerekmeksizin bonding malzemesi kullanılarak dişlerin üzerine eklemeler yapmak mümkündür.
Bonding yönteminde kompozit madde uygulandığı için uzun dönemde renklenme olması riski vardır. Bunun nedeni, kompozitin renklenmelere yatkın bir malzeme olmasıdır. Diğer yandan bu durum her hasta özelinde değişiklik gösterebilir. Çay, kahve, sigara ve dişlerde renklenmelere neden olabilecek çeşitli yiyecek ve içecekleri aşırı düzeyde tüketen kişilerin dişlerinde renklenme görülmesi riski daha yüksektir. Renklenme oluşmasını etkileyen diğer bir faktör ise dolgu yüzeyinin cilalanma düzeyidir. Yüzeyin pürüzsüz ve cilalanmış olması renklenme riskini azaltabilir.
Bonding Neden Yapılır?
Bonding uygulaması;
Dişler arasındaki aralıkları kapatmak,
Dişlerdeki çürükleri ve kırıkları onarmak,
Dişlerdeki çentikli ya da renklenmiş görünümü gidermek amacıyla yapılabilir.
Bunun için kompozit malzeme kullanılır ve gerekli onarımlar yapılır. Ayrıca bonding, diş boyutlarının giderilmesi için de tercih edilebilir. Genç yaştaki travma ya da düşmeye bağlı olarak kırılan dişlerde porselen uygulaması yapılamadığında bonding uygulaması adeta bir kurtarıcı görevini üstlenir.
Kimler Bonding Yaptırabilir?
Hemen her yaştaki hastaya bonding tedavisi uygulanarak dişlerdeki estetik bozuklukları gidermek mümkündür. Dolgu şeklinde yapılan tedavilerde hastanın diş şeklini beğenmemesi halinde özelleştirilebilen bir prosedürdür. Bonding aynı zamanda son derece hızlı ve ekonomik bir tedavidir.
Dişlerinin şeklini ya da rengini değiştirmek, dişlerini büyütmek ya da dişlerindeki kusurları gidermek isteyen kişilere, dişlerinde çürükler olanlara, dişlerinin arasında boşluk bulunanlara ve dişlerinin boylarını eşitlemek isteyenlere bonding tedavisi uygulanabilir.
Hangi Durumlarda Bonding Yapılabilir?
Dişler arasında yer alan ve “Diastema” adı verilen boşlukları kapatmak,
Dişlerde boy uzatılması gibi şekil değişiklikleri yapmak,
Dişlerin renklerini değiştirmek amacıyla bonding tedavisine başvurulabilir.
Bonding tedavisi kapsamında dişlerde herhangi bir kesim yapılması gerekmez. Bu sayede daha estetik bir görünüme sahip olmak isteyen kişiler için en etkili ve pratik çözümlerden biri olarak öne çıkar. Bonding tedavisine en yakın diş hekimliği prosedürü olarak kabul edilen porselen lamine tedavisinde dişte kesim yapılması gerekebilir. Diğer yandan porselen hamsine tedavisi gerek yapım süreci gerek kullanılan malzeme dolayısıyla daha yüksek maliyetlidir. Bu nedenle estetik sonuçlara daha hızlı ve daha ekonomik bir şekilde ulaşmak isteyen kişiler için en etkili çözümlerden biri olarak kabul edilir.
Bonding Nasıl Yapılır?
Bonding tedavisine başlanmadan önce tedavisi planlanan diş hazırlanır. Dişte çürük yoksa bonding tedavisi anestezi yapılmadan gerçekleştirilebilir. Tedavi edilecek dişin rengiyle en iyi şekilde eşleşen kompozit dolgu rengi seçilir. Uygulama yapılacak diş yüzeyi pürüzlendirilerek kondisyon sıvısı sürülür. Bu sayede yapıştırıcı malzeme dişe en iyi şekilde yapışır.
Daha sonra diş rengindeki yapıştırıcı madde uygulanır. Sertleşmeden önce şekil verilir. Bağlama malzemesinin sertleştirilmesi için lazerden ya da parlak ışıktan faydalanılabilir. Yapıştırma malzemesi sertleştikten sonra şekillendirme ya da kesme işlemi yapılabilir. Bu işlemin ardından kalan diş yüzeyi, doğal dişlerin gölgesi ve parlaklığıyla mükemmel bir uyuma erişecek şekilde parlatır.
Bonding uygulaması genellikle 30 ila 60 dakika arasında tamamlanır. Malzemenin kalitesine, diş hekiminin deneyimine ve uzmanlığına göre daha kısa sürede tamamlanması da mümkündür. Bonding uygulaması çoğu zaman tek seansta tamamlanır. Ancak işlem özelinde seans sayısı değişebilir.
Bonding tedavisinden sonra ağız bakım rutini düzenli ve eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. Dişlerin temizliğine ve bakımına özen göstermenin yanı sıra sert yiyeceklerin tüketilmesinden uzak durmak da önemlidir.
Bonding Uygulamasının Avantajları
Bonding hem diş kırıklarını onarmak hem gülüş tasarımı kapsamında estetik açıdan daha iyi görünen dişler elde etmek için sıklıkla uygulanan bir diş hekimliği prosedürüdür. Diş kırıklarını gidermeye yardımcı olan bonding tedavisinin uygulandığı dişe, ihtiyaç halinde yeniden bonding yapılabilir. Doğal diş formunda olduğu için fark edilmez.
Ayrıca dişlerin renklenmeye ve lekelenmeye karşı olan direncini artırır. Çoğu zaman anestezi uygulanmasını gerektirmez. Bonding uygulaması sayesinde en az miktarda diş kaybı gerçekleşir. Böylece kişinin öz güveni ve konforu desteklenir. Bonding tedavisi aynı zamanda çeşitli nedenlere bağlı olarak dişlerde meydana gelen aşınmaları hızlı ve konforlu bir şekilde giderir. Bonding tedavisinin fiyatları kullanılan malzemenin kalitesine, uygulama yapılacak diş sayısına ve diğer çeşitli etkenlere bağlı olarak belirlenir.