Diş Beyazlatma
Gülümsediği zaman bembeyaz dişlerin ortaya çıkması herkesin hayali olsa da bu durum farklı nedenlerden dolayı her zaman gerçekleşemiyor. Bazı kişilerin doğal diş rengi sarıyken bazı kişilerin dişleri gün içerisindeki tüketim alışkanlıkları nedeniyle dişleri beyaz bir görünüme sahip olmayabiliyor. Dişler düzenli olarak fırçalansa dahi çoğu zaman diş sararmaları önlenemeyebiliyor. Kişilerin özgüvenini olumsuz yönde etkileyebilen bu durum aslında kolaylıkla bir sorun olmaktan çıkarılabiliyor. Günlük hayatta kullanılan diş macunlarının ve parlatıcıların yeterli olmadığı durumlarda diş beyazlatma yöntemlerine başvurulabiliyor. Bununla birlikte protez dişler, kaplamalar, zirkonyum ve yaprak porselenler renk olarak hastanın dişleri ile uyumlu olacak şekilde tasarlanıyorlar. Zaman içerisinde renkleri değişmediği gibi diş beyazlatma işlemi ile de renk değiştirmiyorlar. Diş beyazlatma işlemlerinin kaplamalara ve protezlere herhangi bir zararı bulunmuyor.
Hasta Resimlerimiz
Diş Beyazlatma Bleaching Nedir?
Diş beyazlatma diş hekimleri tarafından veya diş hekimleri kontrolünde gerçekleştirilen, dişlere beyaz ve estetik bir görünüm kazandırmak için uygulanan bir prosedürdür. Birçok insan sağlıklı ve beyaz gülüşlere sahip olmak istemekte olup toplum genelindeki yaygın kanı sağlıklı bir görünüm sergilenmesi için dişlerin beyaz renkli olmasının gerektiği yönündedir. Bu nedenle diş beyazlatma uygulamaları toplumun her kesiminden kadın ve erkek arasında büyük ilgi görmektedir. Ancak diş beyazlatma prosedürünün etkili ve başarılı bir şekilde uygulanması için belirli konulara dikkat edilmesi çok önemlidir. Bazı durumlarda diş sağlığını olumsuz yönde etkileme olasılığından dolayı diş beyazlatma uygulaması her bireye önerilmemektedir.
Dişlerin günlük hayatta birçok farklı nedene bağlı olarak sararması ya da koyulaşması sonucunda meydana gelen renk değişikliklerine uğraması istenmeyen bir görünüm oluşmasına neden olmaktadır. Bu durumda başvurulabilecek en etkili yöntem diş beyazlatma prosedürünün uygulanmasıdır. Diş beyazlatma uygulamaları dişlerin estetik açıdan güzel ve sağlıklı bir görünüme kavuşması, diş renginin de beyaza yaklaştırılması amacıyla yapılır. Bu amaca yönelik uygulamalar profesyonel diş hekimliği kapsamında hayata geçirilebilen tekniklerin yanı sıra diş beyazlatıcı özelliğe sahip olup marketlerden ve eczanelerden temin edilebilen ürünlerin kullanılmasını da kapsar. Bununla birlikte her bir yöntemin uygulanış şekli, sağladığı etki ve diş sağlığı üzerindeki etkileri farklıdır. Aynı zamanda her hasta için uygulanması gereken yöntem de farklı olduğundan diş beyazlatma uygulamaları mutlaka diş hekiminin onayı ile hayata geçirilmelidir.
Diş Beyazlatma Kalıcı mı?
Diş beyazlatma işleminden alınan sonuç, kişinin diş yapısına bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 6 ay ile 2 yıl arasında kalıcı oluyor. Bununla birlikte dişler asla başlangıçtaki rengine dönmüyor. Sürekli kahve, sigara, kırmızı şarap gibi maddelerin tüketiliyor olması ve kişinin beslenme alışkanlığı dişlerin beyazlığını kaybetmesine yol açabiliyor. Bu nedenle; diş beyazlatma işleminden 6 ay sonra kontrol edilerek gerekli görüldüğü takdirde diş taşı temizliği, polisaj ve İkinci bir seans diş beyazlatma tavsiye edilebiliyor.
Diş Beyazlatma Teknikleri Nelerdir?
Diş beyazlatma yöntemleri uygulama tekniğine göre iki farklı türe ayrılıyor:
Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Office Bleaching): Bu yöntem klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanan bir teknik olup hızlı ve etkili bir sonuç alınmasını sağlıyor. Yaklaşık 15 dakikalık 2-3 seanstan oluşan ofis tipi diş beyazlatma işleminde seansların sayısı elde edilmek istenilen sonuca ve kişinin diş hassasiyetine göre azaltılıp artırılabiliyor. İşleme başlanmadan önce kalıcılığın artırılabilmesi için diş taşı temizliğinin yapılması gerekiyor. Diş beyazlatma işleminden önce diş rengi seçiliyor, diş etlerinin zarar görmesinin engellenmesi için koruyucu madde sürülüyor. Yüksek oranda oksijen içeren bir beyazlatma ürünü olan diş beyazlatıcı kimyasal jel, lazerler de dahil olmak üzere çeşitli ışık kaynaklarıyla aktive edilerek uygulanıyor. Jel dişlerde belirli bir süre bekletildikten sonra temizleniyor ve diş rengi kontrol ediliyor. Gerekli görüldüğü takdirde seanslara devam ediliyor. Ofis tipi diş beyazlatma işlemi yalnızca ön sekiz dişi etkiliyor. Diş beyazlatma işleminin etkisinin tam anlamıyla görülebilmesi için 24 saat beklenmesi faydalı oluyor.
Ev Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching): Klinik ortamı dışında kişinin evinde ya da işyerinde kendisi için özel olarak hazırlanmış plaklar ya da kullanıma hazır aparatlar yardımıyla gerçekleştirilen bir yöntem olma özelliğini taşıyor. Kişinin alt ve üst çenesinden alınan ölçüye göre özel diş beyazlatma plağı hazırlanıyor. Diş hekimi tarafından hastaya uygun diş beyazlatıcı jel seçilerek doz ayarlaması yapılıyor. Belirlenen zaman boyunca kişi, içerisine diş beyazlatıcı jel yerleştirdiği kalıpları dişlerine takıyor. Bu uygulamanın daha pratik olması nedeniyle genellikle geceleri yapılması tercih ediliyor. Ev tipi diş beyazlatma işlemlerinde beyazlatıcı jelin fazla uygulanmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Fazla uygulandığı takdirde plak içerisinden taşan beyazlatıcı jel, diş etlerini tahriş edebiliyor. Bu tarz bir durumla karşı karşıya kalındığında diş etlerinin hemen yıkanması ve E vitamini içeren bir kremin tahriş olan yüzeye uygulanması öneriliyor.
Evde uygulanan beyazlatma ürünlerinin hidrojen peroksit konsantrasyonu klinik ortamında hekimler tarafından kullanılan diş beyazlatma ürünlerine oranla çok daha düşük oluyor. Bunun doğal bir sonucu olarak ofis tipi beyazlatma işlemlerinden çok hızlı ve etkili sonuçlar alınması mümkün hale geliyor. Ofis tipi beyazlatma işlemlerinde diş hekimi hastanın diş etlerine ve yumuşak dokumalarına tam bir koruma sağlıyor. Bu sayede ev tipi beyazlatma işlemlerinde karşılaşılması riski bulunan beyazlatıcı jelin diş etlerini tahriş etmesi riski, ofis tipi beyazlatma işlemlerinde söz konusu olmuyor. Ofis tipi beyazlatma işlemlerinde hastanın sağlığı ve elde edilen beyazlatma etkisi açısından optimum sonuçlar elde edilebiliyor.
Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürüyor?
Diş beyazlatma işleminin kaç seans süreceği, dişteki renklenmeye bağlı olarak 2-3 seans arasında değişiklik gösteriyor. 15 dakikalık periyotlar halinde üç kez gerçekleştirilen diş beyazlatma işleminden önce diş etlerinin zarar görmesini engellemek için koruyucu madde sürülüyor. Ardından dişlere beyazlatıcı jel uygulaması yapılıyor.
Diş Beyazlatma Fiyatları Ne Kadar?
Diş hekimleri tarafından sunulan en önemli estetik ve kozmetik tedavilerden biri olan diş beyazlatma işleminin maliyeti diğer diş estetiği tedavilerine göre daha düşük oluyor. Aynı zamanda hızlı bir şekilde uygulanarak kısa süre içerisinde sonuç elde edilebiliyor. Diş beyazlatma işlemi fiyatları uygulanacak olan yönteme ve cihazlara göre farklılık gösterebiliyor. Birçok kritere göre belirlenen diş beyazlatma fiyatları söz konusu olduğunda; uygulama seanslarının sıklığı, diş beyazlatma yöntemlerinin kombine uygulanıp uygulanmadığı gibi faktörler incelenerek hasta özelinde bir tedavi planı ve bütçe oluşturuluyor. Ev tipi diş beyazlatma fiyatları ofis tipi diş beyazlatma işlemi fiyatlarına göre daha uygun oluyor.
Diş Beyazlatma Yöntemleri | Güncel Diş Beyazlatma Fiyatı |
---|---|
Tek Çene Diş Beyazlatma | 3.010 TL |
Çift Çene Diş Beyazlatma | 6.020 TL |
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Bembeyaz dişlere ve estetik bir görünüme sahip olmak kadın erkek fark etmeksizin her yaş grubundaki insanlar için çok önemli olsa da farklı etkenler nedeniyle bu her zaman mümkün değildir. Bazı kişilerin doğal diş rengi sarıdır bazı kişilerin ise yeme içme alışkanlıkları nedeniyle dişlerinde renklenmeler meydana geliyordur. Bu durumda düzenli olarak diş fırçalansa, doğru ağız ve diş bakımı uygulansa dahi dişlerin sararmasının önlenmesi mümkün olmayabilir.
Bazı kişilerin dişlerinde doğumsal bazı kişilerin dişlerinde ise birtakım antibiyotik kullanımı gibi nedenler sonucunda içsel renklenmeler olabilir. Bunun yanı sıra sıklıkla tüketilen çay, kahve, şarap, meyve suyu gibi dişlerde renklenmelere neden olabilen yiyecek ve içecekler de dişlerde dışsal renklenmeler oluşmasına yol açabilir. Bu etkenler sonucunda dişlerin doğal beyazlığı gölgelenebilir ve istenilen beyaz dişlerden uzaklaşılabilir.
Bununla birlikte dişlerde istenilen beyazlığın elde edilebilmesi için uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Bleaching işleminden yararlanılarak dişlerde meydana gelen renklenmelerin giderilmesi ve daha beyaz dişlere kavuşulması mümkündür. Ancak diş beyazlatma yani bleaching işlemi diş taşı temizliğinden sonra uygulanan polisaj işlemi ile karıştırılmamalıdır. Diş beyazlatma diğer bir deyişle bleaching prosedürü farklı yöntemlerle uygulanabilir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Klinik Ortamında Beyazlatma)
Ofis tipi diş beyazlatma yani office bleaching klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanan bir diş beyazlatma prosedürüdür. Hızlı ve etkili sonuçlar alınmasını sağlayan bu prosedür genellikle 15 dakikalık 2-3 seans şeklinde gerçekleştirilir. Kaç seanslık uygulama yapılacağı kişinin dişlerindeki mevcut duruma, kişinin diş hassasiyetine ve elde edilmek istenilen sonuca göre değişiklik gösterir. Ofis tipi diş beyazlatma prosedürü uygulanmadan önce daha uzun süreli bir etki elde edilebilmesi için hastaya diş taşı temizliği yapılır. Elde edilmek istenilen diş rengi belirlendikten sonra işlem sırasında diş etlerinin herhangi bir zarar görmesini engellemek için koruyucu maddeler sürülür. Ofis tipi diş beyazlatma prosedüründe yüksek oranda oksijen içeren beyazlatma ürünleri olan diş beyazlatıcı kimyasal jeller lazer gibi farklı ışık kaynakları kullanılarak aktive edilir. Uygulanan jel dişlerde belirli bir süre bekletildikten sonra temizlenerek elde edilen diş rengi kontrol edilir. Gerekli görülürse seanslar devam ettirilir. Kısa sürede etkili bir beyazlığa sahip olmayı sağlayan ofis tipi diş beyazlatma yöntemi hasta açısından da diş hekimi açısından da zaman kazandıran bir prosedürdür. Elde edilen sonucun kalıcılığının sağlanması için uygulamanın ardından belirli noktalara dikkat edilmesi çok önemlidir. Diş beyazlatma işleminden sonra dişlerde geçici bir hassasiyet oluşabilir. Doğal olarak kabul edilen bu durum birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir.
Lazer Beyazlatma (Işıkla Beyazlatma)
Mine ve dentini hafifleten güç destekli bir beyazlatma işlemi olan Lazer beyazlatma; tam arklı bir ağartma lambası ve ışıkla etkinleştirilen %35 peroksit jeli kullanımıyla gerçekleştirilir. Güvenli, etkili ve son derece hızlı olan bu yöntem kısa zamanda çok daha beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişiler için idealdir.
Lazer beyazlatma ışıkla etkinleştirilen beyazlatma jeli, derin lekelerin ve renk bozulmalarının giderilmesi için dişlere hafif bir şekilde nüfuz eden bilimsel olarak formüle edilmiş, pH dengeli bir hidrojen peroksit olarak tanımlanabilir. Hidrojen peroksit jelinin parçalanması sonucunda oksijen mineye ve dentine girer. Böylece dişin yapısında herhangi bir değişikliğe neden olmadan renkli maddelerin beyazlamasını sağlar.
Prosedür öncesinde dudaklar ve diş etleri herhangi bir zarar görmemesi için izole edilir. 15 dakikalık seanslar için özel olarak tasarlanmış olan ışıkla etkinleştirilecek olan beyazlatma jeli uygulanır. 15 dakikalık her seans sonrası beyazlatma jeli durulanarak temizlenir ve gerekli durumlarda üçe kadar seans tekrarlanır.5 dakika kadar süren bir florür tedavisiyle Lazer diş beyazlatma prosedürü tamamlanır.
Lazerle Diş Beyazlatma Ne Kadar?
Profesyonel diş beyazlatma yöntemleri genellikle lazerle diş beyazlatma yöntemiyle karıştırılır. Lazer diş beyazlatma yönteminde diş beyazlatma jelindeki kimyasallar lazerle harekete geçirilir. Böylece daha kısa sürede daha etkili sonuçlar alınır.
Lazerle diş beyazlatma fiyatları; kullanılan diş beyazlatma jeli, hastanın dişlerinin mevcut durumu, elde edilmek istenilen sonuç ve lazerle diş beyazlatma tedavisinin kaç seans uygulanacağı gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle hasta özelinde yapılan detaylı bir diş muayenesinin ardından diş beyazlatma fiyatları belirlenmelidir.
Lazerle Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş hekimi tarafından klinik ortamında gerçekleştirilen lazerle diş beyazlatma birkaç adımdan meydana gelen konforlu bir prosedürdür. Öncelikle hastaya detaylı bir diş muayenesi yapılır. Eğer diş ve diş eti sorunları varsa tespit edilir. Gerekli tedavilerin ardından diş beyazlatma adımına geçilir.
Lazerle diş beyazlatma sırasında hastanın ağzının açık tutulması için ağza kauçuk ya da plastik bir tutucu yerleştirilir. Dişlerin beyazlatılması için uygulanacak diş beyazlatma jelinin herhangi bir zarara neden olmasını önlemek için dişlerle diş etlerinin birleşme noktasına koruyucu tabaka uygulanır. Uygulanan tabaka sertleşerek diş etlerinde kauçuk benzeri bir katman oluşmasını sağlar. Böylece diş etinin tahrişi ve zarar görmesi önlenir.
Koruyucu tabaka oluşturulduktan sonra diş beyazlatma jeli dikkatli bir şekilde dişlere uygulanır. Daha sonra lazer ışınıyla diş beyazlatma jelinin aktive edilmesi sağlanır. Böylece dişlerdeki renklenmeler giderilmeye başlar.
Diş beyazlatma jeli belirli bir süre dişlerde bekletilir. Daha sonra dişlerdeki jel temizlenir. Elde edilen rengin istenilen renk olup olmadığı kontrol edilir. Eğer değilse istenilen renk elde edilene kadar seans tekrarlanır.
Lazer diş beyazlatma genellikle etkileri son derece hızlı görülen bir kozmetik diş hekimliği prosedürüdür. Hastanın kozmetik hedeflerine göre değişiklik gösterebilse de çoğu hastada istenilen hedefe 45 dakikalık bir uygulama sonucu ulaşılabilir. Bununla birlikte inatçı lekelerin giderilmesi için tekrarlayan seanslara gereksinim duyulabilir. Daha fazla seans uygulanması gereken durumlarda diş hassasiyetinin azalması ve diş minesinde zarar oluşmasının önlenmesi için lazerle diş beyazlatma tedavilerinin belirli aralıklarla uygulanması çok önemlidir.
Lazerle Diş Beyazlatma Zararlı mı?
Lazerle diş beyazlatma bu alanda yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip diş hekimleri tarafından uygulandığı takdirde herhangi bir zarar ya da yan etki söz konusu olmaz. Bununla birlikte lazerle diş beyazlatma işleminden sonra dişlerde geçici rahatsızlık meydana gelebilir. Lazerle diş beyazlatma işleminden sonra en sık görülen rahatsızlık dişlerde hassasiyet ve diş etlerinde hafif tahriştir. Bu yan etkiler genellikle hafif ve kısa süreli olup kendiliğinden geçer.
Lazerle diş beyazlatma işleminden sonra yaşanması olası yan etkilerin önlenmesi için uygulamayı izleyen birkaç gün sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Ayrıca dişlerdeki hassasiyeti azaltabilecek şekilde formüle edilen diş macunları kullanılabilir.
Lazerle diş beyazlatma sonrası dişlerde gözle görülür bir beyazlama etkisi elde edilir. Tüm prosedür diş hekimi tarafından gerçekleştirilir. Ev tipi diş beyazlatma yöntemine göre daha hızlı, daha etkili ve daha uzun süre kalıcı sonuçlar elde edilir. Profesyonel bir şekilde uygulama yapılması yumuşak doku yanıkları başta olmak üzere olası komplikasyon riskini azaltır.
Ev Tipi Diş Beyazlatma
Ev tipi diş beyazlatma diğer bir deyişle Home bleaching diş hekimi kontrolünde ancak diş hekiminin hazırladığı malzemelerle kişinin evinde kendi başına uyguladığı diş beyazlatma prosedürüdür. Ev tipi diş beyazlatma uygulaması yapılacak olan hastaların diş beyazlatma süreçleri diş hekimi tarafından kişi özelinde planlanır. Bu kapsamda kişiye özel ölçümler ve analizler yapılır. Bunun sonucunda kişiye özel olarak plaklar hazırlanır. Diş hekiminin verdiği plaklara kişi, yine diş hekiminin verdiği diş beyazlatma jelini belirtilen ölçüde sürer. Ev tipi diş beyazlatma prosedürünün başarılı olması için plaklar diş hekiminin belirttiği süre boyunca düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Tercih edilen genellikle daha pratik olduğundan dolayı diş plaklarının gece takılmasıdır. Ev tipi diş beyazlatma yönteminde en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri diş hekiminin verdiği diş beyazlatma jelinin kullanım miktarının iyi ayarlanmasıdır. Beyazlatma jelinin normalden fazla uygulanması durumunda plakların içerisinden taşması ve diş etlerini tahriş etmesi riski vardır. Böyle bir durumla karşılaşılması durumunda diş etleri hemen bol suyla yıkanarak temizlenmelidir ve tahriş olan yüzeye E vitamini içeren krem uygulanmalıdır.
Tek Diş Beyazlatma (Kanal Tedavili Dişleri İçten Beyazlatma)
Çay, kahve, sigara, kırmızı şarap gibi renklendirici özelliğe sahip olan yiyecek ve içeceklerin kullanımının yanı sıra kanal tedavisi uygulaması ya da travma sonucu dişin içindeki canlı doku ölebilir ve dişlerde renklenme meydana gelebilir. Renklenme tüm dişlerde oluşabileceği gibi bazı durumlarda tek dişte de ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda tek diş beyazlatma prosedürü uygulanır.
Tek diş beyazlatma prosedürü genellikle kanal tedavisinden dolayı renkleşme meydana gelen dişlere uygulanır. Dişlerdeki dolgular çıkarılır. Açılan boşluğa diş beyazlatma jeli sürülür. Geçici dolguyla sıkı bir şekilde kapatılan dişlerde istenilen ton elde edilene kadar lazerle diş beyazlatma uygulaması sürdürülebilir. Bu prosedürde istenilen beyazlığın elde edilmesi için diş beyazlatma kimyasalları lazerle aktive edilir.
Tek diş beyazlatma prosedürünün kalıcılığı hastanın renklenmeye yol açabilecek sıvılar ve sigara kullanımı durumuna göre değişebilir. Gerekli görülmesi durumunda 4-6 ayda bir 1-2 seans ile desteklenerek tek diş beyazlatma işleminden elde edilen sonuç kalıcı hale getirilebilir. Dişlerde istenilen beyazlamanın elde edilmesi kişi özelinde ağız ve diş sağlığına göre değişiklik gösterebilen bir süreçtir.
Kombine Diş Beyazlatma (Ev+Ofis Tipi Beyazlatma)
Kombine diş beyazlatma dişlerinin tümünün renginden memnun olmayan kişilere uygulanabilecek etkili bir diş beyazlatma prosedürüdür. Farklı nedenlere bağlı olarak renk değişikliği oluşan dişlerin renklerinin değiştirilmesi ya da kişiye özel diş renginin birkaç ton açılması için tercih edilebilir. Ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma yöntemlerinin bir arada uygulandığı bu prosedürde hastaya ofis tipi diş beyazlatma işlemi uygulandıktan sonra elde edilen beyazlık ev tipi diş beyazlatma uygulaması ile desteklenir. Bu yöntemin uygulanması genellikle ileri derecede renklenmenin olduğu kişilerde tercih edilir.
Diş Beyazlatma Hakkında Merak Edilenler
Diş Beyazlatma İşleminin Yan Etkisi Var mıdır?
Diş beyazlatma bu alanda deneyimli ve uzman diş hekimleri tarafından hasta özelinde belirlenen tekniklerle ve doğru şekilde uygulandığı takdirde herhangi bir zarara neden olmaz.
Ancak diş beyazlatma işleminden sonra dişlerde geçici bir hassasiyet oluşması söz konusu olabilir. Belirli bir süre içerisinde kendiliğinden geçecek olan diş hassasiyeti doğal bir durum olarak kabul edilir.
Diş beyazlatma sonrası ortaya çıkan hassasiyet halinde soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketimi kısıtlanmalıdır. Bu hassasiyet genellikle birkaç gün içinde geçmekle birlikte diş hassasiyetini gidermeye yönelik formüle edilen jellerin ve diş macunlarının kullanılması kişinin konforunu artırması nedeniyle tercih edilebilir.
Diş Beyazlatma Sonrasında Hassasiyet Oluşur mu?
Diş beyazlatma işlemi ofis tipi ve ev tipi diş beyazlatma yöntemleri ile gerçekleştirilebilir. Ofis tipi diş beyazlatma işleminden sonra dişlerde geçici süreli sıcak – soğuk hassasiyeti meydana gelebilir.
Ortaya çıkan bu durum genellikle bireyin konforunu ciddi olarak etkileyecek düzeyde değildir. Sıcak ya da soğuk yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesi halinde ortaya çıkar. Diş beyazlatma sonrası oluşan hassasiyet geçene kadar sıcak ve soğuk yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınılmalıdır.
Diş beyazlatma işleminden sonra oluşan hassasiyet genellikle kendiliğinden geçmekle birlikte hassasiyet giderici jel ya da diş macunu kullanılması kişinin konforunu artıran bir etken haline gelebilir.
Ev tipi diş beyazlatma uygulamasında diş hassasiyeti oluşması halinde diş hekimi ile iletişime geçilmeli, gerekirse uygulamaya ara verilmelidir.
Diş Beyazlatma İşlemleri Kimlere Uygulanmaz?
Diş beyazlatma işleminin uygulanma kararı kişi özelinde yapılan değerlendirmeler sonucu verilir. Aynı şekilde diş beyazlatma prosedürünün hangi teknikle uygulanacağı da hasta özelinde farklılaşabilir. Bu yüzden diş beyazlatma yaptırmak isteyen hastalar diş hekimine müracaat ettiğinde hastanın dişleri ve diş etleri diş hekimi tarafından değerlendirilir. Dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı olması ve uygulamaya engel bir durumu olmaması halinde uygulanacak yöntem belirlenebilir.
Diş beyazlatma uygulaması bu işlemden zarar görmesi riski nedeniyle diş kökleri açıkta olan, diş eti problemleri yaşayan, yaygın çürükleri ve ciddi diş hassasiyeti bulunan, ön dişlerinde diş beyazlatma işlemine yanıt vermeyecek ve prosedür sonrası renk farklılığı oluşmasına neden olabilecek dolgu gibi restorasyonlar bulunan, diş minesi çok şeffaf olduğundan istenilen etki sağlanamayacak olan kişilere uygulanmaz. Ayrıca 18 yaş altındaki kişiler ve hamileler de diş beyazlatma uygulaması için aday değildir.
Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Diş beyazlatma sonrası dişlerde geçici bir hassasiyet olabilir. Bu nedenle ilk birkaç gün sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Dişlerdeki hassasiyeti giderecek jeller ya da diş macunları kullanılabilir.
Elde edilen sonucun uzun süreli kalıcı olabilmesi için dişler günde en az iki kez fırçalanmalı ve düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca ağız ve diş sağlığının korunabilmesi için düzenli diş hekimi muayeneleri aksatılmamalıdır.
Diş beyazlatma uygulamasından sonraki erken dönemde dişler renklenmeye çok yatkın olur. Diş beyazlatma işleminin ardından 7 ila 10 gün dişlerde renklenmeye neden olabilecek çay, kahve, sigara ve diğer tütün ürünleri, salça, kırmızı şarap, çikolata, vişne suyu, karamel gibi maddelerin tüketiminden uzak durulmalıdır.
Diş Beyazlatma İşlemi Ağrılı mıdır?
Diş beyazlatma bu prosedür konusunda yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip diş hekimleri tarafından, doğru tekniklerle uygulandığı takdirde acıya ya da ağrıya neden olması söz konusu değildir.
Bunun yanı sıra diş beyazlatma işlemi uygulanaca hastanın diş ve diş eti sağlığında uygulamaya engel bir durum olmaması da çok önemlidir. Eğer diş ve diş eti problemleri bulunan hastalara, bu sorunlar giderilmeden önce diş beyazlatma yapılırsa farklı sorunlarla karşılaşılması riski vardır.
Diğer yandan diş beyazlatma işleminden sonra hastanın dişlerinde geçici bir hassasiyet oluşması söz konusu olabilir. Bu durumun hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilememesi için hassasiyet giderici jellerin ve diş macunlarının kullanımı uygun olabilir.
Dişler Neden Sararır?
Dişler çeşitli nedenlerden dolayı doğal renklerini kaybedebilirler. Çay, kahve, sigara, gıda boyaları gibi diş yüzeyine etki eden kimyasallar nedeniyle diş renginde meydana gelen sararma ve koyulaşma dışsal renklenme olarak adlandırılır. Dışsal renklenme olan dişlerde diş yüzeyine yönelik beyazlatma yöntemleri çok daha etkilidir.
Dişin içinde bulunan dokularda tahribata ya da fonksiyon kaybına neden olan sağlık sorunlarından kaynaklanan renk değişikliklerine ise içsel renklenme denilir. Çoğunlukla büyüme ve gelişme dönemini kapsayan çocukluk çağında ilaç kullanımı, ateşli hastalık, enfeksiyon, çürük, dişin uğradığı travma ve yaşlanma gibi etkenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu tür renk değişikliklerinin giderilmesi için profesyonel diş beyazlatma yöntemlerinin uygulanması gerekir.
Diş beyazlatma yöntemleri uygulanmadan önce hasta detaylı bir şekilde muayene edilmeli, en doğru ve etkili yöntem hasta özelinde belirlenmelidir. Dişlerinin daha beyaz ve parlak olmasını isteyen kişiler evde kendilerinin uygulayabileceği basit yöntemlerden diş hekiminin uygulayacağı profesyonel tekniklere kadar birçok farklı seçenekten birini tercih edebilir.
Uygulanacak olan diş beyazlatma yöntemini belirlenmesi noktasında dişlerdeki renk değişikliğinin hangi tür olduğu, yaygınlığı, şiddeti, hastanın yaşı, altta yatan bir hastalık olup olmadığı, dişlere daha önce uygulanan bir tedavi olup olmadığı gibi etkenler göz önünde bulundurulur.
Diş beyazlatma işleminde istenilen sonucu elde etmek için ihtiyaç duyulan sürenin bazı vakalarda uzun olabileceği, elde edilmek istenilen beyazlığa ulaşmak için birden fazla tekniğin koordineli olarak uygulanmasının gerekebileceği göz ardı edilmemelidir. Özellikle diş yapısında bozulma, diş etinde çekilme ve ağız yapısında hasar olan hastalarda profesyonel diş beyazlatma teknikleri uygulanmalıdır.
Diş Beyazlatma Ne Kadar?
Bleaching olarak da bilinen diş beyazlatma, dişlerin yüzeyinde çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan renklenmelerin ve lekelenmelerin giderilmesi amacıyla uygulanır. Diş beyazlatma fiyatları uygulanacak olan yöntem başta olmak üzere bazı etkenlere göre belirlenir. Ofis tipi diş beyazlatma fiyatları ile ev tipi diş beyazlatma fiyatları birbirinden farklıdır. Diş beyazlatma fiyatları da tıpkı diğer diş tedavileri gibi yıllık olarak Türk Diş Hekimleri Birliği’nin yayınladığı rehber fiyat tarifesindeki artışlardan etkilenmektedir. Diş beyazlatma uygulamasının fiyatlarını belirleyen etkenler arasında; hangi diş beyazlatma yönteminin seçildiği, diş hekiminin tecrübesi, diş beyazlatma uygulamasında kullanılan malzemeler, dişlerin mevcut durumuna bağlı olarak uygulanacak olan diş beyazlatmanın derecesi, diş beyazlatma uygulamasının tekrarlanıp tekrarlanmayacağı ve tedavinin uygulanacağı diş kliniğinin konumu sayılabilir.
Kişinin diş beyazlatma tedavisine uygun olup olmadığı diş hekimi muayenesi sonucunda belirlenir. Ayrıca her diş yapısında diş beyazlatma yöntemleri ile beyazlık elde edilmesi söz konusu olamayabilir. Bazı dişlerde uygulanan prosedür sonrası 6-7 ton beyazlık sağlanırken bazı diş şeffaflığı yüksek olan dişlerde bu 1 ton beyazlama ile sınırlı olabilir.
Diş beyazlatma yöntemleri; 18 yaşından büyük, dişleri ve diş etleri sağlıklı olan kişilere uygulanabilir. Uygulama yapılacak olan gibi gebelik ya da emzirme döneminde olmamalıdır. Dişlerde çatlaklar ve yaygın aşınmalar bulunmaması, kişinin rutinde diş hassasiyetinin olmaması uygulama yapılacak kişide aranılan özellikler arasında sayılabilir.
Diş beyazlatma prosedürü ile kompozit ve seramik dolgularda, çürüğe bağlı renklenmelerde, kaplamalarda, laminate veneer’lerde ve diş uçlarındaki şeffaflıklarda beyazlama sağlanamaz.
Hangi Beyazlatma Yöntemi Tercih Edilmeli?
Hangi diş beyazlatma yönteminin tercih edilmesi gerektiği ya da hangi beyazlatma yöntemiyle daha başarılı sonuçlar alınacağı diş yapısına göre kişiden kişiye değişebilir. Diş üzerindeki renklenme, dişin gelişimsel problemlerine bağlı olarak oluşabilir ya da sonradan gelişebilir. Sonradan gelişen renklenmeler genellikle diş temizliği ve beyazlatma yöntemleri kullanılarak ortadan kaldırılabilmektedir.
Gelişimsel diş renklenmeleri ise dişin mine yapısında bozulmalara neden olabilir. Bu nedenle öncelikle hasta detaylı bir diş muayenesinden geçirilir. Bu tür durumlarda defektli bölgelerin kazınması ve daha sonra estetik olarak doldurulması gereksinimi oluşabilir. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulmalı ve hangi diş beyazlatma yönteminin uygulanmasıyla etkili sonuçlar alınabileceği konusundaki karar diş hekimi tarafından hasta özelinde verilmelidir.
Müşteri Yorumlarımız
Diş Beyazlatma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Bir İşlemdir?
Dişlerin minesine beyazlatıcı ajanlar sürülmesiyle diş renginin beyazlatılması işlemi. Genellikle hidrojen peroksit veya carbamide peroksit olarak uygulanır. Ev ve ofis tipleri mevcuttur. Ev tipinde hastadan alınan ölçülerle hazırlanan beyazlatma plakları veya hazır plaklarla beyazlatma jelleri ağızda bekletilerek hastanın kendisi tarafından uygulanır ve asit içeren malzemenin dişetlerine gelip dişetlerinde rahatsızlık yapma olasılığı vardır. Ofis tipinde ise muayenehane ortamında hekim kontrolünde dişetlerine bariyer uygulayarak dişetlerine olan hasar olasılığının sıfırlanması sağlanmıştır. Ayrıca mavi ışıkla işlemin süreci hızlandırılır ev tipine göre çok daha hızlı sonuç alınır.
Diş Beyazlığı Ne Kadar Süre Devam Eder?
Bireyin kullandığı renklendirici miktarına göre 1 ile 3 yıl arasında kalıcılığı vardır.
Diş Beyazlatmanın Etkisi Kalıcı Mıdır?
Diş beyazlatma etkisi kalıcıdır hiçbir zaman diş iç rengi olarak eski haline dönmez.
Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir Mi?
Diş beyazlatmanın uygun aralıklarla yapıldığında herhangi bir zararı yoktur.
Dişlerimde Hassasiyet Mevcut, Yine De Beyazlatma Yaptırabilir Miyim?
Dişlerdeki hassasiyeti gidermek amacıyla uygulama sonrası flor uygulamaları yapılmaktadır. Hassasiyet çürükten dolayı değilse flor uygulaması etkili olacaktır.
Beyazlatma İşleminde Başarı Oranı Nedir?
Çay, kahve, sigara kullanımı ve yaş almaya bağlı olarak meydana gelen renklenmelerde oldukça yüksek başarı oranları elde edilebilmektedir. Bununla birlikte bazı ilaçların kullanımına ya da aşırı floride bağlı olarak ortaya çıkan ve florozis olarak bilinen renklenmelerde istenilen sonucun elde edilmesi daha zor olabilmektedir. Aynı zamanda diş beyazlatma herkeste aynı oranda sonuç veren bir prosedür değildir. Uygulama sonucunda dişin renginin ne kadar açılacağı dişin yapısına göre kişi özelinde değişiklik gösterebilen bir durumdur. Diğer yandan diş beyazlatma uygulamasını takip eden yakın dönemde hastanın belirli noktalara uyması da uygulamanın başarısı açısından çok önemlidir.
Diş Beyazlatma Hangi Yaşta Yaptırılabilir?
Diş beyazlatma prosedürü 18 yaşını tamamlamış ve dişlerinde uygulamaya engel herhangi bir durum olmayan kişilere uygulanabilir. Dişlerinin daha beyaz olmasını istemesine ve 18 yaşından büyük olmasına rağmen; kanser tedavisi gören, ciddi düzeyde diş eti problemleri yaşayan, dişin mine yüzeyinde bazı sorunlar olan, aşırı diş hassasiyeti yaşayan, diş eti rahatsızlığı nedeniyle diş etleri çekilmiş olan kişilere ve hamilelere diş beyazlatma uygulamaları yapılmaz. Aynı şekilde yaygın çürükleri bulunan, ön bölgedeki dişlerinde beyazlatmaya istenildiği kadar yanıt vermeyerek uygulama sonrasında renk farklılığı oluşmasına neden olabilecek dolgu gibi restorasyonları olan kişilere de restorasyonların yenilenmesi olacaksa beyazlatma işlemi yapılabilir.
Diş Beyazlatma İşleminin Yapılmaması Gereken Durumlar Var mıdır?
Diş beyazlatma prosedürü ağız hijyeni kötü olan kişilere uygulanmamakta olup bu kişilerde öncelikle ağız hijyeninin iyileştirilmesi gerekir. Eğer dişlerde mineyi ve dentini ilgilendiren amelogenesis imperfecta, dentinogenesis imperfecta gibi yapısal bozukluklar söz konusuysa beyazlatma işleminden etkili sonuçlar alınamayacağından uygulama yapılmaz. İleri boyutta tetrasiklin lekesi olan dişlerde beyazlatma işlemi yapılması tercih edilmez. Bunlara ek olarak dişlerinde çatlak, kırık, ileri düzeyde hassasiyet olan, diş etleri çok fazla çekildiğinden dolayı köklerinin büyük bir kısmı açığa çıkmış halde olan kişilere diş beyazlatma prosedürü uygulanmaz.
Diş Renginin Farklı Olmasının Sebebi Nelerdir?
Diş rengi herkeste doğuştan farklıdır. Kendine has doğal diş rengi sarı-kahverengi olan kişilerde beyazlatma işlemi ile daha etkili sonuçlar alınabilir. Kırmızı şarap, çay, kahve, kola, vişne, havuç gibi dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içeceklerin tüketimi dişlerde renk değişikliğine neden olabilir. Limon ve sirke gibi asidik gıdalar mine yüzeyinde aşınmaya yol açarak diş yüzeyinin transparan hale gelmesine ve dentinin sarımsı renginin daha çok belirginlik kazanmasına neden olabilir. Ayrıca düzenli diş bakımı yapılsa dahi yaş ilerledikçe diş rengi koyulaşır.
Hangi Tip Diş Beyazlatma Yöntemi Daha Uygundur?
Her bireyde en etkili sonuçların alınmasını sağlayacak tek bir diş beyazlatma yöntemi yoktur. Her diş beyazlatma yöntemi farklı şekillerde uygulanmakta, farklı ihtiyaçları ve beklentileri olan hastalara yanıt vermektedir. Bu nedenle hangi diş beyazlatma yönteminin uygun olduğu diş hekimi tarafından yapılan muayene sonucunda kişi özelinde belirlenmelidir. Diş rengi beyaza yakın olup yalnızca birkaç ton açılma istenildiği durumlarda yalnızca tek seans ofis tipi diş beyazlatma yöntemi yeterli olabilir. Dişlerinde sigara, çay, kahve tüketiminden dolayı çok fazla renklenme olan kişilerde seans sayıları belirlenerek kombine diş beyazlatma yöntemi ile daha etkili sonuçlar alınabilir.
Dişler Nasıl Beyazlar?
Dişlerin beyazlatılması ihtiyacı olan ve daha beyaz gülüşlere kavuşmak isteyen hastalarda öncelikle prosedüre uygunluk ve diş beyazlatmanın hangi teknikle yapılacağı belirlenir.
Ofis tipi ya da ev tipi beyazlatma yöntemlerinde farklı konsantrasyonlara sahip diş beyazlatma jellerinin uygulanması ile diş beyazlatma yapılır. İhtiyaç halinde diş beyazlatma işleminden sonra ev tipi diş beyazlatma uygulamasına da başvurulan kombine diş beyazlatma yöntemi tercih edilebilir.
Ofis tipi diş beyazlatma klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanırken ev tipi diş beyazlatma yine diş hekiminin kontrolünde ancak hastanın kendisi tarafından ev ortamında uygulanır.
Evde Diş Beyazlatma Yöntemleri İşe Yarıyor mu?
Evde diş beyazlatma yöntemi, diş hekimi tarafından hasta özelinde planlandığı ve hasta tarafından diş hekiminin talimatlarına eksiksiz uyularak gerçekleştirildiği takdirde işe yarar. Elbette diş beyazlatma yönteminden elde edilen sonuçlar kişinin diş yapısına göre de değişiklik gösterebilir.
Bununla birlikte ev tipi diş beyazlatma yapılırken daha kısa sürede daha etkili sonuç almak için diş beyazlatma jelinin diş hekiminin belirttiği miktardan daha fazla kullanılması gibi durumlardan kaçınılmalıdır. Bu tür durumlarda diş beyazlatma plaklarının içerisinden taşan diş beyazlatma jelinin diş etlerine ve ağız içi yumuşak dokulara zarar vermesi gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.
Diş Beyazlığı Ne Kadar Süre Devam Eder?
Diş beyazlatma işleminden sonra dişlerde elde edilen beyazlığın ne kadar süre devam edeceği pek çok farklı etkene göre değişiklik gösterir. Bunlar arasında ilk sırada hastanın diş beyazlatma işleminden sonra ağız ve diş bakımına ne kadar özen gösterdiği gelir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması, düzenli bir şekilde diş ipi kullanılması ve rutin diş hekimi muayenelerinin aksatılmaması çok önemlidir.
Ayrıca dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içecekler ile sigara ve diğer tütün mamüllerinin kullanımını kısıtlamak diş beyazlığının daha uzun süre korunmasını sağlayabilir. Diğer yandan kişinin diş yapısı da bu aşamada önemli bir etken haline gelebilmekle birlikte diş beyazlığı ortalama 6 ay ila 2 yıl arasında devam eder.
Sararan Dişleri Beyazlatmak İçin Ne Yapılmalı?
Sararan dişlerin beyazlatılması için en etkili yöntem diş beyazlatma uygulamasıdır. Diş beyazlatma diş hekimi tarafından klinik ortamında ofis tipi diş beyazlatma ve diş hekimi kontrolünde ancak hasta tarafından ev ortamında ev tipi diş beyazlatma olarak uygulanabilir. Hangi yöntemin uygulanacağı konusunda karar elde edilmek istenilen sonuç, tedavinin ne kadar sürede tamamlanması gerektiği, dişlerin mevcut durumu ve yapısal özellikleri gibi etkenlere göre belirlenir.
Aynı şekilde diş beyazlatma uygulamalarının kaç seans halinde tamamlanacağı da diş hekimi tarafından gerekli değerlendirmelerden sonra belirlenen bir durumdur. Bazı durumlarda hastalara ofis tipi diş beyazlatma yapıldıktan sonra elde edilen sonuçların pekiştirilmesi için ev tipi diş beyazlatma da uygulanır. Bu durum kombine diş beyazlatma olarak isimlendirilir.
Randevu Alın
İletişim Bilgilerimiz
-
Telefon 0546 639 76 16
Çalışma Saatlerimiz
- Haftaiçi 09:00 - 18:00
Cumartesi 09:00 - 18:00
Randevu ile hizmet vermekteyiz
Çalışma Saatlerimiz
Pazartesi: 09:00 – 18:00
Salı: 09:00 – 18:00
Çarşamba: 09:00 – 18:00
Perşembe: 09:00 – 18:00
Cuma: 09:00 – 18:00
Cumartesi: 09:00 – 18:00
Pazar: Kapalı