Diş beyazlatma yöntemleri dişin dış yüzeyinde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan lekelerin, renk değişikliklerinin ve sararlamaların giderilmesi amacıya uygulanan etkili prosedürlerdir.
Diş beyazlatma cihazları son dönemlerde giderek popülerlik kazanan ürünler olma özelliğine sahiptir. Farklı markaların diş beyazlatıcı cihazları diş beyazlatma amacıyla kullanılabilir. Beyazlatma cihazlarının aynı zamanda kendilerine ait özel diş beyazlatma jelleri vardır. Dişlere uygulanan diş beyazlatma jeli, diş beyazlatma cihazının renkli ışığıyla aktive edilerek dişlerde beyazlatma etkisi yaratılır.
Ev ortamında kullanıma yönelik diş beyazlatma cihazlarından ne kadar verim alınabileceği kişinin sigara kullanım alışkanlığına, rutin diş bakımına ne kadar özen gösterdiğine, kahve ve çay gibi dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içecekleri tüketme sıklığına göre değişebilir.
Diş beyazlatma cihazlarıyla diş beyazlatma yöntemleri klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulandığında dişin iç kısmındaki dentin tabakası diğer bir deyişle dişin alt yapısı hedeflenmesine karşın ev tipi diş beyazlatma cihazları yalnızca diş minesine etki ettiğinden riskleri de etkileri de sınırlıdır.
Diş Beyazlatma Zararlı Bir Uygulama mıdır?
Diş beyazlatma amacıyla gerçekleştirilen konsantrasyon uygulamalarının ağız ve diş sağlığı açısından hiçbir zararı yoktur. Bunun için diş beyazlatma uygulamasının doğru zamanda, doğru konsantrasyonda ve mutlaka yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip bir diş hekimi tarafından yapılması gerekir.
Diş hekimliği prosedürlerinin her biri gibi diş beyazlatma uygulamasının da birtakım yan etkileri vardır. En sık görülen yan etki geçici hassasiyet gelişmesidir. Uygulama sırasında kullanılan malzemelerin komşu dokulara sızdığı anlarda, gerekli olan süreden çok daha uzun sürelerle kullanıldığı durumlarda ya da dişin direnç seviyesinin az olduğu durumlarda diş beyazlatma işleminden sonra hassasiyet gelişmesi olasıdır.
Bunun sonucunda sıcak ve soğuk hassasiyeti, tatlı ya da ekşi besinler tüketildiğinde sızlama gibi rahatsızlıklarla karşılaşılabilir. Bu tür rahatsızlıkların önlenmesi için diş hekimleri diş beyazlatma işleminden önce diş koruyucu jeller uygular. Bu sayede diş beyazlatma uygulamasından sonra herhangi bir sızlama ya da hassasiyet oluşması engellenebilir. Bunlara ek olarak uygun olmayan hastaya diş beyazlatma uygulandığı ya da diş beyazlatma uygulamasının yanlış yapıldığı zamanlarda dişte kalıcı sorunlara neden olabilecek durumlar ortaya çıkabilir.
Diş Beyazlatmada Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş beyazlatma ürünlerinden optimum fayda sağlanması için uygulama mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Diş beyazlatma ürünleri diş hekimi tarafından ya da diş hekimi kontrolünde uygulandığı takdirde diş etine ya da diş minesine herhangi bir zarar vermeleri riski yoktur.
Diş beyazlatma işlemler, muayenehane ya da kliniklerde diş hekimi tarafından ya da diş hekiminin talimatlarıyla hasta tarafından evde uygulanabilir. Hastalar doğrudan eczanelerden satın aldıkları diş beyazlatma ürünleriyle kendi başlarına da diş beyazlatma uygulaması yapabilirler.
“Over the counter” olarak adlandırılan bu ürünlerden eczanelerde satışa sunulan beyazlatıcı bant ve kalemler, diş macunları, cilalar ve benzer ürünler dişlerinin daha beyaz olmasını isteyen kişiler arasında büyük ilgi görmektedir. Kullanılan bu ürünler düşük konsantrasyonda olduğundan diş hekimlerinin kullandığı diş beyazlatıcı ürünlere göre daha sınırlı beyazlatma etkisine sahip ürünlerdir.
Diş boyama etkisiyle dişlerin normalden daha beyaz görünmesine yardımcı olan kimyasallarla dişlerdeki renklenmelerin giderilmesi için eklenen çeşitli arındırıcılardan meydana gelirler. Dişlerinde bu yöntemleri kullanarak beyazlatma etkisi sağlamak isteyenlerin diş doktorlarına danışmadan bu yöntemlere başvurmaması diş sağlığı açısından çok önemlidir.
Diş hekimlerinin kontrolünde ancak hastanın evde kendi başına uyguladığı diş beyazlatma yöntemi kapsamında 2 ila 6 haftalık zaman dilimi içerisinde günde 30 dakika ila 1 saat arasında değişen sürelerle uygulama yapılması gerekir. Hastaların bazıları bu uygulama sırasında çeşitli rahatsızlıklar dolayısıyla bu süreci tamamlayamayabilirler.
Daha kısa süre içerisinde gerçekleşen, diş hekimi kontrolündeki uygulamanın kısa süre içinde etkili bir beyazlatma sağlaması, dişlerde ve diş etlerinde oluşan duyarlılığı azaltması ve hasta motivasyonunu artırması gibi farklı avantajları vardır.
Lazerle Diş Beyazlatma
Lazerle diş beyazlatma son derece etkili sonuçlar alınmasını sağlamakta ve bu yönteme gösterilen ilgi her geçen gün artmaktadır. Lazerle diş beyazlatma yöntemiyle diş minesinde hiçbir şekilde zarar meydana gelmeden kontrollü bir sıcaklık artışı sağlanarak dişlerde hızlı ve etkili bir beyazlamaya ulaşılabilir.
Diş beyazlatma uygulamaları sonucu elde etkinin kalıcılığı hasta özelinde birtakım etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Eğer diş beyazlatma uygulamalarından sonra dişlerde renklenmeye neden olabilecek gıdalar, çay, kahve, sigara, kırmızı şarap ve asitli içecekler tüketilmesi gibi durumlarda dişlerde renklenmeler ve sararmalar yeniden başlayabilmektedir.
Çeşitli nedenlerle dişlerinde sararma meydana gelenler ya da çok fazla sigara kullananlar dişlerinin daha beyaz görünmesini sağlamak için beyazlatma etkili diş macunlarından yardım almayı tercih edebilirler. Bu tür diş macunları içlerindeki aşındırıcı maddeler dolayısıyla dişlerde çeşitli tahribatlara neden olabilir. Diş minelerinin zarar görmesi riski dolayısıyla dişlerinde sararma sorunu bulunan kişiler uzun sürelerle diş beyazlatma etkili diş macunları kullanmak yerine bu tür ürünleri normal diş macunlarıyla dönüşümlü olarak kullanmayı tercih etmelidirler.