Güzel bir gülüşe sahip olmak kadın erkek herkesin hayalidir. Güzel bir gülüşün en önemli unsuru ise şüphesiz beyaz dişlerdir. Ancak çeşitli nedenlerle dişlerde meydana gelen renklenmeler istenilen gülüşe sahip olmanın önündeki en büyük engellerden biridir. Dişler düzenli olarak fırçalansa dahi çoğu zaman dişlerin sararması önlenemez. Bu nedenle aslında çok az sayıda insan hayal ettiği parlak ve beyaz dişlere sahiptir.
Diş renginin istenilen beyazlıkta olmaması kişilerin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilir. Dişlerinin renginden memnun olmayan kişiler rahatça gülemedikleri gibi konuşurken ya da fotoğraf çekilirken ağızlarını kapatıp dişlerini gizleme ihtiyacı duyabilirler. Bazı durumlarda dişlerin görünümü, dişlerde şekil ya da renk bozuklukları olması kişide öz güven kaybına hatta bazı psikolojik sorunlara bile yol açabilir.
Bu durumun ortadan kaldırılması için diş beyazlatma işlemi uygulanabilir. Diş beyazlatma diğer bir deyişle bleaching işlemi ile dişlerin yüzeylerine uygulanan preparatlar, dişlerin renginde koyulaşmalara neden olan etkenlerin diş yapısından uzaklaştırılmasını sağlar. Bleaching işleminde çeşitli nedenlerle dişlerin mine ve dentin tabakalarına nüfuz etmiş olan renklenmeler giderilir, dişler önceki tonlarına göre ağartılır. Diş beyazlarla işleminden önce dişler üzerindeki lekeler çıkarılarak diş taşları temizlenir. Ayrıca problemli dişlerin ve diş etlerinin de tedavisi yapılır.
Diş beyazlatma işlemi ile diş taşı temizliği işleminin ardından yapılan polisaj işlemi arasında büyük fark vardır. Diş beyazlatma işleminde dişin kendi renk tonunun 2-3 ton kadar açılabilmesi mümkündür. Diş beyazlatma işlemi hekim tarafında muayenehanede uygulanan ofis tipi beyazlatma (ofis bleaching) ve hastanın diş hekiminin kontrolünde olmak kaydıyla evde kendi kendine uyguladığı ev tipi beyazlatma (home bleaching) olarak ikiye ayrılır.
Diş beyazlatma işlemi porselen kaplama yöntemi ile kıyaslandığında daha kolay, ekonomik ve dişlerin aşındırılmasına gerek kalmadan gerçekleştirildiği için daha koruyucu bir yöntem olarak ön plana çıkar.
Diş Beyazlatma Güvenli midir?
Diş hekiminin kontrolünde ve doğru prosedürler ile uygulanan beyazlatma işleminin dişlere hiçbir zararı yoktur. Diş beyazlatma işlemi dişlerde kalıcı hasara ya da herhangi bir yapısal değişikliğe yol açmaz.
Diş beyazlatma işleminde yapılan uygulamayla, doğrudan diş minesi içinde yer alan küçük mine partiküllerinin içerisindeki sıvı ağartılır. Bu sıvının ağarmasına bağlı olarak dişler de beyazlar. Bu işlemde kullanılan malzemeler diş dokusu için zararlı değildir. Dişlerin çeşitli nedenlere bağlı olarak sararması durumunda beyazlatma işlemi yeniden uygulanabilir.
Diş beyazlatma işleminde herhangi bir yan etki bulunmamakla birlikte dişlerde geçici bir hassasiyet oluşabilir. Sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı oluşan bu durum genelde 24-48 saat içerisinde kendiliğinden düzelir.
Diğer Diş Beyazlatma Yöntemleri
Diş hekimleri tarafından uygulanan beyazlatma yöntemlerinin dışında, eczanelerde ve marketlerde de diş beyazlatma kitleri satılmaktadır. Ancak bu tür kitlerin mutlaka diş hekimine danışıldıktan sonra kullanılması gerekmektedir.
Eczanelerde satılan diş beyazlatma tozları erozif bir etki ile dişin üst yapısını yok eder. İlk kullanılmaya başlanıldığında beyazlama sağlasa da sonraki süreçte hızlı bir kirlenme sorununa neden olabilir. Bu yüzden florlu diş bakım ürünleri kullanılarak pütürlü macunlardan ve diş temizleyicilerden uzak durulması diş sağlığı bakımından çok önemlidir.
Diş beyazlatma amacına yönelik olarak karbonat vb ürünlerin kullanımı diş hekimleri tarafından önerilmemektedir. Diş minesi her ne kadar sert bir doku olsa da bu yöntemlerin diş minesinin aşınmasına neden olması riski bulunur. Diş minesinin altındaki dentin tabakasına inildiğinde ise sorunlar görülmeye başlar. Bu nedenle diş hekimi tarafından önerilen diş beyazlatma yöntemleri ve malzemeleri dışında herhangi bir ürünün kullanılmaması sağlık açısından oldukça önemlidir ve beyazlatma ajanları yalnızca diş hekiminin kontrolü altında kullanılmalıdır.
Diş Beyazlatma İşleminden Sonra Neler Dikkat Edilmelidir?
Diş beyazlatma işleminden sonraki 21 gün çok önemlidir. Hastalar özellikle bu süre içerisinde kahve, çay, vişne suyu, sigara, kırmızı şarap ve dişin renklenmesine neden olabilecek her tür gıdadan uzak durmalıdır. Genel ağız bakımının düzenli olarak yerine getirilmesi de dişlerdeki renklenmenin tekrarlanmasını önleyebilir.
Özellikle sigara kullanan kişilerin sigarayı bırakması diş renklenmelerinin büyük ölçüde azalmasını sağlar. Florürlü diş macunu ile dişlerin fırçalanması, şekerli yiyecek ve içecek tüketimini azaltmak mümkünse tamamen bırakmak ve rutin diş muayenelerini aksatmamak dişlerin beyazlığının uzun süre korumasında etkilidir.
Diş beyazlatma işlemi genellikle 6 ay ile 2 yıl arasında kalıcılığa sahiptir. Bu süre kişinin diş yapısına göre değişiklik gösterebilir. Eğer beyazlatma işleminden sonra ağız bakımı düzenli olarak yapılmaz, dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içecekler tüketilir, rutin diş muayeneleri ihmal edilirse dişlerin beyazlığını kaybetmesi söz konusu olabilir. Bununla birlikte dişler beyazlatma işleminden sonra asla başlangıçtaki renklerine dönmez. Diş beyazlatma işleminden sonra belirli aralıklarla diş hekimi kontrolü ve gerekli görüldüğü takdirde diş taşı temizliği, polisaj ve ev tipi beyazlatma yöntemlerinin uygulanması önerilir.
Diş beyazlatma işlemi bazen hastadaki yapısal bozukluklardan dolayı yeterli olmayabilir. Bu durumda diş kaplama yöntemleri gündeme gelebilir.
Diş Beyazlatma Sağlıklı mı?
Diş hekimi tarafından ya da diş hekimi kontrolünde yapılan diş beyazlatma sağlıklıdır. Diş beyazlatmanın uygulanması için hastanın bir sağlık problemi olmamalı, diş beyazlatma hasta özelinde planlanmalı ve diş hekimleri tarafından doğru tekniklerle uygulanmalıdır. Bu şartlara uyulmaması halinde diş beyazlatma uygulamasından hedeflenen sonuçlar elde edilemeyebilir.
Diş beyazlatma dişlerin daha beyaz bir görünüme kavuşması amacıyla ağartılmasına yönelik işlemlerin yapıldığı bir tedavi sürecidir. Gülümsemenin sağlıklı ve parlak bir görünüme sahip olması için dişlere ve diş etlerine bir bakım rutini uygulamak zorunlu olsa da profesyonel desteğe başvurulması olağan bir durumdur.
Diş beyazlatma işlemine pek çok farklı nedenle başvurulabilir. Diş beyazlatma işlemi yapılacak olan hastaların dişleri yaş alma sonucu beyazlığını yitirebilir. Çok fazla çay, kahve ya da sigara içilmesi zaman içinde dişlerde lekelenmelere neden olabilir. Diş beyazlatma yani bleaching uygulamaları dişlere hiçbir şekilde zarar verilmeksizin tüm lekelenme, renklenme ve sararmaları hızlı ve güvenilir şekilde giderir. Böylece daha beyaz, daha parlak ve daha iyi görünen dişlere sahip olmak mümkündür. Bu aynı zamanda kişinin öz güvenini artıran önemli bir faktör haline gelebilir.
Diş Beyazlatma İçin Uygun Muyum?
Diş beyazlatma prosedürü 18 yaşını tamamlamış bireylere uygulanabilir. Elbette yalnızca yaş kriterinin sağlanması kişiye mutlaka diş beyazlatma yapılabileceği anlamına gelmez. Diş beyazlatma yapılacak kişinin dişleri ve diş etleri sağlıklı olmalıdır. Hamilelik ya da emzirme döneminde olan kadınlara diş beyazlatma tedavisi uygulanması tercih edilmez. Çünkü diş beyazlatma ürünlerinin anne karnındaki ya da anne sütüyle beslenen bebeği etkileyip etkilemediği konusunda netleşmiş araştırmalar yoktur.
Diş beyazlatma uygulamaları ile kişinin ağzında bulunan kron, kaplama, köprü ya da takma dişlerin renginin açılması söz konusu değildir. Diş hekimleri hasta özelinde diş beyazlatma tedavisi uygunluğuna karar vermek için detaylı bir muayene yaparlar. Hasta diş beyazlatma tedavisine uygun bulunmaları halinde ofis tipi mi ev tipi mi beyazlama yapılacağına karar verilir. İhtiyaç halinde ofis tipi ve ev tipi diş beyazlatma prosedürlerinin kombine edilmesi tercih edilebilir.
Daha Parlak Gülümsemeler İçin Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma dişlerin aydınlatılması ve daha göz alıcı bir gülümsemeye sahip olunması için tercih edilebilecek en etkili yöntemlerden biridir. Son derece hızlı, konforlu ve güvenilir bir uygulama olan diş beyazlatma ofis tipi diş beyazlatma ve ev tipi diş beyazlatma olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Bazı hastalarda ofis tipi diş beyazlatma ile elde edilen sonuçların ev tipi diş beyazlatma ile pekiştirilmesi gerekliliği doğabilir. Bu durumda kombine diş beyazlatma prosedürüne başvurulabilir.
Diş beyazlatma temelde dişlerin daha beyaz bir görünüme kavuşması amacıyla uygulanır. Uygulanacak yöntem yapılan değerlendirmelerden sonra hasta özelinde belirlenir. Ofis tipi diş beyazlatma tedavisine uygun bulunan hastalara prosedür öncesi bir bariyer uygulaması yapılır. Bunun amacı diş etlerinin diş beyazlatma ajanlarından korunmasını sağlamaktır. Daha sonra dişlere diş beyazlatma ajanları uygulanır. Diş beyazlatma amacıyla genellikle karbamid peroksit ya da hidrojen peroksit aktif bileşenli ürünler kulanılır.
Etken madde parçalanınca dişlerde istenilen etki elde edilerek rengin beyazlaması sağlanır. Bu kimyasalları aktive etmek için genellikle özel bir ışık kullanılır. Bu sayede beyazlatıcı ürünün yol açtığı reaksiyon hızlandırılarak daha hızlı bir renk değişimi olması avantajı elde edilir.
Ev tipi diş beyazlatma hasta özelinde diş hekimi tarafından planlandıktan sonra uygulamayı hastanın kendisi yapar. Ev tipi diş beyazlatma yapılabilmesi için ilk adım hastanın dişlerinden ölçüler alınması ve özel kalıplar hazırlanmasıdır. Bu kalıpların içine diş hekiminin verdiği diş beyazlatma jeli yine diş hekiminin verdiği ölçüde sürülür. Daha sonra dişlere takılan kalıplar diş hekiminin belirttiği süre boyunca dişlerde kalır. Tedavinin başarılı olması için diş hekiminin tüm talimatlarına eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır.
Ev tipi diş beyazlatma uygulaması sırasında hastaya özel hazırlanan diş beyazlatma kalıpları içerisine diş beyazlatma jeli diş hekiminin belirttiği kadar sıkılmalıdır. Olması gerekenden fazla sıkılması halinde diş beyazlatma jeli kalıpların dışına taşar ve diş etleri zarar görebilir. Diş beyazlatma kalıpları takıldıktan sonra diş etlerindeki fazla jel pamuk ya da kuru bir diş fırçasıyla temizlenebilir. Diş beyazlatma kalıpları takıldığı süre boyunca yemek yenilmemesi ve sigara içilmemesi gerekir.
Ev tipi diş beyazlatma uygulamasının etkisi her bireyde farklı olabilse de birlikte genellikle 4 uygulama sonrası gözle görülür bir etki ortaya çıkar. Diş beyazlatma kalıpları dişlerden çıkarıldıktan sonra kalan diş beyazlatma jelinin temizlenmesi için ağzın bol suyla çalkalanması gerekir. Aynı şekilde diş beyazlatma kalıplarının da suyla çalkalanması ve iyice kurulanması unutulmamalıdır. Hassasiyet oluşması diş beyazlatma uygulaması sırasında karşılaşılması normal bir durum olarak kabul edilir. Diş beyazlatma tedavisinden sonra genellikle birkaç gün hassasiyet görülebilir. Aksi bir durumda yani diş hassasiyetinin birkaç gün içinde kendiliğinden geçmemesi halinde diş hekimi ile iletişime geçilmelidir.
Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş beyazlatma işlemi uygulandıktan sonra dişlerde renklenmeye neden olabilecek çay, kahve, kırmızı şarap, sigara, vişne suyu gibi ürünlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca genel ağız bakımına dikkat edilmesinin dişlerde renklenmenin tekrarlanmasını önleyeceği göz ardı edilmemelidir.
Sigara ve diğer türün ürünlerinin kullanımının bırakılması dişlerdeki renklenmenin büyük ölçüde azalmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra florürlü diş macunu ile dişlerin fırçalanması, şekerli yiyeceklerin ve içeceklerin azaltılması ya da tamamen bırakılması ve rutin diş muayenelerinin aksatılmaması dişlerin beyazlığını uzun süre korumasında büyük bir etkiye sahiptir.
Yapısal bazı bozukluklar nedeniyle diş beyazlatma yöntemleri yeterli gelmediğinde diş kaplama yöntemlerinin uygulanması söz konusu olabilmektedir. Veneer ve Bonding uygulamaları diş beyazlatma yöntemleri ile çözülmesi mümkün olmayan ileri düzeydeki diş renklenmelerinde kullanılan etkili estetik diş hekimliği çözümleri arasında yer almaktadır.
Diş beyazlatma işlemi 18 yaşından küçük olan, kanser tedavisi gören, ciddi ölçüde diş eti problemi yaşayan, diş minesi yüzeyinde defekt olan kişilere uygulanmamaktadır. Ayrıca hamilelere de diş beyazlatma prosedürleri uygulanmamaktadır. Bunun dışında hemen hemen yetişkin herkese diş beyazlatma uygulanabilse de karar diş hekimi tarafından kişi özelinde verilmelidir.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma karbamid peroksit ve türevleri kullanılarak gerçekleştirilen bir renk açma işlemi olup işleme başlanmadan önce detaylı bir diş taşı temizliği yapılmaktadır. Çürük teşhisi koyulmuş dişler varsa beyazlatma işlemine başlanmadan önce mutlaka bu dişlerin tedavileri tamamlanmalıdır.
Diş beyazlatma işlemi diş taşı temizliğinden sonra uygulanan polisaj işleminden oldukça farklıdır. Diş beyazlatma işleminde dişin kendi renk tonunda 2-3 ton açılma sağlanabilmektedir. Diş beyazlatma işlemi diş hekimi tarafından klinik ortamında uygulanan ofis tipi diş beyazlatma ve diş hekimi kontrolünde hastanın kendi evinde uyguladığı ev tipi diş beyazlatma olarak ayrılır.
Diş beyazlatma işlemi porselen kaplama işlemine oranla çok daha kolay, ekonomik, güvenilir ve dişlerin aşındırılması söz konusu olmadığından daha koruyucu bir işlem olarak kabul edilmektedir.