Sağlıklı dişlere sahip olmak için atılması gereken en önemli adım doğru bir ağız ve diş bakımı rutini uygulamak aynı zamanda rutin diş hekimi muayenelerini aksatmamaktır. Bu sayede dişlerin çürümesini, çeşitli ağız ve diş sağlığı sorunları yaşanmasını önlemek mümkün olduğu gibi rutin diş hekimi muayeneleri ile olası sorunları önceden tespit etmek ve gerekli önlemleri almak mümkündür.
Bahsettiğimiz adımlar her ne kadar sağlıklı dişlere sahip olmak için göz ardı edilmemesi gereken noktalar olsa da göz kamaştıran beyazlıkta dişlere kavuşmak için yeterli gelmeyebilirler. Peki dişler doğal yöntemlerle nasıl beyazlatılır, daha beyaz dişlere sahip olmak için ne yapmalı? Kusursuz biz gülümsemeye sahip olmak için ihtiyacınız olan tüm yanıtlar sizler için hazırladığımız yazımızda yer alıyor.
Diş Beyazlatmaya Neden İhtiyaç Duyulur?
Dişlerin sağlıklı, düzgün görünümlü, beyaz ve parlak olması kişinin estetik bir görünüme sahip olması açısından çok önemlidir. Diğer yandan bu durumun yalnızca estetik kaygılarla alakalı olmadığını unutmamak gerekir. Dişlerin sağlıklı ve düzgün olmasına karşın sararmış, lekelenmiş ve parlaklığını yitirmiş olması kişinin öz güvenini kaybetmesine buna bağlı olarak sosyal hayatında ve iş hayatında öz güven sorunları yaşamasına neden olabilir.
Diş rengi yapısal özelliklere göre kişi özelinde farklı olabilmekle birlikte zaman içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak dişlerde renklenmeler, sararmalar ve lekelenmeler görülebilir. Bu duruma neden olan etkenlerin başında gün içerisinde sık tüketilen ve dişlerde renklenmelere yol açabilecek yiyecek ve içecekler gelir. Buna ek olarak genetik etkenler, yaşlanma ve kullanılan çeşitli ilaçların yan etkileri gibi faktörler de dişlerde renklenme, lekelenme ve sararmalara neden olabilir.
Dişlerin eski beyazlığına kavuşmasını sağlamak için tercih edilebilecek en etkili ve hızlı yöntem profesyonel diş beyazlatma işlemlerinden fayalanılmasıdır. Diğer yandan her evde bulunabilecek malzemeler kullanılarak çeşitli karışımlar hazırlamak ve doğal diş beyazlatma yöntemlerinden faydalanmak da mümkündür. Bu yöntemler doğru şekilde uygulandığında dişlerde beyazlama etkisi sağlanabilse de rutin diş hekimi muayeneleri aksatılmamalı ve gerekli durumlarda diş hekimlerinden profesyonel destek alınmalıdır.
Doğal Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Doğal diş beyazlatma yöntemleri dişlerde renklenmeye ve lekelenmeye neden olan yiyecek ve içeceklerin gün içinde sıklıkla tüketilmesi sonucu dişlerde oluşabilcek hasarı minimize etmek, özellikle çay, kahve ve sigara kullanımıyla artan diş sararmalarını en alt seviyeye indirmek amacıyla uygulanır.
Dış görünüş iş hayatında ve sosyal hayatta insanlarla kurulan yüz yüze iletişimin çok önemli bir parçasıdır. Bu nedenle karşımızdaki kişiler üzerinde oumlu bir izlenim bırakmamızda dişlerimizin sağlıklı, düzgün ve beyaz bir görünüme sahip olması da önemli bir rol oynar. Gerek profesyonel hayatta gerek özel hayatta sararmış, bakımsız ve sağlıksız dişlere sahip olmak negatif etkilere neden olabilir. Bunu önlemek için düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmeli, dişlerde zaman içinde ortaya çıkan renk değişimlerini gidermek için evde doğal yöntemlerle diş beyazlatma yöntemleri uygulanmalı ve gerekli durumlarda diş beyazlatma amacıyla profesyonel destek alınmalıdır.
En sık kullanılan diş beyazlatma yöntemi limonla karbonatın karıştırılması ve dişlere uygulanmasıdır. Karbonata limon sıkılıp karıştırıldıktan sonra diş fırçasına sürüp dişleri fırçalamak etkili bir yöntemdir. Daha sonra ağız iyice çalkalanır ve karışım tamamen temizlenir. Diş beyazlatma amacıyla kullanılan bu doğal karışımda limon yerine elma sirkesi kullanılması tercih edilebilir. Düzenli olarak yapılan uygulama sonucu dişlerin parlaklığını geri kazandırmak mümkün olabilir. Aşırı sık ve kontrolsüz yapılan uygulamanın dişlerde zarara yol açabileceği unutulmamalıdır. Çünkü limonun asit etkisinin karbonatla birleşmesi sonucu dişlerde çizikler oluşması ve uzun dönemde daha çok renklenme olması mümkündür.
Diş beyazlatma uygulamaların diş hekimlerinin önerisi hidrojen peroksit kullanılmasıdır. %3’lük hidrojen peroksit uygulaması ile dişlerde gözle görülür bir etki elde edilmesi mümkündür. Bu yöntem için iki tatlı kaşığı hidrojen peroksitin, üç tatlı kaşığı karbonat ve bir miktar tuzla karıştırılması gerekir. Karışım harç kıvamı alınca dişler nazikçe fırçalanıp 2 ila 3 dakika bekletilir. Daha sonra ağız bol suyla çalkalanarak tamamen arındırılır.
Dişlerin beyazlatılması için sofra tuzu kullanılması da tercih edilebilir. Bunun için yapılması gereken diş fırçasını ıslatmak ve sofra tuzuna banıp dişleri fırçalamaktır. Sofra tuzu hem dişleri beyazlatabilir hem gün içinde dişlerde biriken zararlı bakterileri temizler. Karbonat ile benzer bir etkiye sahip olduğundan kontrollü uygulanmazsa dişlerde zarar oluşmasına neden olabilir.
Dişlerin yapısında fosfor, kalsiyum ve magnezyum vardır. Muz kabuğunda, dişin kendi doğasındaki bu elementlere ek olarak potasyum da bulunur. Potasyum diş bakımı sürecinde doktorların önerilerindendir. Bu yöntemde dişler diş macunuyla fırçalanır ve ardından muz kabuğuyla ovulur. Muz kabuğuyla ovma işleminden sonra dişlerin üzerinde macun bulunmayan bir fırça ile temizlenmesi gerekir.
Doğal diş beyazlatma yöntemleri kontrollü ve doğru şekilde uygulandığında dişlerde beyazlama etkisi elde edilebilir. Ancak önemli olan nokta dişlerdeki sararma ve lekelenmelerin altında yatan nedendir. Bu nedenle gerekli durumlarda mutlaka diş hekimi desteği alınmalıdır.