Ağız ve sağlığına dikkat etmek sağlıklı dişler için bir zorunluluk olsa da bembeyaz dişlere sahip olmak için her zaman yeterli değildir. Gün içerisinde tüketilen yiyecekler ve içecekler dişlerin sararmasının en önemli nedenidir. Daha beyaz ve parlak dişlere kavuşmak için kullanılabilecek olan doğal beyazlatma yöntemleri, her evde kolaylıkla bulunabilen malzemelerle uygulanır. Bu yöntemlerin uygulanması bazı etkin sonuçlar alınmasını sağlasa da diş hekimine gitme gerekliliğini elbette ortadan kaldırmaz.
Doğal diş beyazlatma yöntemleri, gün içerisinde tüketilen ve dişlerin sararmasına neden olabilen maddelerin bıraktığı hasarın engellenmesi, özellikle kahve ve sigara kullanımıyla artan diş sararmasının en alt seviyeye indirilmesi için uygulanabilir.
Dış görünüş, sosyal hayatta insanlarla kurulan yüz yüze iletişimde son derece önemli bir yere sahiptir. Bakımlı dişlere sahip olmak, karşıdaki kişide olumlu bir etki bırakmanın gerekliliklerinden biridir. Profesyonel hayatta da özel hayatta da bakımsız ve sararmış dişlere sahip olmanın negatif etkileri ile karşılaşılması olasıdır. Bunun içinde düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmelidir. Aynı zamanda dişlerde yıpranma sonucu ortaya çıkan renk değişimlerinin engellenmesi için evde doğal yöntemlerle diş beyazlatma yöntemleri de kullanılabilir.
En sık kullanılan doğal diş beyazlatma yöntemi limonun karbonatla karıştırılarak dişlere uygulanmasıdır. Karbonata limon sıkılır karıştırıldıktan sonra diş fırçasına sürülür ve dişler fırçalanır. Ardından ağız iyice çalkalanarak karışım temizlenir. Bu karışımda limon yerine elma sirkesi de kullanılabilir. Düzenli olarak uygulandığı takdirde bu yöntem dişlerin parlaklığını geri kazanmasını sağlar. Ancak aşırı sık ve kontrolsüz uygulanırsa dişler için zararlı olabilir. Limonun asit etkisi karbonatla birleştiğinde dişlerde çizikler oluşturabilir. Bu durum uzun dönemde daha çok renklenmeye neden olabilir.
Uzmanlar diş beyazlatmada hidrojen peroksit kullanımını önerirler. %3’lk hidrojen peroksit uygulanması ile dişlerde gözle görülür bir etkiye ulaşılabilir. Bu yöntem için, İki tatlı kaşığı hidrojen peroksit, üç tatlı kaşığı karbonatla ve bir miktar tuzla karıştırılır. Harç kıvamı alana kadar karıştırılır ve dişler fırçalanır. Dişlerde 2-3 dakika bekletildikten sonra ağız çalkalanarak temizlenir.
Tuzla Doğal Diş Beyazlatma Yöntemi
Sofra tuzu kullanılarak da dişlerin kolayca beyazlatılması mümkündür. Diş fırçası ıslatılıp sofra tuzuna banıldıktan sonra dişler fırçalanır. Sofra tuzu dişleri beyazlatmasının yanı sıra dişlerde gün içerisine biriken zararlı bakterileri de temizler. Etkisi karbonat ile benzer olduğundan kontrollü uygulanmaması durumunda dişlerde zarara neden olabilir.
Muz Kabuğu İle Doğal Diş Beyazlatma Yöntemi
Dişlerin yapısında; magnezyum, kalsiyum ve fosfor bulunur. Dişin kendi doğasında bulunan bu elementlerin yanı sıra diş bakımı için uzmanlar tarafından önerilen potasyumun da içinde yer aldığı muz kabuğu diş sağlığı açısından çok yararlıdır. Bu yöntemde dişler fırçalandıktan sonra muz kabuğuyla ovulur. Daha sonra üzerinden macun bulunmayan bir fırça ile temizlenir.
Diş Beyazlatma Kalemi
Son zamanlarda diş beyazlatma kalemi kullanımında bir artış söz konusudur. Diş beyazlarla kalemi dişlerde bir beyazlama sağlamasına rağmen oldukça riskli bir malzemedir. Farklı markalarda ve farklı içeriklerle üretilen diş beyazlatma kalemleri dişlerde geri dönülemez sorunlara yol açabilir. Bazı ürünlerin çalışma mekanizması diş üzerinde bir illüzyon oluşturmasına buna bağlı olarak da dişin daha beyaz görünmesine dayanır. Ancak dişler üzerinde aşındırıcı etkiler de söz konusu olabilir. Bu nedenle en doğru olan diş hekimi ile irtibat içerisinde olarak karar vermek ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ürünleri tercih etmektir.
Diş beyazlatma kaleminin yaygın olarak kullanılmasının en önemli nedeni, kullanımının kolay olması, kolay temin edilebilen bir ürün olması ve kısa sürede sonuç vermesidir. Bununla birlikte diş beyazlatma kalemi kullanılırken fiğe tüm yöntemlerde olduğu gibi bazı noktalara özen gösterilmelidir. Diş beyazlatma kalemi içerisindeki materyal dişlere temas ettirilmemeli, uygulama dişler kuruyken yapılmalı, 18 yaşın altındaki kişiler ve hamileler tarafından kullanılmamalıdır. Ayrıca diş beyazlatma kalemi uygulanmadan önce dişler fırçalanmalı, dişlerin üzerinde yemek ve diğer artıklar olmadığından emin olunmalıdır.
Doğal Yöntemler İle Etkili Sonuçlar Alabilirsiniz
Doğal diş beyazlatma yöntemlerinden bir diğeri karbonat, tuz ve sirke ile uygulanır. Karbonat, tuz ve sirke bileşimi dişlerin yüzeyindeki renklenmeleri gidermeye yarayacak etkili bir diş beyazlatma yöntemidir. Bir bardağın içerisine bir çay kaşığı karbonat, bir çay kaşığı elma sirkesi ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Karışım macun kıvamına geldiğinde diş fırçası batırılır ve dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez bu yöntem uygulandığından dişler eskisinden daha beyaz bir görünüme kavuşur.
Karbonat yapısı gereği dişlerin beyazlamasını sağlayan maddelerden biridir. Tarçın ve ada çayı ise antibakteriyel görevler üstlenir, dişlerin ve diş etlerinin temizlenmesine yardımcı olurlar. Dişler fırçalandıktan sonra bir çay kaşığı ada çayı iyice ufalanır. Tarçın ve karbonatla karıştırılır. Diş fırçasıyla uygulandıktan sonra ağzın iyice çalkalanması gerekir. Tüm bu yöntemler evlerde kolaylıkla bulunan malzemeler ile uygulanabilse de daha önce de belirttiğimiz gibi sık uygulanma durumunda dişlerde zarara neden olabilirler.
Dişleri Ne Beyazlatır?
Diş beyazlatma, dişlerin renginin açılması ve çeşitli nedenlerle dişlerde meydana gelen lekelerin giderilmesi amacıyla uygulanan estetik diş hekimliği prosedürüdür. Diş beyazlatma amacıyla kullanılan farklı yöntemler vardır.
Gün içerisinde tüketilen çeşitli yiyecek ve içecekler dişlerin renginin değişmesine ve lekelenmesine neden olabilir. Bu durumun önlenmesi için dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması, dişleri beyazlatmanın en etkili yollarından biridir. Bu kapsamda doğru diş macunu ve diş fırçası seçilmeli, dişler doğru tekniklerle fırçalanmalıdır.
Diş beyazlatma özelliğine sahip diş macunları, dişlerin renginin açılmasına yönelik özel bileşenler kullanılarak formüle edilirler. Dişin üzerine uygulandıktan sonra diş renginin hafifçe açılmasını ve dişlerin beyazlamasını sağlarlar. Diş beyazlatma jelleri, dişlerin renginin açılması için kullanılabilecek diğer bir yöntemdir. Elbette tüm bu yöntemler arasında en kısa sürede en etkili sonuçları veren diş beyazlatma yöntemi her zaman için profesyonel diş beyazlatmadır. Profesyonel diş beyazlatma diş hekimi tarafından klinik ortamında ya da diş hekiminin kontrolünde hasta tarafından ev ortamında uygulanır.
Dişlerin Rengi Neden Değişir?
Zaman içinde dişlerin renginin değişmesine ve beyazlığını kaybetmesine neden olan pek çok farklı faktör vardır. Bunların başında tüketilen yiyecek ve içecekler gelir. Sigara ve diğer tütün ürünlerinin yanı sıra çay, kahve, salça, çikolata, karamel, kırmızı şarap, vişne suyu ve daha pek çok farklı yiyecek ve içecek dişlerin beyazlığını kaybetmesine ve renklerinin koyulaşmasına neden olabilir.
Dişlerin aşırı fırçalanması, dişlerin zarar görmesine ve renkte değişiklikler oluşmasına neden olabilir. Ayrı şekilde çeşitli kimyasal maddeler dişlerin renginin açılmasına ve beyazlığını kaybetmesine yol açabilir. Diş eti çekilmesi gibi çeşitli diş eti hastalıkları dişlerin beyazlığını kaybetmesine neden olabilir.
Yaş almak da zaman içinde dişlerin beyazlığını kaybetmesinin nedenleri arasında sayılabilir. Diğer yandan tüm bu etkenlerden bağımsız olarak bazı kişilerin dişlerinin rengi, doğuştan daha açıktır. Buna bağlı olarak beyazlıkları daha az görünür olabilmektedir.
Diş beyazlatma yöntemlerinin uygulanması yoluyla dişlerin beyazlığının geri kazandırılması mümkün olabilir. Bununla birlikte diş beyazlatma işlemlerinin sıklığı ve diş beyazlatma işleminden elde edilecek sonuçlar hasta özelinde değişiklik gösterebilir. Bu yüzden kişi özelinde optimum fayda sağlayacak yöntemin uygulanması için alanında uzman ve deneyimli diş hekimlerinden destek alınmalıdır.
Diş Beyazlatma Herkese Yapılır mı?
Diş beyazlatma alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından, doğru tekniklerle uygulandığı takdirde güvenli ve etkili bir diş hekimliği prosedürüdür. Ancak diş beyazlatma herkes için uygun değildir. Bu nedenle diş beyazlatma uygulaması yaptırmak isteyen hastalar diş hekimi tarafından muayene edildikten sonra, diş beyazlatma prosedürüne uygunluk kararı hasta özelinde verilir.
Gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlara diş beyazlatma yapılmaz. Dişlerin zayıf olması diş beyazlatma uygulamalarının dişlerde hasara yol açmasına neden olabilir. Bu nedenle dişleri zayıf olan kişilere diş beyazlatma prosedürü uygulanmaz. Diş eti hastalığı olan kişilere de diş beyazlatma yapılması söz konusu değildir. Çünkü diş eti hastalığı, dişlerin daha hassas olmasına ve diş beyazlatma uygulaması sırasında zarar görmesine neden olabilir.
Doğuştan çok açık renkli dişlere sahip olan kişilere diş beyazlatma yapılması tercih edilmez. Çünkü bu tapudaki dişlerde, diş beyazlatma işlemlerinin etkisi beklenenden az olabilir.
Diş Beyazlatma Güvenli mi?
Diş beyazlatma yani bleaching normal şartlar altında güvenli ve etkili bir prosedürdür. Ancak her hasta için uygun olmadığı için bu konuda diş hekiminin değerlendirmesi önemlidir. Diş hekimi hasta özelinde diş ve diş etlerinin sağlığını değerlendirdikten sonra diş beyazlatma işlemi için uygun olup olmadığı kararını verir.
Diş beyazlatma işleminden sonra bazı geçici yan etkiler görülmesi mümkündür. Bunların başında diş eti hassasiyeti gelir. Diş beyazlatma işlemi sonrası dişlerde geçici hassasiyet gelişmesi söz konusu olabilir. Genellikle geçici olan bu durum birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Aynı şekilde dişler arasında geçici renk farklılıkları meydana gelebilir. Diş beyazlatma işleminden sonraki birkaç gün içinde bu durum da kendiliğinde ortadan kalkar.
Diş beyazlatma prosedürünün yan etkileri genellikle hafif ve geçici olmakla birlikte bazı durumlarda daha ciddi yan etkiler meydana gelebilir.
Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir mi?
Diş beyazlatma genellikle dişlerde herhangi bir zarara neden olmaz. Bazı durumlarda diş beyazlatma işleminden sonra, birkaç gün içinde ortadan kalkan geçici bir hassasiyet görülebilir. Diş beyazlatma uygulamalarından sonra dişlerde hassasiyet gelişmesinin nedeni, dişlerin yüzeyindeki doku tabakasının hafifçe açılması olup bu açıklığın zaman içerisinde kendiliğinden kapanmasıyla dişlerdeki hassasiyet azalacaktır.
Diş beyazlatma prosedürü, alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından doğru tekniklerle uygulandığı takdirde dişlere zarar vermez. Diş beyazlatma işleminin doğru tekniklerle uygulanması ve kaliteli diş beyazlatma ajanlarının, doğru miktarda kullanılması da diş beyazlatma prosedürünün başarısı açısından önemlidir. Aksi takdirde diş beyazlatma prosedürünün dişlerde istenmeyen hasarlara neden olması ve hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemesi riski vardır.