Beyaz görünümlü dişlere sahip olmak insanların en büyük zaaflarından biridir. Bunun için eski zamanlardan bu yana birçok farklı yöntem kullanılmış olup bunların bir kısmı dişlerin zarar görmesine neden olmuştur. Kalıcı ve dişe zarar vermeyen diş beyazlatma yöntemleri ise diş beyazlatma jelleri ile birlikte hayatımıza girmiştir.
Su içeren beyazlatıcı jeller, diş minesine herhangi bir zarar vermeden, dişlerin en kalıcı şekilde sağlıklı ve doğal bir beyazlığa kavuşmasını sağlar. Böylece hasta için en konforlu, acısız ve hasarsız şekilde diş hekimi muayenehanesinde 1 saatte ya da belirlenen sürede evde yapılan uygulamalarla dişlerin beyazlatılması mümkün olmaktadır. Su içeren beyazlatıcı jeller, diş minelerinin susuz kalmasını ve çatlamalar oluşmasını engeller. Tüketilen yiyeceklerin ve içeceklerin, dişlerdeki boşluklar arasında kalması, dişlerde renk değişimine neden olur. Bu nedenler özellikle diş beyazlatma işleminden sonra elde edilen beyazlığın korunabilmesi için dişlerde renklenmelere neden olan beslenme alışkanlıkları göz den geçirilmelidir. Böylece kalıcı beyazlıklara kolaylıkla ulaşılabilmektedir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri İle Güzel Gülüşlere Sahip Olmak Çok Kolay
Diş beyazlatma diğer bir deyişle bleaching ofis tipi ve ev tipi bleaching olarak uygulanabilir. Ofis ipi diş beyazlatma diş hekiminin ofisinde uygulanır. Ev tipi diş beyazlatma yönteminde ise diş hekiminin kişiye özel hazırladığı plaklar ve beyazlatıcı jel kullanılır. Beyazlatma jeli hazırlanan plaklar içerisine sıkılır. Kişi gece yatmadan önce dişlerini fırçalar ve beyazlatıcı jel içeren kılıfları 2-6 saat süre ile dişlerine takılı bulundurur. Diş hekimi muayenehanesinde uygulanan beyazlatma yöntemi ile daha kısa sürede sonuç alınması mümkündür.
Ev tipi ve ofis tipi diş beyazlatma yönteminde öncelikle kişi diş hekimi muayenesinden geçmeli, ağzında çürük ya da diş minesi çatlak olan dişler varsa bunların tedavisi yapılmalıdır.
Diş Beyazlatma Yöntemlerinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş beyazlatma işleminden sonra dişlerdeki beyazlığın kalıcı olabilmesi için çay, kahve, kırmızı şarap, vişne suyu gibi dişleri renklendirme özelliği olan içeceklerden uzak durulmalıdır. Sigara ve her türlü tütün ürünü ile aşırı salçalı, renkli yemeklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu konularda en az 2 hafta dikkatli olunmalıdır. Bunun dışında ağız ve diş bakımı aksatılmamalı, dişler düzenli olarak fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve düzenli olarak diş hekimi muayenesinden geçilmelidir. Bleaching işlemi normal şartlar altında 9-12 ay arası bir süre ile kalıcılığını korur. Ancak bu süre kişisel ağız bakımına gereken özenin gösterilmesi, yemek içme alışkanlıklarının renklenmeye yol açmayacak yiyecekler ve içeceklerin tüketileceği şekilde gözden geçirilmesi ve sigara kullanılmaması gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Diğer bir deyişle bleaching sonrasında elde edilen beyazlığın korunabilmesi tamamen kişiye bağlıdır.
Bleaching Yöntemi İle İlgili Bilmeniz Gerekenler
Diş beyazlatma yöntemi daha beyaz görünümlü dişlere sahip olmak için uygulanır. Her hasta özelinde dişlerin tamamen bembeyaz olmasını sağlayamasa da mevcut renkten en az birkaç ton açık renkte dişlere sahip olmayı sağlar. Diş beyazlatma yöntemleri herhangi bir nedene bağlı olarak dişerin renginde sararmalar oluştu durumlarda uygulanabilir. Diş minesinin iç ve dış renginin değiştirilmesi yoluyla diş beyazlaması sağlanabilir. Diş beyazlatma aslında dişin üzerindeki ya da içerisindeki kromojenlerin kimyasal olarak bozunması işlemidir. Beyazlatma ürünlerinde en sık kullanılan etken madde hidrojen peroksittir. Hidrojen peroksit, dişe yayıldığında, kararsız serbest radikaller üretmek için parçalanan bir oksitleyici madde görevini üstlenir. Bu kararsız serbest radikaller, diş minesindeki organik tuzlar arasındaki boşluklarda organik pigmente moleküllerine bağlanır ve daha az pigmentli bileşenler meydana getirir. Daha az ışığı yansıtma özelliği olan bu küçük moleküller beyazlatma etkisi yaratır. Kullanılan diş beyazlatma yönteminin başarılı olabilmesi için diş hekimlerinin diş renklenmesinin türünü, yoğunluğunu ve yerini hasta özelinde en doğru şekilde tespit etmeleri gerekir.
Ofis tipi diş beyazlatma dişlerin daha hızlı beyazlaşmasını sağlayan etkili bir yöntemdir. Ev tipi fiş beyazlatma yöntemine göre daha güçlü solüsyonlar kullanılan ofis tipi diş beyazlatma yönteminde beyazlatma sürecinin hızlandırılması ve yoğunlaştırılması amacına yönelik olarak ısı, ışık ya da her ikisinin kombinasyonundan yararlanılması söz konusu olabilir.
Bunların dışında beyazlatıcı diş macunları, beyazlatıcı jeller, şeritler gibi farklı beyazlatıcı ürünlerin kullanımı da tercih edilebilir. Tüm diş macunları hafif düzeyde aşındırıcılar içerirler. Bu nedenle yüzeysel lekelerin çıkarılmasında etkili bir yöntem haline gelebilirler. Bazı beyazlatıcı diş macunları ise ilave olarak leke çıkarma konusunda etkili kimyasal maddeler de içerirler. Eczanelerde satılan beyazlatma ürünlerinin bazıları, dişin renginin açılmasını sağlayan hidrojen peroksit ya da karbamid peroksit içerir. Bu tür diş macunlarının düzenli kullanımı ile dişlerin renginde yaklaşık bir tona kadar açılma elde edilmesi mümkün olabilir.
Eczanelerden temin edilen diş beyazlarla jelleri küçük bir fırça yardımıyla doğrudan dişlerin yüzeyine uygulanır. Peroksit bazlı ve şeffaf yapılı bu jellerin gücü içerdiği peroksit ile orantılıdır. Kullanılmaya başladıktan birkaç gün sonra etkisi görülmeye başlanır ve yaklaşık 4 ay kadar etkisini korur.