Diş beyazlatma kalemi son zamanlarda giderek daha sık kullanılan ürünlerden biri haline gelmektedir. Çoğunlukla çay, kahve ve sigara tüketimine bağlı olarak dişlerde meydana gelen sararmaların ya da çeşitli lekelenmelerin giderilmesi amacına yönelik olarak kullanılır. Bu tür maddelerin tüketiminin yanı sıra diş bakımının düzenli ve doğru şekilde yapılmaması da dişlerde sararma ve lekelenme oluşmasına neden olabilmektedir. Diş beyazlatma kalemi bu tür lekelerin giderilmesinde etkili ürünler olarak bilinmektedir.
Diş Beyazlatma Kalemi Ne İşe Yarar?
Diş beyazlatma kalemleri en basit şekliyle dişlerde çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan sararmaların ve lekelenmelerin temizlenmesi için kullanılan aletler şeklinde tanımlanabilir. Diş beyazlatma kalemleri beyaz ve parlak dişlere sahip olmayı sağlayacak özellikteki kimyasal maddelerin kalem formuna sokulması ve evde kişinin kendi başına kullanabileceği bir hale getirilmesi ile hazırlanır. Diş beyazlatma kalemi daha pahalı olan birçok diş beyazlatma yöntemine göre daha ekonomik fiyatlı bir yöntem olduğundan sıklıkla tercih edilebilir.
Diş beyazlatma kalemlerinin içinde bulunan hidrojen peroksit maddesi ağartıcı özelliğe sahiptir. Diğer bir deyişle hidrojen peroksit dişlerde ortaya çıkan lekelenmelerin ağartılmasını ve düzenli kullanım sonucunda lekelerin giderilmesini sağlar. Diş beyazlatma kalemi kolay taşınabilir bir ürün olduğundan her an için el altında bulundurulabilmekte ve pratik bir şekilde uygulanabilmektedir.
Dişlerin beyaz ve parlak olması hem temizlik hem estetik açıdan en çok dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. Dişleri her zaman beyaz olan kişiler rahatça gülümseyebilmekte ve bu durum öz güvenlerini de doğrudan etkilemektedir. Dişlerin daha beyaz ve parlak olması için birçok farklı yöntem uygulanması mümkün olup bu yöntemlerin büyük bir kısmı diş hekimleri tarafından klinik ortamında gerçekleştirilmektedir. Bazı yöntemler ise kişilerin kendi başlarında evlerinde kolayca uygulayabileceği özelliktedir. Bu ürünler arasında en etkili olanların başında ise diş beyazlatma kalemi gelir. Diş beyazlatma kalemi hem pratik kullanımı hem de sağladığı etkili çözüm nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.
Diş Beyazlatma Kalemini Herkes Kullanabilir mi?
Diş beyazlatma kalemi hemen herkes tarafından kullanılabilen bir üründür. Ancak diş eti sorunları bulunan ve diş etlerinde kanama olan kişilerin diş beyazlatma kalemi kullanmaları önerilmez. Bu tür sorunlar yaşayan kişiler diş beyazlatma kalemi kullanmadan önce mutlaka diş hekimlerinin onayını almalıdırlar.
Aynı zamanda 16 yaşından küçük kişilerin de diş beyazlatma kalemi kullanması önerilmez. Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların da diş beyazlatma kalemi kullanmaktan kaçınmaları gerekir. Bunların yanı sıra farklı özel durumları olan kişiler de diş beyazlatma kalemi kullanmadan önce mutlaka diş hekimlerine danışmalı ve onay almaları durumunda diş hekiminin önerdiği şekilde diş beyazlatma kalemi kullanmalıdır.
Diş Beyazlatma Kalemi Nasıl Kullanılır?
Diş beyazlatma kaleminin kullanımı son derece kolay ve pratik olmakla birlikte kullanımı sırasında bazı noktalara özen gösterilmesi çok önemlidir.
- Diş beyazlatma kalemi kullanılmadan önce dişler ıslatılmamalıdır. Eğer kuru dişlere uygulama yapılmazsa etkisi görülemeyecektir.
- Diş beyazlatma kalemi kullanıldıktan sonra yaklaşık 15 dakika süreyle herhangi bir gıda tüketmemeye dikkat edilmelidir.
- Diş beyazlatma kaleminin yalnızca dişlere uygulanabileceği ve diş etleri ile temas ettirilmemesi gerektiği konusu göz ardı edilmemelidir.
- Diş beyazlatma kalemi kullanılmadan önce mutlaka diş hekiminin onayı alınmalıdır. Diş hekimi uygun gördüğü takdirde diş beyazlatma kalemi kullanılmalıdır.
Diş Beyazlatma Kalemi Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş beyazlatma kalemlerinin içerisinde kimyasal ürünler bulunduğundan dolayı bazı yan etkilere neden olması olasıdır. İçeriğinde bulunan kimyasallara vücudun reaksiyon göstermesi durumunda yarar sağlamak yerine zarara neden olabilir.
Diş beyazlatma kalemleri diş minesinde aşınmalar oluşmasına buna bağlı olarak da dişlerde geçici bir hassasiyet meydana gelmesine neden olabilir. Bu durumda yumuşak dokular özellikle de diş etleri tahriş olabilir. Diş hassasiyeti genellikle diş beyazlatma tedavisinin ilk aşamasında ortaya çıkar. Bu tür yan etkiler genellikle geçici olup tedavi bırakıldıktan ya da tamamlandıktan sonraki birkaç gün içerisinde düzelir. Ancak diş beyazlatma kalemi kullanımı doktor gözetimi olmadan gerçekleştirildiğinde kalıcı bir hasara yol açılması riski göz ardı edilmemelidir.
Diş beyazlatma kalemi hassas dişlere, kusurlu restorasyonlara sahip olan veya diş etlerinde çekilme sorunu yaşayan kişiler tarafından diş hekimlerinin onayı olmaksızın kullanılmamalıdır. Aynı şekilde hidrojen peroksite karşı duyarlılığı olan kişiler diş hekimi onayı olmadan herhangi bir diş beyazlatma ürününü kullanmamalıdır. Beyazlatma ajanlarına uzun süreyle maruz kalmak diş minesinde kalıcı şekilde hasar oluşmasına neden olabileceğinden dolayı diş hekiminin önerileri doğrultusunda hareket etmeye özen gösterilmelidir. Böylece dişlerin sağlığının korunması ve daha etkili bir şekilde beyazlatılması mümkün olmaktadır.
Diş beyazlatma amacıyla uygulanan en etkili ve kalıcı tedaviler diş hekimi gözetiminde ve diş hekiminin kontrolü altında gerçekleştirilmektedir. Uygulanacak olan diş beyazlatma yöntemi her ne olursa olsun mutlaka diş hekiminin uygunluğu alınmalı ve dişlerde kalıcı hasara yol açmayacak olan diş beyazlatma yöntemlerinin en doğru şekilde uygulanmasına özen gösterilmelidir.