Göz kamaştırıcı, bembeyaz bir gülümsemeye sahip olmayı kim istemez? Herkesin ortak hayali olan etkileyici gülümsemelere sahip olma arzusu sayesinde diş beyazlatma en çok talep edilen prosedürlerin başında gelir.
Zaman içerisinde kahve, şarap, sigara ya da benzeri özelliklere sahip yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesine bağlı olarak dişlerde lekelenmeler oluşabilir. Gülümsemelerini canlandırmak ve dişlerini beyazlatmak isteyen kişilere farklı yöntemler uygulanarak istenilen sonuçlar elde edilebilir.
Dişlerin daha beyaz bir görünüme kavuşması için uygulanan yöntemlerin tamamı diş beyazlatma yöntemleri olarak adlandırılır. Beyazlatma ürünleri karbamid peroksit ya da hidrojen peroksit içerikleri sayesinde dişlerin doğal renginden daha beyaz bir renge kavuşmasını sağlar.
Diş hekimlerinden ya da eczanelerden temin edilebilen diş beyazlatıcı ürünlerdeki aktif bileşen peroksittir. Asıl ağartma maddesi hidrojen peroksit olup karbamid peroksit hidrojen peroksitle parçalanır. Diş hekimlerinin kullandıkları diş beyazlatma ürünleri eczanelerde satılan diş beyazlatma ürünlerine göre çok daha güçlüdür. Diş hekimlerinin kullandıkları diş beyazlatma ürünleri %35-45 civarında peroksit içerirler. Eczanelerden temin edilen beyazlatma ürünleri ise genelde %7 civarında peroksit bulundurur. Diş beyazlatıcı ürünlerin içeriğinde gliserin, karbopol, sodyum hidroksit ve aromalar da yer almaktadır.
Diş Hekimi Tarafından Yapılan Ofis Bleaching İle Etkili Sonuçlar Alabilirsiniz
Bleaching yani diş beyazlatma işlemleri ofis tipi ve ev tipi yöntemleri ile yapılabilir. Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından hastaya doğrudan uygulanan yüksek konsantrasyonlu peroksit ajanı ile rengi bozulmuş olan dişlerin tedavi edilmesi yöntemidir. Ofis tipi diş beyazlatma, diş hekimi muayenehanesinde yaklaşık bir saat içerisinde yapılabilen bir işlemdir. Genellikle tek seanslık uygulama yeterli olmakla birlikte ihtiyaç görüldüğü takdirde seans sayısının artırılması söz konusudur.
Ofis tipi beyazlatma işleminde ağza bir yanak retraktörü yerleştirilir. Böylece tüm estetik bölge dişleri ortaya çıkar. Ağartma jelinin neden olabileceği herhangi bir tahrişe karşı korunma sağlanması amacıyla bir bariyer kullanılır. %25-40 civarı hidrojen peroksit içeren beyazlatma jeli hastanın dişlerine sürülür ve yaklaşık 15-30 dakika bekletilir. Dişlerdeki jel bu süre sonunda temizlenir ya da 15-30 dakikalık ek süre boyunca taze jel uygulanır. Bazı beyazlatma tedavilerinde dişlere odaklanan ve beyazlatma sürecini etkinleştirme ya da geliştirme etkisi bulunan yoğun bir ışık kullanımı söz konusu olabilir. Jel uygulamaları arasında, dişlerde ne kadar beyazlama sağlandığı ve daha fazla beyazlatıcı uygulamasına gerek olup olmadığı kontrol edilir. Son jel uygulamasının ardından yanak retraktörü çıkarılır, hastanın ağzı durulanır ve renk değişimi ölçülür. Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi esnasında elde edilen beyazlatma etkisinin bir ismi, beyazlatma işlemi esnasında oluşan dehidrasyondan kaynaklanır. Buna bağlı olarak renkler yeni renklerinden biraz daha beyaz görünebilir. Bu renk birkaç gün sonra yerini elde edilen esas renge bırakır.
Ofis tipi diş beyazlatma oldukça güvenilir bir yöntemdir. Diş eti ve diş hassasiyeti bu yöntemin ilk uygulanmaya başladığı dönemlerde karşılaşılan durumlar olmakla birlikte; daha kalın peroksit jelleri ile potasyum nitrat ve florür gibi duyarsızlaştırıcıların kullanımı sayesinde bu sorunun görülme olasılığı oldukça azaltılmıştır.
Bununla birlikte ofis tipi diş beyazlatma yöntemi uygulandıktan sonra elde edilen beyazlığın korunabilmesi için hastanın ağız ve diş bakımına maksimum özeni göstermesi, dişlerde renklenmelere neden olabilecek yiyeceklerden ve içeceklerden kaçınması gerekir. Aksi takdirde tedaviden kısa bir süre sonra dişlerde yeniden renklenmeler ve lekelenmeler oluşması ihtimali bulunur. Bu nedenle birçok diş hekimi ofis tipi diş beyazlatma yönteminin ardından, dişlerde daha uzun süre tutulabilen ve daha düşük oranda ağartıcı barındıran ev tipi ofis beyazlatma yöntemi ile evde bakım takibini önermektedir.
Ev Tipi Diş Beyazlatma
Ev tipi diş beyazlatma yöntemi, diş hekimi tarafından kişinin ağzından alınan ölçüye göre kişiye özel beyazlatma plaklarının kullanılmasıyla uygulanır. Hazırlanan plakların içerisinde %10-15 civarında karbamid peroksit uygulanmakta olup plakların gün içerisinde en az 2-6 saat kullanılması ve bu kullanımın 10-15 gün sürmesi beklenir. Ev tipi diş beyazlatma yönteminde dikkat edilmesi gereken noktaların başında jelin fazla uygulanmaması gelir. Eğer jel fazla uygulanırsa plakların içerisinden jelin taşması ve diş etlerinin tahriş olması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Bu tür bir durum meydana geldiği anda diş etlerinin hemen yıkanması ve E vitamini içerikli bir kremin tahriş olan yüzeye uygulanması, diş etlerinin tahriş olmasını engelleyebilir.
Diş beyazlatma işlemlerinin ardından belirli bir süre diş renklenmelerine yol açabilecek kahve, kola, şarap, nar, vişne, salça, çikolata gibi yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca sigara kullanımından uzak durulmalıdır. İlk birkaç gün dişlerde az miktarda hassasiyet oluşabileceğinden aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecekler ve içecekler tüketilmemelidir. Diş beyazlatma yönteminden elde edilen sonuçların kalıcılığı için ağız ve diş bakımı aksatılmadan düzenli bir şekilde uygulanmalıdır. Dişler günde en az 2 kez fırçalanmalı, diş ipi kullanılması ve 6 ayda bir rutin diş hekimi muayenesinden geçilmelidir.
Diş Beyazlatmada Hangi Yöntemler Kullanılır?
Diş beyazlatma ofis tipi, ev tipi ve kombine olmak üzere üç farklı yöntemle uygulanabilir. Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi muayenehanesinde gerçekleştirilir. Canlı dişlerde beyazlatma amacıyla kullanılan kimyasal ajanın oksitleyici özelliği vardır. Bu nedenle diş etlerinin zarar görmemesi için bu bölgelere bariyer uygulanır. Kimyasal ajan hazırlığı tamamlandıktan sonra diş yüzeylerine doğru ve yeterli miktarda uygulama yapılır. Hastaya koruyucu gözlük takılarak dişlerin istenilen renge ulaşabilmesi için özel ışık cihazlarıyla dişlere ışık uygulaması yapılır.
Ev tipi diş beyazlatma diş hekiminin kontrolünde hastanın kendisi tarafından ev ortamında uygulanır. Hastanın dişlerine özel hazırlanan kalıplar içerisine diş hekiminin verdiği beyazlatıcı jeller, belirtilen miktarda uygulanır. Uygulamanın başarılı olması için belirtilen süre boyunca düzenli olarak kullanım yapılmalıdır. Daha iyi sonuç alınacağı düşüncesiyle beyazlatma jelinin diş hekiminin belirttiği miktardan fazla kullanılması sakıncalıdır. Eğer ev tipi diş beyazlatma uygulaması sırasında dişlerde hassasiyet oluşursa diş hekiminin onayı ile uygulamaya ara verilmesi söz konusu olabilir.
Bazı durumlarda hastaya ofis tipi diş beyazlatma uygulandıktan sonra uygulanan işlem ev tipi diş beyazlatma yöntemiyle desteklenir. Her iki yöntemin bir araya uygulandığı diş beyazlatma prosedürüne kombine diş beyazlatma adı verilir.
Diş Beyazlatma Kimlere Uygulanabilir?
Diş beyazlatma ağız hijyeni iyi olan aynı zamanda dişleri ve diş etleri sağlıklı olan kişilere uygulanabilir. Bu özelliklerin yanı sıra diş beyazlatma uygulaması yapılacak olan kişinin a8 yaşını ve diş gelişimini tamamlamış olması beklenir.
Dişlerinin mine tabakası hasar görmüş olan kişilere diş beyazlatma işleminin uygulanması söz konusu değildir. Diş beyazlatma yöntemleri diş yüzeyinde az da olsa bir aşınmaya neden olduğundan diş mine tabakası zayıf olan kişiler diş beyazlatma işleminden sonra dişlerin üşümesi ve aşırı hassasiyet gibi durumlarla karşılaşabilirler. Bu nedenle diş beyazlatma yöntemleri tamamen sağlıklı diş yapısına sahip olan kişilere uygulanabilir.
Diş Beyazlatma Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bembeyaz ve ışıl ışıl parlayan dişler kişinin yalnızca öz güvenini artırmakla kalmaz. Sağlıklı bir gülümsemeye de sahip olmayı sağlar. Her insanın doğuştan gelen bir diş rengi vardır. Ancak daha beyaz dişlere sahip olmak isteyenler de diş hekimliğinin sunduğu alternatiflerden yararlanabilirler.
Diş beyazlatma diğer bir deyişle bleaching, diş taşı temizliğinin ardından, dişin doğal rengine kavuşması için uygulanan polisajdan farklı olarak dişin ağartılması için uygulanan bir prosedürdür. Diş beyazlatma işlemi sırasında dişlerin rengi orijinal rengine göre birkaç ton açılır. Beyazlatma işlemi yalnızca kozmetik nedenlerle uygulanan bir prosedür değildir. Diş yapısından kaynaklanan renk bozukluklarının düzeltilmesi için de diş beyazlatma yöntemlerine başvurulabilir.
Diş beyazlatma işleminde önce hastaya profesyonel diş bakımı yapılır. Diş taşları temizlenir. Bir pat aracılığıyla dişleri parlatılır. Her seanstan önce ve sonra fotoğraf çekilerek dişlerin rengi belirlenir.
Diş beyazlatma uygulamalarından sonra hasta belirtilen süre boyunca dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyeceklerden, içeceklerden, sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durmalıdır.
Diş beyazlatma uygulaması ile elde edilecek sonuç diş renklenmesinin nedenine ve diş yapısına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Beyazlatma işlemine her hastada farklı yanıt alınsa da elde edilen sonuçlar genellikle oldukça tatmin edicidir. Elde edilen sonucun kalıcılığı ortalama 2-3 yıl olmakla birlikte bu süre; kişinin tükürük yapısına, diş yapısının pürüzsüz olup olmamasına, diş bakımına ne kadar özen gösterdiğine, çay, kahve ve sigara tüketim miktarına bağlı olarak yine kişi özelinde farklılaşabilir.