Dişler zaman içerisinde beslenme, özensiz ya da yetersiz ağız ve diş bakımı ile sigara ve renklendirici gıdaların tüketilmesi sonucunda beyazlıklarını ve parlaklıklarını kaybederler. Bu durumun telafi edilmesi için estetik diş hekimliği kapsamında diş beyazlatma uygulamaları yapılmaktadır. Diş beyazlatma dişlerin tekrar eski görünümüne kavuşturulmasını sağlaması, aşındırma ve zayıflatma gibi dezavantajlarının bulunmaması ve güvenilir olması nedeniyle büyük talep görmektedir.
Ağrısız ve acısız bir işlem olan diş beyazlatma uzman diş hekimleri kontrolünde uygulanması ve kaliteli malzemelerle gerçekleştirilmesi durumunda kalıcıdır. Kalıcı diş beyazlatma işlemi çeşitli nedenlere bağlı olarak renk değiştiren ve sararan dişlerin renginin açılması için kullanılır.
Genetik etkenlerin yanı sıra kişinin kullanmış olduğu ilaçlar, sulardaki flor miktarı, yaş alma, kaplamalar, dolgular, sigara içilmesi ve diş bakımına özen gösterilmemesi durumunda diş renginde koyulaşmalar meydana gelmektedir. Diş beyazlatma işleminin ne kadar kalıcı olacağı kişinin diş bakımına ne kadar özen gösterdiğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Rengi açılan dişlerin bakımı doktor tavsiyelerine uygun olacak şekilde yapılmalıdır.
Kalıcı diş beyazlatma istenildiğinde mutlaka ofis tipi diş beyazlatma işlemi tercih edilmelidir. Kalıcı diş beyazlatma fiyatları birçok farklı etkene göre değişiklik gösterebilmektedir.
Diş Beyazlatma Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş beyazlatma işleminden elde edilen sonuçların kalıcı olması için uygulamadan sonra sigara ile dişlerde renk değişimine neden olabilecek yiyeceklerin ve içeceklerin tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Evde diş beyazlatma işlemi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Soğuk ve sıcak hassasiyetinin yaşanmaması için diş beyazlatma işleminden sonra besinler dikkatli bir şekilde tüketilmeye özen gösterilmelidir.
Kalıcı diş beyazlatma işlemi ile birlikte doğal ve ışıltılı bir gülüşe kavuşulabilmesi için hasta ve doktor arasında bir uyum sağlanmalıdır. Hasta uygulama sürecinde de sonrasında da mutlaka doktorun önerilerini dikkate almalıdır.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
En çok tercih edilen kozmetik diş hekimliği uygulamalarından biri olan diş beyazlatma farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Diş beyazlatma uygulamaları dişlerdeki lekelerin giderilmesi ve renk değişiminin ortadan kaldırılması için yapılmaktadır.
Dişteki renk değişikliklerinin giderilmesinin en etkili yöntemi olan diş beyazlatma diş estetiğine verilen önemin artması ile birlikte giderek daha çok tercih edilmektedir. Diş beyazlatma öncesinde hastanın uygulamaya uygunluğu diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Sağlıksız olduğu tespit edilen dişlere diş beyazlatma uygulanamamaktadır.
Diş beyazlatma fiyatları uygulanacak olan işleme, ev tipi mi ofis tipi mi diş beyazlatma yapılacağına ve seans sayısına göre değişiklik gösterebilir. Diş beyazlatma fiyatları konusunda net bilgi alınması için mutlaka diş hekimi tarafından muayene edilmek gerekmektedir.
Ofis tipi diş beyazlatma yönteminde dişlerin üzerine koruyucu bir jel ve ışın uygulanır. İnternal beyazlatma sık kullanılan yöntemlerden biri olup kök kanal tedavisi yapılan kişilerde tercih edilir. Kanal tedavisi uygulandıktan sonra meydana gelen renk değişiklikleri internal beyazlatma ile giderilebilir. Ev tipi diş beyazlatma uygulamasında jel dökülen kalıplar kullanılır. Bu yöntem diş hekimi kontrolünde hasta tarafından evde uygulanır.
Diş beyazlatma işleminin ne kadar süreceği uygulanacak olan yönteme göre farklılık gösterebilir. Seans sayısı her yöntemde farklı olabileceği gibi kullanılacak olan ürünler de değişiklik gösterebilir.
Lazerle Diş Beyazlatma
Estetik ve sağlıklı bir diş görünümü kazanmanın en etkili yolu diş beyazlatmadır. Lazerle diş beyazlatma diğer bir deyişle office bleaching 18 yaşından küçüklere ve hamilelere uygulanmaz. Bu yöntemin uygulanacağı kişinin çay, kahve ve sigara tüketimini azaltması çok önemlidir. Aksi takdirde istenilen sonucun alınması mümkün olmayabilir. Diş eti çekilmesi sorunu yaşayan kişilerde eğer kökler açığa çıktıysa bu yöntem uygulanamaz. Diğer bir deyişle sağlıksız dişler için diş beyazlatma yapılması mümkün değildir.
Lazerle diş beyazlatma dişleri sonradan sararan, dişlerinin iç kısımlarında renklenmeler oluşan, dişleri doğuştan sarı olan, hastalık nedeniyle dişlerinde sararmalar meydana gelen kişilere uygulanabilen bir yöntemdir. Diş sararmaları ve renk değişimleri birçok farklı nedenden kaynaklanabilmektedir.
Lazerle diş beyazlatma öncesinde hasta özelinde uygulamaya uygun olunup olunmadığı kararı verilir. Diş yapısı ve sağlığı uygunsa diş beyazlatma yapılabilir. Lazer beyazlatma işleminden önce kişinin dişlerini florürsüz diş macunu ile fırçalaması istenir. Uygulamadan önce dişler temizlenir ve diş etlerinin zarar görmemesi için koruyucu kullanılarak önlem alınır. Tedaviden önce dişlere je sürülerek bu alanlara ışınlama yapılmaktadır. Yapılacak olan ışınlamanın süresi dişteki lekelere ve sararmalara göre değişiklik göstermektedir. İşlem sırasında jeller uzaklaştırılarak işlem tamamlanmaktadır. Eğer dişteki lekelenmeler ve sararmalar çok fazlaysa ev tipi diş beyazlatma yöntemi ile işlemin desteklenmesi tercih edilmektedir.
Tedavinin kalıcılık süresi 6 ay ile 3 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Ancak bunun için kişinin ağız ve diş bakımına özen göstermesi gerekmektedir. Hijyen ile dişlerde renklenmeye yol açabilecek yiyecek ve içecek tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Aksi takdirde tedavinin etkisi uzun süreli olmayacaktır. Sigara, çay, kahve tüketimini sınırlandırmayan kişilerde tedavinin sonucu daha kısa süreli olmaktadır.