Dişlerin daha beyaz, estetik ve sağlıklı görünmesi amacıyla farklı yaş gruplarındaki hastalar arasında büyük ilgi gören diş beyazlatma farklı yöntemlerle uygulanabilir. Diş beyazlatma uygulanan tekniğe göre klinikte ya da evde uygulanabilir. Ofis tipi diş beyazlatma diş hekiminin klinik ortamında gerçekleştirdiği hızlı, pratik ve etkili bir diş beyazlatma yöntemidir. Ev tipi diş beyazlatma ise adından da anlaşılacağı üzere ev ortamında uygulanır. Bu yöntem diş hekiminin kontrolünde olsa da uygulama diş hekiminin direktiflerine istinaden hasta tarafından gerçekleştirilir. Bunların yanı sıra eczanelerden ve marketlerden temin edilen diş beyazlatma ürünleri de yine ev ortamında kullanılarak diş beyazlatma yapılabilir. Ancak bu ürünlerin kullanımı konusunda mutlaka diş hekiminin onayı alınmalı ve söz konusu ürünlerin kalitesi hakkında emin olunmalıdır.
Diş beyazlatma yöntemlerinde farklı özelliklere sahip diş beyazlatma jelleri kullanılır. En yüksek etkiye sahip olan diş beyazlatma jeli ofis tipi diş beyazlatma yönteminde kullanıldığından bu yöntem en kısa sürede en hızı sonucu verir. Ancak bu konsantrasyondaki diş beyazlatma jellerinin diş hekimi dışındaki kişiler tarafından kullanılması söz konusu değildir.
Klinik ortamında diş hekimi tarafından gerçekleştirilen ofis tipi diş beyazlatma yönteminde hastanın dişlerine beyazlatma jeli sürüldükten sonra lazer ya da ışık kaynağı kullanılarak aktive edilir. Diş beyazlatma jellerinin yapılarında ana etken madde olarak bulunan hidrojen peroksitin oranı genellikle %35’tir. Buna ek olarak içeriğinde farklı etken maddeler de yer alır.
Ofis tipi diş beyazlatma işlemine başlanmadan önce ilk adım diş taşı ve tartar temizliği yapılmasıdır. Daha sonra dişlere beyazlatma jeli ve üzerlerine belirli süre ışık kaynağı uygulanır. Aktive edilen diş beyazlatma jeli diş minesine nüfuz ettikçe hidrojen peroksitin yıkılımı sonucu oksijenle peridroksil içermeyen radikallere ayrılmış maddeler açığa çıkar. Bu radikaller diş beyazlatma işlemini doymamış çift bağlara tutunma veya renkli molekül bağlarının açılmasını sağlama yoluyla gerçekleştirirler.
Işık kaynağı kullanılarak gerçekleştirilen diş beyazlatma uygulamasında yeşil ışık (KTP lazeri) ya da mavi ışık (UV-lamba) kullanılarak diş beyazlatma jeli aktive edilir. Işık kaynağının aynı zamanda dişler üzerinde daha derin bir beyazlatma etkisi sağlaması bu yöntemi diğer diş beyazlatma yöntemlerinden ayıran en önemli farktır. UV ışık kullanımı sırasında dudak, diş eti, dil ve diğer ağız içi yumuşak dokuların olası bir zarar görmemesi adına maksimum koruma sağlanmalıdır. KTP lazeri kullanımında yanık oluşması riski bulunmamakla birlikte beyazlama jeli sızıntısına karşı diş etlerinin korunması gerekliliği ihmal edilmemelidir. KTP lazeri kullanılarak gerçekleştirilen diş beyazlatma işlemleri, diş minesinde zarar ya da yan etki oluşturmaz. Diş beyazlatma uygulaması sonrası dişlere floroid uygulaması yapılarak diş mineleri güçlendirilebilir. Bu sayede diş çürümesi riski azaltılabilir.
Diş Beyazlatma Neden Yapılır?
Bazı kişilerin dişlerinde doğuştan sarılık olsa da sonradan renklenme oluşma riski de vardır. Dişlerde renklenme yapabilecek yiyecek ve içeceklerin sık tüketimi, sigara kullanımı, ağız ve diş bakımına gereken özenin gösterilmemesi durumunda zaman içerisinde lekelenme ve sararma görülmesi riski son derece yüksektir.
Diş macunlarıyla dişler düzenli olarak fırçalansa da dişlerin derinlemesine temizlenmesi ve beyaz görünmesi için yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle çeşitli diş beyazlatma yöntemlerine ve ürünlerine ihtiyaç duyulabilir.
Diş beyazlatma jellerinde yoğun konsantrasyonda hidrojen peroksit gibi ağartıcı maddeler vardır. Farklı aparatlarla uygulanan diş beyazlatma jellerinin genellikle durulanması gerekmez.
Farklı ürün formlarına sahip olan diş beyazlatma jellerinin tamamında dişlerde beyazlatma etkisi yaratacak aktif bileşenler vardır. Diş beyazlatma amacıyla yaygın olarak kullanılan diğer bir diş beyazlatma ürünü diş beyazlatma bandıdır. Diş beyazlatma bandı kullanımı gerekli durumlarda diş beyazlatıcı diş macunlarıyla da desteklenebilir.
Diş beyazlatıcı kitler ağız ebatına uygun kalıplar aracılığıyla uygulanarak tam olarak etki etmesi hedeflenir. Bu yöntemde kalıpla korunan jel dişlerde en az 30 dakika kalmalıdır.
Diş boyası olarak da bilinen diş beyazlatıcı fırçalar, fırçalama işleminden sonra dişlerin üzerini boya benzeri etkiye sahip olan jel benzeri bir maddeyle kaplar. Bir süre çıkmadan kalan bu madde dişlerdeki lekeleri bir boya gibi örtme görevini üstlenir.
Diş beyazlatma kalemleri ucunda fırça olan tüplerdeki jeller olup seyahat anında kullanıma yönelik olarak tasarlanmışlardır. Ev tipi diş beyazlatma jeli formlarından en çok tercih edileni beyazlatıcı şeritlerdir. Bu üründe plastik ve esnek bir şerit üzerinde karbamid peroksit ya da hidrojen peroksit jeli vardır.
Diş beyazlatma özelliğine sahip ürünlerin tümü genellikle aynı aktif maddeyi içerir. Bazıları daha hızlı etki etmekle birlikte diş beyazlatma ürünleri temel olarak aynı prensibe dayanır. Dişin mine kısmına uygulanan bu ürünler seçilirken sağlık açısından herhangi bir zararı olmadığı tescillenen ve içinde dişlere hiçbir şekilde zarar vermeyecek diş beyazlatma ajanları bulunan ürünler tercih edilmelidir. Sağlık denetimine tabi tutulmayan ya da zarara neden olup olmayacağı bilinmeyen diş beyazlatma ürünlerinin dişlerde ciddi düzeyde hasara yol açabileceği gerçeği unutulmamalıdır.