Dişler gerek sosyal yaşamda gerek iş yaşamında kişinin yansıttığı imajla doğrudan ilişkilidir. Ağız ve diş sağlığına özen göstermek yalnızca kişinin daha sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olmasını sağlamakla kalmaz. Aynı zamanda estetik açıdan daha iyi bir görünüm oluşmasına ve kişinin öz güveninin gelişmesine yardımcı olur.
Ağız ve diş sağlığı uzun soluklu bir süreç olup çocukluktan itibaren günde 2 kez doğru bir teknikle dişler fırçalanmalıdır. Ancak pek çok farklı nedene bağlı olarak zaman içinde dişlerin sararması söz konusu olabilir. Kahve, çay, kola başta olmak üzere çeşitli yiyeceklerin ve içeceklerin tüketimi sonucu dişlerin beyazlığını yitirmesi riski vardır. Dişlerin fırçalanması sırasında diş minesinin üzerinde bulunan yiyecek ve içecek artıklarının bir kısmı temizleniyor olsa da geride kalıntılar kalması mümkündür.
Dişlerin sararmasına ve lekelenmesine neden olan diğer etken sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanılmasıdır. Tütün ürünlerinin kullanımı ağız içerisinde hijyeni bozar. Özellikle diş fırçasının tam olarak ulaşamadığı diş aralarında diş taşlarının oluşmasına neden olur. Tartar olarak da adlandırılan diş taşları ağız içinde bakterilerin oluşturduğu planların birikimiyle görülür. Sert bir yapısı olan diş taşları dişlerle diş etlerinin birleştiği bölgelerde ortaya çıkar. Diş taşlarının temizlenmesi yalnızca diş hekimleri tarafından gerçekleştirilebilen bir süreçtir.
Diş Beyazlatma Neden Yapılır?
Diş beyazlatma dişlerin mine tabakasında görülen sararmayı giderme amacıyla uygulanan kozmetik bir işlemdir. Mineral açısından zengin ve sert bir yapısı olan mine tabakası dişin alt tabakalarını koruma görevini üstlenen bir kılıf olarak da tanımlanabilir. Mine tabakasında sinir hücreleri yoktur. Kalsiyumdan zengin olan mine tabakası dişin beyazlatma işlemine tabi tutulan tabakası olma özelliğine sahiptir.
Dişlerdeki sararmalar dışsal ve içsel renklenmelerden kaynaklanabilir. Dış renklenmeler genellikle yanlış ya da eksik ağız ve diş bakımı, dişlerde renklenmelere neden olabilecek yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketilmesi, sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Dış renklenmeler genellikle diş minesinin üzerinde ince bir film tabaka şeklinde ortaya çıkar. Genellikle şekerle aminoasitlerin reaksiyonu sonucunda diş sararmasına yol açan maddelerin diş minesi üzerinde birikmesi söz konusu olabilir.
Bunun yanı sıra tükürüğün doğal yapısında bulunan proteinler kalsiyum köprüleri aracılığıyla yapışır ve plaklar meydana gelir. Renk değişikliğinin ilk aşamalarında dişlerin etkili diş macunlarıyla fırçalanması yeterli olur. Ancak zaman içinde birikmeye devam eden ve diş fırçalamayla tamamen temizlenmesi mümkün olmayan lekeler koyu bir renk alır. Sonuç olarak diş renginin koyulaşması ve dişlerdeki sararmaların kalıcı olması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Dişlerdeki içsel renklenmeler yaş alma, florür oranı yüksek suların tüketilmesi, dişlerde kalsifikasyonu engelleyici ya da homojen kalsifikasyonu önleyici ilaç kullanımı sonucu ortaya çıkabilir. İçsel renklenmelerin dişlerin fırçalanmasıyla giderilmesi söz konusu değildir. İçsel lekeler olduğu durumlarda mine ve dentin tabakalarına etki edebilecek beyazlatıcı ajanlar kullanılarak kromojen maddelerin oksitlenmesi ve dişin beyazlatılması çözüm olabilir. Yaşlanmaya ve genetik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan lekelenmeler ile sigara, çay, kahve tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan sararmalar diş beyazlatma işlemine en hızlı yanıt veren içsel renklenmelerdir.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma temelde ev tipi ve ofis tipi diş beyazlatma olmak üzere iki farklı yöntemle yapılır. Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından klinik ortamında yapılır. Öncelikle hasta muayene edilerek diş beyazlatma yapılmasına engel bir durumu olup olmadığı tespit edilir. Diş hekimi dişleri beyazlatma özelliğine sahip diş beyazlatma ajanlarını ve özel bir ışın kaynağını kullanarak prosedürü gerçekleştirirler. Uygulamanın kaç seansta tamamlanacağı her hasta özelinde ihtiyaçlara ve beklentilere göre değişiklik gösterebilir.
Ev tipi diş beyazlatma yönteminin uygulama süresi daha uzundur. Prosedürü hasta özelinde diş hekimi planlar, uygulamayı hastanın kendisi evde yapar. hastanın dişlerinden alınan ölçülerle diş beyazlatma kalıpları hazırlanır. Diş hekimi hazırlanan kalıpların içerisine koyulacak diş beyazlatma jellerini verirken hangi miktarda kullanılacağını belirtir. Hasta belirtilen süre boyunca belirtilen miktarda diş beyazlatma jelini, diş beyazlatma kalıplarının içine koyar ve dişlerine takar. Tedavinin başarısı için uygulama konusunda diş hekiminin talimatlarını eksiksiz bir şekilde yerine getirmek çok önemlidir.
Bazı durumlarda ofis tipi diş beyazlatma uygulamasının sonuçlarını pekiştirmek için prosedürün ev tipi diş beyazlatma uygulaması ile kombine edilmesi söz konusu olabilir. Diş beyazlatma bu alanda uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından, doğru hastaya doğru tekniklerle uygulandığı takdirde tamamen zararsız bir uygulamadır.
Genellikle ofis tipi diş beyazlatma uygulamasından sonraki birkaç gün boyunca geçici hassasiyet görülebilir. Bu durum çok ağrılı olmamakla birlikte kişinin konforunun azalmasına neden olabilir. Sıcak ve soğuk gıdalara karşı gelişen hassasiyet süresince sıcak ve soğuk gıdaların tüketiminden uzak duymak faydalıdır. Diş beyazlatma sonrası dişlerde gelişen hassasiyet genellikle kendiliğinden geçmesine karşın bu süreçte hassasiyet giderici jel ve diş macunlarından fayda sağlanabilir.