İnci gibi beyaz ve ışıl ışıl parlak dişlere sahip olmak herkesin en büyük hayalidir. Hatta dişlerinin görünmemesi için gülmekten kaçınan insan sayısı son derece fazladır. Bu amaçla geliştirilen farklı yöntemlerin uygulanmasıyla diş beyazlatma tedavisi uygulanabilir. Diş beyazlatma amacıyla uygulanan yöntemler ev ortamında karbonatla dişlerin beyazlatılmasından klinik ortamda diş beyazlatma jellerinin kullanılması ve lazer uygulanması gibi alternatifleri içerebilir. Daha beyaz görünen dişlere sahip olmak isteyen kişiler genellikle kalıcı ve dişlere zarar vermeyen diş beyazlatma yöntemlerine başvurmayı tercih etmelidir.
Toplum genelinde diş beyazlatma ile ilgili olarak merak edilen pek çok farklı nokta vardır. Diş hekimleri çok sık olmamak kaydıyla uygun ve uzun aralıklarla yapılan beyazlatma işleminin herhangi bir sakıncası olmadığını belirtir. Diş beyazlatma işleminden sonra geçici süreyle sıcağa ve soğuğa karşı diş hassasiyeti görülebilir. Dişlerde ortaya çıkması olası küçük boyuttaki aşınmaların ortadan kaldırılması için florür uygulaması yapılması fayda sağlayabilir.
Unutulmaması gereken gereken periyot aralıkları dikkate alınmaksızın, olması gerekenden sık uygulanan beyazlatma işleminin dişlerde mine ve doku kaybına neden olabileceğidir. Bununla birlikte dişlerde kararmaya yol açması riski de bulunur. Bu yüzden gereken özen gösterilmez ve olması gerekenden fazla beyazlatma yapılırsa dişte doku kaybı yaşanabilir ve dişler grimtrak bir renk alabilir.
Fazla miktarda diş beyazlatma işleminin uygulandığı durumlarda mine dokusunun içindeki maddelerin çözünmesi söz konusu olabilir. Bu durumda diş beyazlaması yerine dişlerin zamanla kararmaya başladığı gözlemlenebilir. Bu etkenler göz önünde bulundurularak bazı dişlerin yapısal özellikleri ve nitelikleri gereği yalnızca belirli bir seviyeye kadar beyazlayabileceği kabul edilerek gereğinden fazla beyazlatma yapmaktan kaçınılmalıdır.
Klinik ortamında yapılan diş beyazlatma işleminin sıklığı en çok merak edilen konulardan biridir. Diş beyazlatma uygulaması en az 1 ila 2 yıl gibi aralıklarla tekrarlanmalıdır. Daha kısa aralıklarla yapılan uygulamaların dişlere zarar verebileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir.
Güzel bir gülümsemenin değişmez unsuru beyaz ve parlak dişlere sahip olmaktır. Doğuştan beyaz ve parlak dişlere sahip olan insan sayısı az olduğu gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak dişlerde renklenmeler oluşması da istenilen gülüşe sahip olmayı engelleyebilir. Dişler düzenli olarak fırçalansa dahi dişlerin kendi yapısal özelliklerinden kaynaklanan renklenmelerin bu şekilde önlenmesi söz konusu değildir.
Diş renginin istenilen beyazlıkta olmaması bireyin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında yer alır. Dişlerinin beyazlığından, parlaklığından ve görünümünden hoşnut olmayan bireyle istedikleri gibi gülemezler, fotoğraf çekimi ya da konuşma sırasında kendilerini ağızlarını gizlemek zorunda hissedebilirler. Buna bağlı olarak dişlerin görünümüyle dişlerdeki renk ve şekil bozukluklarının pek çok kişide öz güven kaybına hatta psikolojik sorunlara neden olabileceği söylenebilir.
Dişlerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan renklenmelerin diş beyazlatma işlemi ile giderilmesi mümkündür. Diş beyazlatma günümüzde en çok tercih edilen estetik diş hekimliği tedavilerinin başında gelir. Diş beyazlatma uygulaması dişlerde herhangi bir zarara neden olmaz. Güvenilir, hızlı ve etkili bir yöntem olan diş beyazlatma diğer restoratif yöntemlere oranla daha pratik, ekonomik ve etkili bir prosedür olma özelliğine sahiptir. Diş beyazlatma işlemi ile dişlerin yüzeyine uygulanan diş beyazlatma ajanları dişlerde renk koyulaşmasına neden olan etkenlerin diş yapısından uzaklaşmasını sağlar.
Diş beyazlatma işlemi diş taşı temizliğinden sonra gerçekleştirilen polisaj işleminden farklı özeliklere sahiptir. Diş beyazlatma uygulaması yapılarak dişlerin kendi renk tonunun 2 ila 3 tona kadar açılması sağlanabilir. Diş beyazlatma diş hekimi tarafından klinik ortamında uygulanan ofis tipi diş beyazlatma ve diş hekimi kontrolünde ancak hasta tarafından ev ortamında uygulanan ev tipi diş beyazlatma olmak üzere iki farklı yöntemle uygulanabilir.
Dişlerin Rengi Neden Değişir?
Diş lekelenmeleri birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Günlük yaşamda çay ve kahve gibi dişlerde renklenmelere yol açan maddelerle sigaranın çok fazla tüketilmesi dişlerde renklenmeye neden olan etkenlerin başında gelir. Dişin en dış tabakası olan mine tabakasında minik gözenekler vardır. Yenilen ve içilen her tür gıda bu gözeneklerden içeri girerek lekelenmeye neden olur. Bu lekeler zaman içinde dişlerin doğal renginde koyulaşmaya yol açabilir.
Çocukluk döneminde dişler oluşurken yaşanan birtakım yapısal bozukluklar, anne karnında ya da bebeklik döneminde maruz kalınan bazı antibiyotikler ile sulardaki flor miktarı da dişlerde renklenmeye neden olabilen etkenler arasında sayılabilir. Diğer yandan kök kanal tedavisi uygulanan dişler zaman içinde doğal rengini kaybedebilir ve koyu bir renk alabilir.
Dişleri sarartan etkenlerden bir diğeri yaşlanmadır. Yaş ilerledikçe dişlerde çatlama ve yüzeylerinde pürüzlenme ortaya çıkar. Bunun sonucunda dişler daha fazla leke tutmaya ve sararmaya başlar. Aynı şekilde düzgün ve yeterli ağız bakımının yapılmaması da dişlerin lekelenmesine yol açan etkenler arasında sıralanabilir. Dişlerde oluşan lekelenmeler iç renklenme ve dış renklenme olarak kategorize edilir. Her iki renklenme türünün özellikleri birbirinden farklıdır.
Diş Beyazlatma Uygulaması Ne Zaman Yapılmalı?
Son zamanların en popüler uygulamalarından diş beyazlatma pek çok kişi için göz alıcı gülümsemelere kavuşmanın en garantili yoludur. Diş beyazlatma, dişlerin yüzeylerindeki gözenekli mine ve dentin yapılarında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin beyazlatma jelleri kullanılarak uzaklaştırılması işlemidir. Günümüzde oldukça sık şekilde uygulanan iki farklı diş beyazlatma uygulaması vardır. Bunlardan biri bireylerin ev ortamında kendi başlarında uygulayabileceği bir yöntemken ikincisi klinik ortamında diş hekimleri tarafından gerçekleştirilir. Her iki uygulama da dişlerin beyazlatılmasında etkilidir. Ancak hangi uygulamanın tercih edilmesi gerektiği; hastanın dişlerinin renk tonuna, tedavinin ne kadar hızlı bir şekilde sonlandırılmak istenildiğine, hastanın isteğine bağlı olmakla birlikte son karar diş hekimi tarafından belirlenmelidir.
Ofis bleaching yöntemi adından da anlaşılacağı üzere diş hekimi muayenehanesinde gerçekleştirilir. Uygulamanın temelinde diş hekiminin uygun gördüğü beyazlatma jelinin ısı uygulaması ya da ultraviyole ışıkla hastanın dişlerine uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Uygulamadan önce dişler muayene edilir. Diş taşları ve diş yüzeyi profesyonel bir şekilde temizlenir. Diş yüzeyi cilalandıktan sonra dişin fotoğrafı alınır ve dişin tonu tespit edilir. Uygulama sırasında diş etlerinin herhangi bir zarar görmesinin engellenmesi için diş etini koruma özelliğine sahip bir jel uygulanır. Ayrıca gözlerinin korunması amacıyla hastaya gözlük takılır. Yaklaşık 20-30 dakikalık bir uygulamanın ardından diş beyazlatma işlemi tamamlanır. Çoğunlukla istenilen beyazlığın elde edilebilmesi için tek seans yeterli olur. Ancak bazı durumlarda hastanın diş tonu nedeniyle daha fazla seans uygulanması ihtiyacı oluşabilir.
En Doğru Yöntem İle En Etkili Sonuçları Alabilirsiniz
Ev tipi diş beyazlatma kişinin evde kendi kendisine uygulayabileceği bir yöntemdir. Ofis tipi diş beyazlatma işlemine göre daha uzun bir uygulama süresi vardır. Diş hekimi tarafından yapılan ölçümler ve analizler sonucunda kişiye özel plaklar hazırlanır. Diş hekimi hastaya bu plakları gün içerisinde kaçar saat takması gerektiği konusunda bilgilendirmede bulunur. Kişiye özel hazırlanan plakların içerisine, dişlerin ön kısmı ile temas edecek şekilde beyazlatma jeli sıkılır. Dişlere takılan plaklar diş hekimi tarafından önerilen süre boyunca diş üzerinde bekletilir. Genellikle 1-2 hafta sonunda dişlerde arzu edilen beyazlamaya erişilmesi söz konusu olur.
Diş Beyazlatma Uygulamasından Önce
Diş beyazlatma diş hekiminin yaptığı muayenenin ardından uygulama yapılmasında herhangi bir sakınca tespit edilmeyen kişilere yapılabilir. Diş beyazlatma işleminin tespit edilen herhangi bir yan etkisi yoktur. 12 yaşından büyük olan ve bu uygulamayı yaptırmak isteyen herkese diş beyazlatma yöntemleri uygulanabilir. Ancak ilerlemiş diş eti sorunları yaşayan ve ilerlemiş çürükleri bulunan kişilere diş beyazlatma uygulaması yapılması önerilmez. Bu durumda öncelikle kişinin diş eti sorunlarının ve çürüklerinin tedavi edilmesi daha sonra diş beyazlatma yapılması gerekir.
Diş beyazlatma uygulamasını takip eden ilk 24 saatlik süre içerisinde dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet yaşanması normal olarak kabul edilir. Diş hekimi tarafından belirtilen süre içerisinde renklendirici özelliğe sahip gıdaların ve asitli gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Ayrıca sigara kullanımından uzak durulmalıdır. Aksi takdirde erken dönemde diş beyazlatma uygulamasının etkisinin azaltılması gibi istenmeyen bir durumla karşılaşılabilir. Uygulamanın etkisi kullanıma bağlı olmakla birlikte yaklaşık 12 ay sürer. Kalıcılığın uzatılabilmesi için 12-18 ayda bir beyazlatma uygulamalarının yinelenmesi önerilir. Bu durum aynı zamanda diş minesinin rutin olarak onarımı ve daha uzun ömürlü olması üzerinde de etkiye sahiptir.
Diş Beyazlatma Hakkında Merak Edilenler
Tek diş beyazlatma diğer bir deyişle içten beyazlatma kanal tedavisinden sonra renk değişiminin söz konusu olduğu dişlere uygulanır. Uygulama için öncelikle dişteki dolgu sökülür, açılan boşluğa beyazlatma jeli uygulanmasının ardından geçici dolgu ile diş sıkıca kapatılır. Dişte istenilen renge ulaşılana kadar seans uygulanmaya devam edilir. Bu uygulama esnasında kanal dolgusu çok iyi izole edildiği takdirde içten beyazlatmanın dişe herhangi bir zararı olması söz konusu değildir.
Dişlerinin rengi beyaza yakın olan ve yalnızca birkaç ton daha açık hale gelmesini isteyen kişiler evde diş beyazlatma yöntemlerinden yeterli verimi alabilirler. Ancak dişlerde renklenmeye neden olan yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi ve sigara kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak dişlerdeki renk değişikliği fazlaysa kombine diş beyazlatma yönteminin uygulanması faydalı olabilir. Bu kararın verilebilmesi için hasta diş hekimi tarafından muayene edilmelidir.
Kombine diş beyazlatma yönteminde ev tipi ve ofis tipi diş beyazlatma yöntemleri kombine şekilde uygulanır. Diş hekimi muayenehanesinde ofis tipi beyazlatma işlemi uygulandıktan sonra evde yapılan beyazlatma işlemi ile uygulama ile elde edilen sonuçların pekiştirilmesi sağlanır.
Bu yöntemler dışında hastaların eczanelerden temin etmesi mümkün olan ve “over the counter” olarak da bilinen beyazlatıcı diş macunu, ağız gargarası, diş beyazlatma bandı gibi ürünlerin kullanımı da tercih edilebilir. Ancak bu ürünlerin kullanımı ile elde edilebilecek olan etki ofis tipi ve ev tipi bleaching yöntemlerine oranla çok daha azdır.