En çok tercih edilen dental diş hekimliği prosedürlerinden biri olan diş kaplama birçok farklı yöntem ile gerçekleştirilebilmektedir. Dişlerde çürük ya da dolgu yapılmayan ve günlük yaşantıyı olumsuz yönde etkileyen durumlar söz konusu olduğunda pek çok kişi “Diş kaplama nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını merak eder. Diş kaplama temelde pek çok farklı yöntem kullanılarak yapılabilse de hasta özelinde yapılan değerlendirmeler sonucunda hastanın ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun yöntem tercih edilmelidir.
- Diş kaplama tedavisinde ilk adım kaplama yapılacak olan dişlerin ölçülerini almaktadır.
- Diş ölçüleri alındıktan sonra uygulanacak kaplama malzemesi seçilir.
- Diş ölçüleri alındıktan sonra gerekli ağız ve diş temizliği işlemleri tamamlanır.
- Diş kaplaması tedavisi için gerekli şeklin elde edilebilmesi için kalıplar hazırlanır. Hazırlanan kalıplar geçici süreliğine dişlerin üzerine yerleştirilir.
- Dişlerin kalıba uygun olup olmadığının öğrenilebilmesi için hastanın diş üzerine yerleştirilen kalıplarla geçici bir süreliğine zaman geçirmesi sağlanır.
- Diş üzerinde kalıp varken herhangi bir sıkıntı ya da rahatsızlık hissedilmesi söz konusu olduğunda gerekli çözümler uygulanır.
- Uygunluk konusunda emin olunduktan sonra diş kaplamaları kalıcı olarak takılır.
Diş kaplama günümüzde en sık uygulanan dental diş hekimliği prosedürleri arasında yer alır. Diş kaplamanın en önemli özelliği farklı yöntemlerle uygulanabiliyor olmasıdır. Dişilerde çürük ya da günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen bazı durumlar olması ve dolgu yapılamaması gibi durumlarda sıklıkla diş kaplama tedavisine başvurulur. Diş kaplama tedavisinin yapılması sırasında pekçok farklı yöntemden biri tercih edilebilmekle birlikte dikkat edilmesi gereken nokta hasta özelinde gerekli değerlendirmeler yapılması, hastanın ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun yöntemin tercih edilmesidir.
Diş kaplama tedavisi uygulanacak hastalarda gerçekleştirmesi gereken ilk adım diş ölçüsü almaktı. Daha sonra kaplama malzemesi seçilerek ağız ve diş temizliği yapılır. Alınan ölçülere göre kalıplar hazırlanır. Bu aşama çok önemlidir. Çünkü ölçülerin doğru alınması ve kalıpların doğru hazırlanması halinde istenilen sonuç elde edilebilmektedir. Alınan ölçülere göre hazırlanan kalıplar geçici bir süreliğine dişlerin üzerine yerleştirilir. Bu aşamada hastanın dişleri üzerine yerleştirilen kalıplarla geçici bir süre zaman geçirmesi ve dişlerin kalıba uygunluğunu değerlendirmesi istenir. Hasta dişin üzerinde kalıp varken herhangi bir rahatsızlık hissetmezse bir sorun olmamakla birlikte tam tersi durumda gerekli çözümler uygulanır. Kalıpların uygunluğundan emin olunduğu takdirde diş kaplamaları hastanın dişlerine kalıcı olarak takılır.
Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Diş kaplamaların üç farklı türü vardır. Zirkonyum diş kaplama, porselen diş kaplama ve metal destekli diş kaplama diş kaplama çeşitleri arasında sayılabilir. Diş kaplama çeşitlerinden her birinin farklı özellikleri vardır. Bu doğrultuda sağlamlıkları, fiyatları ve kullanım ömürleri değişiklik gösterebilir.
Zirkonyum Diş Kaplama
Zirkonyum diş kaplama tedavisinde kullanılan zirkonyum malzeme kolayca şekil alabilir. Beyaz rengi sayesinde dişlerin doğal rengiyle kolayca uyum sağlar. Kazandırdığı doğal görünümden dolayı yapay diş gibi görünmedikleri gibi son derece doğal bir görünüm verirler.
Zirkonyum kaplamaların içinde metal yoktur. Hassas bir kaplama olmamaları nedeniyle sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinde sorun yaşanmaz. Uzun ömürlü zirkonyum kaplamaların avantajlarının yanı sıra farklı dezavantajları da vardır.
Zirkonyum diş kaplama tedavisinde kullanılan zirkonyum malzemenin en önemli özelliklerinden biri kolayca şekil almasıdır. Zirkonyum sahip olduğu beyaz renk sayesinde dişlerin doğal rengi ile uyumlu bir görünüm elde edilmesini sağlar. Doğal görünüm kazandıran zirkonyum dişlerde estetikten uzak, yapay bir görünüm oluşmasına neden olmaz
Zirkonyum diş kaplamalarının içerisinde metal bulunmaz. Hassas bir kaplama olmadıkları için sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler tüketilirken zirkonyum diş kaplama tedavisi olan kişiler herhangi bir sorunla karşılaşmaz. Bununla birlikte tüm dental diş hekimliği prosedürlerinde olduğu gibi zirkonyum diş kaplamalarının da bazı avantaj ve dezavantajları vardır.
Porselen Diş Kaplama
Porselen diş kaplama eski zamanlardan günümüze en çok tercih edilen diş kaplama yöntemi olma özelliğin sahiptir. Çok estetik bir görünümü vardır. Bu sayede kişinin dış görünümünden memnun olmasını ve öz güveninin tazelenmesini sağlar. Metal içerikli diş kaplamalarda söz konusu olduğu üzere diş yüzeyinde çizilmeler görülmez.
Diğer diş kaplama yöntemlerine göre sağladığı en büyük avantajlardan biri daha doğal görünüm olan porselen diş kaplama ön dişlerde estetik açıdan mükemmelliği yakalamak için tercih edilebilir. Dişler için mükemmel koruma sağlayan porselen diş kaplama implant yapılan dişlerin ağızla uyumluluğunu artırır. Diş etleri için de zararlı değildir. Takma dişler ile köprülerin ağızda güvenli bir şekilde tutunmasına yardımcı olur. Ayrıca uzun ömürlüdürler.
Diğer yandan porselen diş kaplamalar kuvvetli ısırıklara dayanıklı değildirler. Ayrıca diğer restoratif yöntemlere göre porselen diş kaplamaların dayanıklılığı daha azdır. Bu sebeple porselen diş kaplamalarının genellikle ön dişlerde kullanılması tercih edilir.
Eski zamanlardan günümüze kadar en çok tercih edilen dış kaplama yöntemi porselen diş kaplamadır. Porselen diş kaplama çok estetik görünüyor. Bu yüzden porselen diş kaplama yapılan kişi dış görünümünden memnun niyet duyar, öz güveni tazelenir. Porselen diş kaplama yönteminde metal içerikli diş kaplamalar da karşılaşılması olası dış yüzeyi çizikleri görülmez.
Porselen diş kaplama yönteminin diğer diş kaplama yöntemleri karşısında avantajlı olduğu en önemli konu çok doğal bir görünüm sağlamasıdır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde estetik açıdan mükemmel bir görünüm yakalamak için porselen diş kaplama yöntemi tercih edilir. Porselen diş kaplama dişler için mükemmel koruma sağladığı gibi implant tedavisi uygulanan dişlerin ağızla uyumluluğunu artırma özelliğine sahiptir. Porselen diş kaplamanın diş etleri açısından hiçbir zararı yoktur. Uzun ömürlü olan porselen diş kaplama takma dişler ve köprülerin ağızda güvenli bir şekilde tutunmasına yardımcı olur.
Bununla birlikte porselen diş kaplamalar kuvvetli ısırıklara karşı dayanıklı bir yapıda değildir. Ayrıca porselen diş kaplamaların dayanıklılığı diğer restoratif yöntemlere oranla da daha azdır. Bu yüzden dış hekimlerinin tercihi porselen diş kaplamalarının genellikle ön dişlerde kullanılması yönünde olmaktadır.
Metal Destekli Diş Kaplama
Metal destekli diş kaplamalar diş kaplamasının daha dayanıklı olması amacıyla sıklıkla uygulanır. Ancak zaman içerisinde ağız kokusuna ve diş çürümesine neden olma gibi birtakım riskleri bulunur. Metal destekli diş kaplamalarda kullanılan metallerin maliyetleri artırması söz konusu olabilir. Diğer yandan ışık geçirgenliklerinin bulunmaması nedeniyle hastaya beklenen oranda doğal bir görüntü vermesi mümkün değildir.
Metal kaplamalar diş ve diş eti ile biyolojik olarak uyum sağlayamadığı için diş etine tam olarak oturmazlar. Bunun sonucunda dişler ve diş etleri arasında boşluklar meydana gelebilir. Bu boşluklara besin artıklarının dolmasıyla birlikte doğal dişlerin çürümesi ve ağız kokusu oluşması gibi kişinin konforunu olumsuz yönde etkileyen sorunlarla karşı karşıya kalınabilir.
Metal destekli diş kaplamalar dayanıklılık özellikleri nedeniyle diş kaplama tedavilerinde sıklıkla tercih edilirler. Metal destekli diş kaplamaların zaman içinde diş çürümesini ya da ağız kokusuna neden olması riski vardır. Işık geçirgenlikleri bulunmadığı için metal destekli diş kaplama tedavisinden sonra hastanın istediği oranda doğal bir görünüm elde etmesi söz konusu olmayabilir.
Metal destekli diş kaplamalar dişler ve diş etleri ile biyolojik olarak uyum sağlayamadığından diş etine tam olarak oturmaları söz konusu değildir. Bunun sonucunda dişler ve diş etleri arasında boşluklar meydana gelmesi riski bulunur. Besin artıklarını bu boşluklara dolduğu takdirde doğal dişler çürüyebilir, ağız kokusu oluşabilir diğer bir deyişle hastanın konforunu olumsuz yönde etkileyebilecek birtakım sorunlar ortaya çıkabilir.
Diş Kaplamaları Nasıl Temizlenir?
Diş kaplamalarının uzun süreli ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için kaplamaların bakımı düzenli ve eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. Bu kapsamda dişler günde en az iki kez fırçalanmalı aynı zamanda diş ipi kullanımıyla ağız ve diş bakımı rutini tamamlanmalıdır.
Dişlerin arasında kalan yemek kalıntıları zaman içinde ağız kokusuna neden olabilmektedir. Ağız kokusu oluşumunun önlenmesi için ağız ve diş bakımı rutini aksatılmamalıdır.
Diş Kaplamaların Temizliği ve Bakımı
Diş kaplamalarının uzun süre boyunca ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için kaplamaların bakımının doğru ve düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Bu doğrultuda dişler günde en az iki kez fırçalanmalıdır. Bunun yanı sıra düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca ağız gargaralarının ağız ve diş bakımı rutinine dahil edilmesi fayda sağlayan bir etken olarak kabul edilir. Dişlerin arasında kalan yemek kalıntılara zaman içinde ağız kokusuna neden olabileceğinden dolayı ağız ve diş bakımı rutininin aksatılmaması konusunda gereken özen gösterilmelidir.
Diş kaplamalarının uzun süre kullanılabilmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli konu; her hasta özelinde uygun kaplama tekniğinin belirlenmesi, bu konuda uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından tedavinin gerçekleştirilmesidir.
Hangi Diş Kaplamasını Yaptırmalıyım?
Diş kaplama tedavisinin uygulanması gerekliliği bulunan hastalarda hangi diş kaplama tekniğinin kullanılmasına karar vermek zorlu bir süreç haline gelebilir. Diş kaplama tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri kaplamanın uzun ömürlü ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesidir.
Diş kaplamalarının ömrü hastadan hastaya değişebileceği için hangi kaplama tekniğinin hasta için uygun olduğu konusundaki karar diş hekiminin değerlendirmesi sonucu verilir. Diş kaplama tedavisinden sonra dişlerdeki yamuklukların ve çapraşıklıkların giderilmesi için ortodontik tedaviden faydalanılması da gündeme gelebilir.
Kaplama dişler takıldıktan sonra bazı durumlarda diş etine baskı yapması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Kaplama dişin uyguladığı baskı zaman zaman ağrıya da neden olabilir. Vücut bu ağrıyı kısa sürede kompanse edebilmekle birlikte ağrı geçmezse diş hekimine başvurulması gereklidir.