Diş Taşı Temizliği
Besinlerin öğütülerek sindirim için hazır hale getirilmesinden sorumlu olan dişlerin ve ağız sağlığının korunabilmesi hem de diş eti hastalıklarının, diş çürüklerinin ve diş kayıplarının önlenebilmesi için her yaşta düzenli olarak ağız bakımı yapılması gerekiyor. Ağız ve diş bakımı dişlerin düzenli olarak fırçalanması, diş ipi kullanılması ve diş temizliği gibi her öğünden sonra uygulanması gereken adımları içeriyor. Ağız ve diş bakımının düzenli ve doğru bir şekilde uygulanmamasına bağlı olarak ya da bazı çevresel etkenler nedeniyle dişlerde diş taşları ve lekeler oluşabiliyor. Bu durumda diş hekimleri tarafından özel ekipmanlar kullanılarak yapılan diş temizleme uygulamalarına ihtiyaç duyulabiliyor.
Diş Taşı Temizliği Nedir?
Tüketilen besinlerin ağız içinde oluşturduğu asidi ortamlar ve besinlerin dişlerde bıraktı kalıntılar, dişlerde bakteri plaklarının birikmesine neden olabiliyor. Bakteri plaklarının temizlenmesi, ağızda ve dişlerde kalan besin kalıntılarının giderilmesi ve ağızda oluşan asidik pH’ın nötralize edilebilmesi için düzenli olarak dişlerin fırçalanması gerekiyor. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi ağız ve diş bakım uygulamalarının düzenli olarak yapılmaması durumunda dişlerde oluşan bakteri plakları uzunca bir süre kalıyor. Bu durumda bakteriler diş minesine zarar vererek diş çürüklerine neden olabiliyor. Bir kısım bakteri plağı da sertleşerek diş taşlarını oluşturuyor. Oldukça sert bir yapıda olan ve normal diş fırçalama ile giderilmesi mümkün olmayan diş taşlarının diş hekimleri tarafından özel ekipmanlar kullanılarak temizlenmesi gerekebiliyor. Tartar temizliği ya da detertraj olarak da bilinen diş taşı temizliği ile bakteri plağının dişlerin üzerinde sertleşmesi sonucu oluşan, sarı ya da kahverengimsi rengi nedeniyle diş üzerinde fark edilebilen diş taşlarının temizlenmesi sağlanıyor.
Diş Taşı Temizliği Zararlı mıdır?
Diş taşı temizliğinin zararlı bir uygulama olmadığı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Bakterilerin plaklar halinde sertleşmesi sonucunda olulan diş taşları; ağız kokusu, diş eti rahatsızlıkları, diş renklenmeleri ve çürükler başta olmak üzere pek çok ağız ve diş sağlığı sorununa neden olabiliyor. İlerleyen dönemde diş kaybına dahi neden olabilecek sorunların erken dönemde önlenebilmesi adına diş taşı temizliği yaptırılması son derece doğru bir adım olarak kabul ediliyor.
Diş Taşı Temizlenmesi Kimler İçin Uygundur?
Diş taşı temizliği esnasında diş minesine herhangi bir hasar verilmediği için her yetişkin bireye uygulanabiliyor. Ancak çocuklara ve süt dişi bulunan hastalara diş taşı temizliği yapılamıyor. Süt dişleri zamanı geldiğinde döküleceğinden bu aşamada oluşan tartarların temizlenmesine ihtiyaç duyulmuyor. Diş taşı temizliği genelde 65 yaş üzeri grup tarafından tercih edilen takma dişlere de yapılabiliyor.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Diş taşı temizliği yapılmadan önce hastanın detaylı bir ağız muayenesinden geçirilmesi gerekiyor. Muayenenin ardından diş taşı temizliğini gerektiren sorunlar tespit edildiği takdirde işlem uygulanabiliyor. Diş taşı temizliği sırasında çeşitli aletlerin kullanılmasıyla diş yüzeyinde bulunan tartarlar ve plaklar temizleniyor. Bu aletler diş minesine zarar vermeyip yalnızca dişin yüzeyini kaplamış olan plakların ve tartarların uzaklaştırılmasını sağlıyor. İşlemin ardından diş yüzeyinde temiz ve pürüzsüz bir görünüm elde edilebiliyor. Plak ve tartar temizliğine ek olarak gerekli görüldüğü takdirde renk değişimi olan dişlerde beyazlatmaya ve parlatmaya yönelik uygulamalar da gerçekleştirilebiliyor. Diş taşı temizliği, diş eti iltihabının yanı sıra buna bağlı olarak diş eti çekilmesi ve diş kayıplarına kadar ilerleyebilen sorunların engellenmesinde oldukça önemli bir yere sahip bulunuyor.
Ağız ve diş bakımını düzenli şekilde yapan kişilerde dahi besinlerde ve tükürük salgısında bulunmakta olan bazı mineraller nedeniyle diş taşlarının oluşumu birkaç yılda bir tekrarlayabiliyor. Diş taşı temizliği işlemine genellikle ultrasonik cihazların kullanılmasıyla başlanıyor. Bu aletler diş taşlarının titreşim yoluyla çatlatılmasını sağlıyor. Büyük tartarlar bu işlemle dişlerden ayrıldıktan sonra ağız içerisine su püskürtülüyor ve dökülen tabakalar temizleniyor. Ardından ince yapılı aletlerle küçük tartarların temizliğine geçiliyor. Dişlerin kıvrımlı bölümlerinde ve diş aralarında biriken tartarların tümü temizlenene kadar bu işlem sürdürülüyor. Tartarlar tamamen temizlendikten sonra diş cilası ya da florür içerikli macunlar uygulanarak temizleme işlemi sonlandırılıyor.
Diş taşı temizliği işleminin ardından hastanın 2 saat boyunca herhangi bir şey yememesi ve içmemesi, ilk 24 saat süresince de sıcak ve soğuk şeylerden uzak durması gerekiyor. Diş taşı temizliğinin ardından diş etlerinde sızı olması ve birkaç gün boyunca soğuk sıcak hassasiyeti yaşanması mümkün olabiliyor ve bu durum doğal kabul ediliyor. Oluşan hafif şişliklerin giderilmesi için diş etlerine dışarıdan buz torbası uygulanabiliyor. İlk günlerde hafif ağrı hissedildiği takdirde doktor tarafından reçete edilen ağrı kesicilerin kullanılması yeterli olabiliyor. İyileşmenin hızlandırılması için bir bardak ılık suya eklenen tuz ile gargara yapılması fayda sağlayabiliyor.
Diş taşı temizliğinin ardından diş temizliği oldukça önemli bir nokta olarak kabul ediliyor. Tedavinin hemen ardından hasta için diş temizliği bir miktar zorlu olabiliyor. Ancak diş fırçalamaya ve diş ipi kullanımına devam edilmesi gerekliliği uzmanlar tarafından vurgulanıyor. İlk günlerde hafif kanamalar görülebildiğinden antiseptik ağız gargaralarının kullanımı da önerilebiliyor. Diş taşlarının yoğun olduğu ya da diş eti hastalıklarının ilerleyen dönemlerinde yapılan diş taşı temizliği uygulamasından sonra dişlerin bir miktar sallanması söz konusu olabiliyor. Diş taşı temizliğinin ardından 6 ayda bir kontrol için diş hekimine gidilmesi gerekiyor. Gerekli görüldüğü takdirde diş hekimi tarafından diş taşı temizliği işlemi tekrar edilebiliyor.
Diş Taşı Temizliği Kaç Dakika Sürer?
Diş taşı temizliği genellikle 10 – 15 dakika içerisinde tamamlanıyor. Ancak diş taşlarının yoğunluğunun fazla olması işlem süresinin uzamasına neden olabiliyor.
Diş Taşı Temizliği Fiyatları
Diş taşı temizliği fiyatları hastanın ağız içi durumu, diş taşlarının yoğunluğu ve uygulamayı yapan doktora ya da kuruma göre farklılık gösterebiliyor.
Diş Taşı Temizliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Diş Taşı Temizliği nedir?
Diş taşı dişlerde yiyeceklerin ve tükürüğün etkisiyle bakterilerin çökelip değişik renklerde taşlaşması olarak tanımlanabilir.
Diş taşı temizliği nasıl yapılır?
Genellikle kavitron denilen ultrasonik kazıyıcılarla taşların dişlerden kırılarak ve kazınarak uzaklaştırılması işlemidir.
Diş Taşı Temizliği Zararlı mıdır?
Diş taşlarının yerleştiği bölge olarak dişi çevreleyen kemiği seçtikleri için onun yerine geçip kemik kayıplarına yol açarlar. Diş taşları temizlenmezse bu dişi saran ve dişlerin ağızda kalmasını sağlayan kemik çok erir ve dişler sallanıp düşerler. Bu yüzden uzaklaştırılmaları gereklidir. Dişlere verdiği zarar ise ancak çok sık uygulanırsa oluşur. Önemli olan aslında diş taşı oluşmamasını sağlamaktır bu da kişisel diş bakımıyla mümkün olabilir.
Diş taşı temizletmek zararlı mıdır?
Diş taşlarının yerleştiği bölge olarak dişi çevreleyen kemiği seçtikleri için onun yerine geçip kemik kayıplarına yol açarlar. Diş taşları temizlenmezse bu dişi saran ve dişlerin ağızda kalmasını sağlayan kemik çok erir ve dişler sallanıp düşerler. Bu yüzden uzaklaştırılmaları gereklidir. Dişlere verdiği zarar ise ancak çok sık uygulanırsa oluşur. Önemli olan aslında diş taşı oluşmamasını sağlamaktır bu da kişisel diş bakımıyla mümkün olabilir.
Çalışma Saatlerimiz
- Haftaiçi 09:00 – 18:00
Cumartesi 09:00 – 18:00
Randevu ile hizmet vermekteyiz
Randevu Formu
Çalışma Saatlerimiz
Pazartesi: 09:00 – 18:00
Salı: 09:00 – 18:00
Çarşamba: 09:00 – 18:00
Perşembe: 09:00 – 18:00
Cuma: 09:00 – 18:00
Cumartesi: 09:00 – 18:00
Pazar: Kapalı
Google Yorumları