Dış görünüş hiç şüphesiz insanlarla kurulan yüz yüze iletişimde çok önemli bir yere sahiptir. Bakımlı dişlere sahip olmak karşımızdaki kişiler üzerinde olumlu bir izlenim bırakılmasını sağlar. Sararmış ve bakımsız dişlere sahip yalnızca özel hayatta değil profesyonel hayatta da olumsuz etki bırakılmasına neden olabilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için rutin diş bakımının ve diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması çok önemlidir. Bunun dışında evde kendi başınıza uygulayacağınız bazı yöntemler de bulunmaktadır.
Bleaching (Diş Beyazlatma)
Mine ve dentin yapısından dolayı normale oranla daha koyu renklere sahip olan dişlerin ve farklı nedenlere bağlı olarak dişlerin üzerinde meydana gelen lekelenmelerin giderilmesi için Bleaching yani Diş Beyazlatma sürecinden yararlanılır.
Diş beyazlatma işlemi ile dişlerin 9-10 tona kadar zararsız bir şekilde beyazlatılması sağlanabilmektedir. Diş beyazlatma prosedüründe profesyonel kullanıma yönelik materyaller kullanılmakta olup diş hekimi muayenesinden sonra kişi özelinde hazırlanan ilaçlar uygulanarak gerçekleştirilir.
Dişler üzerinde biriken gıda artıklarının yanı sıra sigara, çay, kahve kullanımına ve fırçalama alışkanlığına bağlı olarak ortaya çıkan lekelenmeler diş hekimi muayenehanesinde yapılacak olan diş taşı, plak temizliği ve cilalama işlemi ile giderilebilmektedir.
Bleaching işlemi Home bleaching ve office bleaching olarak ikiye ayrılmaktadır. Home bleaching diş hekiminin yönlendirmesi ve talimatları ile kişinin kendi kendisine evde uygulayabileceği bir yöntem olma özelliğine sahiptir. Hastanın ağzından alınan ölçü ile kişiye özel bir beyazlatma plağı uygulanmakta ve hasta her gün belirli süreler boyunca içine beyazlatıcı jel sürdüğü plağı dişlerine takmaktadır. Home bleaching dişlerin mevcut durumuna ve elde edilmek istenilen beyazlığa göre ortalama 7-10 gün uygulanır.
Office bleaching yöntemi dişlerde hızlı bir beyazlama istenildiği durumlarda en etkili çözümdür. Diş hekimi tarafından muayenehane ortamında uygulanan bu prosedürde diş etleri izole edildikten sonra üzerine ilaç sürülür ve ilacın etkinliğinin artırılması için üzerine mavi ışık uygulaması yapılır. Tekrarlayan seanslar sonrasında istenilen beyazlığa erişildiğinde işleme son verilir. Bazı durumlarda ofis tipi diş beyazlatma, ev tipi diş beyazlatma yöntemi ile sürdürülerek pekiştirilir.
Bleaching Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bleaching işlemi mutlaka diş hekimi kontrolünde yapılmalı ve diş hekiminin talimatlarına harfiyen uyulmalıdır. Dişlerde çürük, kırık, çatlak bulunması kullanılan kimyasal maddelerin bu alanlara etki etmesine ve zarar vermesine neden olabilir. Bu nedenle diş beyazlatma işlemi uygulanmadan önce mutlaka dişlerdeki bu tür sorunlar giderilmelidir. Beyazlatma işleminden sonra belirli bir süre dişleri renklendirme özelliğine sahip olan sigara, çay, kahve vb kullanımından uzak durulmalıdır. Aynı zamanda dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanmasına, ağız ve diş bakımının eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesine özen gösterilmelidir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Doğal diş beyazlatma yöntemleri olduğundan daha parlak ve daha beyaz dişlere kavuşmak isteyen kişilerin her evde bulunan malzemelerle kendi başlarına uygulayabilecekleri prosedürlerdir. Ancak bu yöntemleri uygulamanın rutin diş hekimi kontrollerine gitme gerekliliğini ortadan kaldırmayacağı unutulmamalıdır.
Doğal diş beyazlatma yöntemleri uygulanarak gün içerisinde tüketilen ve dişlerin sararmasına neden olan birçok maddenin bıraktığı hasar engellenebilmektedir. Özellikle sigara ve kahve tüketiminden dolayı artan diş sararmasını minimize edilebilmektedir.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemlerinin başında limon ve karbonat karışımının dişlere uygulanması gelir. Bunun için karbonata limon sıkılıp karıştırılır ve diş fırçasına sürülerek dişler fırçalanır. Daha sonra ağız iyice çalkalanarak karışımdan temizlenmesi sağlanır. Bu işlemin düzenli olarak yapılması dişlerin parlaklığını geri kazanmaya başlamasını sağlar. Ancak aşırı ve kontrolsüz kullanım durumunda dişlerin zarar görebileceği ve dişlerde yaygın çiziklerin oluşacağı unutulmamalıdır. Bunun sonucunda uzun dönemde daha çok renklenme ile karşı karşıya kalınması olasıdır.
Evde kolayca uygulanabilecek doğal diş beyazlatma yöntemlerinden bir diğeri tuzla diş beyazlatmadır. Bu işlemde diş fırçası ıslatıldıktan sonra sofra tuzuna banılıp dişler fırçalanır. Sofra tuzu dişleri beyazlatmasının yanı sıra gün içinde dişlerde biriken zararlı bakterilerin de temizlenmesini sağlar. Karbonat ile benzer etkilere sahip olduğundan bu yöntem de kontrollü olarak uygulanmalıdır.
Dişlerin yapısında bulunan elementler arasında kalsiyum, fosfor ve magnezyum vardır. Dişin kendi doğasında bulunan magnezyumu ve diş hekimlerinin diş bakımı açısından faydalı olduğunun altını çizdiği potasyumu içinde barındıran muz kabuğu diş sağlığı açısından oldukça büyük faydalara sahiptir. Bunun için dişler fırçalandıktan sonra muz kabuğuyla ovulmalı ve macunsuz bir fırçayla temizlenmelidir.
Uygulanacak olan doğal diş beyaz yöntemlerinden bir diğeri ise defne yaprağı ve portakal kabuğu ile diş beyazlatmadır. Bu yöntemde defne yaprağı ezilerek toz haline getirilir. Portakal kabuğu rendesi ile karıştırılarak macun kıvamı alması sağlanır. Diş fırçası bu karışıma batırıldıktan sonra 5 dakika süreyle dişler fırçalanır. Bu işlem haftada bir kez uygulanabilir.
Karbonat, sirke ve tuz diş yüzeyinde meydana gelen renklenmelerin giderilmesinde etkili malzemelerdir. Bir bardağa 1 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Macun kıvamına gelen karışıma diş fırçası batırılarak dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez yapılan uygulama dişlerin daha beyaz görünmesini sağlayacaktır.
Diş Beyazlatmaya Neden İhtiyaç Duyulur?
Kişisel bakımına özen gösteren kişiler için dişlerinin temiz ve sağlıklı bir görünüme sahip olması çok önemlidir. Dişlerinde şekil ve renk bozuklukları olan kişilerin öz güven eksikliği ve bazı psikolojik sorunlar yaşaması olasıdır. Günümüzde bitkisel yöntemler kullanılarak ev ortamında gerçekleştirilen doğal diş beyazlatma yöntemlerinin yanı sıra farklı yöntemler de uygulanabilmektedir. Diş hekimliğinde kullanılan estetik ve restoratif maddelerin gelişmesi sonucunda renk, şekilde ve konum bozuklukları kolayca giderilebilmektedir. Evde kişinin kendi kendine uygulayabildiği karbonatla diş beyazlatma, beyazlatıcı diş macunları ve diş beyazlatma kalemi kullanılması gibi yöntemlere ek olarak diş hekimleri tarafından uygulanan ve son derece etkili olan medikal diş beyazlatma yöntemlerinden de yararlanılabilmektedir. Bunlar arasında oldukça popüler olan Bleaching yöntemi diğer restoratif yöntemlere oranla daha kolay, ekonomik ve zahmetsiz olmasıyla ön plana çıkmaktadır.
Dişler Beyazlığını Neden Kaybeder?
Dişlerde renklenmenin; çocukluk döneminde dişlerin oluşumu sırasında oluşan yapısal bozukluklar, günlük yaşamda tüketilen yiyecekler ve içeceklerin diş boyama özelliği taşıması, anne karnında ya da bebeklik döneminde bazı antibiyotiklere maruz kalınması ve içilen sulardaki flor miktarı gibi çeşitli nedenleri vardır.
Dişlerde ortaya çıkan renklenme iç renklenme ve dış renklenme olarak ikiye ayrılır. Dişin içine nüfuz eden ve fırçalama ile giderilemeyen lekeler iç renklenme olarak adlandırılır. Dişlerin oluşumu sırasında ortaya çıkan yapısal bozukluklar da bu kapsamda yer almakta olup bu tür vakaların çoğunda beyazlatma işlemi ile etkili sonuçlar alınması mümkün olmaktadır.
Dişin yüzeyine çay, kahve, kola, sigara gibi boyayıcı gıdaların tüketiminden kaynaklanan lekelenmelere ise dış renklenme denilir. Diş taşı temizliği ve sonrasında genellikle bu lekelerden kurtulmak mümkün olmaktadır.
Farklı lekelenmeler farklı tedaviler uygulanmasını gerektirdiğinden dolayı diş beyazlatma tedavisi uygulaması konusunda karar diş hekimine bırakılmalıdır.
Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş beyazlatma işleminden sonra birçok hasta az ya da çok hassasiyet hissedebilmekte ancak bu hassasiyet genellikle en çok 3 gün içerisinde kendiliğinden düzelmektedir. Uygulamadan önce ağrı kesici ilaç kullanılarak bu hassasiyetin minimize edilmesi olasıdır.
Diş beyazlatma uygulamasını izleyen ilk birkaç gün çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içecekler tüketmekten kaçınılmalıdır. Bu aşamada diş hekiminin önerdiği hassasiyet giderici diş macununun kullanımı faydalı olabilmektedir.
Diş beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra en az üç gün süreyle dişlerde renklenmeye neden olabilecek çay, kahve, sigara, kola, kırmızı şarap, şalgam, vişne, salça vb yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Diş beyazlatma işleminin etkilerinin uzun süreli olabilmesi için günde en az iki kez diş fırçalanmalı, ağız ve diş bakımı eksiksiz şekilde yerine getirilmeli, rutin olarak diş hekimine muayene olunmalı, sigara, çay ve kahve tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Diş hekiminin uygun görmesi durumunda diş beyazlatma işleminin belirli aralıklarla tekrarlanması söz konusu olabilmektedir.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Günümüzde başarılı etkiler alınmasını sağlayan 2 farklı tip diş beyazlatma uygulaması gelmiştir. Bunlardan biri bireyin tek başına ev ortamında gerçekleştirebileceği diğeri ise diş hekimi tarafından klinik ortamında gerçekleştirilen uygulamadır. Bu yöntemlerin her ikisinden de etkili sonuçlar alınmakla birlikte hangi prosedürün uygulanacağı kişi özelinde dişlerin renk tonuna, tedavinin ne kadar hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasının istenildiğine ve diş hekiminin nihai kararına göre belirlenir.
Office Bleaching (Ofis Tipi Diş Beyazlatma) Nedir?
Klinik ortamında yapılan ofis tipi diş beyazlatma yani office bleaching uygulamasında diş hekimi öncelikle dişleri uygulama için uygun hale getirir. Diş taşlarının ve diş yüzeyinin profesyonel bir şekilde temizlenmesi sağlanır. Dişin yüzeyi cilalanarak ilk fotoğraflama yapılır. Elde edilmek istenilen diş tonu kararlaştırılır. Uygulama sırasında diş etinin zarar görmesinin engellenmesi için diş etinin korunması sağlanır. Hastaya gözlerinin korunması için gözlük takılır. Diş beyazlatma jeli hastanın dişlerine uygulandıktan sonra ısı ya da ultraviyole ışık kullanılarak 20-30 dakika süre içinde diş beyazlatma işlemi gerçekleştirilir.
Home Bleaching (Ev Tipi Diş Beyazlatma) Nedir?
Diş hekiminin yaptığı kişiye özel ölçümler ve analizler sonucunda hazırlanan plakların ön kısmına yine diş hekiminin verdiği jel sıkılır. Dişlerin üzerine diş plakları yerleştirilir. Diş plaklarının gün içinde hekimin istediği süre boyunca takılması gerekir. Genellikle 1-2 hafta içerisinde istenilen beyazlama düzeyine erişilir.Diş Beyazlatma Hangi Durumlarda Yapılmaz?
Diş beyazlatma prosedürleri;
- Geniş pulpalı dişlerde,
- Porselen kuron uygulaması olan dişlerde,
- Ağız sağlığı kötü olan kişilerde,
- Diş hassasiyetinin olduğu durumlarda,
- Aşırı aşınma olan dişlerde,
- Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlarda,
- Dişlerinde yapısal bozukluk olan kişilerde uygulanmamaktadır.
Aynı şekilde diş kırığı ya da diş çürüğü olduğu durumlarda da diş beyazlatma prosedürü gerçekleştirilmemektedir.
Hangi Tip Diş Beyazlatma Yöntemini Seçmelisiniz?
Dişlerinin rengi beyaza yakın olup birkaç tonluk bir açılma elde edilmesi istenilen durumlarda yalnızca ofis tipi diş beyazlatma ya da ev tipi diş beyazlatma yöntemlerinin uygulanması yeterli gelmektedir. Dişlerin sigara, çay ya da kahveden veya tamamen farklı etkenlerden dolayı çok koyulaşmış olduğu durumlarda en yüksek etkinin sağlanacağı ve en verimli olacak yöntem kombine beyazlatma olarak kabul edilir. Kişi özelinde en uygun diş beyazlatma yönteminin kabul edilmesi için mutlaka diş hekimi muayenesinden geçilmesi gerekmektedir.
Ev tipi diş beyazlatma yönteminde muayene sırasında diş hekimi hastanın ağız içi ölçülerini alır. Bu ölçüler ile uyumlu olacak şekilde diş beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan diş beyazlatma plaklarının içinde hasta ev ortamında içinde %10-15 oranında karbamid peroksit bulunan beyazlatma jellerini sürer. Diş beyazlatma plaklarının ortalama 10-15 gün boyunca günde en az 4-6 saat takılması istenir.
Ev tipi diş beyazlatma yönteminde hastanın dikkat etmesi gereken konuların başında diş beyazlatma jelinin uygulama miktarı gelir. Eğer diş beyazlatma plaklarının içine fazla miktarda diş beyazlatma jeli sürülürse jel plakların içinden taşarak diş etlerinin tahriş olmasına neden olabilir. Bu tür bir istenmeyen durumla karşılaşıldığında diş etleri hemen bol suyla yıkanarak tahriş olan yüzeye E vitamini içerikli bir krem uygulanmalıdır.
Ofis tipi diş beyazlatma özellikle zaman kısıtlaması olan hastalar için son derece avantajlı bir yöntemdir. Uygulama süresi diğer yöntemlere göre çok daha kısa olmasına rağmen oldukça etkilidir. Diş hekiminin dişlerin üzerine sürdüğü diş beyazlatma jeli lazer ya da UV ışını kullanılarak aktive edilir. Ortalama 1 saat içerisinde işlem tamamlanır. Bu yöntem lazerle diş beyazlatma olarak da bilinmektedir.
Hem ofis tipi hem ev tipi diş beyazlatma yöntemlerinin bir arada uygulanması kombine tip diş beyazlatma olarak adlandırılır. Ofis tipi diş beyazlatma yapıldıktan sonra işlemin belirli bir süre ev tipi diş beyazlatma ile desteklenmesi anlamına gelir.
Tek diş beyazlatma ya da içten beyazlatma kanal tedavisinden sonra renk değişimi yaşanan dişlere uygulanan bir yöntemdir. Bu uygulamada ilk olarak dişte bulunan dolgu sökülmekte ve açılan boşluğa diş beyazlatma jeli uygulanmaktadır. Daha sonra dişin geçici dolgu ile iyice kapatılması sağlanır. Seanslar dişte istenilen renk elde edinceye kadar sürdürülür. Bu prosedürde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kanal dolgusunun çok iyi bir şekilde izole edilmesidir. Bu sağlandığı takdirde içten beyazlatma işleminin dişe herhangi bir zararının olması söz konusu değildir.
Dişlerde Renklenme Neden Olur?
- Yaşam boyu meydana gelen doğal fizyolojik renklenme,
- Amalgam dolgu uygulamasından sonra meydana gelen renklenme,
- Bebeklik döneminde kullanılmış olan antibiyotiklerin etkisi,
- Kanal tedavisinden sonra dişin içten renk değiştirmesi,
- Renklendirici özellikli besinlerin tüketilmesi,
- Tütün ve türün ürünleri kullanımı gibi nedenler dişlerde renklenmeye yol açabilir.
Diş Beyazlatma Nasıl Olur?
Dişlerin daha beyaz olması ve daha etkileyici bir görünüme kavuşması için günümüzde sıklıkla diş beyazlatma yöntemlerinden faydalanılır. Diş beyazlatma farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir: ofis tipi diş beyazlatma ve ev tipi diş beyazlatma.
Ofis tipi diş beyazlatma klinik ortamında diş hekimi tarafından gerçekleştirilen diş beyazlatma işlemin ofis tipi diş beyazlatma denilir. Ev tipi diş beyazlatma ise hastanın kendisi tarafından ancak diş hekiminin kontrolünde olmak kaydıyla ev ya da ofis ortamında gerçekleştirilen diş beyazlatma yöntemidir.
Hem ev tipi hem ofis tipi diş beyazlatma doğru uygulandığı takdirde hasta özelinde derecesi değişebilmekle birlikte etkili sonuçlar alınmasını sağlayabilir. Diğer yandan gerek ofis tipi gerek ev tipi diş beyazlatma yöntemlerinin her hastaya uygulanması söz konusu değildir.
Hangi diş beyazlatma yönteminin uygulanacağı hasta özelinde diş rengi, tedavinin ne kadarlık bir süre içinde gerçekleştirilmesi gerektiği ve diş hekiminin değerlendirmesi sonucunda belirlenir.
Hangi Tip Diş Beyazlatma Yöntemi Tercih Edilmeli?
Dişlerinin rengi beyaza yakın olan ve birkaç ton daha açık bir diş rengine kavuşmak isteyen kişilere yalnızca ofis tipi diş beyazlatma ya da ev tipi diş beyazlatma yöntemlerinin uygulanmasıyla etkili sonuçlar alınabilir.
Dişler sigara, çay, kahve gibi renklendirici maddelerin tüketimine bağlı olarak ya da tamamen farklı nedenler sonucunda çok koyu bir görünüm kazandığı durumlarda daha etkili sonuçlar elde etmek için kombine diş beyazlatma yöntemine başvurulabilir. Kişi özelinde verimliliği yüksek bir uygulama yapmak için doğru yöntemi belirlemek ve doğru tekniklerle uygulamak çok önemlidir.
Ev tipi diş beyazlatma yönteminde muayene sırasında hastanın ağız içi ölçüleri alınır. Bu ölçülere göre diş beyazlatma plakları üretilir. Diş hekimi hastaya diş beyazlatma plaklarının içerisine koyması için diş beyazlatma jelleri verir. Bu jellerin içinde genellikle %10 ila 15 oranında karbamid peroksit vardır. Diş beyazlatma plakları ortalama 10 ila 15 gün süreyle ve günde en az 6 saat takıldığı takdirde etkili sonuçlar alınabilir.
Ev tipi diş beyazlatma yönteminde hastanın en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri diş beyazlatma jelini doğru miktarda uygulamak olmalıdır. Diş beyazlatma jeli gerekenden fazla uygulanırsa diş beyazlatma plaklarından taşarak diş etlerinde tahrişe neden olabilir.
Ofis tipi diş beyazlatma daha kısa sürede daha etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Bazı durumlarda ofis tipi diş beyazlatma ile elde edilen sonuçların pekiştirilmesi için belirli bir süre ev tipi diş beyazlatma yöntemi ile kombinlenmesi tercih edilebilir. Bu durum kombine diş beyazlatma olarak adlandırılır.
Kanal tedavisi sonrasında renk değişimi olan dişlere de içten beyazlatma ya da tek diş beyazlatma yöntemi uygulanabilir.