Estetik dolgu sağladığı doğal görünüm sayesinde sıklıkla başvurulan dental dolgu türüdür. Kompozit dolgu olarak da bilinen estetik dolgu tedavisinde hastanın kendi diş rengine uygun dolgu malzemesi kullanılır. Böylece dolgu işleminde kullanılan materyal ile doğal diş minesi birbirinden ayırt edilemez. Dolgu materyalinin renginin hastanın doğal diş rengine göre ayarlanması ve dolgu sınırlarının belli olmaması sonucunda dişlerin estetik görünümü korunur.
Estetik dolgu işleminin ne kadar süreceği en çok merak edilen konulardan biridir. Estetik dolgu işleminin süresi, hasta özelinde dolgu yapılacak diş sayısına ve dişin mevcut durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ön dişler için yapılan estetik dolgu işleminin süresi biraz daha uzun olmakla birlikte diş hekimi muayenesinden sonra estetik dolgu işleminin süresi hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.
Estetik Dolgu Nasıl Yapılır?
Estetik dolgu pratik ve konforlu bir prosedürdür. Tek seansta uygulanması mümkün olan estetik dolgu prosedüründen önce uygulama bölgesine lokal anestezi yapılır. Çürük olan diş ya da işler temizlendikten sonra doğal diş rengine uygun dolgu materyali hazırlanır. Dolgu materyalinin dişe en iyi şekilde yapışmasını sağlamak için kalite şekillendirilir. Ayrıca dolgu maddesinin diş daha sağlam bir şekilde tutunması için bizotaj uygulaması yapılması sonucunda materyal diş dokusuna çok daha iyi bir şekilde bağlanır.
Diş minesindeki yüzey pürüzsüz hale getirildikten sonra dolgu materyalinin diş yüzeyine bağlanmasını sağlayan bonding uygulaması gerçekleştirilir. Uygun renk ve kıvamda hazırlanmış olan dolgu materyali dişteki kaviteye yerleştirilir.
Dolgunun ideal sertliğe ulaşmasını sağlamak için her seferinde ışınlamak gerekir. Dolguda çıkıntı ya da fazla yükseklik olması halinde kullanım konforunun sağlanması için gerekli düzeltme yapılır ve pürüzsüz hale getirilir. Cilalama işlemi ile estetik dolgu prosedürü tamamlanır.
Estetik Diş Dolgusu Neden Yapılır?
Dişlerindeki çürüklerin tedavi edilmesini ancak bu tedavinin estetik açıdan güzel bir gülüşü bozmasını isteyemeyen hastalar için estetik diş dolgusu işlevsel bir çözümdür. Dişlerdeki farklı büyüklüklerdeki çürükler zamanında tedavi edilmezse ilerleyen dönemde çok daha ciddi sorunlara neden olabilir. Bu tür istenmeyen durumları engellemek için öncelikle çürüklerin temizlenmesi daha sonra ise kalan boşluğun dolgu materyali ile tamamen doldurulması gerekir.
Dolgu işlemi sırasında kullanılabilecek çok farklı türde dolgu materyali vardır. Kompozit dolgu piyasadaki dolgu materyalleri arasında sıklıkla tercih edilenlerden biridir. Bunun en önemli nedeni, kompozit dolgunun doğal dişle uyumlu bir görünüm sergilemesi ve dışarıdan bakıldığında dolgu işlemi uygulandığının anlaşılmamasıdır.
Estetik Dolgu Dayanıklı mı?
Estetik dolgu tedavisinin ne kadar dayanıklı olduğu ya da düşüp düşmeyeceği hastaların en çok merak ettiği konulardan biridir. Estetik dolgu prosedüründe kullanılan kompozit dolgu materyali son derece dayanıklıdır. Bununla birlikte dolgu tedavisi uygulandıktan sonra ağız ve diş bakımı ile düzenli diş hekimi kontrollerini ihmal etmemek estetik dolgu kullanım ömrünü olumlu yönde etkileyen faktörler arasında sıralanabilir.
Diş hekimliğinde kullanılan materyaller ve teknikler konusunda yaşanan gelişmeler sayesinde estetik dolgu gerek sağlamlık gerek dişin fonksiyonelliği açısından hiçbir soruna neden olmaz. Ancak çok şiddetli darbeler alındığında doğal dişler gibi kompozit dolgu materyalinin kırılması riski de bulunur. Bu tür durumlarda estetik dolgu işleminin yenilenmesi gerekebilir.
Estetik Dolguların Ömrü Ne Kadar?
Estetik dolgu tedavisi uygulanacak hastalar estetik dolguların kullanım ömrü hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Estetik dolgu prosedüründe kullanılan dolgu materyali dayanıklı olduğu için normal şartlar altında estetik dolguların uzun bir kullanım ömrü vardır.
Estetik dolgu tedavisi uygulanan hastalar dolgu işleminden sonra ağız ve diş bakımı rutinini doğru ve düzenli bir şekilde yerine getirirse dolgularda deformasyon yaşanmaz. Ayrıca dolgularda aralanma ya da sızdırma gibi sorunlarla karşı karşıya kalınmaz. Bu noktada ihmal edilmemesi gereken diğer bir konu ise periyodik diş hekimi muayenelerine gidilmesidir.
Rutin muayeneler sırasında dişlerdeki mevcut dolguları gözden geçirmek ve gerekli durumlarda cilalama işlemi yapmak, estetik dolguların çok daha uzun süre ve sağlıklı bir şekilde kullanılmasına imkan verir. Bu açıdan değerlendirildiğinde estetik dolgu kullanım ömrünün kişi özelinde değiştiği açıkça ifade edilebilir.
Estetik Dolgu Fiyatları
Alanında uzman ve deneyimli bir diş hekiminin doğru tekniklerle uyguladığı estetik dolgunun düşmesi riski yoktur. Dolgu tedavisi sırasında dolgu materyalinin dişe mükemmel bir şekilde tutunmasını sağlayacak işlemler yapıldığı için estetik dolgu düşmeden konforlu bir şekilde kullanılabilir. Diğer yandan hatalı bir şekilde yapılmış dolgular ya da dişe darbe alınması söz konusu olduğunda estetik dolgu düşebilir.
Estetik Dolgu Acıtır mı?
Estetik dolgu prosedürüne başlanmadan önce hasta lokal anestezi uygulandığı için bölgenin uyuşması sağlanır. Bu sayede hastanın tedavi sırasında acı ya da ağrı hissetmesi söz konusu olmaz. Lokal anestezinin geçmesinin ardından hafif bir ağrı hissedilmesi olağan bir durum olarak kabul edilir. Hissedilen ağrının şiddeti hastanın ağrı eşiğine bağlı olarak farklı olabileceğinden ihtiyaç halinde diş hekiminin reçete ettiği ağrı kesicilerin kullanılması fayda sağlayabilir.