Mükemmel bir gülümsemeye sahip olmayı kim istemez ki? Gülüş tasarımı sayesinde hep hayal ettiğiniz pırıl pırıl, düzgün ve beyaz dişlere sahip olmak artık çok kolay. En çok uygulanan estetik diş hekimliği prosedürlerinden biri olan gülüş tasarımı; her hasta için en mükemmel şekle, renge ve boyuta sahip dişleri elde etmeyi sağlayan pek çok farklı kozmetik prosedürü içerir. Gülüş tasarımı tedavisinin en önemli özelliği, kişi özelinde benzersiz yüz hatlarına uyacak şekilde planlanabilmesidir.
Gülüş Tasarımına Hangi Durumlarda İhtiyaç Duyulur?
Gülüş tasarımı, estetik amaçlarla uygulanan bir tedavi prosedürüdür. Tedavi kapsamında kullanılan porselen kaplamaların son derece dayanıklı olması nedeniyle bazı diş problemlerinin tedavisinde etkili bir yöntem olarak öne çıkar.
Gülüş tasarımına gereksinim duyulan bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Dişlerin çeşitli nedenlere bağlı olarak kırılması, aşınması ya da çatlaması
Ön bölgede büyük ve renklenmiş eski dolgular bulunması
Dişlerde renklenmeler ve lekelenmeler olması
Dişler arasında “Diastema” olarak adlandırılan boşlukların bulunması
Dişlerin boyunun olması gerekenden kısa olması
Dişlerin dudaklara ya da yüze göre orantısız büyüklükte ya da uzunlukta olması
Ön bölgede diş kaybına bağlı eksiklikler görülmesi
Dişlerde çapraşıklıklar olması
Gülüş Tasarımı Aşamaları
Gülüş tasarımı sağlıklı ve güzel bir gülüşe sahip olmak için yapılan ölçümler ve analizler sonucu her hasta özelinde planlanır. Yani kişiselleştirilebilir bir estetik diş hekimliği prosedürüdür. Bu doğrultuda, uygulama sonucu elde edilecek görünüm prosedürün başında hastaya gösterilir ve onay alındıktan sonra uygulamaya geçilir. Hastanın dişleri, ağız ve yüz yapısı arasında uyumun sağlanması sayesinde doğal ve estetik açıdan tatmin edici sonuçlara ulaşılabilir.
Prosedürün tasarlanması sırasında hasta ve diş hekimi arasında açık ve net bir iletişim kurulmalıdır. Hastanın beklentilerini açıkça ifade etmesi, diş hekiminin bu beklentilerin doğal ve estetik bir görünüm elde etmek için uygun olup olmadığını doğru bir şekilde değerlendirmesi, gerekli durumlarda hastayı yönlendirmesi önemlidir.
Bir sonraki adım hastanın ağız içi ve yüz fotoğraflarının çekilmesidir. Ağız içi ölçüleri alındıktan sonra panoramik röntgen çekilir ve ihtiyaç duyulan tedaviler belirlenir. Gülüş tasarımı planlanırken dişlerin rengi, boyu, dudakların konumu, gülüş hattı, diş etlerinin ne oranda görüneceği, yüz şekli, hastanın cinsiyeti hatta karakter özellikleri değerlendirilmelidir.
Alınan ölçüler ve yapılan değerlendirmeler sonucu planlanan tasarımın modellemesi yapılır. Daha sonra silikon bir şablon kullanılarak hastanın ağzına uygulanır. Bu sayede yüze en yakışan diş uzunluğunu ve formunu belirlemek mümkün olur. İdeal bir gülüş sağlayacak şekilde kısaltmalar, uzatmalar, değişiklikler ve diğer gerekli müdahaleler tamamlanır.
Gülüş tasarımı estetik bir prosedür olsa da diş ve diş eti sağlığının gereklilikleri göz ardı edilmemelidir. Bu aynı zamanda, yapılan protezlerin uzun yıllar boyunca güvenli ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi açısından da çok önemlidir.
Bir sonraki adımda, hastanın ihtiyaçlarına bağlı olarak dolgu, kanal tedavisi, çekim gibi alt yapının sağlam ve sağlıklı hale gelmesini sağlayacak tedaviler uygulanır. Gerekli durumlarda diş eti seviyeleme ve diş eti sağlığını optimize etmeye yönelik adımları kapsayan pembe estetik gündeme gelir.
Gerekli tedavi aşamaları tamamlandıktan sonra estetik materyallerin dişlere uygulanması aşamasına geçilir. Gülüş tasarımı kapsamında laminate veneer, emax kron ve zirkonyum kron uygulamaları sıklıkla tercih edilir. İnce ve yüksek ışık geçirgenliğine sahip materyaller kullanılarak parlak, ışıltılı ancak doğal görünüme çok yakın dişler elde edilebilir.
Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Gülüş tasarımının başarısı, hastanın estetik beklentilerini ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde anlamak, buna göre doğru planlamalar yapmaktır. Hastanın ağzından ölçü alınır ve modeller hazırlanır. Tedavi edilmesi gereken sorunlar belirlenip planlamalar yapılır. Ağız içi ve yüz fotoğrafları çekilip özel bilgisayar programlarıyla ölçümlemeler gerçekleştirilir. Bu sayede yüz şekliyle uyum belirlenir. Tedaviden sonra elde edilecek yaklaşık görüntüler programlar ve hastanın ağzına uygun olarak hazırlanan geçici restorasyonlarla hastaya sunulur, fikri ve onayı alınır.
Planlamalar tamamlandıktan sonra gerekiyorsa ortodonti tedavileri uygulanır. Diş etlerindeki seviye bozuklukları giderilir. Diş eksikliği olması halinde implant ve gerekli görülen cerrahi uygulamalar tamamlanır. Cerrahi uygulamalar sonrası iyileşme tamamlanınca gerek olması halinde diş beyazlatma yapılır. Dişlerdeki biçimsel ve görsel bozuklukları gidermek için kompozit dolgu, yeterli olmazsa porselen lamine ya da zirkonyum kaplama yapılır.
Porselen lamine uygulaması için genellikle dişlerde aşındırma yapılmaz ya da minimal düzeyde aşındırma yapılır. Porselen ya da zirkonyum kaplama yapılacağı zaman provalar sırasında yeniden hastanın fikri alınır. Gerekli olursa bazı değişiklikler yapılır. Gerçekleştirilen diş ve diş eti uygulamaları kapsamında hastanın dudak şekli ve konturu da değerlendirilir.
Bazı durumlarda gülüş tasarımı sırasında medikal estetik prosedürlere başvurulabilir. Bu doğrultuda dudak ve yüz bölgelerine dermal dolgu uygulamaları yapılarak daha belirgin ve estetik bir gülüş elde edilebilir.
Gülüş tasarımının tamamlanma süresi prosedürün kapsamına göre her hasta özelinde değişiklik gösterebilir. Bu süre hakkında bilgi, yapılan muayene sonucunda hasta özelinde verilebilir.