Herhangi bir ciddi yatırımın maliyetini dikkatle değerlendirmek normaldir. Ağız sağlığınız ve daha güzel bir gülüş için harcayabileceğiniz birçok kalem vardır. İmplant tedavisi gülüşünüzdeki eksikleri tamamlamanın en sağlıklı yoldur. Yaşam kalitesi, fonksiyon, güven ve görünüm açısından iyileşmeye değer olup olmadığına karar vermek her hastanın kendine düşer. Bizler sadece gerekli olan tedaviyi reçete eder ve değerlendirmenize sunarız. İmplant tedavisini düşünüyorsanız ve bunun için fiyat araştırması yapıyorsanız birkaç konuyu hatırlatmak isteriz. Düzenli planlama, beceri veya uygulanan materyaller nedeniyle yanlış giden birçok tedavinin düzenli olarak düzletme ve ekstra tedaviler doğurduğunu bilmenizi isteriz. Ekonomik sebeplerle yapılan yanlış tercihler daha sonrasında daha yüksek maliyetler ile size külfet olabilmekte bundan daha önemlisi zaman ve sağlığınızdan çalmaktadır.
İmplant ağrılı ve acılı bir tedavi şekli midir?
Bu, bir implanta sahip olmayı düşünen insanlar için en yaygın endişelerden biridir. Deneyimli bir klinisyen tarafından yapıldığında, çoğu diş implant tedavsinin cerrahi bölümünün tamamlaması için sadece on ila on beş dakika sürecek şekilde, çok basittir. Bununla birlikte, daha karmaşık durumlarda daha uzun sürebilir.
İmplantların büyük çoğunluğu normal lokal anestezi işlemi altında yerleştirilir. Lokal anestezi iğneleri azıcık acıtsada bir çoğumuz ağızdan enjeksiyon deneyimini yaşamış ve uyuştuğumuzda, tedavimiz boyunca keskin veya ağrılı bir şey hissetmeyeceğimizi biliriz. Prosedür sırasında bazı delme sırasında presleme ve itme hareketini hissedilebilir. Ancak bu herhangi bir şekilde keskin veya acı verici olmayacaktır ve diş hekiminiz işlem başlamadan önce tamamen uyuşmuş olduğunuzdan emin olmak için kontrol edecektir.
Birden fazla implant veya karmaşık vaka gibi daha büyük prosedürler için tam sedasyon sağlanabilir. Sedasyon genel anestezi değildir, ancak hastaları çok rahat hissettirir ve prosedür sonrasında işlem hakkında çok fazla şey hatırlanmamaktadır.
Açıkçası, diş implant tedavisini gerçekleştiren klinisyenin eğitimi ve deneyimi ne kadar rahat edeceğiniz konusunda size yardımcı olacaktır; bu nedenle, tedaviye başlamadan önce implant cerrahınız ile iletişim kurmanız önemli olacaktır.
Dişimi çok evvel kaybettim yine de implant yaptırabilir miyim?
Normalde evet – diğer implant dişhekimlerinin yeterli kemik olmadığını söyledikleri istisnai durumlarda bile çalıştık. Mevcut kemiği değerlendirmek için ayrıntılı röntgenler ve tomografik görüntülemeleri içeren kapsamlı bir değerlendirme yapabiliriz.
Çok nadiren, implantlarla güvenli bir şekilde çalışmak için yeterli kemik olmadığını ve alternatif diş seçeneklerini göz önünde bulundurmamız gerektiğini sizlerle paylaşabiliriz. Ama olası tüm kayıplarınız için uygun bir tedavi metodu sunulabileceğini bilmeniz fayda sağlayacaktır.
Diş İmplantları doğal dişler gibi güçlü müdür?
Evet. Birçok durumda, implantlar aslında doğal dişlerden daha güçlü olarak kabul edilir ve tam işlevsellik sağlar. Tedaviden sonra hastalar, en sevdikleri yiyeceklerin tadını çıkarırken, estetik açıdan tatmin edici protez replasmanlı dişlerden faydalanır.
İmplant adayı mıyım?
Diş çekilmesine yetecek kadar sağlıklı olan herkes, dental implantlar için uygun bir aday olabilir. Bununla birlikte, bunlar implant tedavisini zorlaştırabilecek veya engelleyebilecek bazı kontrendikasyonlar vardır. Kronik hastalıkları bulunanlar, çok yoğun sigara içilmesi veya alkol kullanımı gibi belirli rahatsızlıkları olan hastalar implant için aday olamayabilir. Doktorunuz, eksiksiz bir fizik muayene ve tıbbi geçmişinizin değerlendirilmesinden sonra bu tedavinin sizin için uygun olup olmadığını belirleyecektir.
Başarısız implant tedavileri için yapılabilecekler var mı?
İmplant başarısızlığı nadir görülse de ortaya çıkabilir. Bu durumlarda, başarısız implant başka biri ile değiştirilebilir.
Diş implant tedavisi ne zaman keşfedilmiştir?
İsveçli Ortepedi Uzmanı Prof Per-Ingvar Brånemark 1952’de tavşan kemiğindeki kan akışını incelemek için bir titanyum implant aparatını kullandığı bir deney yaptı. Deney tamamlandıktan sonra ve titanyum aparatları kemikten çıkarmanın zamanı geldiğinde, kemiğin implantla tamamen bütünleşmiş olduğunu ve aparatın çıkarılamadığı keşfetmiştir. Profesör Brånemark bu süreci “osseointegrasyon” olarak adlandırmış ve bu noktada dişlerini kaybetmiş olan insanlarda titanyum vidaların kullanımı için büyük bir potansiyel olduğunu fark etmiştir. Bu araştırma modern dental implant uygulamalarının ilk aşamasını oluşturmuş olup 1965 yılında Gosta Larsson adındaki hastaya ilk dental implant yerleştirilmiş olup hasta o implantlarla 40 yıl yaşamış ve 2005 yılında hayata gözlerini yummuştur.
Dental implantlar protezlerden ne kadar farklıdır?
Takma dişler, çıkarılması ve özel bir şekilde bakılması gereken çıkarılabilir diş veya kısmi diş setidir. Genellikle hantal hissetirebilirler ve alışmak zordur. Dental implant sistemleri ise tıpkı doğal dişler gibi bakımı mümkün olan, eksik dişler için çıkarılabilir ve çıkarılmayacak şekilde değiştirilebilen çözümler sunar.
Dental implant prosedürü neleri içerir?
İmplant prosedürü genellikle diş hekiminizdeki sandalyede lokal anestezi altında yapılır. Bunun nedeni, diş implant prosedürlerinin diş çekimi veya kök kanal tedavisine benzer olmasındandır.
Dental İmplant prosedürü, pre-op ilaç ve antibiyotiklerin kullanımı, lokal anestezi, çene kemiğindeki boşluğu oluşturmak için delme ve implantın çene içine yerleştirilmesini içerir. Dijital röntgenler, dental implantınızın konumunu en iyi konuma göre ayarlanmasını sağlayacaktır. Tek bir Dental İmplant Yerleştirme işlemi yaklaşık bir saat sürecektir.
Bununla birlikte, kullandığınız başka ilaçlarınız veya tıbbi özel durumlarınız varsa, genel anestezi ile de tedavi gerçekleştirilebilir.
İmplant tedavisi sonrası iyileşme ne kadar sürer?
Yerleştirildikten sonra dental implantınızın etrafında kemiğin güçlendirilmesi için geçen süre, çoğunlukla kemiğin kuvvetiyle ve Dental İmplantın diş yerleştirildiğinde alacağı yük miktarı ile belirlenir. Genel olarak, Diş İmplantları Porselen Dişi yerleştirilmeden önce iyileşmek üç ila altı ay sürer. Alt çene daha hızlı iyileşir ve normal zaman yaklaşık üç aydır, oysa üst çene zayıf kemiğe bağlı olarak daha yavaş iyileşir ve altı aya yaklaşır. Kemik Greftleri ve Diş Ekstraksiyonları da süreci yavaşlatabilir ve haftalar ilave edilebilir.
Her diş hekimi implant tedavisi yapabilir mi?
İmplant dişçinizin sizin için doğru olanı yapmak konusunda güvendiğiniz biri olması gerekir. Genel diş hekiminiz ve implant konusunda çalışan cerrahınızın beraber hareket etmesi başarılı bir tedavi için şarttır. İmplant Diş Hekimliği, nihai sonucun kozmetik, fonksiyonel ve sağlıklı olmasını sağlamak için çok yönlü bir yaklaşım gerektirir. Genel olarak diş hekimlerinin tümünün implant yapma yetkisi vardır. Ancak diş hekimliği fakültelerinde implantın ne olduğu öğretilmekle birlikte nasıl yerleştirileceği hakkında pratik bilgi ve uygulama deneyimi verilmez. Bunun için temel diş hekimliği eğitiminin ardından ilgili Ana Bilim Dallarında uzmanlık eğitimi alan hekimler implant yapmayı pratik olarak da öğrenirler.
Genel olarak diş hekimlerinizin eğitim durumlarını, vaka sayılarını, deneyim alanlarını, aldıkları ekstra sertifika ve özellikli kursları kendisi ile konuşmanız tüm tedavilerinizde hekiminize yönelik endişelerinizi azaltmak için faydalı olabilir. Kendisinden benzer tedaviler almış kişilerin örnek fotoğraflarını sizlerle paylaşmasını isteyebilirsiniz. Hasta mahremiyeti dikkate alınmış ve onam koşulları yerine getirilmiş örnek fotoğrafları sizler ile paylaşacaklardır.
İmplant markaları ve fiyatları neden farklı?
Farklı markalar tarafından üretilen implantlarda kullanılan materyaller büyük ölçüde benzerlik göstermektedir. Ancak implant firmasının bilinirliği, konu hakkındaki bilimsel ar-ge faaliyetleri, ürettikleri implant için sundukları güvence ve başarı oranları farklılıklar yaratmaktadır. İmplant markalarının konu hakkındaki yukarıda belirttiğimiz özelliklere göre farklı fiyat politikaları uygulamaları bu sebepledir. Önemli olan hekiminizin sizin ihtiyaçlarınız ve durumunuza göre doğru ve güvenilir markaları size önermesidir. Bu konudaki en önemli öneri farklı klinikleri ve implant markalarını araştırırken bu özellikleri dikkate almanız ve kıyaslamanızı buna göre yapmanızdır. Dünya üzerinde ileri teknoloji implant üretimi yapan öncü ülkeler vardır. Özellikle İsviçre, A.B.D ve Almanya bu ülkelerin başını çekmektedir. Size önerilen implant markasının hangi ülke menşeli olduğunu sorgulamanız önemlidir. Ülkemizde de implant üretim ve ar-ge’sine yönelik çalışan markalar mevcut olup yerli implant markaları yaygınlaşmaktadır.
Vücudun implantı yada yapıldığı materyali kabul etmeme durumu söz konusu olabilir mi?
Titanyum ve zirkonyum implantların ana yapım materyalleridir. Bu maddeler biyolojik uyumluluğu en üst seviyede olan materyaller olduğundan implant ana maddesi olarak seçilmiştir. Ancak kemik yapısı veya komplikasyonlar nedeniyle %2’ye yaklaşan oranlarda kemiğe kaynanamama yada eksik kaynama gibi sonuçlar görülebilir. Gelişen teknoloji ile dental implant başarı oranları %99 seviyelerine yaklaşmaktadır.
İmplant MR çektirmeme engel olur mu?
Çoğu diş implantında kullanılan titanyum, titanyum alaşımı ve zirkonyum, ferromanyetik metaller değildir ve ağızınızda bir dental implant ile MR ünitesine girmek tamamen güvenlidir. Yine de çekim öncesinde doktorunuza metal dolgular, kronlar, diş telleri, protezler veya implantlar hakkında da bilgi vermeniz doğru olacaktır. Aldığınız dental implant tedaviniz sonrası tıbbi görüntüleme seçeneklerinizin kısıtlanacağında endişelenmeniz gerekmez.
Tüm yaş grupları implant için uygun mudur?
Kemik gelişimi tamamlanmamış ve ergenliğe girmemiş bireyler dışında tüm yaş grupları dental implant tedavisi için aday olabilirler.
İmplant kaç bölüm veya parçdan oluşur?
Temel olarak implantlar 3 parçadan oluşur. İmplant veya kök bölüm olarak tabir edeceğimiz çene kemiğine yerleştirilen kısım, abutment veya orta parça olarak adlandırılan kısım ve son olarak dişinizin görünen bölgesini oluşturan taç (crown) kısım.
İmplant öncesi muayene olmalı mıyım?
Kesinlikle evet olmalısınız. İlkm muayene, ağış sağlığınıza yakından bakmamızı, sağlık geçmişinizi gözden geçirmemizi ve diş değiştirme seçeneklerinizi tartışmamızı sağlar. Ayrıca, özel tedavi planınızı oluşturabilmek için cevaplamanız gereken kritik soruları sormanızı da sağlar.
İmplant tedavisinde çene kemiğinin önemi nedir?
Bilmiyor olabilirsiniz, ama çene kemiği, gülüşünüzün kritik bir parçasıdır. Aslında, her çiğnediğinizde, ısırdığınızda, konuştuğunuzda, esnerken veya öperken, bu yapı kemik ve kas sağlığını koruyan güçler uygular. Ancak bir veya daha fazla dişi kaybetmiş hastalar için, bu dişi tutan çene kemiği alanı artık sağlıklı kalması için gerekli olan egzersizi daha az yapar. Sonuç olarak, çene kemiği bozulmaya başlar. Bu nedenle çene kemiğinizin yapısı dental implant tedaviniz için çok önemlidir. Eğer çene kemiği bozukluğu olan hastalardan biriyseniz ve diş implant tedavisi olmak istiyorsanız bu konuda da yardım alarak çözüme ulaşabilirsiniz. Bu problem için en yaygın tedavi kemik greft uygulamasıdır. Diş hekiminiz kemik dokusunu başka bir kaynaktan (çoğunlukla bağışlanan veya sentetik) alarak çene kemiğinizin ek hacime ihtiyacı olan alanlarına uygulayacaktır. Çene kemiğinize entegre olan greft yıllar süren bozulma ve hasarları onarır. Bundan sonra, çeneniz diş implantlarını daha iyi destekleyecek hale gelecektir.
İmplant tedavisinde diş etinin önemi nedir?
Bazı hastaların dental implant tedavisi almasını engelleyen bir diğer problem, sağlıklı diş eti dokularının kaybolması veya zarar görmesidir. Birçok hastada bu problem yaş faktörüne veya köprü veya protez tedavileri almalarına bağlı olarak yaşanır. Diğer bir diş eti sorunları yaşıyan grup ise zayıf ağız hijyeni, diş eti hastalığı veya çok agresif fırçalama nedeniyle dişeti çekilmeye maruz kalanlardır. Bu gibi durumlarda, diş eti dokuları dişlerinizden çekilir ağrı, duyarlılık ve hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelir. Tedaviyi engelleyen veya erteleten diş eti bozukluklarına çözüm olacak etkili tedavi yöntemleri vardır. Diş eti yumuşak dokunuzu büyütme işlemi veya kemik grefti gibi aynı şekilde nakil etme çözümü uygulanabilir. Eğer doktorunuz bu prosedürü sizin için seçerse, ilgili doku başka bir kaynaktan toplanır ve hasarlı bölgelere nakledilir. Böylece diş etlerine yeni diş eti dokusu entegre edilir ve implantları destekleyebilen sağlıklı ve güçlü bir duruma geri kazandırılır.
Tedavi sonuçları ve hastalarımızın görüşleri için Dr.Sait Gezer Resimi Instagram hesabını takip etmeyi unutmayın.