Çeşitli nedenlere bağlı olarak zaman içerisinde dişlerde lekelenmeler meydana gelebilse de birçok farklı yöntem sayesinde bu lekelenmelerin giderilmesi mümkündür. Diş beyazlatma yöntemleri dişlerin bakımlı olmasını, lekelerin giderilmesini ve beyaz bir görünüme sahip olmasını sağlar. Bununla birlikte diş beyazlatma uygulaması sırasında diş etlerinin doğru bir şekilde korunması ve zarar görmemesi çok önemlidir. Dişlerin beyaz ve sağlıklı bir görünüme kavuşması amacıyla uygulanabilecek en etkili yöntem lazerle ya da ışıkla diş beyazlatmadır. Dişlerdeki lekelenmeler ve renklenmeler doğuştan olabileceği gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle sonradan da oluşabilir. Bu yüzden hangi diş beyazlatma yönteminin uygulanacağı hasta özelinde, renklenmenin altında yatan neden doğru bir şekilde tespit edildikten sonra belirlenmelidir.
Lazerle Diş Beyazlatma Nasıl Uygulanır?
Lazerle diş beyazlatma uzun süre etkili bir diş hekimliği prosedürüdür. Ancak kişinin beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarına bağlı olarak zaman içinde dişlerin renk değiştirmesi söz konusu olabilir. Çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, vişne ve dişlerde renklenmeye yol açan diğer maddelerin tüketilmesi dişlerde elde edilen beyazlık etkisinin daha kısa süreli olmasının en önemli nedenidir. Dişlerde renklenmeye neden olabilecek besinlerin kısıtlanması aynı zamanda ağız hijyenine gereken özenin gösterilmesi durumunda lazerle diş beyazlatma yöntemi sonucu elde edilen etki daha uzun süreli olacaktır.
Lazerle diş beyazlatma yapılmadan önce hasta muayene edilerek prosedüre uygunluğu diş hekimi tarafından değerlendirilir. Lazerle diş beyazlatma uygulaması yapılacağı gün hasta dişlerini florürsüz diş macunuyla fırçalamalıdır. Lazerle diş beyazlatma uygulamasının ilk adımı diş temizliğidir.
Lazerle diş beyazlatma yönteminde lazerle diğer bir deyişle ışıkla aktive edilerek belirgin ve hızlı sonuçlar alınmasını sağlayan son derece güçlü diş beyazlatma jelleri kullanılır. Diş beyazlatıcı jel dişlere uygulanarak ortalama 30 saniyelik ışınlamalar yapılır. Lazerin oluşturduğu ısı hem diş beyazlatma sürecinin hızlandırılmasını sağlar hem de beyazlatma etkinliğini artırır.
Lazerle diş beyazlatma yönteminde %25 ila %40 arasında değişen konsantrasyon seviyelerine sahip hidrojen peroksit jel kullanılır. Konsantrasyon seviyesinin yüksekliğinin neden olabileceği diş hassasiyetini azaltmak, diş eti, dudaklar ve diğer yumuşak dokuların zarar görmesini engellemek için gerekli önlemlerin alınması zorunludur. Bu amaçla yanak rekraktörlerinden, diş etlerini örtmek üzere tasarlanmış yumuşak ya da dış izolasyon lastiklerinden, diş minesinin güçlenmesine ve sertleşmesine katkı sağlayacak hassasiyet azaltıcı diş macunlarından, florür veya hassasiyet azaltıcı benzer ürünlerden faydalanılabilir.
Lazerle diş beyazlatma uygulaması diş hekimi tarafından klinik ortamında ortalama 1 saat içinde gerçekleştirilir. Lazerle diş beyazlatma diğer diş beyazlatma yöntemlerine göre biraz daha yüksek maliyetlidir. İstenilen sonuca ulaşmak için bazı hastalarda birden fazla seans uygulanması gerekebilir. Eğer diş hekimi tarafından gerekli görülürse lazerle diş beyazlatma işlemiyle elde edilen sonuçların pekiştirilmesi için uygulama ev tipi diş beyazlatma yöntemiyle desteklenebilir.
Lazerle Diş Beyazlatma Zararlı mı?
Lazerle diş beyazlatma; uygulamaya engel bir sorunu olmayan kişilere, deneyimli diş hekimleri tarafından ve doğru tekniklerle uygulandığı takdirde zararlı değildir. Bunun yanı sıra dişlerde yapısal bir değişiklik ya da kalıcı bir hasar oluşmasına da neden olmaz.
Diş hekimlerinin en sık uyguladığı işlemlerden biri olan lazerle diş beyazlatmanın bu kadar popüler olmasının temel nedeni etkili sonuçlar alınmasını sağlayan güvenilir bir yöntem olmasıdır. Hızlı sonuçlar alınmasını sağlayan diş beyazlatma uygulamasında dişlerin yüzeyine uygulanan beyazlatıcı jeller, dişlerde renklenmelere neden olan etkenleri diş yapısından uzaklaştırır.
Diş beyazlatma doğrudan diş içerisinde bulunan küçük mine partiküllerindeki sıvının ağartılmasına odaklanan bir yöntemdir. Bu sıvının beyazlaması, dişlerin de beyazlaması anlamına gelir. Diş beyazlatma amacıyla kullanılan maddeler dişlerde herhangi bir zarar yaratmaz. Çeşitli etkenler sonucu dişlerde yeniden sararma ve renklenmeler oluşması halinde diş beyazlatma uygulaması tekrar edilebilir.
Diş beyazlatma dişlerde herhangi bir kalıcı zarara neden olmamakla birlikte dişlerde minimal düzeyde ve geçici bir hassasiyet hissedilebilir. Havaya, sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı oluşan hassasiyet 24 ila 48 saat içerisinde kendiliğinden normale döner.
Lazerle Diş Beyazlatma Kimlere Uygulanmaz?
Lazerle diş beyazlatma;
- 18 yaşından küçüklere,
- Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlara,
- Kanser tedavisi gören kişilere,
- Mine defekti ve ciddi diş eti sorunları yaşayanlara,
- Kötü ağız hijyenine sahip olan kişilere,
- İnternal rezorpsiyon olan dişlere,
- Gümüş amalgam restorasyonuna bağlı diş renklenmesi olan kişilere,
- Dişlerinde hassasiyet sorunu bulunan kişilere,
- Dişlerinde abrazyon, erozyon ya da diş eti çekilmesi olan kişilere uygulanamaz.
Buna ek olarak lazerle diş beyazlatmaya uygunluk kararı yapılan değerlendirmeler sonucu hasta özelinde verilir.
Lazerle diş beyazlatma işlemini izleyen ilk 15 gün dişlerin renklenmeye neden olabilecek maddelere karşı hassasiyeti üst düzeydedir. Bu nedenle dişlerde renklenmeye neden olması riski bulunan besinlerin tüketimi bu süreçte sınırlandırılmalıdır. Eğer bu tür yiyecek ve içecekler tüketildiyse ağız çalkalanarak temizlenmeli aynı zamanda tütün ve mamullerinin kullanımından uzak durulmalıdır.