Ağrınızı dindirecek ve rahatlatacak bununla beraber doğal dişinizi koruyacak bu hızlı ve rahat prosedür hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Diş hekiminiz veya endodontistiniz hasarlı veya hastalıklı bir dişi tedavi etmek için bir kök kanalprosedürü öngörürse endişelenmenize gerek yoktur.
Milyonlarca diş her yıl bu şekilde tedavi edilir ve çekime gerek duyulmadan muhafaza edilir. Kanal tedavisi ağrıyı giderir ve dişleri tekrar sağlıklı hale getirir.
Dişinizin içinde, beyaz mine tabakasının altında dentin adı verilen sert bir tabaka ve pulpa adı verilen yumuşak bir doku vardır. Bu doku, gelişimi sırasında dişinizin kökünü büyütmeye yardımcı olan kan damarlarını, sinirleri ve bağ dokusunu içerir. Tam gelişmiş bir diş, pulpa olmadan hayatta kalabilir çünkü diş etrafındaki dokular tarafından beslenmeye devam eder.
Modern endodontik tedavi yöntemleri eski yöntemlerden biraz daha farklı ve etkilidir. Kanal tedavisi rutin doldurmaya (dolgu) benzer ancak genellikle dişinizin durumuna ve kişisel koşullarınıza bağlı olarak bir veya iki randevuda tamamlanabilir. Kanal tedavisi nispeten ağrısız ve son derece etkilidir. Hiç vakit kaybetmeden, ısırma ve çiğneme alışkanlıklarınıza geri dönebilirsiniz.
Kanal tedavisi ile doğal dişi kurtarmanın hangi avantajları vardır?
- Verimli çiğneme
- Normal ısırma gücü ve hissi
- Doğal görünüm
- Diğer dişleri aşırı aşınma veya gerilemeden korur
Kanal Tedavisinde Hastayı Ne Bekler?
Kanal tedavisine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, diş hekiminize danışın. Muayeneniz sonrası bir dizi adımda tedaviniz gerçekleştirilebilecektir.
Radyolojik inceleme
Eğer diş hekiminiz bir kanal tedavisine ihtiyaç duyduğunuzdan şüphelenirse, ilk önce röntgeninizin çekilmesini isteyecektir. Eğer mevcut röntgeniniz var ise doktorunuz ile bunu paylaşmanız çürümenin nerede olduğunu göstermek yeterli olacaktır.
Anestezi
Etkilenen dişe lokal anestezi uygulanır. Popüler inanışın aksine, Kanal tedavisinde uygulanan anestezik işlemler dolgudan daha acı verici değildir.
Pulpektomi
Diş üzerinde bir kanal açılır ve hastalıklı diş pulpası çıkarılır.
Doldurma
Açılmış olan kökler (hastalık posasından kurtulmak için) gutta-percha materyali (kauçuk esaslı bir madde) ile doldurulur ve bölge kapatılır.
Diş pulpası neden çıkarılmalıdır?
Bir dişin sinir dokusu veya pulpası hasar gördüğünde, parçalanır ve bakteriler içerde çoğalmaya başlar. Bakteriler ve diğer çürümüş döküntüler enfeksiyon veya abse neden olabilir. Bir apse dişin köklerinin ucunda oluşan irin dolu bir cebi ifade eder. Enfeksiyon, diş köklerinin uçlarını geçerek yayıldığı zaman apse olarak ifade edilir. Bir apse ek olarak dişin kök kanalında da enfeksiyona neden olabilir.
Kanal tedavisi ne kadar sürer?
Bir prosedürün aldığı süre, sahip olduğunuz rahatsızlığın detaylarına ve dahil olan dişin tipine bağlıdır. Klinikte geçireceğiniz zamanı yaklaşık 1-2 saat olarak tahmin ederiz. Tedavinin kendisi genellikle bir ziyarette tamamlanabilir. Bazen, ikinci bir randevu gerekebilir.
Kanal tedavisinden iyileşme süreci nasıl gelişir?
Kanal tedavisi sonrasında iyileşirken dişlerinizin bakımı önemlidir. Tüm tedaviniz tamamlanana kadar sert yiyecekleri ısırmaktan kaçınmalısınız. Tedavinizin son gününden sonra, restore edilmiş dişiniz birkaç gün boyunca hassas hissetse de ağrılı bir süreç yaşanmıyor olmalıdır. Beklenmeyen şiddetli bir ağrı yaşanması durumunda doktorunuza başvurabilirsiniz.
Parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler olası hafif ağrı ve hassasiyetlerinizin giderilmesi için kullanılabilir. Ağrı kesiciler kullandıktan sonra ağrı veya şişlik yaşamaya devam ederseniz dişçinize dönün.
Kanal tedavim sonrası antibiyotiğe ihtiyacım olacak mı?
Antibiyotik ihtiyacı bireysel tanınıza bağlıdır. Bir diş enfekte veya apseli halde ise bazen bir antibiyotik uygulaması faydalı olacaktır. Daha basit bir iltihap durumu ise antibiyotik gerekmeyecektir.
Kanal tedavisin sonra işe ya da okula geri gidebilir miyim?
Bir kanal tedavisi randevusu rutinde dolgu gibi normal bir restoratif prosedüre çok benzemektedir. Her hasta prosedürün sonunda dişinde ve çenesinde uyuşukluğu hissetmeye devam edecek olsa da, normal günlük aktivitelerini sürdürememeleri için hiçbir neden yoktur.
Kanal tedavisi ne kadar başarılıdır?
Kanal tedavisi oldukça başarılı sonuçlar alınan bir prosedürdür. % 95’ten fazla başarı oranına sahiptir. Kök kanal ile sabitlenen birçok diş bir ömür boyu kalabilir. Ayrıca, kök kanal prosedürünün son adımı, dolgu gibi bir restorasyonun uygulanması olduğundan, bir dişe kanal tedavisinin yapıldığına dair bir iz dışarıdan gözlemlenmeyecektir.
Kanal tedavisini başarısız kılan durumlar nelerdir?
- Bir dişte normalde beklenen kök kanal sayısından daha fazlası (bunlardan birini temizlemeden bırakmak)
- Dişin kökünde tespit edilmemiş bir çatlak
- Bakterilerin dişin iç kısımlarına geçmesine ve bölgeyi yeniden kirletmesine izin veren kusurlu veya yetersiz diş restorasyonu
- İç sızdırmazlık malzemesinin zamanla parçalanması, bakterilerin dişin iç özelliklerini yeniden kirletmesine izin vermesi
Kanal tedavisinin alternatifleri nelerdir?
Doğal dişlerinizin saklanması mümkün olabilen en iyi seçenektir. Doğal dişleriniz, doğru beslenmeyi sağlamak için gerekli olan çok çeşitli yiyecekleri öğütmenizi sağlar. Kanal tedavisi prosedürü bu özelliği ile tercih edilen bir tedavi türüdür.
Kanal tedavisi prosedürünün alternatifi, dişin çiğneme işlevini tekrar sağlamak ve bitişik dişlerin kaymasını önlemek için dişi çekmek ve yerine bir köprü, implant veya çıkarılabilir kısmi takma diş uygulaması yapmaktır. Bu alternatifler kanal tedavisi prosedüründen daha pahalıdır, aynı zamanda bitişik dişlere ve destekleyici dokulara daha fazla tedavi süresi ve ek uygulamalar gerektirir.