Porselen laminate veneer, dişin ön yüzeyine kimyasal olarak yapıştırılabilen ince bir seramik malzeme tabakasıdır. Kalıcı renklenme, çarpık dişler, kötü aralıklı dişler, küçük ve deforme dişler dahil olmak üzere ön dişleri etkileyen estetik sorunları düzeltmenin hızlı ve güvenli bir yoludur.
Estetik diş hekimliğinde son zamanlardaki en önemli yeniliklerden biri, porselen kaplamaların dişlere yapıştırılmasında gelişen teknik ve teknolojidir. Porselen laminate veneer ile diş yüzeyi arasındaki bağlanmanın gücü, doğal diş minesine benzer fiziksel özelliklerle sonuçlanır. Ayrıca kaplamalarda kullanılan gelişmiş seramik teknolojisi, doğal dişlerin yarı saydamlığını mükemmel bir şekilde taklit eder.
Dişlerinizin rengini, şeklini veya boyutunu değiştirmek istiyorsanız, porselen laminate veneerler mükemmel bir çözümdür. Dişleriniz arasındaki boşlukları kapatmak veya kusurları düzeltmek için de kullanılabilirler. Uzun yıllar dayanabilseler de doğal bir dişle aynı şekilde parçalanabilecekleri veya kırılabilecekleri unutulmamalıdır. Ortodontik tedaviye kıyasla, çok daha hızlı ve daha kolay uygulanırlar ve dişlerinizin rengini değiştirebilmeniz gibi ek avantajlara sahiptirler.
Porselen laminate veneerler, dişlerin şekil ve renk özelliklerinde kalıcı değişiklik sağlamak amacıyla laboratuvar koşullarında hazırlanan estetik malzemenin dişin ön yüzeyine yapıştırılması işlemidir. Yüz hatlarına, alışkanlıklarına, diş yapısına, hastanın beklentilerine ve yüzdeki belirli orantı özelliklerine uygun olarak diş görünümünün daha estetik olmasına yardımcı olur.
Porselen laminate veneer birçok sorunun giderilmesi amacıyla uygulanabilen bir yöntemdir.
Lekeli dişler: Dişlerdeki lekeleri kapatmak için porselen laminate veneerler kullanılabilir. Tek bir renksiz dişin çevredeki dişlerle uyumlu olması veya tüm ön dişlerin renginin açılması için seçilebilir.
Hasarlı dişler: Aşırı çiğneme ve asitli içeceklerden çok zarar görmüş veya bir kaza sonucu kırılmış dişler için de kaplamalar kullanılabilir. Hasar görmüş tek bir diş bile, diğer dişlerinizin rengiyle harmanlandığında doğal görünecek olan porselen laminate veneer ile tedavi edilebilir.
Aralarında boşluk olan dişler: Dişlerin arasındaki boşluklar (diastema) porselen laminate veneerlerle kolayca kapatılabilir.
Çarpık dişler: Porselen laminate kaplamalar dişlerin pozisyonunu iyileştirmek için kullanılabilir, ancak çoğu durumda ortodontik problemler için ideal tedavi yöntemi değildir. Diş hekiminiz seçenekleri sizinle birlikte gözden geçirebilecek ve en uygun yöntemi önerecektir.
Tedavi Tedavi için dişin sadece ön yüzeyinde çok az aşındırma yapılması yeterlidir. İşlem sırasında dişlerinizin doğal formları büyük ölçüde korunabilir. Kullanılan porselenler aşınmaya karşı yüksek dirence sahiptir. Porselen laminalar diş yüzeyine yapıştırıldığında daha dayanıklı hale gelir. Malzemede zamanla renk değişimi görülmez. Uygulanacak porselen cilalı bir yüzey ile hazırlanır. Bu sayede sigara (sigara içme), (içme) çay ve kahve gibi renklendirici özelliği olan (diş renklendirme faktörleri) ürünlerin yüzeyinde oluşabilecek lekelenme sorunları en aza indirilmektedir. Dişlerde planlanan değişiklikler işlem öncesi tasarlanır. Bu tasarım üzerinden prova materyali hazırlanır ve planlanan işlemin sonucu hakkında hasta bilgilendirilir.
Lamina Tedavisi Nasıl Yapılır?
Porselen lamina tedavisi genellikle 2-3 seansta tamamlanır. Bu süreç tedavi edilecek diş sayısına ve bu dişlerin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Tedavinin ilk seansında dişlere herhangi bir işlem yapılmadan ölçü alınır. Operasyon sonunda ulaşılması planlanan görünüm, diş ölçüsünden elde edilen bir model üzerinde tasarlanır ve kalıp prova aşamasına hazırlanır. Bir sonraki seansta, elde edilmek istenen görünüm, hazırlanan kalıpla hasta üzerinde prova edilir. Prova iyi giderse dişlerin ön yüzeyleri aşındırılarak porselen laminaya yer hazırlanır. Bu tedavide aşınma minimal olduğu için çoğunlukla ağrı hissedilmez. Gerekirse hastanın ağrı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanabilir. Aşındırma işleminden sonra, porselen laminanın hazırlanacağı modeli oluşturmak için yeni bir ölçü alınır. Porselen laminanın yapıştırıldığı güne kadar diş yüzeyine geçici lamina yapıştırılır. Böylece; dişlerde hassasiyet ihtimali önlenir, ara seanslarda oluşabilecek estetik problemlerin önüne geçilir. Porselen laminalar hazırlanırken dişle uyumu kontrol edilir ve özel yapıştırıcılarla dişe yapıştırılır.
Lamina Tedavisi Kimlere Uygun Değildir?
Mine dokusunun tahrip olmasına neden olan hastalıkların varlığında diş yüzeyindeki dokunun miktarı ve kalitesi porselen laminaların yapıştırılması için yeterli olmamaktadır. Ayrıca renklenmenin fazla olduğu dişlerde porselen lamina bu rengi tamamen gizlemede yetersiz kalabilir. Bu durumlarda porselen lamina tedavisi uygulanamayacağı için alternatif tedavi yöntemleri değerlendirilmelidir. Tırnak yeme, kalem ısırma, diş gıcırdatma veya çene sıkma gibi kötü alışkanlıkları olan kişiler uygulama bölgesine aşırı baskı uygularlar. Ayrıca alt çenenin önde konumlanması sorunu olan bireylerde dişlerde orantısız ağırlık dağılımı oluşur ve tedavinin başarı şansı azalır.
Porselen Lamina Kaplama Kırılır mı?
Porselen lamina kaplamalar, üzerlerinde yaratılan tüm aşınmalara ve yıpranmalara dayanabilir. Porselen aslında kırılgan olmasına rağmen dişlere sağlam bir şekilde yapıştırıldığında ve diş yapısından destek aldığında çok güçlü ve dayanıklı bir yüzey haline gelir.
Porselen lamina kaplamalar, dişlerin doğal yansıtma özelliklerine benzer özeliklerine sahip olmaları nedeniyle doğal diş dokusuna benzer bir şekilde tasarlanmışlardır. Bu sayede son derece doğal ve estetik bir görünüme kavuşulmasını sağlarlar.