Diş minesinde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan renklenmenin ve lekelenmenin giderilmesi için lazerle diş beyazlatma yönteminden faydalanılabilir. Lazerle diş beyazlatma yönteminde hidrojen peroksit ve karbamid peroksit içeren ve yalnızca diş hekimlerinin kullanımına uygun olan malzemelerin ve yöntemlerin kullanılması yoluyla diş minesinde ve dentinde oluşan renklenmeler ve lekelenmeler giderilebilir.
Lazerle diş beyazlatma tedavisine başlanmadan önce atılması gereken ilk ve en önemli adım hasta özelinde tedaviye uygunluk kararı verilmesidir. Hastaya lazerle diş beyazlatma tedavisi uygulanmasına engel bir durum olmadığı takdirde önce diş taşı temizliği yapılır. Daha sonra diş beyazlatma jellerinin neden olması olası hasarın önlenmesi için diş etlerine bir bariyer uygulanarak gerekli koruma sağlanır. Diş beyazlatma jelleri uygulandıktan sonra ortalama 30 saniyelik aralıklarla lazerle ışınlama yapılır.
Işınlanma süresi hasta ve kullanılan cihaz özelinde farklılık gösterebilir. Işınlanma işleminden sonra hastanın dişlerindeki diş beyazlatma jelleri temizlenir ve ağız içindeki koruyucu aparat çıkarılır. Böylece lazerle diş beyazlatma işlemi tamamlanır. Gerekli görülürse elde edilen sonuçların desteklenmesi için belirli bir süre ev tipi diş beyazlatma yöntemiyle kombine edilmesi söz konusu olabilir.
Lazerle Diş Beyazlatma Sonuçları Kalıcı Olur mu?
Dişlerde bir çok farklı nedene bağlı olarak renklenmeler ve lekelenmeler ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bu renklenme ve lekelenmelerin farklı yöntemler kullanılarak giderilmesi mümkündür. Daha bakımlı, beyaz görünümlü ve lekesiz dişlere sahip olmak için diş beyazlatma uygulamalarından yararlanılabilir. Bununla birlikte diş beyazlatma uygulamaları sırasında diş etlerinin ve ağız içi yumuşak dokularının diş beyazlatma jellerinden herhangi bir zarar görmemesi için gerekli korumanın sağlanması önemlidir.
Lazerle diş beyazlatma dişlerin daha güzel ve beyaz görünmesi için uygulanabilecek en etkili yöntemlerden biridir. Uygulamaya engel herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilere bu alanda uzman ve deneyimli diş hekimleri lazerle diş beyazlatma yöntemini uygulayabilir. Lazerle diş beyazlatma yönteminin, doğru tekniklerle uygulandığı takdirde herhangi bir hasara neden olması söz konusu değildir. Diğer bir deyişle lazerle diş beyazlatma tedavisi dişlerde yapısal değişiklere ya da kalıcı hasarlara neden olmaz.
Lazerle diş beyazlatma günümüzde diş hekimleri tarafından en sık uygulanan estetik diş hekimliği prosedürlerinden biridir. Lazerle diş beyazlatma son derece etkili sonuçlar alınmasını sağladığı için hem kadınlar hem erkekler arasında oldukça popülerdir. Aynı zamanda hızlı ve güvenilir bir yöntem olmasıyla ön plana çıkan diş beyazlatma prosedürü kapsamında dişlerin yüzeyine diş beyazlatma ajanları uygulanır. Bu sayede dişlerde renklenmelerede lekelenmelere neden olan etkenler dişlerin yapısından uzaklaştırılabilir.
Diş beyazlatma yönteminde temel olarak düşün içerisindeki küçük mine partiküllerinde bulunan sıvı ağartılır. Bu sıvının beyazlaması dişlerin de beyazlamasını sağlar. Dişlerin beyazlatılması amacıyla kullanılan diş beyazlatma ajanları dişlerde herhangi bir zarara neden olmaz. Farklı nedenlere bağlı olarak yeniden ortaya çıkan sararmalar ve lekelenmeler olması halinde diş beyazlatma uygulaması yeniden yapılabilir.
Diş beyazlatma tedavisi uygulama yapılan kişinin dişlerinde kalıcı bir hasara neden olmaz. Ancak diş beyazlatma uygulamasının ardından dişlerde minimal düzeyde ve geçici hassasiyet ortaya çıkabilir. Söz konusu hassasiyet genellikle havaya, soğuk ya da sıcak yiyeceklere içeceklere karşı oluşur. Ortaya çıkan hassasiyet ortalama 24 ila 48 saat içinde kendiliğinden düzelir. Hasta bu süre içerisinde konforunu artırmak için dişlerdeki hassasiyeti azaltıcı etkiye sahip diş macunu kullanabilir.
Lazerle Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Lazerle diş beyazlatma son derece popüler ve uzun süreli etki yaratan yaratan bir diş hekimliği prosedürüdür. Bazı kişilerin diş rengi doğuştan beyazdır ama zaman içinde beslenme alışkanlıkları başta olmak üzere çeşitli nedenlere bağlı olarak dişlerde renklenmeler ve lekelenmeler görülebilir. Çay, kahve, vişne suyu, pancar, karamel, çikolata, kırmızı şarap, sigara ve diğer tütün ürünlerinin yanı sıra dişlerde renklenmeye neden olabilecek maddelerin tüketilmesi dişlerde renklenme ve lekelenmeleri artırabilir. Diş beyazlatma işleminden sonra beslenme alışkanlıklarının değiştirilmemesi elde edilen sonuçların uzun süreli olmasının önünde önemli bir engeldir. Lazerle diş beyazlatma uygulaması sonuçlarının uzun süreli olması için dişlerde yeniden renklenme ve lekelenme oluşması riski bulunan yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlandırmak ve ağız hijyenine gereken özeni göstermek çok önemlidir. Bu noktalara dikkat edilmesi ve rutin diş hekimi muayenelerinin aksatılmaması durumunda dişlerdeki beyazlık uzun süreli olarak korunabilmektedir.
Lazerle diş beyazlatma tedavisi talep eden kişiler öncelikle prosedüre uygun olup olmadıkları konusunda diş hekimi tarafından muayene yoluyla değerlendirilmektedir. Lazerle diş beyazlatma uygulamasının yapılacağı gün hastanın dişlerini florürsüz diş macunu kullanarak fırçalaması gerekir. Lazerle diş beyazlatma uygulamasının ilk adımı hastanın diş taşı temizliğinin yapılmasıdır. Lazerle diş beyazlatma prosedürü kapsamında son derece güçlü diş beyazlatma jelleri kullanılmaktadır. Dişlere uygulanan diş beyazlatma jelleri ışıkla yani lazerle aktive edilmektedir. Bunun için diş beyazlatma jeli uygulanan dişlere otuzar saniyelik ışınlamalar yapılması gerekmektedir. Lazerin oluşturduğu ısı diş beyazlatma sürecini hızlandırdığı gibi diş beyazlatma etkinliğini artırma görevini de üstlenmektedir.