Lazerle diş beyazlatma diş minesinde ve dentinde oluşan renklenmenin, hidrojen peroksit ya da karbamid peroksit içeren ve sadece diş hekimleri tarafından kullanılması uygun olan malzeme ve yöntemlerle yapılabilen bir diş beyazlatma yöntemidir.
Lazerle diş beyazlatma tedavisine başlanmadan önce ilk ve en önemli adım, hastanın lazerle diş beyazlatma tedavisine uygun olup olmadığının diş hekimi tarafından belirlenmesidir. Hastanın lazerle diş beyazlatma tedavisine uygunluğuna karar verildiği takdirde dişleri temizlenir. Daha sonra diş beyazlatma amacıyla kullanılacak diş beyazlatma jellerinden zarar görmemesi için diş etlerine bariyer uygulanır. Dişlere diş beyazlatma jelleri uygulanır ve 30 saniyelik aralıklarla olacak şekilde lazerle ışınlamalar gerçekleştirilir.
Bununla birlikte ışınlanma süresi hastaya ve kullanılan cihaza göre farklılık gösterebilir. Işınlanma sonrası hastanın dişlerindeki jeller temizlenerek ağız içerisindeki koruyucu aparat çıkarılır ve lazerle diş beyazlatma işlemi tamamlanır. Gerekli görülmesi halinde elde edilen sonuçların desteklenmesi için belirli bir süre ev tipi diş beyazlatma yöntemi uygulanarak kombine edilebilir.
Lazerle Diş Beyazlatma Kalıcı mı?
Dişlerde çeşitli nedenlere bağlı olarak renklenme ve lekelenmeler meydana gelmesi mümkün olduğu gibi söz konusu renklenme ve lekelenmeler çeşitli yöntemlerle giderilebilmektedir. Diş beyazlatma uygulamaları sayesinde daha bakımlı, lekesiz ve beyaz görünümlü dişlere sahip olunabilir. Diğer yandan diş beyazlatma uygulamaları sırasında diş beyazlatma ajanlarından diş etlerinin zarar görmemesi için gerekli koruma sağlanmalıdır.
Dişlerin daha beyaz ve güzel bir görünüme kavuşması için uygulanabilecek en etkili yöntemlerin başında lazerle diş beyazlatma gelir. Lazerle diş beyazlatma, uygulamaya engel bir sağlık sorunu olmayan kişilere bu alanda uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından doğru tekniklerle uygulandığı takdirde herhangi bir zararı yoktur. Lazerle diş beyazlatma dişlerde yapısal değişikliğe veya kalıcı hasara sebep olmaz.
Lazerle diş beyazlatma günümüzde diş hekimlerinin en sık uyguladığı işlemlerden biridir. Etkili sonuçlar alınmasını sağladığından hem kadınlar hem erkekler arasında popülerdir. Hızlı ve güvenilir bir yöntem olan diş beyazlatma uygulamasında dişlerin yüzeyine beyazlatma ajanları uygulanır. Dişlerde renklenmelere ve lekelenmelere neden olan etkenler bu sayede dişlerin yapısından uzaklaştırılır.
Diş beyazlatma dişin içindeki küçük mine partiküllerinde bulunan sıvının ağartılması temelinde ilerleyen bir işlemdir. Bu sıvın beyazlayınca dişler de beyazlar. Diş beyazlatma amacıyla kullanılan diş beyazlatma ajanları dişlerin zarar görmesine neden olmaz. Çeşitli nedenlere bağlı olarak dişlerde yeniden sararmalar ve renklenmeler görüldüğü durumda diş beyazlatma uygulaması yeniden tercih edilebilir.
Diş beyazlatma her ne kadar uygulama yapılan kişinin dişlerinde kalıcı hasara neden olmasa da dişlerde geçici ve minimal düzeyde hassasiyet meydana gelmesi söz konusu olabilir. Hassasiyet havaya, sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı oluşabilir. Genellikle 24 ila 48 saat içerisinde hassasiyet kendiliğinden ortadan kalkar. Bu süre içerisinde kişi konforunu artırmak için hassasiyet azaltıcı etkiye sahip diş macunu kullanmayı tercih edebilir.
Lazerle Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Lazerle diş beyazlatma popüler ve uzun süre etkiye sahip bir diş hekimliği prosedürüdür. Bazı kişilerin dişleri doğuştan beyazdan uzak bir tonda olsa da sonradan da renklenme ve lekelenmeler oluşabilir. Kişinin beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları zaman içerisinde dişlerde lekelenmeye ve renklenmeye neden olabilir. Sigara, çay, kahve, vişne suyu, kırmızı şarap, pancar, çikolata, karamel ve dişlerde renklenmeye neden olması olası diğer maddeleri tüketmek diş beyazlatma işleminden elde edilen sonuçların kalıcılık süresini kısaltabilir. Dişlerde renklenmeye sebep olabilecek besinlerin tüketimini kısıtlamak ve ağız hijyenine gereken özeni göstermek lazerle diş beyazlatma işleminden elde edilen sonuçların daha uzun süre kalıcı olmasını sağlar.
Lazerle diş beyazlatma yaptırmak isteyen kişiler öncelikle prosedüre uygunluk konusunda diş hekimi tarafından muayene yoluyla değerlendirilir. Lazerle diş beyazlatma yapılacağı gün hasta dişlerini florürsüz diş macunu kullanarak fırçalamalıdır. Lazerle diş beyazlatma uygulamasında ilk adımda hastanın diş temizliği yapılır.
Lazerle diş beyazlatma prosedürü kapsamında son derece güçlü diş beyazlatma jelleri kullanılır. Dişlere uygulanan diş beyazlatma jelleri ışıkla yani lazerle aktive edilir. Bunun için diş beyazlatma jeli uygulanmış dişlere otuzar saniyelik ışınlamalar yapılması gerekir. Lazerin oluşturduğu ısı diş beyazlatma sürecini hızlandırmasının yanı sıra beyazlatma etkinliğini artırma görevini de üstlenir.
Diş hekimleri lazerle diş beyazlatma uygulamasında hidrojen peroksit jel kullanır. Kullanılan hidrojen peroksit jelin konsantrasyon seviyesi %25 ila %40 arasında değişebilir. Konsantrasyon seviyesinin yüksek olması diş eti hassasiyetine neden olabilir. Olası bir hassasiyetinin azaltılması için dudaklar, diş eti ve diğer ağız içi yumuşak dokuların uygulama sırasında korunması gerekir. Bu aşamada yanak rekraktörlerinden, diş etlerini örtme amacıyla tasarlanan yumuşak veya dış izolasyon lastiklerinden faydalanılabilir. Ayrıca lazerle diş beyazlatma sonrası diş minesinin güçlenmesine ve sertleşmesine yardımcı olacak hassasiyet azaltıcı diş macunları, florür ya da hassasiyet azaltıcı benzer ürünlerin kullanılması da kişinin konforunu artırabilir.